Váha jezdce

Norický kůň - norik
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2022 21:55
Martas123

XXX.XXX.6.158

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Kobylka kříženka chladnokrevníka, 155 cm výška. Celkem mohutná, nasvalena, jen nyní nebyla ježděna, takže záda nasvalena nemá. Až by nasvalila a natrénovala, myslíte, že by bylo vhodná na ježdění pro chlapa, 195cm 120kg? Ano, je trochu těžší, já osobně bych to nedělala, ale zároveň jsem slyšela mnoho názorů, že to není taková váha u chlapa a že by to jít mohlo. Chtěla bych slyšet váš názor, jestli vůbec máte zkušenost s jezdcem těchto proporcí. Svaly má, nejde o tuk mimo bříška ;) jezdil by třeba jen v kroku, opatrně. Pouze rekreace, vycházky. A samozřejmě časem, ne teď. Pouze se ptam, jestli je to vůbec možné, nebo bez toho, aby zhubnul, nemá vůbec uvažovat. Díky moc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.12.2022 06:40

To dost záleží na tom, jak ten kůň vypadá. Dlouhá bedra nic moc, pokud je dobře stavěný a vyhnete se nadváze u obou, nemusel by být problém. No a ten chlap jezdit umí? Jako třeba že skočí s rozpaženýma rukama s jistotou nějaký ten křížek? Protože rozpadlý knedlík vs. jezdec v rovnováze jsou velké rozdíly. Bude muset do kopce odlehčovat a tak. A klíčové bude padnoucí sedlo.

Pokud ženete možnosti koně na hranu, musí být všechno tip ťop.

Ale bez dalšího jsou to všechno jen úvahy a otázky k zamyšlení. Konkrétně se to dá rozseknout pouze se zodpovězením potřebného a při znalosti vlastností a schopností obou jedinců.

8.12.2022 10:05
jesie

XXX.XXX.224.171

Můj osobní názor je,že těžší jezdci nemají na koni co dělat...můžeme mít tisíc argumentů,proč je to ok,ale já si to nemyslím...kůň si nedokáže stěžovat nahlas,většinu diskomfortu běžný majitel vůbec nepozná a je čistě na nás,abychom byli dost ohleduplný a váhu si hlídali,když pak chceme,aby ten pytel tahal kůň na zádech...

Za mě teda ne....

8.12.2022 10:22
kallisto

XXX.XXX.217.242

Martas123 napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Kobylka kříženka chladnokrevníka, 155 cm výška. Celkem mohutná, nasvalena, jen nyní nebyla ježděna, takže záda nasvalena nemá. Až by nasvalila a natrénovala, myslíte, že by bylo vhodná na ježdění pro chlapa, 195cm 120kg? Ano, je trochu těžší, já osobně bych to nedělala, ale zároveň jsem slyšela mnoho názorů, že to není taková váha u chlapa a že by to jít mohlo. Chtěla bych slyšet váš názor, jestli vůbec máte zkušenost s jezdcem těchto proporcí. Svaly má, nejde o tuk mimo bříška ;) jezdil by třeba jen v kroku, opatrně. Pouze rekreace, vycházky. A samozřejmě časem, ne teď. Pouze se ptam, jestli je to vůbec možné, nebo bez toho, aby zhubnul, nemá vůbec uvažovat. Díky moc.

Nemůžete zapřahat? To by mohlo muže bavit...

8.12.2022 11:12
lenacia

XXX.XXX.173.255

Pokud jde o mě...v tohmle případě není ani problém váha jako výška... 195cm na 155cm... to už je dost rozdíl, a problém bude dělat těžiště. A akorát těch 120kg bude tím pádem skutečně škodit.

8.12.2022 14:17
helas

XXX.XXX.116.228

Asi bych dala nějaké kozlíkové sedlo (westernové třeba), chlapi ho stejně většinou mají radši a váha se líp rozloží.
No a začít by se dalo postupně, aby si kůň zvykl; možná, když tomu dáte ten čas, tak se třeba i zpevní v zádech (nestačí ale jednou týdně...).

9.12.2022 11:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

120 kg jazdec a westernové sedlo...no, nechcela by som byť tým koňom.

9.12.2022 15:32
evcusik

XXX.XXX.38.93

Neznám rekreační jezdce u kterých by kůň při takové váze jezdce byl zdravej . Schválně si najdete váhu westernu a připočtete k člověku.

vhodná a ohleduplná cesta ke koni je zápřež.

11.12.2022 18:42
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

U nas nosi kone jezdce v brnení a to maji podstatne větší zatěž.V bitvě i par hodin a žadny problem to není.Je to o koni i jezdci

12.12.2022 07:24

tony-jcb napsal(a):
U nas nosi kone jezdce v brnení a to maji podstatne větší zatěž.V bitvě i par hodin a žadny problem to není.Je to o koni i jezdci

A máte ty koně po kontrole fyzioterapeutem?

Ono to těžiště s brněním teda taky vyskočí nahoru. Jen kbelík na hlavě pětikilový, kroužky, prošívka, no, vyzkoušela jsem si to, a nic moc. Musí se s tím člověk taky naučit pracovat.

12.12.2022 07:43
evcusik

XXX.XXX.38.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A máte ty koně po kontrole fyzioterapeutem?

Ono to těžiště s brněním teda taky vyskočí nahoru. Jen kbelík na hlavě pětikilový, kroužky, prošívka, no, vyzkoušela jsem si to, a nic moc. Musí se s tím člověk taky naučit pracovat.

a taky bych si říkala, že tam bude práce/trénink i jiné frekvenci a též vyšší zkušenosti jezdce...

12.12.2022 08:35

evcusik napsal(a):
a taky bych si říkala, že tam bude práce/trénink i jiné frekvenci a též vyšší zkušenosti jezdce...

No a to je mj. přesně to, o čem mluvím.

Ale na druhou stranu, i ten jezdec, který si oblíkne tu zbroj poprvé, musí ty zkušenosti někde vzít.

Co se tréninku koně na takové akce týče, zase bych si to nemalovala na růžovo.

12.12.2022 09:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mno jedna krásavica, čo chodila tieto historické akcie na žltej kobyle tu už bola, tiež si vraj kobyla pochvaľovala.
A potom už nie.

12.12.2022 09:56
Pipilota

XXX.XXX.19.104

tony-jcb napsal(a):

A já znám taky pár těchto

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 10:36
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Tentýž dotaz skoro dnes a denně. Na Fejzbuku, tady, kdekoli.
Pokud kůň nemá kvalitně a pravidelně trénovaná záda, tak na něj víc jak 100 kg nepatří, a to ještě počítám, že ten jezdec 100 kg musí umět sedět na zadku a ne se na tom hřbetě plácat.
Kůň víc kilo zvládne, ale pošlete si ho do předčasného důchodu.
Ano, rytíři také jezdili na koních ve zbroji, ale co se stalo, když toho koně oddělali (a to se muselo stát)? Někdo ho prostě sežral.
O chlaďasech to platí dvakrát, že je mohutný, neznamená, že může nosit tunu. Často mívají dlouhé hřbety a pro ty je těžká váha nejhorší. Pro těžší jezdce jsou nejlepší kratší koně, mohutní na silné noze a širocí v plecích...jako bývá třeba irský kob.

Takže, pokud chce dotyčný jezdit, tak ať zhubne alespoň 10 kg (jelikož se ještě počítá váha sedla a to ještě nevíme, jestli western nebo anglie). Jelikož štíhlý dvoumetrový chlap fakt 120 kg nemá. A přidá nějakou úctu ke koňovým zádům. Pokud nechce hubnout, ať zapřahá. Osobně to je i varianta pro mně, nejsem úplně nejštíhlejší, ale ani rozkynutá, a kdyby se mi to po dětech nepodařilo ukočírovat, tak zapřahám taky.

Nevím, proč huntovat koni zdraví jen proto, že já chci a nejsem na sobě schopná pracovat.

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 11:26
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

A abych vysvětlila proč je to tak špatně - mimo jiné není lepší cesta ke kissing spines, jako mít dlouhého koně, který neumí chodit sebraný + jezdec, který ho neumí posbírat, hupsne mu na hřbet a kůň chodí s vytelenou palicí a prohnutým hřbetem - a tím pádem, čím horší a těžší jezdec, tím hůř, a to i v kroku.
A podotýkám, že podsadit koně v chladnokrevném typu je vyšší dívčí, obzvlášť když chodí třeba i ve voze, tihle mají v hlavě fix valit se po předku.

Abych jen nenadávala bez vysvětlení.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2022 11:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82

Jezis a ja znam dost mensich kulatych koniku co bosi tezky jezdce. I s western sedlem to těch 120,140 kilo hodi snadno. A ano slouží a jsou pojizdni i ve 20letech a vejs.... Ooo jak divne ze? Asi by se jim melo vysvetlit ze maj bejt mrtvy nebo chromy. Kdyz je kun zdravy a trenovan a jezdec neni vul a umi a neni to extrem 160 kilo jen člověk tak ano. Pak to problem nemusi byt vubec.

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 11:56
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jezis a ja znam dost mensich kulatych koniku co bosi tezky jezdce. I s western sedlem to těch 120,140 kilo hodi snadno. A ano slouží a jsou pojizdni i ve 20letech a vejs.... Ooo jak divne ze? Asi by se jim melo vysvetlit ze maj bejt mrtvy nebo chromy. Kdyz je kun zdravy a trenovan a jezdec neni vul a umi a neni to extrem 160 kilo jen člověk tak ano. Pak to problem nemusi byt vubec.

Umíte číst? Evidentně tady mluvíte o tom, co já, tzn. krátký kůň na tlusté noze a široký v bedrech. Tam se to ještě dá. Pod titulkem ale je "norický kůň" - tohle koně bývají dlouzí, a o tom se bavím já.

Ne, na chlaďase tohoto typu tlustoprdi nepatří.

12.12.2022 11:57
lenacia

XXX.XXX.173.255

Já raději mlčím.. už se vytáhla i Atla... čekám kdy budu na řadě já

12.12.2022 12:01

JanaJanaJanaJana napsal(a):
Umíte číst? Evidentně tady mluvíte o tom, co já, tzn. krátký kůň na tlusté noze a široký v bedrech. Tam se to ještě dá. Pod titulkem ale je "norický kůň" - tohle koně bývají dlouzí, a o tom se bavím já.

Ne, na chlaďase tohoto typu tlustoprdi nepatří.

Píše kříženec. To může být v podstatě cokoli.

Jsem jela na kříženci hucula a norika.

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 12:13
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Píše kříženec. To může být v podstatě cokoli.

Jsem jela na kříženci hucula a norika.

Nebylo specifikováno. Proto pokud nevím, jak ten kůň opravdu vypadá, nebudu tento přístup podporovat.

Pořád se řeší, kolik kdo může vážit a lézt na koně, místo aby se lidé nad sebou zamysleli a radši něco udělali se sebou a pro svoje zdraví.

120 kg bez sedla prostě nemá ani udělanej chlap....mám takovýho doma, vím, o čem mluvím.

Každopádně můžu stejně říci leda tak svůj názor a udělají si co chtějí....a mně to bude putna.

12.12.2022 13:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):
Já raději mlčím.. už se vytáhla i Atla... čekám kdy budu na řadě já

No, na chrbte tvojej kobyly je to už tiež pekne vidieť.

12.12.2022 13:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Keby som mala cent za každého človeka, ktorý ma presviedčal, že jeho kôň má super neboľavý chrbát a nič mu ku šťastiu nechýba a rozhodne nie je chromý, bola by som milionárka.

Sú ľudia, čo majú radšej jazdenie a sú ľudia, čo majú radšej kone.

12.12.2022 13:34
jesie

XXX.XXX.224.171

Horsana napsal(a):
Keby som mala cent za každého človeka, ktorý ma presviedčal, že jeho kôň má super neboľavý chrbát a nič mu ku šťastiu nechýba a rozhodne nie je chromý, bola by som milionárka.

Je to marný,marný,marný.....Jak jsem psala výše,lidi nepoznají,že koně něco bolí a i když bude chodit po 3,tak mi vysvětlí,že to dělá naschvál (zažila jsem).....

12.12.2022 13:37
Horsana

XXX.XXX.40.140

jesie napsal(a):
Je to marný,marný,marný.....Jak jsem psala výše,lidi nepoznají,že koně něco bolí a i když bude chodit po 3,tak mi vysvětlí,že to dělá naschvál (zažila jsem).....

No jasnéééé, ako som mohla zabudnúť!
Alebo si vymýšľa, alebo má málo rešpektu

12.12.2022 13:38
kallisto

XXX.XXX.217.242

Nebylo specifikováno. Proto pokud nevím, jak ten kůň opravdu vypadá, nebudu tento přístup podporovat.

Pořád se řeší, kolik kdo může vážit a lézt na koně, místo aby se lidé nad sebou zamysleli a radši něco udělali se sebou a pro svoje zdraví.

120 kg bez sedla prostě nemá ani udělanej chlap....mám takovýho doma, vím, o čem mluvím.

Každopádně můžu stejně říci leda tak svůj názor a udělají si co chtějí....a mně to bude putna.

Přesně to mě taky napadlo. 120kg prostě zdravý člověk normálně nemá. 120kg je na to začít něco se sebou něco dělat. Ne vzít ještě westernové sedlo a sedat na koně. Sorryjako.

12.12.2022 13:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

jesie napsal(a):

A zlatý výber: trénerka povedala, že je to v poriadku :D

Neregistrovaný uživatel

12.12.2022 13:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82

Horsana napsal(a):

Jestlize vidim 21letou huculu litat s 2m chlapem s westernem na dřevěné kostre (ano dohromady cca 115-120kg)litat po horach a nahanet kravy... A to prosím x let ve stavu že 8lety kone strka do kapsy elanem i vydrzi... Na ktery fyzio nenajde nic. Nohy cajk... Tak mi netvrd ze to nejde. Jde.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2022 13:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82

A ano vetsina koni dopada jak píšeš Horsano. Ale pokud je kun dobre stavby, cilene trenovan, zdrav a jezdec neni debul. Nevidim v tom takovy problem. To ze tyhle podminky co pisu 98% lidi nesplnuje je věc číslo 2.

12.12.2022 13:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jestlize vidim 21letou huculu litat s 2m chlapem s westernem na dřevěné kostre (ano dohromady cca 115-120kg)litat po horach a nahanet kravy... A to prosím x let ve stavu že 8lety kone strka do kapsy elanem i vydrzi... Na ktery fyzio nenajde nic. Nohy cajk... Tak mi netvrd ze to nejde. Jde.

Ja pevne dúfam, že nebudeme porovnávať hucula s norikom.

A robiť závery z toho, že poznáme 1 koňa, ktorý...

Ja som poznala koňa, furiosa, ktorý sa dožil 33 rokov a celý život drel na svojho ožranského majiteľa v záprahu aj pod sedlom a žral popri tom občas niečo čo rástlo pri ceste, občas plesnivé seno, plesnivé pečivo a šupky zo zemiakov. Majiteľ ho kul 2 x ročne sám a s 8 promile mu na podkovy navaril napevno akési ozuby, ktoré vyrobil tým, že odrezal zo starých vidiel.

Je to snáď návod na dlhovekosť a železný výkon pre všetky plemená?

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 13:52
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

kallisto napsal(a):
Přesně to mě taky napadlo. 120kg prostě zdravý člověk normálně nemá. 120kg je na to začít něco se sebou něco dělat. Ne vzít ještě westernové sedlo a sedat na koně. Sorryjako.

To je právě ono.
Mám na to jediný argument.
Hokejisti, to nejsou žádný ořezávátka, sice nemají tuk, ale zase mají kupu svalů.
Česká repre:
david pastrňák, 183 cm, 90 kg
tomáš hertl, 188 cm, 89 kg
lukáš dostál, 186 cm, 76 kg
marek langhammer, 188 cm, 88 kg
karel vejmelka, 192 cm, 93 kg
filip hronek, 183 cm, 84 kg
atd.

Velmi průměrně mi z toho vychází, že jejich průměrná výška je 190 cm a váha 90 kg. Když vezmeme obyč českého chlapa, který se nehýbe tak často a nemá přísnou životosprávu a dá si rád pivo, anebo prostě bude mohutnější konstituce, i kdyby měl o 20 kg víc, tak je to pořád 110 bez sedla a ne 120 a víc. Každé kilo dolů je dobré pro koně a hlavně i pro něj.

Prostě váha 120 kg už je opravdu váha, kdy by soudný člověk na koně lézt neměl.
Ale jak říkám, dělejte si, co chcete, ale to obhajování těžkých vah na koni je stejné jako obhajování koně v samotě.
Víc k tomu nemám co bych řekla, ať si každý udělá dle svého uvážení.

12.12.2022 13:55
jesie

XXX.XXX.224.171

A ano vetsina koni dopada jak píšeš Horsano. Ale pokud je kun dobre stavby, cilene trenovan, zdrav a jezdec neni debul. Nevidim v tom takovy problem. To ze tyhle podminky co pisu 98% lidi nesplnuje je věc číslo 2.

Na druhou stranu,pokud by to byl jezdec,který ví,jak jezdit,co s těžištěm a uměl by to...proč by se paní ptala na téhle diskuzi... to nemá logiku.

Jestli kůň má nebo nemá zdravotní problémy fakt normální laik nepozná....Co se týká fyzio,tak jsem taky dost skeptická,protože to dělají opět jen laici,kteří si udělali kurz,věřím tak max těm,co mají k tomu i veterinární vzdělání. A i ti vždycky na každém koni,sebelépe ježděném se sebelehčím jezdcem,vždycky najdou nějaký i drobný problém. Že by westernový jezdci od krav dělali svým koním RTG vyšetření kloubů - tak to už je opravdu sci-fi ,ti většinou ani kopyta nečistí a jen dělají trim nebo kování po 8 týdnech. A to mluvím ze svého blízkého okolí.

12.12.2022 14:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Njn, nesplňuje.

Chodím dosť často na Muráň, chlapi tam tiež pasú na koňoch, kedysi na huculoch, ale ako zostarli a pribrali, tak už si berú pod zadok úžitkové krížence hucul x norik a to kríženie tam nerobí žiadny amatér, ale človek, čo tie kone osobne pozná do neviem ktorej generácie.

Sedia na tých koňoch na kadečom a ako kto jazdí, je individuálne, väčšinou sa držia koňa za hubu a tak rôzne škubú s tým zubadlom, mno, pozerať sa na to veľmi nedá, ale tak tam si aspoň človek povie, že čo už, ich práca si to žiada a mladí tam nevydržia.
Ale sú aj jedinci, čo jazdia pekne a kultivovane.

Kone majú overené v teréne, keď jeden nesadne, dá sa vziať iný, luxus, čo asi nemá každý, nikto si nemôže dovoliť sa tam niekde vykydať medvedici ku nohám.

Čo na to kôň je až druhoradé, nechcem úplne hovoriť, že nepodstatné, ale keby som im tam začala niečo vykladať o bolesti chrbta, tak by ma zahrnuli záplavou ponôs, čo všetko bolí ich a na akej operácii už boli a akou pálenkou najlepšie utlmia bolesť.

No a stalo sa aj také, že mali koňa so zlomenou čeľusťou (iba jedna strana, ale brutál) a nikto si nič nevšimol, normálne ho zaťahali a predali a bol tam vet na predkúpnu prehliadku (ale hubu neotvoril, veď načo) a všetko v poriadku a nikto by si nič nevšimol do doby, než ho mal viac zaučiť v záprahu iný furman a ten skoro omdlel, pretože to zrástlo skoro do pravého uhla.
A kôň normálne žul, no problem, nič nebolo vidieť.

Hucul a norik a ich krížence majú prah bolesti úúplne inde, než bežný teplokrvník, to isté aj frízske kone a tak vôbec, kočiarové + starý dobrý furioso, napr.

Samozrejme chlapi sadajú aj na noriky, ale to zas keď potrebujú napr. na niečom kľudnom niekam previesť mladé kone.

12.12.2022 14:25
lenacia

XXX.XXX.173.255

Horsana napsal(a):
No, na chrbte tvojej kobyly je to už tiež pekne vidieť.

jojojooo..... Vůbec to není tím že teď měla za sebou 2 hříbata...
Neneeeee, je to mnou... :)
Zajímavý e se fyzio nezmínila

12.12.2022 14:55
Varaxi

XXX.XXX.191.78

kallisto napsal(a):

120 kg zdravý člověk mít klidně může, stačí, že narostl na dva metry a má ten typ postavy, který snadno tvoří svalovou hmotu. Takový člověk může být na pohled i docela štíhlý.
Přes sto kilo mají i takoví statní muži ve středních letech. Třeba můj bývalý kolega, padesátník, vysoký plus mínus jako já - 172 cm. Běhá maratony, hraje squasch, chodí na túry do hor, hraje fotbal. A váží 115 kg. Jasně, má objem, ne vyrýsované svaly. Ale je takový silný, mohutný, nic se na něm netřepe.
Takže ne každý člověk, co váží přes stovku, je nějaký tlustý a líný povaleč.
Nicméně stále platí, že člověk s jistou hmotností a výškou nemá na koni co dělat; a čím méně člověk umí, tím je ta hranice nižší.
Třeba takový Dwayne Johnson - a teď neříkám, že jeho váha je zdravá - sám o sobě tvrdil, že na koně nikdy nesedl a nesedne, protože už jako chlapec v rozupuku byl váhově mimo limity.
Je úplně jedno, z jakého důvodu nesplňuji zdravotní předpoklady pro jízdu na koně; prostě když nejsem vhodný jezdec, tak NEJEZDÍM.

12.12.2022 14:58

lenacia napsal(a):

Kamarádky kobyla takhle nevypadá ani po třech hříbatech. A je jí 22 let.

12.12.2022 15:00

To je právě ono.
Mám na to jediný argument.
Hokejisti, to nejsou žádný ořezávátka, sice nemají tuk, ale zase mají kupu svalů.
Česká repre:
david pastrňák, 183 cm, 90 kg
tomáš hertl, 188 cm, 89 kg
lukáš dostál, 186 cm, 76 kg
marek langhammer, 188 cm, 88 kg
karel vejmelka, 192 cm, 93 kg
filip hronek, 183 cm, 84 kg
atd.

Velmi průměrně mi z toho vychází, že jejich průměrná výška je 190 cm a váha 90 kg. Když vezmeme obyč českého chlapa, který se nehýbe tak často a nemá přísnou životosprávu a dá si rád pivo, anebo prostě bude mohutnější konstituce, i kdyby měl o 20 kg víc, tak je to pořád 110 bez sedla a ne 120 a víc. Každé kilo dolů je dobré pro koně a hlavně i pro něj.

Prostě váha 120 kg už je opravdu váha, kdy by soudný člověk na koně lézt neměl.
Ale jak říkám, dělejte si, co chcete, ale to obhajování těžkých vah na koni je stejné jako obhajování koně v samotě.
Víc k tomu nemám co bych řekla, ať si každý udělá dle svého uvážení.

Vidíte, to já bych čekala větší váhu. Při těhle výškách.

12.12.2022 15:06
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):

Ako to súvisí so žriebätami?

12.12.2022 15:07
lenacia

XXX.XXX.143.130

Horsana napsal(a):
Ako to súvisí so žriebätami?

Tak, že prostě sem udělala ustajovací chybu. Kterou plně uznávám a od května napravuji

12.12.2022 15:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):
Tak, že prostě sem udělala ustajovací chybu. Kterou plně uznávám a od května napravuji

Aha, napravuji, od mája (!!), ale jazdiť bude tá kobyla, lebo blablablablablablablabla.

Krásny má ten chrbát, fakt, čisto na western a jazdenie, môžete byť s fyzio a trénerkou a neviem ešte kto je v tom vašom dreamteame na seba hrdé.

12.12.2022 15:18
kallisto

XXX.XXX.217.242

Varaxi napsal(a):
120 kg zdravý člověk mít klidně může, stačí, že narostl na dva metry a má ten typ postavy, který snadno tvoří svalovou hmotu. Takový člověk může být na pohled i docela štíhlý.
Přes sto kilo mají i takoví statní muži ve středních letech. Třeba můj bývalý kolega, padesátník, vysoký plus mínus jako já - 172 cm. Běhá maratony, hraje squasch, chodí na túry do hor, hraje fotbal. A váží 115 kg. Jasně, má objem, ne vyrýsované svaly. Ale je takový silný, mohutný, nic se na něm netřepe.
Takže ne každý člověk, co váží přes stovku, je nějaký tlustý a líný povaleč.
Nicméně stále platí, že člověk s jistou hmotností a výškou nemá na koni co dělat; a čím méně člověk umí, tím je ta hranice nižší.
Třeba takový Dwayne Johnson - a teď neříkám, že jeho váha je zdravá - sám o sobě tvrdil, že na koně nikdy nesedl a nesedne, protože už jako chlapec v rozupuku byl váhově mimo limity.
Je úplně jedno, z jakého důvodu nesplňuji zdravotní předpoklady pro jízdu na koně; prostě když nejsem vhodný jezdec, tak NEJEZDÍM.

Nevim, kolik jich takových je. Mám doma muže, 192cm a těch 100kg je tak na hraně. A je to kus chlapa. Mít dvacet kg navíc tak je to prostě vypasený vepřík.
A nějak si nemyslím, že bych těch namakaných dvoumetrových bylo nějak víc v populaci.

12.12.2022 15:22
lenacia

XXX.XXX.143.130

Horsana napsal(a):
Aha, napravuji, od mája (!!), ale jazdiť bude tá kobyla, lebo blablablablablablablabla.

Krásny má ten chrbát, fakt, čisto na western a jazdenie, môžete byť s fyzio a trénerkou a neviem ešte kto je v tom vašom dreamteame na seba hrdé.

Horsano... Já na ní do srpna ani nesedla. A fakt, že ani nevíte, že ve westernu teď nejezdím vypovídá o ledasčem. Včetně toho že dávno ani nevážím 120...

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 15:24
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

kallisto napsal(a):
Nevim, kolik jich takových je. Mám doma muže, 192cm a těch 100kg je tak na hraně. A je to kus chlapa. Mít dvacet kg navíc tak je to prostě vypasený vepřík.
A nějak si nemyslím, že bych těch namakaných dvoumetrových bylo nějak víc v populaci.

Souhlas. Právě to jsem chtěla říci, ten můj je na tom stejné a co vidím v okolí, tak je to podobné.
Výše uvedený chlap je prostě výjimka.
Ale v zásadě se všechny shodujeme, tím pádem si myslím, že to stojí minimálně za zamyšlení.

12.12.2022 15:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):
Horsano... Já na ní do srpna ani nesedla. A fakt, že ani nevíte, že ve westernu teď nejezdím vypovídá o ledasčem. Včetně toho že dávno ani nevážím 120...

Skvelé.

Do srpna znamená, že od srpna áno, či sa pletiem?
A predtým skoky v tom westerne, to ste mala koľko kg?
Vvyjadrovala som sa k tomu, všetko bolo samozrejme v poriadku a ja zlá, no, čo už.

Aktuálne fotky sú k videniu v téme Pro pobavení, tak pokiaľ niekto sadá na chrbát koňa, ako je na tých fotkách tam, ja neviem čo mám k tomu napísať iného, ako vyššie.

Možno ešte to, aby ste ju začali konečne adekvátne kŕmiť a dali jej pokoj svätý.

12.12.2022 15:54
lenacia

XXX.XXX.143.130

Horsana napsal(a):
Skvelé.

Do srpna znamená, že od srpna áno, či sa pletiem?
A predtým skoky v tom westerne, to ste mala koľko kg?
Vvyjadrovala som sa k tomu, všetko bolo samozrejme v poriadku a ja zlá, no, čo už.

Aktuálne fotky sú k videniu v téme Pro pobavení, tak pokiaľ niekto sadá na chrbát koňa, ako je na tých fotkách tam, ja neviem čo mám k tomu napísať iného, ako vyššie.

Možno ešte to, aby ste ju začali konečne adekvátne kŕmiť a dali jej pokoj svätý.

Tyvole... V životě srm skočila 2 skoky... 2! Dva skoky v celém mém životě... A z toho jen byl křížek který měla překlusat ne skočit.
A vážila sem 95....
Ptala sem se fyzio, kterou mi doporučili tady zde na ifauně... Ta řekla že mám pořídit Anglii a jezdit. Že ze země toho moc neudělám.

Víte co, vy ste horší pokrytec než sem byla já kdysi....
Jinde říkáte jak je v pohodě že kobyla opadne po hříběti a že se Nemá zbytečně navíc krmit...
Ale moje kobyla je žlutá a patří Lenacii takže waaaaaagrrrrrrrr všechno špatně.

12.12.2022 16:00
Arbora

XXX.XXX.134.38

Jinde říkáte jak je v pohodě že kobyla opadne po hříběti a že se Nemá zbytečně navíc krmit...

Či si to Lenacia nepletieš somnou a s diskusiou o tom vypasenom žriebäti, ktoré ešte bolo pod matkou.

12.12.2022 16:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):
Tyvole... V životě srm skočila 2 skoky... 2! Dva skoky v celém mém životě... A z toho jen byl křížek který měla překlusat ne skočit.
A vážila sem 95....
Ptala sem se fyzio, kterou mi doporučili tady zde na ifauně... Ta řekla že mám pořídit Anglii a jezdit. Že ze země toho moc neudělám.

Víte co, vy ste horší pokrytec než sem byla já kdysi....
Ale moje kobyla je žlutá a patří Lenacii takže waaaaaagrrrrrrrr všechno špatně.

Ehm...čo prosím?

Pokiaľ si spomínam, dôrazne som varovala majiteľku veľmi mliečnej kobyly haflinga, aby nezmyselne neprikrmovala žriebä, ktoré bolo obrovské a začalo sa nápadne strmiť a aby nekŕmila kobylu škrobovými krmivami, ktoré zvyšujú produkciu mlieka a jej horší výživný stav pretrpela až do odstavu, ktorý som radila zrealizovať veľmi skoro.

Že by pani na kobyle nutne musela jazdiť, to som fakt nepostrehla.

Je tam nejaká paralela so Sárou?

Lebo od "je po 2 žriebätách" sme sa dostali cez "nemám western a nemám 100 kg" až k tomu, čo som odporúčala za absolútne odlišných okolností úplne inému človeku a koňovi.

A fyzio povedala, fakt?

Nemáte oči, ani žiadnu súdnosť, vôbec, nič?

Aj ja mám žltú kobylu a čo má byť?

A lenacia?
lenacia je pre mňa nick, ktorý sa k svojmu koňovi správa prasácky, systematicky ho svojou váhou a kadejakými inými výstrelkami devastuje a ešte to tu aj postuje, aké to je super, tak tomu ja tlieskať fakt nebudem.

Až bude kobyla v top stave, ako poďakovanie za to, že vám dala dve krásne žriebätá, s nasvaleným chrbtom, bez prepadliny okolo kohútika a lopatiek a sediacim sedlom, potom to bude v poriadku, do tej doby soryjako.

12.12.2022 16:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora napsal(a):

Či si to Lenacia nepletieš somnou a s diskusiou o tom vypasenom žriebäti, ktoré ešte bolo pod matkou.

Nie, aj ja som tam majiteľke písala to, čo ty, lebo to malo svoje opodstatnenie, že áno...

12.12.2022 16:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 16:21
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Horsana napsal(a):
Aspoň nejaké pekné noriky :)

Pecka :)

Na Muráni je i přes výše uvedené koňský ráj.

Bydlela jsem loni na podzim plný měsíc na Muráni. Byl to zážitek na celý život :)

12.12.2022 16:23
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pecka :)

Na Muráni je i přes výše uvedené koňský ráj.

Bydlela jsem loni na podzim plný měsíc na Muráni. Byl to zážitek na celý život :)

Wooow, kde všade?

Fotoooo, prosíím! :)))

12.12.2022 16:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Horsana napsal(a):
A zlatý výber: trénerka povedala, že je to v poriadku :D

Platinový výber: fyzio povedala, že je to v poriadku!

12.12.2022 16:34
lenacia

XXX.XXX.143.130

S westernem ste vytáhla první vy...
A pak s 2 roky starou fotkou...
A pak s vaší kámoškou...
Sou zde na ifauně lidi, co ví co se stalo. A co sem řešila...
Takže fakt, že - ještě- není nasvalená....
Hmmmmm....
Soryjako

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 16:38
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Horsana napsal(a):
Wooow, kde všade?

Fotoooo, prosíím! :)))

Bydlela jsem na Muráni v rámci stáže na NP. Fotky bohužel žádný nemám :D ale na noriky jsem chodila koukat celkem pravidelně, poněvadž sama jednoho mám a pro tyhle koně mám sakra slabost.
No a kde všude jsem byla? Já jsem celkem šťoural a původně geograf, takže mám prochozenou Muráň komplet, Horehroní od BB až po Télgárt, ale pak i Gemer na jih, a to nejen přírodu, ale i kostely s prastarými freskami.

Největší peckou je pro mne asi Muráňská Zdychava, tam jsme nechala kousek srdce

12.12.2022 16:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):
S westernem ste vytáhla první vy...
A pak s 2 roky starou fotkou...
A pak s vaší kámoškou...
Sou zde na ifauně lidi, co ví co se stalo. A co sem řešila...
Takže fakt, že - ještě- není nasvalená....
Hmmmmm....
Soryjako

Iste, pretože človek, čo s takou váhou hodí na kobylu western a ide skákať, je jedno, koľko krát v živote, na komfort toho koňa zvysoka s.rie.

Určite ste riešili závažné veci, blablabla.

12.12.2022 16:39
evcusik

XXX.XXX.38.93

Nějak se zapomíná, že i to mateřství je práce samotná (což 2 hříbata za sebou jsou bezesporu) + nějaké přešlapy v zoo technice = to není úplně startovní čára na to nárazově jezdit, protože často rekreační ježdění je o narazovem ježdění, postrádající nějakou pravidelnost a možnost vybudování svalů.

A samozřejmě pokud se řeší, že kobylu není možné přikrmovat z důvodu hříběte a jeho pohybových potíží, tak to opět není situace vhodná na ježdění.

12.12.2022 16:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

Bydlela jsem na Muráni v rámci stáže na NP. Fotky bohužel žádný nemám :D ale na noriky jsem chodila koukat celkem pravidelně, poněvadž sama jednoho mám a pro tyhle koně mám sakra slabost.
No a kde všude jsem byla? Já jsem celkem šťoural a původně geograf, takže mám prochozenou Muráň komplet, Horehroní od BB až po Télgárt, ale pak i Gemer na jih, a to nejen přírodu, ale i kostely s prastarými freskami.

Největší peckou je pro mne asi Muráňská Zdychava, tam jsme nechala kousek srdce

Krása krás!

Škoda tých fotiek, ale ja si tiež skoro nič nefotím, njn.

A kone boli už na planinách?

Jemine, v Muránskej Zdychave som ja skoro nechala kus pľúc, keď som sa odtiaľ vybrala tuším hore na Kohút

A na Sihle ste neboli, pri huculoch?

Ja som vždy chcela muránsku noričku, ešte k huculovi a aj ju mám :)
Noriky sú super

12.12.2022 16:49
Horsana

XXX.XXX.40.140

evcusik napsal(a):
Nějak se zapomíná, že i to mateřství je práce samotná (což 2 hříbata za sebou jsou bezesporu) + nějaké přešlapy v zoo technice = to není úplně startovní čára na to nárazově jezdit, protože často rekreační ježdění je o narazovem ježdění, postrádající nějakou pravidelnost a možnost vybudování svalů.

A samozřejmě pokud se řeší, že kobylu není možné přikrmovat z důvodu hříběte a jeho pohybových potíží, tak to opět není situace vhodná na ježdění.

Zabúda sa na veľa vecí, ale nikdy nie na to, čo povedala fyzio

Tá kobyla a strmé, dobre živené žriebä boli haflingovia.

12.12.2022 16:54
lenacia

XXX.XXX.143.130

Horsana napsal(a):
Iste, pretože človek, čo s takou váhou hodí na kobylu western a ide skákať, je jedno, koľko krát v živote, na komfort toho koňa zvysoka s.rie.

Určite ste riešili závažné veci, blablabla.

Tak znova... Nejenom že sem neměla ani tu váhu... Ale tu zimní fotku...
Jo. Kobyla to skočila... Koně před ní ten skůček překročili, nebo překlusali. Sára skočila... Hrůza. Já vím jdu si hodit provaz...
Jen tu kopete kolem sebe... Smolík že je mi to jedno.
Ano, řešily sme dost závažný problém, který bych vám kdybyste se nechovala takhle klidně řekla...
A kvůli kterému sem na ní do konce srpna neseděla přesně tak.
Ano byla tu fyzio, kterou i tady na ifauně lidé chválí a ano opravdu mi řekla že doporučuje i jezdit.
Já netvrdím že není opadlá. Jen prostě není opadlá protože bych na ní jezdila.

12.12.2022 16:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):
Tak znova... Nejenom že sem neměla ani tu váhu... Ale tu zimní fotku...
Jo. Kobyla to skočila... Koně před ní ten skůček překročili, nebo překlusali. Sára skočila... Hrůza. Já vím jdu si hodit provaz...
Jen tu kopete kolem sebe... Smolík že je mi to jedno.
Ano, řešily sme dost závažný problém, který bych vám kdybyste se nechovala takhle klidně řekla...
A kvůli kterému sem na ní do konce srpna neseděla přesně tak.
Ano byla tu fyzio, kterou i tady na ifauně lidé chválí a ano opravdu mi řekla že doporučuje i jezdit.
Já netvrdím že není opadlá. Jen prostě není opadlá protože bych na ní jezdila.

Váš kôň, vaša vizitka.

JanaJanaJanaJana

12.12.2022 16:57
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Horsana napsal(a):
Krása krás!

Škoda tých fotiek, ale ja si tiež skoro nič nefotím, njn.

A kone boli už na planinách?

Jemine, v Muránskej Zdychave som ja skoro nechala kus pľúc, keď som sa odtiaľ vybrala tuším hore na Kohút

A na Sihle ste neboli, pri huculoch?

Ja som vždy chcela muránsku noričku, ešte k huculovi a aj ju mám :)
Noriky sú super

Nojo. Koně byli na planinách. Na Sihle jsme byla také.
Muráňský norik je krásný a hlavně v takové barvě, která se u nás těžko hledá.
Nicméně já jsme věrná těm našim :D
No a když jsem hledala svého koně, tak bych nikdy nevěřila, že skončím u chlaďase. Ale mělo tomu být a je to tak dobře. K mému životnímu stylu nejlepší zvíře. Lesní ledoborec, na kterém můžu lítat hodiny po lese a když se mi nechce, tak nepřijít. Když se splaší, tak hned nahodí mozek. Neúmyslnou nepravost člověku odpustí, úmyslnou vrátí a vyškolí ho. Za hrstku ovsa urve svět.

Vtipné je od Slováka, co je zvyklý chodit do hor, slyšet, že někde málem nechal plíce :D No a na Zdychavě je nejlepší to, že se tam ještě pořád žije postaru, a to včetně koexistence s vlky a medvědy...a taky jak je schovaná v kopci za vsí za hradbou stromů...většina lidí ani neví, co se za Revúcou skrývá za poklad :D

A vlastně mám jednu fotku, z místa, kam se dostanete jenom s lidmi ze správy NP, pro normálního smrtelníka je tam zákaz. Je to Javorníková dolina.
Je to místo, kam si pán Bůh chodí číst.

12.12.2022 17:14
lenacia

XXX.XXX.143.130

Horsana napsal(a):
Váš kôň, vaša vizitka.

Já se nemám za co stydět...
Že teď nějak vypadá neznamená vůbec nic...
Protože vypadá mnohem lépe než v květnu.
A pro mě je vizitka to, jaký kus práce sem od té doby udělala...
Ale prostě není pravda, že takhle vypadá protože sem na ní jezdila. Tečka

12.12.2022 17:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja som sa do Zdychavy dostala náhodou, zle som odbočila :D

Ale keď potom okolo prešli dva konské povozy, povedala som si, že vlastne asi idem dobre :)

Tak väčšina ľudí si už o samotnej Revúcej myslí, že to je miesto, kde sa aj vtáky otáčajú, heh.

Foto - no čo k tomu povedať, áno, sú miesta, kde TO proste je a ktoré si potom už navždy nosíme v srdci, nádhera, na ktorú ani nieto slov!

12.12.2022 18:38
wfwfwš

XXX.XXX.164.253

muj chlap ma 95kg a 177cm, idealni vahu dle doktoru ma na 88kg (vzhledem k podsadite postave), ted ma pupek, jinak je samy sval a podsadity, ale jasne sem mu rekla, ze dokud to neda na 85kg nezajezdi si... nevim no, 120kg mi prijde fakt jako tyrani a ja byt tim muzem, tak by me hanba fackovala ne za tu vahu, ale za myslenku sednout si na kone

12.12.2022 20:32

Tady je popsaný experiment, kde koně kulhali "už" pod jezdcem 91 kg

https://equichannel.cz/clanky/odborne-studie-a-vyzkum/hmotnost-jezdce-diskomfort-kone

a tady trochu podrobněji starší článek k hmotnosti jezdce a koně
https://equichannel.cz/clanky/odborne-studie-a-vyzkum/nejste-tezci-na-sveho-kone

12.12.2022 20:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Musím se Lenky zastat, ta kobyla vypadala fakt šíleně, teď je to proti tomu o 300% lepší. Navíc Lenka zhubla a váží podle mě míň než ti chlapi, co tu mnozí obhajují. Nechápu, proč stále kopat do někoho za to, jak BYL tlustý.

12.12.2022 22:29
evcusik

XXX.XXX.38.93

A opravdu se řeší, že někdo byl tlustý nebo že je/není vhodné sedat na koně v různém stavu zdraví a pohody koně?

13.12.2022 06:28

Já sem fotky koně nedávám, protože je to jak řečeno moje vizitka, a já tu nechci být propírána, to je fakt. Prostě to sem nedám, nikdo nic moc neví, co tu neplácnu, do toho si nikdo nešťórne. Mám svatej pokoj.

A když mi vete, fyzio, trenér, sedlář a jánevímkdovšechnoještě u koně něco řekne, tak se tím řídím. Pokud se mi něco nezdá, tak konzultuji s jiným odborníkem na místě.

13.12.2022 08:23
amet

XXX.XXX.227.49

tvl a ja resim svych petasedesat, abych tomu mojemu quarter ponikovi nahodou nevadila a tady padaji cisla vysoko nad stovku

13.12.2022 08:49
aluska

XXX.XXX.197.205

JanaJanaJanaJana

13.12.2022 09:48
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

13.12.2022 20:49
eviicka

XXX.XXX.92.62

Můj chlap má cca 100 kg, ačkoliv na to vůbec nevypadá, ale výška přes 190cm, tak to asi zkresluje, nebo nevím, ale já bych mu teda metrák neřekla. A i když on by jezdit chtěl, tak sotva dosedl, (nežuchnul- fakt v pohodě dosedl) tak ho kobyla do vteřiny poslala k zemi a to já taky nejsem úplně muší váha. Myslím si ale, že větší problém než váha byla jeho výška, protože párkrát na kobyle jezdila baba s 90ti kilama a zadny ródeo neprobehlo.

13.12.2022 23:27
jazzinka

XXX.XXX.48.249

Za dobu, kterou byste koně osvalovala tak, aby takovou váhu unesl, by partner měl být schopen na tu stovku shodit, pokud chce jezdit. I u toho metráku by bylo potřeba fakt kritickým okem zhodnotit, zda má kůň vhodné parametry. Zrovna chlaďasové paradoxně nemívají ideální stavbu těla pro těžší jezdce.

14.12.2022 10:22

Běžně se v parkuru váha neřeší, ale myslím že na OH už ano, jestli někdo ví, já myslím, že to bylo do 80kg.

14.12.2022 12:54
Arbora

XXX.XXX.149.42

Pravidlá FEI o tom nič nenašli, iba o váhe výbavy. Limity majú vytrvalci, minimálna váha pri súťažiach nad 120 km je 75 kg, vrátane výbavy.

14.12.2022 13:00
lenacia

XXX.XXX.173.255

v Británii je teď nově limit 20% váhy koně v soutěžích... myslím že v drezurních?
Kamž se stejě vejde asi každej..
ale tam si myslím že je to postavené na tom, že tam jsou někteří lidé, i kdypřejší než já, schopní sednout na 140cm welshe

JanaJanaJanaJana

14.12.2022 13:26
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

lenacia napsal(a):
v Británii je teď nově limit 20% váhy koně v soutěžích... myslím že v drezurních?
Kamž se stejě vejde asi každej..
ale tam si myslím že je to postavené na tom, že tam jsou někteří lidé, i kdypřejší než já, schopní sednout na 140cm welshe

Anebo (pokud je to pravda) je to naopak reakce na nesoudnost lidí.

Ne každá omezení jsou nesmyslná.

Lidstvo obecně tloustne a tloustne, obzvlášť v západní civilizaci. Důkazem je čím dál větší obliba robustních plemen (i naše ustajovatelka říká, že když začínala, měli všichni koně v typu plňase).
Zároveň díky blahobytu má pocit, že může všechno a ztrácí soudnost.

Když se rozhlédnu po stájích v našem okolí, to, co jsme napsala výše, je fakt. Čím dál prdelatější lidi vlezou NA VŠECHNO.

Osobně jsem vždy pro cestu osvěty, ale v tomto případě mi toto omezení přijde na místě....a svým způsobem to osvěta je, jelikož plošně to zakázat nelze, ale edukativní účel to jistě splní.

14.12.2022 15:00
lenacia

XXX.XXX.173.255

Anebo (pokud je to pravda) je to naopak reakce na nesoudnost lidí.

Ne každá omezení jsou nesmyslná.

Lidstvo obecně tloustne a tloustne, obzvlášť v západní civilizaci. Důkazem je čím dál větší obliba robustních plemen (i naše ustajovatelka říká, že když začínala, měli všichni koně v typu plňase).
Zároveň díky blahobytu má pocit, že může všechno a ztrácí soudnost.

Když se rozhlédnu po stájích v našem okolí, to, co jsme napsala výše, je fakt. Čím dál prdelatější lidi vlezou NA VŠECHNO.

Osobně jsem vždy pro cestu osvěty, ale v tomto případě mi toto omezení přijde na místě....a svým způsobem to osvěta je, jelikož plošně to zakázat nelze, ale edukativní účel to jistě splní.

tak plnokrevník kdybychom řekli,že bude mít 500kg... nebo quarter apod.... tak 20% je těch 100kilo... Takže člověk může mít 95 plus výstroj...
Klasický starší typ teplokrevnía ale klidně atakuje mezzi 650=700kg... To už máte váhový limit 130....
proto si myslím, že se, v rámci UK jedná opradu spíše o ty poníky či menší koně.

14.12.2022 16:09

Klasický starší typ teplokrevnía ale klidně atakuje mezzi 650=700kg...

jo ale nažranej a v kondici, tyhle starší typy většinou bývají hubení s chybícími 100kg

14.12.2022 20:12
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

kone trenuji pravidelne on bez toho do bitvy by to asi bylo do první salvy z del nebo nastupu plechovích panačků. Nasvalení a kondice koni je ok kdyby se mi nejaky nezdal tak se proste nejede.různorodost pohybu je taky znat od ježdeni přes zapřeš a vyborny podnímiky ustajení . kone co mam zrovna ted to delaji prěs 10 let vycvičit je na to taky neni sranda a jsou to členove rodiny asi tak.

15.12.2022 06:34

Pravidelně trénujete na zvuky, fábory, bubáky, formace, atd., případně secvičujete to divadelní představení.

Tady se myslí trénování kondice a fyzičky, a to ještě strukturované, to je něco jiného.

Já zaregistrovala u takových skupin tréninky dvakrát týdně - spíš ale před sezonou. Máte taky takovou frekvenci?

15.12.2022 12:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Dotaz napsal(a):
Musím se Lenky zastat, ta kobyla vypadala fakt šíleně, teď je to proti tomu o 300% lepší. Navíc Lenka zhubla a váží podle mě míň než ti chlapi, co tu mnozí obhajují. Nechápu, proč stále kopat do někoho za to, jak BYL tlustý.

Mne je bodyshaming fakt na hony vzdialený.

Ale sadala na tú nebohú kobylu aj tak, asi na nej jazdí aj niekto iný, vytiahla z nej dve žriebätá, už pri prvom bolo vidieť, že nie je ok, ale i tak musela kobyla ísť na nejakú nezmyselnú výstavu žriebät, či čo a isto takých milých príhod bolo viac, no, kobyla je asi držák, tak snáď to zvládne.

Také hajtry sa prepierajú v Perličkách z inzercie dnes a denne, tam nikoho nezaujíma pozadie, len sa majitelia pekne zhejtujú, tento bias ma fakt fascinuje.

15.12.2022 13:27
lenacia

XXX.XXX.173.255

Cywe... Výstava byla 40km daleko takže za rohem...
A jestlksi pamatuji... Tak to byla výstava hříbat. Ne jejich matek... A bylo to pro to že tam mladá rovnou dostala čip, zápis, a všechno okolo... A vyšlo to ve výsledku levněji.
A jelikož je celý ten výstavní den online na YT tak se jukněte. Jak jiné kobyly některých, renomovaných, chovatelů vypadaly.

A mimochodem... Ta fyzio, a ta vaše imaginární trenérka, kterou nemám, toho koně aspoň naživo viděla.
A přesto máte pocit že vy víte z internetu víc a líp...
Já vás chápu, máte averzi vůči mě. A skrejváte to za kdeco, že vám na tom nezáleží...
Nevím kdo jiný mi na kobyle má pravidelně jezdit. Možná papež nebo duch svatý. Já si osobně totiž za poslední roky nikoho nevšimla.

Možná že vy ste samozřejmě již profesionál a 30letukoní. Já za 3 měsíce, spíš 2 protože listopad sme opět vpodstatě nejezdily, prostě koně nasvalit neumím....
Stejně jako sem nezhubla za týden. Nějakou chvíli to trvá... Delší než kratší...
To ale víte moc dobře.

15.12.2022 17:12
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Pravidelně trénujete na zvuky, fábory, bubáky, formace, atd., případně secvičujete to divadelní představení.

Tady se myslí trénování kondice a fyzičky, a to ještě strukturované, to je něco jiného.

Já zaregistrovala u takových skupin tréninky dvakrát týdně - spíš ale před sezonou. Máte taky takovou frekvenci?

ano mel sem na mysly trenink ne vycvik.4x -5x tydne jak to vyjde

16.12.2022 05:52

tony-jcb napsal(a):
ano mel sem na mysly trenink ne vycvik.4x -5x tydne jak to vyjde

Tak to je super!

A neobvyklé

16.12.2022 11:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

lenacia napsal(a):
Cywe... Výstava byla 40km daleko takže za rohem...
A jestlksi pamatuji... Tak to byla výstava hříbat. Ne jejich matek... A bylo to pro to že tam mladá rovnou dostala čip, zápis, a všechno okolo... A vyšlo to ve výsledku levněji.
A jelikož je celý ten výstavní den online na YT tak se jukněte. Jak jiné kobyly některých, renomovaných, chovatelů vypadaly.

A mimochodem... Ta fyzio, a ta vaše imaginární trenérka, kterou nemám, toho koně aspoň naživo viděla.
A přesto máte pocit že vy víte z internetu víc a líp...
Já vás chápu, máte averzi vůči mě. A skrejváte to za kdeco, že vám na tom nezáleží...
Nevím kdo jiný mi na kobyle má pravidelně jezdit. Možná papež nebo duch svatý. Já si osobně totiž za poslední roky nikoho nevšimla.

Možná že vy ste samozřejmě již profesionál a 30letukoní. Já za 3 měsíce, spíš 2 protože listopad sme opět vpodstatě nejezdily, prostě koně nasvalit neumím....
Stejně jako sem nezhubla za týden. Nějakou chvíli to trvá... Delší než kratší...
To ale víte moc dobře.

Kôň je schopný za mesiac pribrať 70-100 kg.
Aj na svalovej hmote a nemusí sa na ňom vôbec jazdiť.

Potom, keď je v slušnej kondícii je normálne začať s ľahkým výcvikom, nanovo dopasovaným sedlom a ľahkým jazdcom. Kobyla je po 2 žriebätách a zima zaklopala na dvere.

lenacia je pre mňa nick, ktorý zosobňuje všetko, čo neznášam, to je pravda. V tomto nie je ale nič osobné. Ste skrátka prototyp človeka, čo to proste nevie, máte svoje divné teórie a tým veríte, Ako veľa, preveľa ľudí pri koňoch, čo už.

Výhovorky, kôň 2 roky v zlom stave, na ktorom sa furt jazdí, príšerný whataboutizmus (a čo kone renomovaných chovateľov, ako zle vyzerajú), všetko robím správne.

Každého, kto dokázal dramaticky redukovať svoju hmotnosť obdivujem, mne sa to veľmi nedarí (samozrejme aj preto na kone nesadám), takže obdiv a blahoželanie k úspechu v rovine osobnej sú, nech sa darí aj naďalej.

Ale kobyla je dlhodobo v neuspokojivom stave (možno niekoho to uspokojuje, neviem), ja z vlastných skúseností viem, čo sa dá urobiť za pol roka s mŕtvolou, ako sa dá vykŕmiť aj nasvaliť absolútne bez problémov.
A potom sa môže začať jazdiť.

Je mi jasné, že to tak nebude a že máte iných poradcov, tav veľa šťastia prajem.

16.12.2022 15:50
Dotaz

XXX.XXX.237.211

Horsana napsal(a):
Kôň je schopný za mesiac pribrať 70-100 kg.
Aj na svalovej hmote a nemusí sa na ňom vôbec jazdiť.

Potom, keď je v slušnej kondícii je normálne začať s ľahkým výcvikom, nanovo dopasovaným sedlom a ľahkým jazdcom. Kobyla je po 2 žriebätách a zima zaklopala na dvere.

lenacia je pre mňa nick, ktorý zosobňuje všetko, čo neznášam, to je pravda. V tomto nie je ale nič osobné. Ste skrátka prototyp človeka, čo to proste nevie, máte svoje divné teórie a tým veríte, Ako veľa, preveľa ľudí pri koňoch, čo už.

Výhovorky, kôň 2 roky v zlom stave, na ktorom sa furt jazdí, príšerný whataboutizmus (a čo kone renomovaných chovateľov, ako zle vyzerajú), všetko robím správne.

Každého, kto dokázal dramaticky redukovať svoju hmotnosť obdivujem, mne sa to veľmi nedarí (samozrejme aj preto na kone nesadám), takže obdiv a blahoželanie k úspechu v rovine osobnej sú, nech sa darí aj naďalej.

Ale kobyla je dlhodobo v neuspokojivom stave (možno niekoho to uspokojuje, neviem), ja z vlastných skúseností viem, čo sa dá urobiť za pol roka s mŕtvolou, ako sa dá vykŕmiť aj nasvaliť absolútne bez problémov.
A potom sa môže začať jazdiť.

Je mi jasné, že to tak nebude a že máte iných poradcov, tav veľa šťastia prajem.

Já sem cizí fotku dávat nebudu, ale kobyla vypadala opravdu příšerně. Jako fakt hrozně. Nabrala hezky, i když by mohla mít ten hřbet lepší, o tom se nepřu. Přibírání ježděním - k tomu moc nemám, ale chápu, že se člověk řídí radami zaplaceneho odborníka.
Nicméně proti stavu, jak to vypadalo, je teď podle fotek ta kondice mnohonásobně lepší a to oceňuju.

16.12.2022 16:28
lenacia

XXX.XXX.173.206

Určitě sem nemyslela že ježděním nabíráme. Na to mám samozřejmě krmení.
Ale na nasvalení ano... I jezdíme.
A ono já vím kolik má Sára teď váhu...
Ale ono je to irelevantní ve výsledku, protože
Nikde netvrdím že je bez problémů ani nepopírám že by není opadlá.
Ale "přu" se o příčině. A trochu o tom co dělám a nedělám...
Kdyby na ně takhle horsana vyjela před 4 lety, tak bude mít 100% pravdu... Ale teď... Už sem prostě mentalitou jinde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík