Sandrička

XXX.XXX.227.21
Ahoj. Mám mladú kobylku. V poslednej dobre sa mi nechce dať chytiť, ani prísť ku mne. Pred týždňom ešte problém nebol. Vedela chodiť aj navoľno pri človeku z výbehu. Začalo to, odkedy sme začali dávať seno. Pri práci je dobrá, ale tiež sa jej nechce so mnou pracovať. Pritom pred týždňom bola úplne iná. Čím to môže byť? Ja som jej nič neurobila, jedine, že by jej niekto iní niečo urobil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No pokud jste přešli z trávy na seno ze dne na den z plné pastvy na plné seno, tak jí nemusí být dobře. Natož třeba jestli se koně přemístili z velké pastviny do menšího výběhu, kde se moc nehýbou. Tráva je vodnatá, seno je bez vody, kobyle může být těžko. Organismus musí vodu na trávení někde vzít, a protože kůň není zvyklý tolik pít (doteď nemusel), vezme si trávení vodu z tkání, takže je nutné pohlídat, aby k senu měli dostatek vody - ale to ještě nezaručí, že ji fakt budou pít od první chvíle, když nejsou zvyklí.
Asi bych teď zkusila týden dávat méně práce a dopřát jí čas na aklimatizaci. Najděte si na internetu příznaky dehydratace u koní a zkontrolujte, jak na tom koně jsou.
Při přechodu ze dne na den si umím představit i kolikové stavy... Zeptejte se ostatních ve stáji, jestli jejich koně také nejeví změny chování.
Sandrička
napsal(a):
Ahoj. Mám mladú kobylku. V poslednej dobre sa mi nechce dať chytiť, ani prísť ku mne. Pred týždňom ešte problém nebol. Vedela chodiť aj navoľno pri človeku z výbehu. Začalo to, odkedy sme začali dávať seno. Pri práci je dobrá, ale tiež sa jej nechce so mnou pracovať. Pritom pred týždňom bola úplne iná. Čím to môže byť? Ja som jej nič neurobila, jedine, že by jej niekto iní niečo urobil.
Nám to dělal mezi 3-4 rokem náš valach...puberta....ve výběhu se pásl,přišla jsem pro něj,zvedl ohon a tradá pryč...taktika,že ho budu v klidu následovat byla dost vyčerpávající,takže efekt nula. Když odcházel zbytek stáda (3 valaši),stejně nešel chytit...Naučil se u prosmýknout u branky,než jsem vytáhla jiného koně a běhal venku okolo ohrady nebo okolo mě v kruhu...Radila jsem se s lidmi,co mají s mladými koňmi více zkušeností než já a poradili mi,že ho mám dát dočasně do paddocku ,tak aby tam měl sousedy,ale byl tam sám. Pomohlo to. Po 3 měsících se na mě pokaždé těšil,že rozbiju tu nudu tam a po návratu do stáda stojí spořádaně v řadě s ostatními než nandám ohlávku a vodítko a posbírám si všechny koně ....
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Ještě jste nenapsala, kolik konkrétně koni je a jak přesně s ním pracujete a jaký je režim toho koně.
Už jen to mi přijde divné divné, že seno dostali až teď, jak vypadá ta stáj a funguje to tam?
U mladého koňa si musíte nájsť čas aj na bežnú manipuláciu s ním, choďte do výbehu a zoberte mu mrkvu, kľudne pri tom majte na pleci ohlávku. Môžete ho občas aj chytiť a len mu zdvihnúť nohu a zas ho pustiť, alebo ho len pohladkať a pustiť. Zoberte ho ku stajni očistiť a zas ho pustite. Nech to proste končí prácou len v 50%.
Ako ustajňovateľke sa mi záhadne vždy všetky kone nechali chytiť, majitelia to vždy obdivovali že ako to dokážem, či to je vrodený talent, ale ja sa na tom len smejem, lebo to nie je žiadne umenie len ja s tými koňmi proste nerobím, majú ma spojenú so žrádlom a preto ma má každý rád
Naposledy keď sme mali v stáde kobylu čo s majiteľmi takto "cvičila" tak ich horsemanská trénerka im poradila, že ju majú prenasledovať až kým ju to neprestane baviť, aby zistila, že inej cesty niet. Netvrdím, že to nemôže fungovať, ale ja by som fakt nemala nervy niekoľko hodín prenasledovať koňa s ohlávkou v ruke. Moja rada bola nech si zoberú suché pečivo a kŕmia ostatné kone a ju si nevšímajú. Samozrejme po chvíli prišla. Podľa horsemanky úplne zle (vlasnte už kŕmenie z ruky je katastrofa), podľa mňa úplne v pohode. Uplácam kone celý život a to som už pri nich nejaké desaťročia a zatiaľ mi to vždy fungovalo tak si vyberte :))

JJ, úplatky světem vládnou...občas dám mrkev po cestě ve výběhu za mojí kobylou i cizím kobylám a příště bych si je mohla odvést z výběhu na volno, jsou u mě dřív než moje vlastní...jednou se mi cizí prosmykla výpustí a jako že jde do stáje ...stačílo dát ruku do kapsy a říct na, a byla zpátky ve výběhu...
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Horsana
napsal(a):
Myslím, že bola celkom hladná a tak nechce nič iné, iba tlačiť seno, treba ju nechať, zima sa blíži.
Přesně to jsem měla na mysli v souvislosti s tím, že dostali seno až teď. Nedokážu si představit, jak by ta pastvina musela vypadat, aby s tím koně byli OK.

