Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.12.2022 17:46
Sannka

XXX.XXX.7.220

Dobrý den,
Chci se zeptat, jak nejjednodušeji připevnit za koně sáňky? Nemám bohužel postroj ani chomout. Dal se i bez toho?
Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2022 18:26

Sannka napsal(a):
Dobrý den,
Chci se zeptat, jak nejjednodušeji připevnit za koně sáňky? Nemám bohužel postroj ani chomout. Dal se i bez toho?
Děkuji

A na tom koni bude někdo sedět?

16.12.2022 18:33
Sannka

XXX.XXX.7.220

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A na tom koni bude někdo sedět?

Ano, případně bych šla vedle něj a vedla

16.12.2022 18:39

Sannka napsal(a):
Ano, případně bych šla vedle něj a vedla

Tak to by teoreticky mohly stačit 2 lonže připevněné k podbřišníku. My takhle jezdily skijoring. Ale sáně jsou možná něco jiného. A ten kůň byl zvyklý na poprsní postroj. Takže neřešil, že se mu něco plácá kolem nohou.

16.12.2022 21:25
Pipilota

XXX.XXX.95.119

FB zapřahání koní je nyní plné těchto akcí. A taky je tam, jak si koník vyhodí... (ono to není tak jednoduché jak to vypadá a navíc sáně nemají brzdy)

17.12.2022 07:08

Pipilota napsal(a):
FB zapřahání koní je nyní plné těchto akcí. A taky je tam, jak si koník vyhodí... (ono to není tak jednoduché jak to vypadá a navíc sáně nemají brzdy)

My na sáňkách jezdily. Jak jsem už psala - na poprsáku a kůň byl zvyklý a ovladatelný. Opratě držela trenérka a majitelka v jednom, já seděla za ní. Bylo to po loukách, občas jsme se převrhly, ale moc ráda na to vzpomínám.

Jinak souhlasím s tím, že jakýkoliv zápřah je nebezpečnější než jízda v sedla.

17.12.2022 08:13
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Jak už jdu do let, vzpomínám. Za komunismu bylo i pro CT typické, že uměl tahat. Hřebci měli při uchovnění zkoušky v tahu (nebyli jsme ve skákání konkurence schopní, ale v případě války by koně utáhli dělo). Bylo taky hodně zahumenku a málo malotraktoru. Tak v podstatě každý druhý replay uměl tahat.
Dnes je více v módě kůň pro jednoho člověka. A tak nemají koně ten všeobecný výcvik i se zapřaháním.

17.12.2022 10:29

Pipilota napsal(a):
Jak už jdu do let, vzpomínám. Za komunismu bylo i pro CT typické, že uměl tahat. Hřebci měli při uchovnění zkoušky v tahu (nebyli jsme ve skákání konkurence schopní, ale v případě války by koně utáhli dělo). Bylo taky hodně zahumenku a málo malotraktoru. Tak v podstatě každý druhý replay uměl tahat.
Dnes je více v módě kůň pro jednoho člověka. A tak nemají koně ten všeobecný výcvik i se zapřaháním.

A tenhle právě měl. Byl to hřebec, vychovaný a přiježděný. Zvládal drezuru, parkur, sáně, skijoring i takovou pseudovoltiž. Ale tak si ho majitelka připravila sama. A kobylu, kterou si pořídila po něm, vlastně taky. Zastává názor, že kůň má být univerzální.

17.12.2022 11:03
lenacia

XXX.XXX.168.147

Máme ve stáji tohle...
Bejt manuálně zručná, rozumět tomu a mít dílnu...
Hned bych se do nich pustila chudinek.
Ty by tu nikomu snad ani nescházely...

17.12.2022 12:30

OT: Lišáci, Myšáci a Šibeničák........tam děti řádí s koňma, že v dnešní době je to už nemyslitelné, každý by se hned soudil.
tam se tahají na jednoduchém poprsáku k sedlu, tuším asi...záleží co chcete zapřahnout, poníka, ještě menšího poníka nebo ČTčko..nezatahaného velkého koně bych asi vyloučila hned.

17.12.2022 16:43
Horsana

XXX.XXX.40.140

verum- no, veruže :D

Kobyla, výborná skokanka, drezúrne prijazdená, ale jazdil ju psychopat, mala aj artrózu, tak ju vyradili a ocitla sa na našej alma mater.

My sme sa na nej vozili bez sedla a na ohlávke, roky.

Až raz napadlo veľa snehu a niekto vyhodil ku kontajneru sánky, nič im nebolo, iba vzadu ten oplet bol trošku potrhaný.

Čo sme urobili?
Dali na kobylu pseudopoprsný postroj, podľa stavu ešte pamätal WWII, ako pokračovanie postrankov, či čoho to dva nejaké popruhy na dvíhanie kráv a tie sme uviazali na sánky. Dostala uzdečku a zase po dve lonže, od krúžku zubadla cez nejaký hrdzavý kruh na tom postroji a až k mne do ruky, ja som sedela na sánkach, kamoška na kobyle, ktorá v živote neťahala a išli sme :D
Kobyla nevedela, čo má robiť, tak začala piafovať, kamoška dala pomôcku do cvalu, ja jej lonžovacím bičom zľahka po zadku a bola zaťahaná :D

V tej dobe v ohrade jazdila bez sedla aj iná kamoška na neskutočne obludnom valachovi, ktorý keď to videl, tak začal tryskovať za nami, ona spadla a my sme sa na tom strašne dobre bavili, potom ten zrúdny kôň začal naháňať tie sánky, takže som sa snažila lonžovacím bičom prisoliť aj jemu, to všetko v cvale, sediac na tých storočných sákach :D

To už ani nie je pravda, hehe.

17.12.2022 17:45
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Tomuto se u nás říká "že hloupý mají štěstí". A taky " mladost radost". Dnes už by mě ani nenapadlo to co jsem byla ochotná v mládí i provést...

18.12.2022 13:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
Tomuto se u nás říká "že hloupý mají štěstí". A taky " mladost radost". Dnes už by mě ani nenapadlo to co jsem byla ochotná v mládí i provést...

Jj, mladosť- pochabosť a tak to má byť.

Sneh bol ako perinka, kobyla spoľahlivá.
Dodnes na tú sánkovačku spomíname a dodnes sa nám od vzrušenia a radosti trasie hlas, aj sa stále na tom smejeme :D

Nutno povedať, že dievčina, čo sedela na tej kobyle na nej bežne jazdila bez cajkov, bez ohlávky, hocikde, trebárs aj v rušnom rekreačnom areáli vo všetkých chodoch a nikomu z nás to neprišlo divné.
Bolo to v dobách, kedy sme trávili s koňmi úplne všetok čas, žili sme nimi a žili sme s nimi, vtedy tie vzťahy sú iné, to zviera vás proste nezradí.

19.12.2022 05:58

Pozor na připevnění sáněk ke koni - buď tak, aby se samy bez posádky vyvlékly (lonž zaháknutá za madlo, zaháknutá za popruh, který drží posádka) nebo tak, že při větší zátěži se provázek přetrhne (horší řešení, sáňky bez posádky jsou lehké, než si je kůň ukope z nohou, může být pozdě i přes provázek).

Já jsem nakonec došla k tomu, že jsem k saním přidělala oj. To je prostě nejspolehlivější - sáňky nenajedou koním na nohy.

Posádka na saních si musí být vědoma, že z každého kopečka nebo na každém uklouzaném místě, kde to pojede, bude nohama sáňky brzdit. Když saně najedou koni na nohy a on vyčutne, chytí to hlava dítěte, co sedí na saních.

Doporučuji vřele jezdeckou přilbu na sáňky. Klidně i bezpečnostní vestu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík