Jana48

XXX.XXX.168.34
Dobrý den, před více jak týdnem jsem prodala kobylku na rekreaci. Kupující si koně prohlédli a po dvou dnech jim byla dovezena. Nyní, po více jak týdnu mi bylo řečeno že klisna má svrab a všenky. Byla u nich okamžitě přesunutá do stáda. Ve stáji odkud odcházela byla déle jak tři měsíce, na pastevním ustájení, ve společnosti jednoho koně který je ve stáji několik let. Jedná se o soukromou stáj s převážně sportovními koňmi kde se koně nestřídají. Majitel stáje mi okamžitě potvrdil že se ve stáji rozhodně nevyskytuje žádný kožní problém a valach se kterým má klisna byla je bez jakýchkoli obtíží. Klisna byla při prohlídce kupci bez jakýchkoli problému, mám to i ve smlouvě. Vezena do nové stáje byla profesionálním přepravcem který je schopný mi taktéž potvrdit že klisna neměla žádné viditelné problémy. Svrab určili prý podle strupů na nohou, vypadající jako klasický podlom, výsledky seškrabů ještě nemají. Poslali mi akorát fotky nohou, jinak nic víc nemám, čekám na číslo ošetřujícího veterináře. Kobylku chtějí na základě toho vrátit. Jak byste postupovali? Děkuji všem za ochotu.
Jana48

XXX.XXX.168.34
Arbora
napsal(a):
Ľuďom, ktorí sú schopní vrátiť koňa kvôli podlomu by som koňa určite nenechávala. A keď ešte k tomu by oko tvrdia, že je to svrab, trochu zvláštne...
Ze začátku se jevili ideálně, kupců na kobylku jsem měla spoustu a myslela jsem si jak dobře jsem vybrala. Měli už jednoho koně který už ale nevyhovoval ambicím dcery a sháněli koně na aktivní rekreaci. Jediné co mě napadá, řešili aby valacha prodali, že neuživí dva koně, tak jestli jim nesešlo z prodeje a nemají teď koně dva a neví jak je zaplatit, opravdu nevím.
No to je zas prekerka... Jde o to jaký dojem z těch lidí máte. Mohl je někdo " v dobré víře" poplašit a pár telefony s vetem od koní by se to urovnalo. No stejně tak, pokud vám záleží na zvířeti, tak ho u Neznalku nenechávat. ( ale to se lehce řekne, já takhle " prodávám poníka už pár let )
Jana48

XXX.XXX.168.34
Pipilota
napsal(a):
No to je zas prekerka... Jde o to jaký dojem z těch lidí máte. Mohl je někdo " v dobré víře" poplašit a pár telefony s vetem od koní by se to urovnalo. No stejně tak, pokud vám záleží na zvířeti, tak ho u Neznalku nenechávat. ( ale to se lehce řekne, já takhle " prodávám poníka už pár let )
Víte co, vypadali zkušeně, přijeli s trenérkou, odjezdili si, kobylu prohlédli, vyčistili, sami viděli že je v dobrém stavu a já mám svědomí absolutně čisté, koně ve stavu co mi přednáší bych rozhodně nenabízela k prodeji, ve stáji mi jsou schopni doložit že kobylka rozhodně neměla při odchodu žádné kožní onemocnění, stejně jako žádný kůň tam, a jezdí tam veterinář který má u nás v republice myslím si opravdu slušnou pověst, ošetřoval mi jiného koně a pochybuji že by zanedbal jakoukoli věc, natož takhle na první pohled zjevnou.
Presne tak, podlom, svrab ani všenky nie sú skrytá vada. Takže je to čisto na vás ako sa k tomu postavíte, ja by som ale asi nechcela aby môj kôň ostal u takýchto ľudí :(
No tiež by som vyjednávala, že si ho vezmem späť pokiaľ zaplatia komplet prepravu a veterinu, pretože by som stála za tým, že tieto choroby si doniesol od nich a toto naozaj nevedia dokázať že nie. A takíto ľudia sú schopní od Vás ešte požadovať aj náklady za ustajnenie a krmivo za ten týždeň.
Jana48

XXX.XXX.168.34
Tak jsem se dovolala veterinářce co za kobylkou jezdí. Byla docela překvapená, rozhodně netvrdila to, co nová majitelka. Podle ní to určitě není svrab ale obyčejný podlom, který mohl vzniknout také čistě ze změny prostředí, jiné bakterie, jiné krmivo… Všenky opravdu objevily, nicméně úplně čerstvé, tudíž je vyloučeno že by si je klisna dovezla před týdnem ze stáje. Maximálně prý zdali nebyl infikován přepravník od jiného koně. Sama se divila, že náklady na léčbu mi klidně ukáže, že se jedná o stovky korun, což jsem si tak myslela a že rozhodně nevidí důvod koně vracet, že se paní majitelku sama pokusí uklidnit. Nová majitelka byla při dalším hovoru klidnější, tak se snad vše srovná ale jsem obezřetná a uvidíme jak se to dál vyvine, třeba byli jen vyděšení a zbytečně hysteričtí.