Taky jsme teď měli prakoně asi 14 dní na louce, která byla přes léto jen jednou posekaná. A nedostávali k tomu téměř žádné seno.
Když má přístup k senu, tak do sebe za hodinu natlačí v pohodě tolik sušiny, co na pastvině za tři hodiny (čiže seno je prostě kdyby nic jiného dvakrát-třikrát koncentrovanější zdroj potravy). To už bych spíš pravděpodobnější viděla to, že má plný teřich a nechce se jí hýbat.
Sandrička

XXX.XXX.239.228
Ahojte, kobyla má 5 rokov. Je na 4ha pastvinach, ešte majú nízku trávu. Na seno sme prechádzali postupne. Robíme teraz často v kruhovke, pracujeme zo zeme. Koliku nemá určite ani iné zdravotné problémy. Hneď ako som jej dala seno, tak sa dala po chvíli chytiť. Je dosť pažrava, takže ju budem asi lákať na mrkvu a nebudem po nej pár dní nič chcieť.
Sandrička
napsal(a):
Ahojte, kobyla má 5 rokov. Je na 4ha pastvinach, ešte majú nízku trávu. Na seno sme prechádzali postupne. Robíme teraz často v kruhovke, pracujeme zo zeme. Koliku nemá určite ani iné zdravotné problémy. Hneď ako som jej dala seno, tak sa dala po chvíli chytiť. Je dosť pažrava, takže ju budem asi lákať na mrkvu a nebudem po nej pár dní nič chcieť.
To neznamená, že nemůže mít prostě hlad.
Často v kruhovce a ze země, může být prostě protivná, už ji to nebaví, je to moc často, chce pauzu.

Kobyla nemá box se senem?
pracovat chodíte asi odpoledne? po škole, práci? to by měla být už nažraná....prostě se jí nechce dělat, koně moc dobře chápou a spojí si vás s prací, pomoc ona pro ně jde a bude po mě něco chtít....cca hodina z jejího bezstarostného života. Asi tak. Neříkám dřít koně 7x týdně, ale 3x určitě ať si na práci zvyká. Práce myslím přizpůsobená věku, rozumíme si (přehlédla jsem věk kobyly) ostatní dny jen vyčistit, dát něco do kyblíku, pozvedat nohy, být bez koní třeba v boxe, běžná manipulace po pozemku- vodění...ona je to taky práce, ale koně to "nebolí" a není mu to tak nepříjemné, jako kruhovka.
Edit: koukám 5 letá, hm tak ta by pracovat měla, nebo pěkně zvlčí. Ale udělejte jí to hezké...

Pokud má seno adlibitně, nemůže mít hlad.
Taky nepředpokládám, že panička přijde, založí do krmelce, a tahá od toho hladového koně makat Ale asi i taková situace může být, no.
Souhlas s verun, pokud je vyloučen zdravotní problém, tak to nejspíš bude prostá nechuť k práci. Málo platné koně teď mají výdej energie s teplotami kolem nuly a změnami počasí, po podzimní rozjařenosti už se uklidnili, a spíš koukají šetřit energii.
Sandrička
napsal(a):
Seno je pre ňu priorita, takže má hlad, proste ju treba nechať, nech sa nažerie dosýta, nízka tráva - to je nič, potrebuje seno, seno, seno.
A áno, chytiť, dať mrkvu, alebo nejaký príkrm, popásť, nič nechcieť
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Sandrička
napsal(a):
To s tím senem je divné. Jak ho dostávají postupně?
Celé je to totiž divné. Nepíšete, kolik koní je na ty 4 ha. A mají je k dispozici celou dobu? Ne, ta nízká tráva jim nemusí stačit. A pak není divu, že ten kůň je pažravý.
Ono totiž aby se kůň živil jen na pastvině bez sena, tak se počítá kůň na hektar. A to, že je ještě nízká tráva, neznamená, že to stačí.
Jelikož tady pak může na pastvině hrát roli další aspekt - a to je počet krmišť, počet koní a hierarchie ve stádě.
Prostě ten kůň může být opravdu nedojedený.
Další roli může hrát i věk. S tímto mám osobní zkušenost. Mezi pátým a šestým rokem řada koní prožívá jakýsi "poslední záchvěv puberty". Tak nějak bych řekla, že v tomto věku je nejvyšší čas, aby kůň pochopil, že práce je normální záležitost a že poslouchat je normální. A na tohle už jen práce v kruhovce může být krátká.
Svého koně jsme nechávala dorůst a v dobré víře jsem ho obsedala až na pěti letech. Je to nezákeřný, ale sebevědomý kůň, který respekt vůči člověku nedá zadarmo. Musím se přiznat, že teď bych už obsedala dříve, minimálně o rok. Také jsem dlouho pracovala ze země, na jednu stranu se mi to vyplatilo, ale pro koně to bylo jako šmrdlání. A pak se mi také děly věci jako Vám. Prostě jsem pro něj byla obtížný hmyz. A čím byl starší, tím více měl pocit, že nic nemusí.
Situace se začala měnit, až když jsme po něm začala chtít pro koně intelektuálně náročnou činnost, tj. obsednutí a následné přiježďování. Práci ze země jsem používala stále, ale spíš jako zpestření. Není to o tom koně utahat, co se člověku stejně nepodaří, ale intelektuálně zaměstnat a přimět ho, aby respektoval to, že se poslouchá a posledně se nabalují nové a nové věci. To je pro mladého koně opravdu důležité, ten řád a opakování.
Stačí ze začátku třeba 15 minut, ale pravidelně a často, klidně každý den...ale to už bylo popsáno výš.
Ale Váš kůň už možná potřebuje víc i v tomto směru.
Takže za mně problém v prvním nebo v druhém nebo v kombinaci obojího.