Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

SaraGaut

13.12.2022 06:54
SaraGaut

XXX.XXX.211.146

Zdravím,
Včera jsme měli ucpaný jícen u frise. Podařilo se nám ho uvolnit. Ale večer jsem v jednom článku četla, že k tomu mívají frisové sklony. Máte s tím někdo zkušenost? Máme ho chvíli a teď se bojím, že se to bude pravidelně opakovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2022 09:43

u fríských většinou genetická porucha, chronický megaesophagus, asi se to bude opakovat ...ucpal se čím?
2x jsem viděla se ucpat senem a příkrmem do žlabu, koně to žrali oboje najednou-hltavě a nezvozně...
Proto taky nekrájím mrkev na malé válečky...

SaraGaut

13.12.2022 10:53
SaraGaut

XXX.XXX.211.146

Ucpal se senem, které má ve výběhu v síti. Původně jsem se přikláněla k tomu, že málo pil, protože i bobek mi přišel tužší. Ale když jsem si večer přečetla, že to mívají geneticky, tak mě to trochu vyděsilo a říkala jsem si, jestli se s tím opravdu v praxi u těchto plemen někdo setkal.

13.12.2022 11:19

Frísové můžou trpět na laicky řečeno - špatný metabolismus kolagenu. To způsobuje postupnou ztrátu pružnosti tkání - např. jícnu, žaludku. Tyto orgány se postupně zvětšují a kvůli ztrátě pružnosti se nevrací do původního tvaru. V pokročilém stavu to může vést až k ruptuře těchto orgánů. Uvádí se, že je to onemocnění dědičné. Projevuje se nejčastěji do 10. roku věku. Vyvrátit nebo potvrdit to může ultrazvukové vyšetření, které ukáže případné zvětšení jícnu nebo žaludku. Píšu to laicky, jak jsem to pochopila od veterinářky. Mám 14 letého fríského valáška a vloni jsme byli na UZ vyšetření na klinice právě s podezřením na tuto vadu. Naštěstí u nás to byl "jen" zánět střev ze zapískování, zvládnutelný antibiotiky. Veterinářka říkala, že pokud se v jeho věku tato vada neobjevila, s největší pravděpodobností se už neobjeví (ťuk ťuk ťuk)

SaraGaut

13.12.2022 11:28
SaraGaut

XXX.XXX.211.146

Je mu 11. Původní majitel samozřejmě říkal, že mu nikdy nic nebylo. Je nějaká možnost, fígl, jak toto dědičné riziko minimalizovat a předejít tomu? Ted dostává mash, aby opravdu přijímal tekutiny. V boxe se napije v pohodě, ale venku ve výběhu bych řekla že ne. Na kliniku na vyšetření by se nejspíš vezl pokud by se to opakovalo. Doufám, že to nebude třeba 🙏🏼A že nebude mít nějaký následek po ucpání🙏🏼 Zatím je v pohodě

13.12.2022 12:40

SaraGaut napsal(a):
Je mu 11. Původní majitel samozřejmě říkal, že mu nikdy nic nebylo. Je nějaká možnost, fígl, jak toto dědičné riziko minimalizovat a předejít tomu? Ted dostává mash, aby opravdu přijímal tekutiny. V boxe se napije v pohodě, ale venku ve výběhu bych řekla že ne. Na kliniku na vyšetření by se nejspíš vezl pokud by se to opakovalo. Doufám, že to nebude třeba 🙏🏼A že nebude mít nějaký následek po ucpání🙏🏼 Zatím je v pohodě

Pokud tu vadu má, tak jen doporučují krmit často malými dávkami. Jinak se s tím asi nic moc dělat nedá. Spojte se s Gabrielou Mikutovou. Je to chovatelka frísů a navíc veterinářka. Ta by měla umět poradit. Moc přeji, ať je to jen výjimečná událost, která se nebude opakovat.

Neregistrovaný uživatel

13.12.2022 14:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.60

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud tu vadu má, tak jen doporučují krmit často malými dávkami. Jinak se s tím asi nic moc dělat nedá. Spojte se s Gabrielou Mikutovou. Je to chovatelka frísů a navíc veterinářka. Ta by měla umět poradit. Moc přeji, ať je to jen výjimečná událost, která se nebude opakovat.

No echm... Tam bych se pro radu fakt neobracela 😂

SaraGaut

13.12.2022 14:45
SaraGaut

XXX.XXX.236.54

A proč se tam nemám obracet pro radu?

Neregistrovaný uživatel

13.12.2022 21:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.119

SaraGaut napsal(a):
A proč se tam nemám obracet pro radu?

Protože to není ani top chovatelka ani top veterinářka. Pár let jsem bydlela kousek vedle. Canka tam bydlí teď.

13.12.2022 22:50
canka

XXX.XXX.215.25

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Protože to není ani top chovatelka ani top veterinářka. Pár let jsem bydlela kousek vedle. Canka tam bydlí teď.

Naprosto souhlasím...i přesto,že je vetka a bydlí kousek ode mě,nikdy bych její služby nevyužila..nemá vůbec dobrou pověst,co se týče její veterinární praxe u koní...

15.12.2022 12:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Podozrenie na megaesophagus, u fríza je upchatie pažeráka veľký red flag!, klinika čím skôr, ochorenie je neliečiteľné, úprravami manažmentu sa dá koňovi predĺžiť a skvalitniť život, kŕmi sa z vyvýšeného miesta a to dokonca tak, že sa urobia akási schodíky, seno v sieťke, hore nad schodíkmi, aby krmivo pasážovalo gravitačne.

Neviem o tom, že by sa toto bežne diagnostikovalo ultrazvukom, pažerák má aj hrudný a brušný úsek, zlatý štandard je endoskopia a RTG s kontrastnou látkou.

13.1.2023 21:16
janalomnice@seznam.cz

XXX.XXX.237.131

Ahoj,bohuzel mam frise s touto genetickou vadou.Dvakrat klinika Brno,opakovane gastroskopie,naleva se jim hadici do zaludku Coca-Cola, ktera by mela rozpustit tu ucpaninu.Pred rokem to klaplo,ted uz ne.Presto se ho snazime jeste zachranit,ale dobre to nevidim..Je to psychicky i finanacne narocne.Nikomu bych to neprala.

15.1.2023 10:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

janalomnice@seznam.cz napsal(a):
Ahoj,bohuzel mam frise s touto genetickou vadou.Dvakrat klinika Brno,opakovane gastroskopie,naleva se jim hadici do zaludku Coca-Cola, ktera by mela rozpustit tu ucpaninu.Pred rokem to klaplo,ted uz ne.Presto se ho snazime jeste zachranit,ale dobre to nevidim..Je to psychicky i finanacne narocne.Nikomu bych to neprala.

Je mi to veľmi ľúto, ale kôň s megaezofágom sa nedá zachrániť.
Do jarnej pastvy ešte ďaleko, toto by som ja fakt nechcela manažovať a pokiaľ by to bol môj kôň, dám ho utratiť, pretože sa iba vytrápite a aj tak to skončí utratením.

15.1.2023 12:04
janalomnice@seznam.cz

XXX.XXX.237.147

To ja vim,ze tahle diagnoza je konecna.Ten frisak na obrazku,co jsem sem dala vydrzel 5 let.Ten nas ho ma tuhle diagnozu od kvetna 2022 kvetna.Samozrejme,ze ho nebudeme trapit,a proto jsme si rekli,ze na rozpusteni toho chuchvalce si dame 3 dny.A zatim se klinicky nezhorsil.Kdyz se zhorsi,tak ho dame utratit.Ale vzdavat se jen kvuli tomu,ze to je narocny nebudem.Je veselej,zacal kadit a curat..Nerikam ,ze to bude dobry,ale dneska to vypada dobre..

15.1.2023 12:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

To ja vim,ze tahle diagnoza je konecna.Ten frisak na obrazku,co jsem sem dala vydrzel 5 let.Ten nas ho ma tuhle diagnozu od kvetna 2022 kvetna.Samozrejme,ze ho nebudeme trapit,a proto jsme si rekli,ze na rozpusteni toho chuchvalce si dame 3 dny.A zatim se klinicky nezhorsil.Kdyz se zhorsi,tak ho dame utratit.Ale vzdavat se jen kvuli tomu,ze to je narocny nebudem.Je veselej,zacal kadit a curat..Nerikam ,ze to bude dobry,ale dneska to vypada dobre..

Nuž, prajem pevné nervy a koňovi čo najmenej diskomfortu.

18.1.2023 20:05
janalomnice@seznam.cz

XXX.XXX.137.196

Zvladli jsme to!!!!!4 dny jsme mu bez sedace davali sondou Coca-Colu,k tomu Coca-Colu i do žradla a pivo Budvar 12,a Degan 5 tbl denne..Dnes kontrolni gastro,a zaludek je prazdnej!!!!Jsme stastny!!!!Nevim,jak dlouho tady s nama bude,a ted tu je:-)

18.1.2023 20:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

Super, ale on má problém s oneskoreným vyprázdňovaním žalúdka, alebo tam mal bezoár?

18.1.2023 20:26
janalomnice@seznam.cz

XXX.XXX.137.196

Problem je megaesophagus-nefunguje mu spravne jicen a ani zaludek,ktery se casem stane jen vakem bez kolagenu..Mel zaludek plny nevstrebatelneho chuchvalce jidla,a bez jeho rozpusteni nejde nakrmit..Spatne jsme ho hlidali.Podle me kradl seno.

19.1.2023 10:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

Aha, chápem, vďaka za info.
A bude teraz na nejakých prokinetikách?

On už bol na kašiach?

19.1.2023 11:34
janalomnice@seznam.cz

XXX.XXX.137.196

On uz ma kasovitej rezim od kvetna.Pul roku byl na kratke pastve a jinak jen namacene senne granule/Lučenka 980kg za 13000kc/a doplnky stravy namichane primo pro nej:-)A ma celkem vetsi spotrebu soli-ale to mozna s tim nesouvisí

19.1.2023 11:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

On uz ma kasovitej rezim od kvetna.Pul roku byl na kratke pastve a jinak jen namacene senne granule/Lučenka 980kg za 13000kc/a doplnky stravy namichane primo pro nej:-)A ma celkem vetsi spotrebu soli-ale to mozna s tim nesouvisí

Lučanka je fajn, na to, aká krátka sečka je v tých granuliach ju kone majú radi, pekne vonia, aspoň mne :)

19.1.2023 15:26

Horsana napsal(a):

Lučanka je fajn, na to, aká krátka sečka je v tých granuliach ju kone majú radi, pekne vonia, aspoň mne :)

mě jí kobyla nežere , chtěla jsem doplnit jen objem, ale bohužel...

19.1.2023 15:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
mě jí kobyla nežere , chtěla jsem doplnit jen objem, ale bohužel...

Sú štyri typy koní :D

Prvý typ žerie radšej peletky s krátkou rezankou.
Druhý typ zasa s tou dlhšou a také sú napr. od Top Team, alebo aj Hoeveler, akurát že Top Team je dramaticky lacnejší.

A tretí typ zožerie úplne všetko, čo tomu nakydáte do žľabu, heh.

No a štvrtý trucuje aj týždne až mesiace, hoci by mu tento príkrm prospel.

Veru84

27.2.2023 18:12
Veru84

XXX.XXX.240.74

Moc vám držím palce. Já jsem o svoji frískou lásku nedávno přišla. Nevěděla jsem o této vadě a nic na kobči nepoznala.. Až najednou projevy koliky , bolest, hrabání, flemovani, kopání po břiše.. Veterinářka zjistila ucpaný žaludek, sondaz ani Coca Cola nepomohly, žaludek prasknul. Bylo to hrozné!!! Nemůžu se z toho vzpamatovat. Ještě ten den mě svezla na vyjížďce a večer mi umřela. Vyčítám si, že jsem o tomhle nevěděla, i když se to nedá úplně vyléčit, byla bych vděčná za každý další den s ní 😔😔

27.2.2023 18:24
janalomnice@seznam.cz

XXX.XXX.71.13

To je mi hrozne lito.Prasknuti zaludku se samozrejme muze stat,a proto jsme davali nejdriv jen 1l koly,a postupne zvysovali.Uplne Vas chapu,taky jsme o tom loni nic nevěděli, a ted o tom muzeme skoro napsat knizku.Nemohla jste to vedet,nic si nevycitejte...tady vysel clanek o nasem Herovi.Kdyby to aspon jednomu koni pomohlo,byla bych za to stastna

28.2.2023 10:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Veru84 napsal(a):
Moc vám držím palce. Já jsem o svoji frískou lásku nedávno přišla. Nevěděla jsem o této vadě a nic na kobči nepoznala.. Až najednou projevy koliky , bolest, hrabání, flemovani, kopání po břiše.. Veterinářka zjistila ucpaný žaludek, sondaz ani Coca Cola nepomohly, žaludek prasknul. Bylo to hrozné!!! Nemůžu se z toho vzpamatovat. Ještě ten den mě svezla na vyjížďce a večer mi umřela. Vyčítám si, že jsem o tomhle nevěděla, i když se to nedá úplně vyléčit, byla bych vděčná za každý další den s ní 😔😔

To ma veľmi mrzí :(

Přidejte reakci

Přidat smajlík