Dobrý den, bohužel nemám čas ani pomyšlení na procházení diskuzí, tak bych se ráda zeptala. Před měsícem jsem si koupili koně, kterého znám už přes 4roky , takže jsme ho nenechali nijak extra vyšetřovat apod což očividně byla chyba. Věděli jsme že má jeden melanom mezi lící a krkem, venku, což nebyl az takový problém a počítali jsme s tím, že když praskne, tak prostě praskne a byli jsme s tím smířeni. Ale po měsíci co ho máme, přestal zrat tvrde krmivo, pamlsky... Žere jen namočené granule, trávu a seno. Má tvrdou spodní cast krku. Ptala jsem se hodně lidí co se kolem koní pohybují desítky let a všichni mi říkali, že si myslí, že bude mít v krku melanomy. Ma to teprve od neděle. Jak by to bylo s vrácením? Mám ještě právo na vráceni peněz? Samozřejmě veterinář je objednán, jen chci vědět názory ostatních a zda by šlo koně tedy vrátit, případně do kdy. Prosím nadávky nebo kecy si nechte, myslím že ty mi určitě nepomůžou, vím že jsem udělala chybu, díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/reklamace-zakoupeneho-zvirete/
Pokud jste koupili koně, o kterém jste věděli, že má rakovinu, mám za to, že jej pro rakovinu nebude možné vrátit (i kdyby byla většího rozsahu, než jste se domnívali).
Na druhou stranu máte šanci, že ta nežravost budou třeba zuby. Což by u odmítání tvrdého klidně mohlo být. Takže nezbývá než počkat na vyjádření veterináře.
napsal(a):
https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/reklamace-zakoupeneho-zvirete/
Pokud jste koupili koně, o kterém jste věděli, že má rakovinu, mám za to, že jej pro rakovinu nebude možné vrátit (i kdyby byla většího rozsahu, než jste se domnívali).
Na druhou stranu máte šanci, že ta nežravost budou třeba zuby. Což by u odmítání tvrdého klidně mohlo být. Takže nezbývá než počkat na vyjádření veterináře.
Sice to nevyzni úplně hezky, ale ve smlouvě nic o zdravotních problémech napsáno není, šlo by to na to uhrát?
O bolesti zubů jsme přemýšleli taky, ale zase proč by měl natekly ten krk?
Ještě jsem si říkala, že třeba jak má ten melanom, že by mu to mohlo zúžit průchod v krku

Kontaktujte advokáta.
Ten vám na základě formulací ve smlouvě a na základě vaší situace (bude vědět, na co se ptát) bude umět povědět.
Zcela nejjednodušší by ale bylo domluvit se na vrácení plnění prostě s bývalou majitelkou. Vy tušíte, že by měla s vrácením koně problém?
Jasně, mohlo zúžit průchod v krku, ale pokud by to byl jen tento problém, měl by kůň potíže i s tou namáčenou stravou a senem. Pokud dokáže totiž dobře pokousat krmivo, tak do krku se pak dostane už jen kaše. V každém případě. Pokud má problém s tvrdým krmením, tak bych hledala problém spíš jinde (zuby, čelist, kloub...). Uvidíte po veterinárním vyšetření, do té doby jsme v rovině spekulací.
napsal(a):
Kontaktujte advokáta.
Ten vám na základě formulací ve smlouvě a na základě vaší situace (bude vědět, na co se ptát) bude umět povědět.
Zcela nejjednodušší by ale bylo domluvit se na vrácení plnění prostě s bývalou majitelkou. Vy tušíte, že by měla s vrácením koně problém?
Jasně, mohlo zúžit průchod v krku, ale pokud by to byl jen tento problém, měl by kůň potíže i s tou namáčenou stravou a senem. Pokud dokáže totiž dobře pokousat krmivo, tak do krku se pak dostane už jen kaše. V každém případě. Pokud má problém s tvrdým krmením, tak bych hledala problém spíš jinde (zuby, čelist, kloub...). Uvidíte po veterinárním vyšetření, do té doby jsme v rovině spekulací.
Právě vůbec nedokážu posoudit, jestli bude chtít vrátit peníze nebo ne, je to ferovej pan.
Ty granule sežere, ale strašně dlouho mu to trvá a půlka mu z ty tlamy vypadne.
napsal(a):
Kontaktujte advokáta.
Zrovna ted je u par koni cosi, pry respiraci (netusim, slysim poprve), kone maji na krku bouli, plnou hnisu. Pry infekcni. Kun nezere atd...
Jinak pokud jste o vade vedeli, tak to pan puvodni majitel asi i lehce dokaze... pokud znate kone 4 roky a je to z venci viditelne. Predkupni prohlidka byla?
kallisto
napsal(a):
Zrovna ted je u par koni cosi, pry respiraci (netusim, slysim poprve), kone maji na krku bouli, plnou hnisu. Pry infekcni. Kun nezere atd...
Jinak pokud jste o vade vedeli, tak to pan puvodni majitel asi i lehce dokaze... pokud znate kone 4 roky a je to z venci viditelne. Predkupni prohlidka byla?
Při prohlídce jsem měla s sebou akorát trenérku, právě proto, že jsem ho znala dýl a žádné zdravotní problémy se u něj neprojevili.
Věděli jsme že má ten vnější melanom, ale žádné příznaky že by je měl i uvnitř , se neprojevovali, až teď v neděli
kallisto
napsal(a):
Boule s hnisom je predsa "hříbecí", to by som si dala sakra pozor na to, že kde to majú. A už dávno to malo byť ohlásené.
Ale k téme, pokiaľ by sme sa riadili právom ako napríklad pri veci, takže kúpite auto bez dverí a následne pri používaní zistíte, že sa bez dverí s ním jazdiť nedá, nedá sa to považovať za skrytú vadu. Za skrytú vadu je považovaná vec, ktorá nie je poznateľná pri bežnej prehliadke a predávajúci ju zatajil.
"Za skrytou se považuje taková vada, o které prodávající kupce neinformoval a kupující ji běžným způsobem nemohl odhalit. Není tedy na pohled zřejmá a projeví se až po nějakém čase."
Arbora
napsal(a):
Boule s hnisom je predsa "hříbecí", to by som si dala sakra pozor na to, že kde to majú. A už dávno to malo byť ohlásené.
Ale k téme, pokiaľ by sme sa riadili právom ako napríklad pri veci, takže kúpite auto bez dverí a následne pri používaní zistíte, že sa bez dverí s ním jazdiť nedá, nedá sa to považovať za skrytú vadu. Za skrytú vadu je považovaná vec, ktorá nie je poznateľná pri bežnej prehliadke a predávajúci ju zatajil.
"Za skrytou se považuje taková vada, o které prodávající kupce neinformoval a kupující ji běžným způsobem nemohl odhalit. Není tedy na pohled zřejmá a projeví se až po nějakém čase."
Ano, ty melanomy co má (asi)přímo v krku, se projevilo až v neděli a když jsme ho prohmatavali při koupi, nic poznat nebylo. Má tvrdou celou spodní část krku, nemá to přímo u toho melanomu
Phasma
napsal(a):
Ano, ty melanomy co má (asi)přímo v krku, se projevilo až v neděli a když jsme ho prohmatavali při koupi, nic poznat nebylo. Má tvrdou celou spodní část krku, nemá to přímo u toho melanomu
Melanóm je rakovina. Vedeli ste teda, že má kôň rakovinu. Ako to chcete uhrať na skrytú vadu, ak má kôň niekde na tele ďalší prejav rakoviny? (A potenciálne má metastázy v celom tele?) To naozaj nie je skrytá vada, to je bohužiaľ vaša nevedomosť a podcenenie situácie.
Ale na ten krk zožeňte čo najskôr veterinára.
Horsana
napsal(a):
Melanóm predsa nie je skrytá vada, keď ho je vidieť zvonku!
Samozrejme, medzi elementárne znalosti podľa patrí to, že vonku = aj vo vnútri.
Bez vyšetrenia predsa nemôžte vedieť, čo koňovi problémy spôsobuje, takže na melanóm to asi neuhráte.
Každopádne, chudák kôň :(
Jestli jste si přečetla text pořádně, říkám že máme podezření na to, že za to může melanom, pokud to bude něco jiného a bude to léčitelné, nemám důvod ho vracet. Ale nechci mít koně, který po měsíci co ho mám, pojde
Arbora
napsal(a):
Melanóm je rakovina. Vedeli ste teda, že má kôň rakovinu. Ako to chcete uhrať na skrytú vadu, ak má kôň niekde na tele ďalší prejav rakoviny? (A potenciálne má metastázy v celom tele?) To naozaj nie je skrytá vada, to je bohužiaľ vaša nevedomosť a podcenenie situácie.
Ale na ten krk zožeňte čo najskôr veterinára.
Nechci to uhrat, kdybych to chtěla uhrat, tak se nikoho neptám na radu. Normálně jsem se zeptala, jestli to je možné a jak dlouho po koupi
Phasma
napsal(a):
Jestli jste si přečetla text pořádně, říkám že máme podezření na to, že za to může melanom, pokud to bude něco jiného a bude to léčitelné, nemám důvod ho vracet. Ale nechci mít koně, který po měsíci co ho mám, pojde
Ak je melanóm vo vzduchovom vaku, zvonku neviditeľný, kôň vám môže uhynúť tak za 4 minúty, ak prežerie cievu.
Ale to už je daň za to, že sa predkúpne vyšetrenie robí s trénerkou, čo "koňa pozná a on nemal problémy".

Ale nechci mít koně, který po měsíci co ho mám, pojde
No to bohužel, toto riziko jste podstoupila ve chvíli, kdy jste si koupila koně s rakovinou.
přidám pohled ze strany chovatele - a to se považuju za solidního a férového člověka: skrytou vadu bych vám neuznala. důvody tu už zazněly.
polud byste přišla se vší slušností, oznámila mi, co se stalo a ptala se mě na názor, jak to budeme řešit, asi bych vám vyšla vstříc.
ale pokud byste rovnou nasadila rétoriku, že "ve smlouvě není o žádným melanomu ano slovo a chci zpátky peníze, to je fuk, že jsem o vadě věděla", vyběhla bych s váma tak, že byste nestačila koukat.
Prosím, ať už vám o toho koně jde nebo nejde. Zavolejte mu veterinare. Není okey, že žere jak žere! Rovněž můžete zkonzultovat i ty melanomy s vetem.
Až pak reste nějaké právní věci.
Nelze vracet koně pro melanomy jako skrytou vadu, když o vadě víte před koupí - resp je vidět na koni. Je vaší zodpovědností si něco k melanomum najít - a nehrát pak překvapeného. A propo, proto se bere veterinář s sebou ke koupi. Jednak odhalí, to co vy ne a zároveň můžete zjistit i ty prognózy a charakter onemocnění.
Upřímně - tyhle záležitosti jsou v ČR velmi individuální, přesněji odpoví jedině právník po prohlédnutí kupní smlouvy a hlavně až po vyšetření vetem (případně dvěma na sobě nezávislý)
Ale nechci mít koně, který po měsíci co ho mám, pojde - no tomuhle nejde zabránit, každé zvíře může uhynout klidně ještě než ho dovezete domů...
A vracení koní je takový "český nešvar". A ano jako prodávající se ho upřímně děsím (až tak, že jsem nějaké kupce slušně poslala domů, aby to ještě zvážili). Známí co už pár desítek úspěšných prodejů koní mají za sebou mi doporučili, nechat si opakovaně kupce přijet na vyzkoušení atd. - prostě po opakovaném seznámení už je skrytá vada tak snad jen měsíční slepota, nebo prokazatelně pomalá rakovina.
stepak
napsal(a):
přidám pohled ze strany chovatele - a to se považuju za solidního a férového člověka: skrytou vadu bych vám neuznala. důvody tu už zazněly.
polud byste přišla se vší slušností, oznámila mi, co se stalo a ptala se mě na názor, jak to budeme řešit, asi bych vám vyšla vstříc.
ale pokud byste rovnou nasadila rétoriku, že "ve smlouvě není o žádným melanomu ano slovo a chci zpátky peníze, to je fuk, že jsem o vadě věděla", vyběhla bych s váma tak, že byste nestačila koukat.
A já jsem snad řekla že bych tu situaci řešila takhle? Řekla jsem že majitel je fér, respektuji ho a nevidím důvod proč bych na něj naběhla s tím, ať mi okamžitě vrátí peníze. Normálně se ho na tu situaci zeptám, jestli by na to pristoupil apod. Nevidím důvod proč by jste si myslela to co píšete
evcusik
napsal(a):
Prosím, ať už vám o toho koně jde nebo nejde. Zavolejte mu veterinare. Není okey, že žere jak žere! Rovněž můžete zkonzultovat i ty melanomy s vetem.
Až pak reste nějaké právní věci.
Nelze vracet koně pro melanomy jako skrytou vadu, když o vadě víte před koupí - resp je vidět na koni. Je vaší zodpovědností si něco k melanomum najít - a nehrát pak překvapeného. A propo, proto se bere veterinář s sebou ke koupi. Jednak odhalí, to co vy ne a zároveň můžete zjistit i ty prognózy a charakter onemocnění.
Veterináře už máme objednaného, říkám to už asi po 3. Ne každý může okamžitě
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.60
Phasma
napsal(a):
To je hezky ale mezi tim se dik vam kun poradne nenazere. Fuj
Sice to nevyzni úplně hezky, ale ve smlouvě nic o zdravotních problémech napsáno není, šlo by to na to uhrát?
O bolesti zubů jsme přemýšleli taky, ale zase proč by měl natekly ten krk?
Ještě jsem si říkala, že třeba jak má ten melanom, že by mu to mohlo zúžit průchod v krku
tohle jste nepsala vy? já v tom - a to se omlouvám, pokud vám křivdím - vidím úvahu nad tím, co kdybyste to prostě zkusila hodit na původního majitele.
a jinak ano, vet by měl přijet hned. nevím, jak u vás, ale i na naší totálně ztracený vartě se dá sehnat veterinář na akutní případ. jasně, jen za cestu mu vysolím třeba 5 tisíc.... a ne, nejsem bohatá.... ale akutní případ se musí řešit prostě hned
Konkonik

XXX.XXX.104.163
Vnímam to ako veľkú nezodpovednosť z vašej strany. Kúpili ste koňa s vedomím, že ten melanóm - rakovinu má a tým znášate riziko, že sa to jednoducho časom môže zhoršovať. Ak ste boli skálopevne presvedčená, že toho koňa chcete, mali ste sa poradiť s veterinármi, nie trénerkou. Nemusím byť lekár aby som si z tejto situácie vyhodnotila, že takýto zdravotný stav sa bude bohužiaľ časom zhoršovať a teda mali ste zhodnotiť aj to, či máte prostriedky postarať sa o tak chorého koníka. Nemám rada takýto prístup -mať koňa za každú cenu..
Phasma
napsal(a):
Me jaksi koně nejsou u prdelky. Takže může můj vet nebo nakládám. Pro mě i moji dvorní vetku je taková situace dost akutka (v rámci 1 dne přijíždí).
NE KAŽDÝ POVAZUJE WELFARE A ZDRAVI KONE ZA PRVOŘADÉ, ZE? Místo pseudopravnicin byste se se spíš otáčela dostat veterináře ke koni v takovém stavu.
A malá poznámka, koně jsou vždy prodelecni. Jestli se hroutitr že možná ztratíte peníze v kupní ceně, za rok máte stejný peníze utopené hned.