Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2022 18:17
Mai <3

XXX.XXX.33.91

Ahojte, chtela bych se zeptat, jsem 11cti leta holka a pred zhruba mesicem jsem zacala jezdit, jezdim jednou tydne a nejake lekce uz mi odpadly ( kvuli svatkum, trenerovi atd. ) Hned na druhe lekci jsem zacala klusat a mela jsem se naucit vysedavani, jenze to mi prave ze vubec je a trener rikal tatovi ze tem tedem co tam jezdi trva 2-3 lekce ( byla jsem na 4 lekcich ) se naucit vysedavat, jenze mne to proste vubec nejde. Hledala jsem rady a nekolik cviku, ale furt nic. Nechci jen tak s jezdenim skoncit. Nema prosim nekdo nejake rady na to, jak se naucit vysedavat? Jak vedet kdy a jak to mam udelat? Dekuju :/

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.11.2022 18:32

Zkus to na velkém cvičební míči....obejmi ho stehny.jako když si chceš kleknout.takze holeně budou za tebou.o ty ted nejde..poskoc si .aby se míč rozhoupal a počítej raz dolů dva nahoru...a snaž se v tomu raz dva překlopit pánev dopředu...
Pokud ti někdo pomůže.lze míč umístit i na židli.aby nohy volně visely.stabilitu si zajistit za opěrátko židle.ale chce to pomocnika.kdo to bude dělat záchranu..
Jinak prostě jezdit a jezdit.ten pohyb není tak aktivní.prakticky ho vytváří kůň.jezdec jen následuje...pak samozřejmě si můžeš koně sedem zrychlit a zpomalit ale to zatím neřesime.

30.11.2022 18:45

Mai <3 napsal(a):
Ahojte, chtela bych se zeptat, jsem 11cti leta holka a pred zhruba mesicem jsem zacala jezdit, jezdim jednou tydne a nejake lekce uz mi odpadly ( kvuli svatkum, trenerovi atd. ) Hned na druhe lekci jsem zacala klusat a mela jsem se naucit vysedavani, jenze to mi prave ze vubec je a trener rikal tatovi ze tem tedem co tam jezdi trva 2-3 lekce ( byla jsem na 4 lekcich ) se naucit vysedavat, jenze mne to proste vubec nejde. Hledala jsem rady a nekolik cviku, ale furt nic. Nechci jen tak s jezdenim skoncit. Nema prosim nekdo nejake rady na to, jak se naucit vysedavat? Jak vedet kdy a jak to mam udelat? Dekuju :/

Zase ta čeština

Z vlastní dávné zkušenosti. Najednou to přijde, tzv. aha efekt. Já to začátečníkům počítala a říkala - teď, teď! Prostě jezdit a jezdit.

30.11.2022 20:14

"trener rikal tatovi ze tem tedem co tam jezdi trva 2-3 lekce ( byla jsem na 4 lekcich ) se naucit vysedavat, jenze mne to proste vubec nejde. Hledala jsem rady a nekolik cviku, ale furt nic. Nechci jen tak s jezdenim skoncit."

Nesrovnávej se s ostatními. Každému to trvá různě dlouho. Tak se to holt naučíš na páté nebo třeba sedmé lekci, no a co. Hlavní je výsledek. I ten kdo to na to na začátku nemá tak snadné může nakonec když vydrží překonat ty co byli zkraje rychlejší.

A měj trpělivost. Některé věci se budeš učit měsíce a roky (a třeba celý život ;), čtyři lekce s pauzama nejsou nic! Když narazíš na problém zkoušej to znovu a znovu a zkoušej různé rady, a jednou to najdeš tu která pomůže právě tobě.

Jak píše Kometa popros na začátku trenéra, aby ti říkal do rytmu kdy vysedat (teď - teď - teď).

Může pomoct i sledovat výcvik ostatních jezdců, videa.

1.12.2022 05:03
lenacia

XXX.XXX.168.148

mě trvalo naučit se opravdu pořádně vysedávat rok než sem se chytila.
A to jako dospělé v 27 :D

1.12.2022 06:57

Nedej se odradit. Já jsem učila vysedávat dětí... Někdo to pochopil okamžitě, tělo si to přebralo, a mně bylo jasné, že jsem neměla žádnou práci. Někomu to trvalo déle, a já jsem musela zavařit mozek sobě, abych to dítě naučila. Nikdy to není chyba dítěte. Zrovna teď v létě ke mně přišla holčina, že by se před táborem chtěla svézt na koni, ať si oživí, co za rok zapomněla. A prý že vysedávat už zkoušela. No, co ti budu povídat, vůbec to nešlo (taky protože máme koně s nepravidelnými výraznými chody). Tam jsem si zapracovala jako "trenérka" já, protože jsem musela vymyslet, jak jí to vysvětlit, jak jí pomoci ten rytmus chytit. To je práce trenéra. Ten by měl říct "ano, jiným to trvá kratší dobu, ale neboj, nakonec se to naučí KAŽDÝ, není to žádná věda, buď trpělivá a budeme to zkoušet".

A to je celé.

Prostě to podle pokynů trenéra dál zkoušej.

(Mimochodem, já bych dítě neučila vysedávat po třetí lekci na koni, v první řadě se to dítě přeci musí usadit, zvyknout si na pohyb, získat nějakou základní rovnováhu (cviky), a až pak můžu chtít po dítěti, které se usadilo, nějaký koordinovaný pohyb. Natož po 11letém. To by měl trenér vědět. Asi tam mají nějaký jejich systém....)

1.12.2022 08:01

Mai <3 napsal(a):

Jo a jednou týdně je málo. Kór pro začátečníka. Tělo si potřebuje vytvořit pohybovou paměť. Moje kamarádka trenérka třeba nebere lidi, kteří chtějí jezdit jenom jednou týdně. Protože se nikam neposouvají.

Jinak viz Buggyra.

1.12.2022 08:52

Já se učil na koni cca ve 40-ti letech a nechtěl jsem být nějaký jezdec, ale občas se projet. Vysedávání mi taky nešlo. Vyřešil jsem to tak, že jsem naučil koně přejít z chůze rovnou do cvalu. Ale to je řešení pro dědka .....mladá holka to zvládne......musí zvládnout.

1.12.2022 09:44

Ono se nejdříve učí v klusu jezdit v plném sedu , bez třmenů.....madla.

1.12.2022 09:50
kallisto

XXX.XXX.217.242

Jezdit jezdit jezdit.

To funguje nejlépe.

1.12.2022 09:59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ono se nejdříve učí v klusu jezdit v plném sedu , bez třmenů.....madla.

Já jsem teda osobně striktně proti madlům, ale souhlas s výukou klusu nejprve vysezeného - ovšem na to je potřeba mít koně. Což by v jezdeckém oddíle snad mít měli.

1.12.2022 10:26
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Koutkem oka se na začátku koukni na vnější plec, jak se zdvihá a klesá. Když jde nahoru (dopředu), jdeš nahoru taky. Pak se snaž rytmus udržet. Za chvilku už se nebudeš muset na začátku podívat a půjde to samo.
Na jízdárně vysedáváš tak, že jdeš nahoru spolu s vnější plecí. Při změně směru uprostřed změny zůstaneš v sedle a drc, drc, vysedneš na druhou nohu (opačnou plec), takže po příjezdu na stěnu už budeš vysedávat správně.
Snad jsem to vysvětlila srozumitelně.

