ZdravímAhoj

XXX.XXX.144.199
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Můj 15ti letý valášek ČT má neustále povolený spodní pysk. Při jízdě(jak s udidlem tak bez) jde a klapou mu zuby. Zní to, jak kdyby mu spodní zuby klapaly o horní.Ve všech chodech. Tím jak hýbe hlavou, tak zvaká. Jsme westerňáci, takže nemáme nánosník. Může to být tím? Je to něco špatného? Nebo je jen uvolněný? Nikdx mi to nedělal, až poslední necelý rok, tak nevim co to je
Uživatel s deaktivovaným účtem

Setkávám se s povoleným pyskem u starších koní běžně (vnímám to něco jako povislé partie věkem u lidí). Neslyšela jsem, že by to měla být nějaká vada.
Klapání zubama jsem ale ještě neviděla (pokud tím kůň něco nekomunikuje, tj. neklape úmyslně). Není to spíš zvuk, který vydává ten pysk? Takové lupání? Kdyžtak nechte někoho, ať se podívá, když jezdíte nebo ať vás natočí (pak si to můžete pustit zpomaleně), jestli to není jen ten uvolněný pysk :-)
Není to tím, že nenosí nánosník.
ZdravimAhoj

XXX.XXX.144.199
Opravdu to je klapání zubama. S udidlem i bez, v kroku a klusu, ve cvalu jsme nic nezaznamenali. Povolený pysk má pernamentně, ale občas mu do toho cvaknou zuby. Zvukem bych to přirovnala jako když my velmi silně scvakneme zuby k sobě. On teda necvaká silně, ale zvukove je to podobné
ZdravimAhoj
napsal(a):
Opravdu to je klapání zubama. S udidlem i bez, v kroku a klusu, ve cvalu jsme nic nezaznamenali. Povolený pysk má pernamentně, ale občas mu do toho cvaknou zuby. Zvukem bych to přirovnala jako když my velmi silně scvakneme zuby k sobě. On teda necvaká silně, ale zvukove je to podobné
A zubař ho viděl?
Uživatel s deaktivovaným účtem

kallisto
napsal(a):
A zubař ho viděl?
ano a bylo vše v pořádku