Lea77

XXX.XXX.239.228
Dobrý deň. Mám mladého haflinga. Už druhý rok sa začal škrabať. Robia to aj iné kone v stáde, ale oveľa menej. Minulý rok si vytrhal hrivu, chvost, mal štípance na bruchu a chrasty medzi nohami. Tento rok mal iba trochu vytrhanú hrivu a chvost. Má lupiny na celom tele, hlavne na chvoste. Môže to byť z toho? Nezdá sa mi to ako mucharina, lebo sa to nezhoršuje a nemá veľa príznakov. Alebo je iba citlivý na hmyz? Teraz sa už neškrabe, cez zimu mu vždy hriva dorastie. Ak ste sa s niečím takým stretli tak budem rada za riešenie, ako mu pomôcť od škrabania, nejaký účinný šampón alebo vitamíny.
Áno, môj hucul má takúto neskorú reakciu, v podstate už na prelome jesene a zimy, je to alergia na hmyzie uštipnutie - mucharina.
No pri výskyte u viacerých koní v stáde človeku napadne niečo infekčné - ektoparazity, plesne a tie je potrebné zdiagnostikovať, no nie po nete, priamo pri koňoch.
Tie kone v stáde sú akého plemena, sú tam nejakí rodiní príslušníci, teda napríklad matka a syn a tak?
Lea77

XXX.XXX.239.228
Kobyly Qh a fríz. Jedna si škrabe hrivu, druhá chvost. Ale nikdy si ho neponičili. Muchy ich môžu hrýzť a nevadí im to. Môjmu ale veľmi.
Lea77
napsal(a):
Kobyly Qh a fríz. Jedna si škrabe hrivu, druhá chvost. Ale nikdy si ho neponičili. Muchy ich môžu hrýzť a nevadí im to. Môjmu ale veľmi.
Tak je potrené pozrieť im pod tie hrivy, či tam nemajú švoly, sú dosť veľké, len treba dobre pozerať.
Že má fríz kožné problémy nie je prekvapivé.
U haflingov je letná vyrážka veľmi častá, žiaľ.