1.12.2022 10:30

Já jsem teda osobně striktně proti madlům, ale souhlas s výukou klusu nejprve vysezeného - ovšem na to je potřeba mít koně. Což by v jezdeckém oddíle snad mít měli.

jj děti se pak drží otěží, jako madel, ale pro prcky se to jinak nedá

1.12.2022 11:00

jj děti se pak drží otěží, jako madel, ale pro prcky se to jinak nedá

Já i kvůli tomu, že madla jsou přesně v místě, kde má sedět jezdec. Jezdec je pak posunutý dozadu. Navíc přes madla nemůže dát nohy dopředu, takže když se cokoli děje, automaticky jedou nohy dozadu. Jako držátko mám ráda nákrčák nebo řemen od poprsáku. U prcka na povození je to jedno, ale má-li se dítě něco učit, tak od začátku pořádně.

1.12.2022 11:03

Naďa3 napsal(a):
Koutkem oka se na začátku koukni na vnější plec, jak se zdvihá a klesá. Když jde nahoru (dopředu), jdeš nahoru taky. Pak se snaž rytmus udržet. Za chvilku už se nebudeš muset na začátku podívat a půjde to samo.
Na jízdárně vysedáváš tak, že jdeš nahoru spolu s vnější plecí. Při změně směru uprostřed změny zůstaneš v sedle a drc, drc, vysedneš na druhou nohu (opačnou plec), takže po příjezdu na stěnu už budeš vysedávat správně.

Tak daleko si myslím slečna ještě není. Na čtvrté lekci od nuly. Zatím se vozí na lonži.

1.12.2022 11:04

Ještě pro autorku: Nechci jen tak s jezdenim skoncit.
To přece nemusíš. Právě naopak, jezdi dokud se to nenaučíš. Nebo někdo říkal, že když se to během určitého počtu lekcí nenaučíš, tak musíš s ježděním skončit?

1.12.2022 11:07
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Tak daleko si myslím slečna ještě není. Na čtvrté lekci od nuly. Zatím se vozí na lonži.

To je pravda, radila jsem trochu dopředu, ale i na lonži se může mrknout na vnější plec. Podle mě je to lepší, než když trenér říká teď, teď a ona nechápe proč.

1.12.2022 11:08

Já i kvůli tomu, že madla jsou přesně v místě, kde má sedět jezdec. Jezdec je pak posunutý dozadu. Navíc přes madla nemůže dát nohy dopředu, takže když se cokoli děje, automaticky jedou nohy dozadu. Jako držátko mám ráda nákrčák nebo řemen od poprsáku. U prcka na povození je to jedno, ale má-li se dítě něco učit, tak od začátku pořádně.

Z pozice jezdce to asi odpovídá mojí zkušenosti. V některých chodech mám pocit že mi madla překážejí, tlačí do nohou. A jezdila jsem na stejné kobylce s madly i bez a mnohem líp se mi cválalo bez nich. Ale to už se hodně vzdalujeme od tématu, jedenáctiletá dívka asi neovlivní na čem a jak bude jezdit :).

ad Kometa, to ježdění aspoň jednou týdně - nebylo to myšleno spíš na dospělé začátečníky? Možná že děti se dokáží posouvat i při tomhle režimu? Vždyť hodně z nich častěji prostě nemůže a není to v jejich moci...

1.12.2022 11:18

Naďa3 napsal(a):
To je pravda, radila jsem trochu dopředu, ale i na lonži se může mrknout na vnější plec. Podle mě je to lepší, než když trenér říká teď, teď a ona nechápe proč.

Trenér v této fázi vůbec nebude řešit, na kterou nohu má vysedávat. Na "teď" se může dítě i zvednout, i sednout, podle toho, jak se trefí. Říká se to jen kvůli tomu, aby lépe chytilo rytmus. Až bude držet rytmus spolehlivě, bude umět začít i přestat vysedávat kdykoli, třeba bude umět i vysedávat bez třmenů, pak teprve je čas přemýšlet nad vnější / vnitřní nohou a učit přesednutí.

Mimochodem, já na koni s nepříjemnými chody mnohem raději měním nohu vysednutá

alano: právě dětský organismus tu koordinaci získává hůře, než dospělý. Dospělý své tělo ovládá a je schopen koordinovat i vědomě. Zatímco dítě si ten pohyb potřebuje zažít. Ale pro každého začátečníka v jakémkoli pohybu je přínosnější, pokud ten pohyb vykonává 2x-3x týdně, než jen jednou týdně, protože takto prostě funguje mozek (nervové dráhy) a pohybová soustava (svalová paměť, budování kondice).

1.12.2022 11:32

Naďa3 napsal(a):

Viz Buggyra. Slečna se potřebuje naučit vysedat. Jestli je to na správnou nohu se řeší později.

1.12.2022 11:34

Z pozice jezdce to asi odpovídá mojí zkušenosti. V některých chodech mám pocit že mi madla překážejí, tlačí do nohou. A jezdila jsem na stejné kobylce s madly i bez a mnohem líp se mi cválalo bez nich. Ale to už se hodně vzdalujeme od tématu, jedenáctiletá dívka asi neovlivní na čem a jak bude jezdit :).

ad Kometa, to ježdění aspoň jednou týdně - nebylo to myšleno spíš na dospělé začátečníky? Možná že děti se dokáží posouvat i při tomhle režimu? Vždyť hodně z nich častěji prostě nemůže a není to v jejich moci...

Asi jo. Dospělé začátečníky. Ale já si i z dřevních dob pamatuji družstva jezdící dvakrát týdně. Amatérů.

1.12.2022 11:37
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Viz Buggyra. Slečna se potřebuje naučit vysedat. Jestli je to na správnou nohu se řeší později.

Ale mě nešlo o správnou nohu, ale o to, že mě kdysi opravdu pomohlo se na plec podívat (ať už na správnou nebo špatnou nebo na lonži...).

1.12.2022 11:38

Trenér v této fázi vůbec nebude řešit, na kterou nohu má vysedávat. Na "teď" se může dítě i zvednout, i sednout, podle toho, jak se trefí. Říká se to jen kvůli tomu, aby lépe chytilo rytmus. Až bude držet rytmus spolehlivě, bude umět začít i přestat vysedávat kdykoli, třeba bude umět i vysedávat bez třmenů, pak teprve je čas přemýšlet nad vnější / vnitřní nohou a učit přesednutí.

alano: právě dětský organismus tu koordinaci získává hůře, než dospělý. Dospělý své tělo ovládá a je schopen koordinovat i vědomě. Zatímco dítě si ten pohyb potřebuje zažít. Ale pro každého začátečníka v jakémkoli pohybu je přínosnější, pokud ten pohyb vykonává 2x-3x týdně, než jen jednou týdně, protože takto prostě funguje mozek (nervové dráhy) a pohybová soustava (svalová paměť, budování kondice).

Tak tak. I při hipoRHB se doporučuje jezdit 2-3 x týdně 20-30 minut 2 - 3 měsíce, aby to mělo nějaký smysl a mohlo se kvalifiíkovaně posoudit, jestli tenhle způsob léčby má nějaký efekt.

1.12.2022 11:40
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Tady je moc pěkné video, jak na to:
https://youtu.be/QMSEeu0M83M

1.12.2022 19:27

Já mám jinou zkušenost, když jsme jezdili jen s dekou a obříšákem, měla jsem to jako opěrku.... ono se částečně vysedat dá i na holém koni bez třmenů...

2.12.2022 06:37

Ono se dá na holém koni na neklouzavé podložce vysedávat i bez třmenů i bez opěrky (s rozpaženýma rukama). A ne částečně, ale úplně normálně
Když jsem se učila jako dítě, obřišník na našeho poníka ušila máma. Samozřejmě žádné držátko na něm nebylo.

Teď na jednom Hubertu jsme měli židličkovou, a protože jsem mudrlantka a mám metr sedmdesát koně, tak jsem si dala třmen nalejzák, protože mi bylo jasné, že potřetí už bych se na něj nevysápala. A tak jsem musela usedět bez třmenů. Dokud se chodilo v osmi až pěti koních krokem, tak to šlo. Ale pak organizátorka laškovně zavelela klus. A já nejezdím koně, který by se dal jen tak vysedět (natož unavená po náročném Hubertu). Takže jsem si slušných 8-10 koleček povysedávala na hladkém sedle (rajtky bez gripu) a myslela jsem, že umřu. A u toho jsem pochopitelně koně vodila, nějaké opěrátko nehrozilo. Slavně jsem to přežila a jsem na sebe pyšná To jsem se tady pěkně pochválila (no ale znáte to, nikdo jiný to za mě neudělá)

2.12.2022 12:04
funnyfjord

XXX.XXX.156.2

ty brďo, a já právě mám informace spíš o tom že mají větší problém dospělí, je tam nějak vliv rozumu, strachu nebo jak to říct, děti fungují bezprostředně a neznámý pohyb chytí a cítí mnohem líp. Protože neřeší hlavou. Četla jsem i v nějaké knížce.
Před pár lety jsem zjišťovala právě jako "starý" začátečník" který i přes hendikep věku a polenovitosti má obrovské odhodlání :-D Lehký klus jsme doma s manželem probírali snad dva měsíce jak správně vychytat ten okamžik. Teď si někdy pro pobavení pouštíme videa před 4 lety a smějeme se co bylo tehdy nepřekonatelný problém. Teď už asi rok řeším korektní cval, v terénu cválám, pracovní i honební ale na jízdárně to pořád nemá tu ladnost, nebo možná přirozenost jakou by trenér rád, takže furt makáme. Zaplať pánbůh za jeho trpělivost i jeho koně na kterém můžu trénovat Jezdím jen rekreačně, nemám ambice, max nějaké hobby traily ale nechci koni zavazet apod. Někteří si možná pamatují že jsem tu řešila před rokem a kousek myopatii u naší fjordky, u koní jsem zůstala - vydržela jsem měsíc nesednout do sedla ale tak mi to chybělo že se nedalo jinak než pokračovat. A snad se dočkám časem i parťáka.
Takže pro zakladatelku - vydrž Prťka, vydrž.... pokud koně miluješ, tak nevyměkneš a jednou tam bude to zmiňované aháááá :-) a pak přijdou další výzvy které budeš muset zvládnout. Občas to jde těžce, ale stojí to za to - budeš na sebe hrdá a kůň bude spokojený že mu "nedrndáš" do zad

2.12.2022 12:14

funnyfjord napsal(a):
ty brďo, a já právě mám informace spíš o tom že mají větší problém dospělí, je tam nějak vliv rozumu, strachu nebo jak to říct, děti fungují bezprostředně a neznámý pohyb chytí a cítí mnohem líp. Protože neřeší hlavou. Četla jsem i v nějaké knížce.
Před pár lety jsem zjišťovala právě jako "starý" začátečník" který i přes hendikep věku a polenovitosti má obrovské odhodlání :-D Lehký klus jsme doma s manželem probírali snad dva měsíce jak správně vychytat ten okamžik. Teď si někdy pro pobavení pouštíme videa před 4 lety a smějeme se co bylo tehdy nepřekonatelný problém. Teď už asi rok řeším korektní cval, v terénu cválám, pracovní i honební ale na jízdárně to pořád nemá tu ladnost, nebo možná přirozenost jakou by trenér rád, takže furt makáme. Zaplať pánbůh za jeho trpělivost i jeho koně na kterém můžu trénovat Jezdím jen rekreačně, nemám ambice, max nějaké hobby traily ale nechci koni zavazet apod. Někteří si možná pamatují že jsem tu řešila před rokem a kousek myopatii u naší fjordky, u koní jsem zůstala - vydržela jsem měsíc nesednout do sedla ale tak mi to chybělo že se nedalo jinak než pokračovat. A snad se dočkám časem i parťáka.
Takže pro zakladatelku - vydrž Prťka, vydrž.... pokud koně miluješ, tak nevyměkneš a jednou tam bude to zmiňované aháááá :-) a pak přijdou další výzvy které budeš muset zvládnout. Občas to jde těžce, ale stojí to za to - budeš na sebe hrdá a kůň bude spokojený že mu "nedrndáš" do zad

Ono jde možná spíš o tu mentální zralost. Z vlastní zkušenosti u dětí na kroužcích. Ale jinak máte pravdu - dospělý se víc bojí. Ale taky jak který.

2.12.2022 12:15

Ano, máte pravdu, víc psychických bloků bývá u dospělých.
U dětí zase víc těch fyzických (teda ne bloků, ale spíš hranic schopností) :-)

U dospělých mi hrozně vyhovuje, že můžu vysvětlit v souvislostech, proč se co dělá, jaký efekt tím sledujeme, a dospělý je pak schopný si leccos uvědomit. Navíc když dospělému řeknu "teď, teď bys měl/a mít ten pocit, a k tomu se snaž vždycky zase dostat", tak to funguje. A ještě jedna věc. Dospělému se dá vysvětlit lehký klus odzadu - tj. "zůstaň mi stát ve třmenech a vždycky když se kůň zhoupne dolů, zhoupni se v kolenou s ním a dotkni se sedla". Děti na tohle nemají výdrž ani tu koordinaci, i když už třeba zvládnou lehký sed i balanc, ta koordinace je pro ně náročnější.

U dětí bych se biomechaniku marně snažila vysvětlit, tam musím daleko víc přemýšlet, jak tomu dítěti převyprávět "pohádku" tak, aby se mi do té pozice nebo do toho pohybu vpravilo :-) A když řeknu "tenhle pocit si zapamatuj", tak je to bez šance

2.12.2022 12:36
funnyfjord

XXX.XXX.156.2

Buggyra - jako že víc takových trenérů co se snaží vysvětlit, není to úplně standart - většinou je to - hlavně že dítě platí. Já vždycky říkám že jsem šťastná, že se mi tak věnuje, poctivě, dokud to tam nedostaneme tak jak to má být i přes to že se mnou fakt díru do světa neudělá :-D
Ty fyzické možnosti u dětí i dospělých jsou jasné, kdo cítí rytmus, tančí, hraje na hudební nástroj je většinou v pohodě - vidím na dceři kterou to paradoxně tolik nebaví a jezdí spíš proto že nějaký pohyb být musí a tohle jí nevadí, ale je pohybově jinde. Já jsem "nemocná" a musím to vydřít.
Kometa

2.12.2022 12:41

No když já to nedělám úplně kvůli těm lidem - jako spíš kvůli našim koním Mám je docela ráda, tak se snažím, aby jim tam právě lidi nevadili. Navíc nejsem trenér. Sama bych nějakého kriticky potřebovala, momentálně jdou peníze jinam já jsem jen taková ta "starší holka ze stáje, co tam trénuje ty začátečníky"...

No... a u nás se neplatí... a i když se platilo (celá pětistovka za měsíc, považte), tak mi bylo jedno, jestli ty děti budou chodit dál nebo ne. Inu, možná kdybych k tomu přistupovala "hlavně že je klient spokojen", možná by ke mně ještě nějaké děti chodily

2.12.2022 13:32

funnyfjord napsal(a):
Buggyra - jako že víc takových trenérů co se snaží vysvětlit, není to úplně standart - většinou je to - hlavně že dítě platí. Já vždycky říkám že jsem šťastná, že se mi tak věnuje, poctivě, dokud to tam nedostaneme tak jak to má být i přes to že se mnou fakt díru do světa neudělá :-D
Ty fyzické možnosti u dětí i dospělých jsou jasné, kdo cítí rytmus, tančí, hraje na hudební nástroj je většinou v pohodě - vidím na dceři kterou to paradoxně tolik nebaví a jezdí spíš proto že nějaký pohyb být musí a tohle jí nevadí, ale je pohybově jinde. Já jsem "nemocná" a musím to vydřít.
Kometa

Já jsem taky ten "vydřený". Z TV jsem měla vždycky za 2 z milosti, aby mi mi to nekazilo vyznamenání. Nemám cit pro rytmus ani hudební sluch. Trenérka na mě kolikrát hulákala - ty to necítíš, že ten kůň jde blbě? No, necítím. Vyprávěj člověku s daltonismem o barvách.

sof

28.2.2023 14:54
sof

XXX.XXX.10.176

Zdarvim mam dotaz predem se omlouvam za gramatiku ale jezdim uz asi ctvrt roku a umim sama krok klus a v klusu kdyz vysedavam tak vlastne se opiram kdyz to tak reknu o trmeny a vysedavam tak ze ty nohy odlepuju od kone a jak kdyby se od nich odrazim nebo jak bych to rekla a vim ze by nohy pri vysedavani mely byt na jednom miste a mit je ve stejne pozici a mit je zpevnene ale vubec nevim jak bych si mohla pomoct napadlo me jestli nemam treba moc dlouhe trmeny ale vubec si uz nevim rady 🤷🏼‍♀️

1.3.2023 11:25

Jo a ještě jedna věc k tomu - lehký klus by ses měla učit bez otěží, tj. ideálně na lonži nebo na kruhu nebo na koni, který bude klusat sám, aniž bys ho musela vodit. Ruce si dát nejlépe v bok nebo rozpažit, aby sis s nimi nepomáhala v rovnováze.

Teď jsem koukala na video na YT Evy Horlick, kde vysvětluje vysedávání, a to její děvče majinko (kdyby to nebylo zpomalené, tak neviditelně) "vysedává rukama". To je zlozvyk, který by ses co možná neměla hned na začátku naučit (já se ho dost těžce odnaučovala).

Je dobré se naučit vysedávat s rukama někde jinde než před tělem. Rukama před tělem má člověk snahu na koni balancovat (zkus si udělat pár dřepů s rukama před sebou a s rukama rozpaženýma nebo podél těla) a méně zapojuje ty svaly, které by měly pracovat tak, aby ruka byla později nezávislá.

To by měl vědět trenér.

Aby noha neujížděla dopředu:
- možná pomůže zkrátit třmeny, v závislosti na tom, v jakém jezdíš sedle a jak máš nohy - musíš probrat s trenérem, protože to my nevidíme
- při vysedávání je potřeba přenést váhu víc dopředu, klidně dětem řeknu, ať se předkloní víc, než je potřeba, aby si našly tu správnou polohu, kde je rovnováha. Takže se neboj trochu předklonit. Nalezení správné pozice těla se dá nacvičit i na sedle, které je položené na ležícím barelu...
- pokud dítě nemá svalový fond na delší vysedávání, dovolím opřít rukama před sedlem o krk a pomáhat si - s rukama na krku nohy dopředu neujedou, pokud ano, je něco tak špatně, že to musí řešit trenér. Pokud chci později dítě oprostit od opory rukou, dovolím mu mít opřenou pouze jednu, druhou rozpažit, no a později chci rozpažit obě...
- třmeny hlídat, aby byly v přední třetině šlapky nohy. Když se ocitnou u paty, zmizí pružící a točný bod v místě paty, a balanc je v čudu, třmen je za těžnicí a noha při přenesení váhy do paty pojede dopředu odkudkoli

4.3.2023 08:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mai <3 napsal(a):

Než jsi se naučila chodit, což dělá každý člověk, trvalo to dosti dlouho. Máma by měla vědět.
A jezdit na koni, což umí jen pár lidí, chceš za 4 hodiny?
Jsou lidi, co umí hned, pak lidi, co neumí nikdy a pak ti, mezi tím. Ale ti svou dovednost pilují roky. Jestli chceš opravdu dobře jezdit, musíš trénovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík