Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Joe.88

5.12.2022 18:46
Joe.88

XXX.XXX.49.56

Dobrý večer,

nechala jsem koní udělat sedlo na míru, ale vzhledem k tomu, že ještě samo potřebuje trošku vyschnout a v naší sedlovně je zima a vlhko, začalo mi sedlo plesnivět. Odvezla jsem ho tedy domů a zajímalo by mě, jak dlouho cca trvá, než v pokojové teplotě vyschne natolik, abych ho mohla v sedlovně mít beze strachu z plísně.
Ještě podotýkám, že ostatní starší sedla jsou úplně ok, i mé původní sedlo bylo v pořádku. Vytopit a odvětrat sedlovnu není možné.

Předem děkuji za názory

5.12.2022 19:26
vattunka

XXX.XXX.163.72

To vás asi zklamu,ale z vlastní zkušenosti ,pokud věci používáte je to Ok i v takových podmínkách. Ale jakmile je nebudete pravidelně používat,vemte je radsi domu do tepla. Presne jsem si takhle nechala v takovéto sedlovne sedlo,když jsem dala koni volno začátkem srpna do teď a teď koukám cely zelený🙄☹️Ostatní co se používají jsou cajk. ..

Joe.88

5.12.2022 19:45
Joe.88

XXX.XXX.49.56

vattunka napsal(a):
To vás asi zklamu,ale z vlastní zkušenosti ,pokud věci používáte je to Ok i v takových podmínkách. Ale jakmile je nebudete pravidelně používat,vemte je radsi domu do tepla. Presne jsem si takhle nechala v takovéto sedlovne sedlo,když jsem dala koni volno začátkem srpna do teď a teď koukám cely zelený🙄☹️Ostatní co se používají jsou cajk. ..

No to mi ani neříkejte.. Na koni jezdím momentálně minimálně, protože máme oba svoje různé bloky, takže na to musíme hodně pomalu. A co jsem vypozorovala, stačí, když sedlo dva dny není používané a už má na sobě bílý povlak

5.12.2022 19:53
vattunka

XXX.XXX.110.75

Tak u nás to neni tak zlý. Mám tam stále trochu otevřeny okno. Takže jak říkám sedlo po 3 měsících ,uzdecka na kobylu,tu měla někdy v létě na táboře na sobě,taky zelená. Většinu věci používám dvakrat týdne,na ostatní koně a to je v pohodě. Takže sedla na zimu odnasim do vytapene místnosti když vím ze na nem nejezdim…

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2022 21:05

Nepoužívané věci i ve vytápěné sedlovně chytnou plíseň. Jednou tam ty spory jsou a povrch kůže je dobrá petriho miska, kde tu plísiňku nic neruší... a to myslím, že sedlovna se temperuje i v noci přes termostat... Topný skleněný panel.
Teď jsem "zachraňovala" nepoužívaný martingal, ani se neptejte čím vším jsem to zpatlala (ocet a listerinka) , plíseň už není , martingal mám doma, ale ta kůže už prostě smrdí.

Joe.88

5.12.2022 21:46
Joe.88

XXX.XXX.49.56

Právě nikdo jiný s tím u nás problém nemá. Dokonce ani holčina, která má sedlo asi jen na okrasu, protože sotva přijede 1x měsíčně dovézt krmení a hned zase dom.
Dokud nešly teploty tak nízko, tak sedlo bylo v pořádku, to až teď posledních cca 14dní a jak říkám, stačí dva dny nepoužívat a už je na něm bílý povlak.

5.12.2022 22:03

Joe.88 napsal(a):
Právě nikdo jiný s tím u nás problém nemá. Dokonce ani holčina, která má sedlo asi jen na okrasu, protože sotva přijede 1x měsíčně dovézt krmení a hned zase dom.
Dokud nešly teploty tak nízko, tak sedlo bylo v pořádku, to až teď posledních cca 14dní a jak říkám, stačí dva dny nepoužívat a už je na něm bílý povlak.

a je to opravdu plíseň, nemůže to být "vysrážený" tuk z mazání, jako když vám zbělají čokoládové bonbony.

Joe.88

6.12.2022 00:02
Joe.88

XXX.XXX.49.56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a je to opravdu plíseň, nemůže to být "vysrážený" tuk z mazání, jako když vám zbělají čokoládové bonbony.

Teoreticky to možné asi je. Možná by to i odpovídalo, vzhledem k tomu, že sedlo po každém ježdění mažu. Tahle varianta mě na chvilku taky napadla, ale vzhledem k tomu, že jsem se s tím nikdy nesetkala, ani nikdo v mém okolí, tak jsem to zavrhla. Vlastně to vážně vypadá jako ty zbělalé čokoládové bonbony :D

6.12.2022 06:27

Umím si představit na sedlo navléci pytel (nějaký tužší igelitový) a do pytle hodit silikagel nebo kočkolit (rýži atd.), aby v tom pytli nebylo vlhko. Samozřejmě pytel pevně uzavřít. Ale je s tím práce. Nicméně takto by to sedlo mohlo přežít v uspokojivém stavu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík