Problémy s přilnutím

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.12.2022 14:11

Zdravím, mám problém se svou kobylou, pod sedlem je jinak úplně zlatá, jak v terénu tak i na jízdárně, jen máme problémy s přilnutím v terénu. Na jízdárně, nebo v hale mi přilne hned, dokonce i sama od sebe, protože ji tam nic nerozptyluje, ale venku je to vždycky masakr... Bohužel nemáme možnost častěji jezdit do haly nebo na jizdarnu více, jak 2x do měsíce. Kobylu mám čisté na rekreaci, jen bych chtěla, aby nechodila tak rozházeně, a trochu masvalila záď, je celkem spadlá, v terénu vždycky zvedne hlavu a jde tak celou dobu, je hrozně koukavá, proto, když ji vezmu někde na kruh, kde není nic moc na rozptýlení, i tak spolu bojujeme až 20 minut, než trochu povolí, uvolní se a přilne mi. Někdy se začne vztekat, hrozně stuhne v krku a pak už s ní nic neudělám a jedeme domů. Přitom dobře ví, co po ní chci, v kroku se mi krásně sbali, ale při naklusání hned zvedne zase hlavu nahoru a čumí kolem sebe. Máte s tímhle někdo zkušenosti? Nevím, jestli to má v terénu vůbec cenu pořád dokola zkoušet a takhle se spolu doslova prát...

19.12.2022 14:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím, mám problém se svou kobylou, pod sedlem je jinak úplně zlatá, jak v terénu tak i na jízdárně, jen máme problémy s přilnutím v terénu. Na jízdárně, nebo v hale mi přilne hned, dokonce i sama od sebe, protože ji tam nic nerozptyluje, ale venku je to vždycky masakr... Bohužel nemáme možnost častěji jezdit do haly nebo na jizdarnu více, jak 2x do měsíce. Kobylu mám čisté na rekreaci, jen bych chtěla, aby nechodila tak rozházeně, a trochu masvalila záď, je celkem spadlá, v terénu vždycky zvedne hlavu a jde tak celou dobu, je hrozně koukavá, proto, když ji vezmu někde na kruh, kde není nic moc na rozptýlení, i tak spolu bojujeme až 20 minut, než trochu povolí, uvolní se a přilne mi. Někdy se začne vztekat, hrozně stuhne v krku a pak už s ní nic neudělám a jedeme domů. Přitom dobře ví, co po ní chci, v kroku se mi krásně sbali, ale při naklusání hned zvedne zase hlavu nahoru a čumí kolem sebe. Máte s tímhle někdo zkušenosti? Nevím, jestli to má v terénu vůbec cenu pořád dokola zkoušet a takhle se spolu doslova prát...

Trenér na místě? Klusat obloučky, kruhy, kolem stromů? Časté přechody do kroku? Couvání?

Jízdárna se dá dělat i venku.

20.12.2022 06:38

Přilnutí není totéž, co shromáždění.

Chcete-li v terénu přirozeně posilovat záď a záda koně, jezděte na přilnutí na dlouhé otěži, nechte koni hlavu daleko před kolmicí, volný týl, rukou následujte hubu a pružné měkké přilnutí zajistěte pomocí svojí ruky, netahejte koně na kontakt otěží, nehrabejte koni do polohy hlavy. Pokud vám kůň v rychlejším chodu (nebo jindy) umožní otěž zkrátit, potom zkraťte pouze opět na úroveň měkkého kontaktu, jak si řekne kůň. Pokud se někam podívá, ruka následuje hubu a udržuje stále stejné spojení, napětí otěží. Musí to být takový kontakt, aby i vám bylo příjemné ho udržet po celou vyjížďku. Žádné přetahování. Ve chvíli, kdy se s koněm proti sobě opřete do otěže, ztuhnete vy, ztuhne i kůň. Nemá vůbec smysl se to téhle situace dostávat.

Jistě máte od trenéra z jízdárny doporučené techniky, jakými zjemnit koně v hubě, v týle, pokud potřebujete na jízdárně upravit sestavení koně. Stejné techniky použijete i v terénu, ale nikoli na rušném místě (kůň v terénu potřebuje monitorovat okolí), nikoli deset metrů od stáje (kůň musí být stejně ohřátý a opracovaný jako na jízdárně - a stejně naohýbaný - což v terénu pohybem dopředu po rovných liniích nezajistíte - takže musíte v terénu koně naohýbat cíleně) a nikoli ve chvíli, kdy řeší kůň něco jiného (třeba rovnováhu na nerovném terénu, boření do sněhu, kamenitou cestu, kořeny...).

Dávejte koni pauzy od zkrácené otěže. Myslete na to, že ani na jízdárně nemáte koně v jednom sestavení déle než pět, deset minut. Například díky tomu, že měníte směr a nebo jezdíte střídavě rovné linie a oblouky. Nechávejte koně protáhnout krk a záda klidně na chvilku i s hlavou až u země, když bude chtít.

Pamatujte, že posilování se děje pouze ve chvíli, kdy svaly střídají natažení a smrštění (zvedání činky). Posilování nefunguje, pokud máme svaly permanentně zatnuté. To naopak svalům škodí (a nejen jim). Mj. i proto je potřeba pohlídat, aby váš sed koně ve hřbetě nerušil, aby mu nevadilo sedlo atd.

Pokud s koněm na dlouhé otěži v dobré rovnováze a na stálém přilnutí začnete přidávat terénní nerovnosti, posilovat se bude samo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík