Neléčená dušnost

Quarter Horse
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.12.2022 17:45
teďula

XXX.XXX.133.12

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu. Docházím ke koníkovi quarterhorse, hřebec, 6 let. Koník začal asi před měsícem pokašlávat, ze začátku jen trošku třeba 1-2x za hodinu, ale teď už kašle mnohem víc a to i v klidu(ve výběhu, při čištění). Myslím, že koník je dušný. Nicméně problem je v tom, že majitel koně je absolutní nekoňák, a nehodlá kašlání nijak řešit, ani léčit, ani volat veterináře (když se s ním o tom baví, tak si ještě dělá legraci,že kůň má asi covid 😡😡). Koník je 24/7 venku bez přístřešku, takže teoreticky může být i nachlazený, ale nemá žádné výtoky z nozder, spíš je to takový suchý kašel. Chtěla bych se zeptat, kolik léčba dušného koně stojí? Případně co by jste mi poradili pro koníka udělat? Nechce se mi investovat velké množství peněz, když koník není můj, ale zase ho nechci vidět se trápit :-(

19.12.2022 18:14
kallisto

XXX.XXX.61.218

S cizím koněm nemůžete dělat vůbec nic. Není váš.
Bez vědomí majitele bych koni nepodala ni žádné bylinky, nic.
Zkuste se s majitelem domluvit, zda vám dovolí pro něj něco udělat.

Můžete apelovat na majitelovo okolí, ostatní lidi, majitele koní atd, že kůň nevypadá v pořádku a měl by ho vidět veterinář.

A 24/7 bez přístřešku? Ani přirozené závětří, stromy atd?

19.12.2022 20:50
teďula

XXX.XXX.43.129

Bohužel konik je na soukromém pozemku, žádní jiní majitelé koní tam nejsou. Ve výběhu je stříška, která je chráněna jen z jedné strany. Určitě lepší než nic, ale za dostačující přístřešek to nepovažuji. Jinak ve výběhu není ani strom, jen holá pláň. Takže volat veterináře bez svolení majitele je blbost? Myslím, že aspoň ty bylinky nebo sirup by mohl povolit..

19.12.2022 20:58
canka

XXX.XXX.215.25

Takže koník je ve stádě?Není sám?No podle fotky je tedy ve stádě koní,určitý přistřešek má a vidím,že v okolí jsou i nějaké stromy,takže je umístěno někde v údolí?

19.12.2022 21:51
teďula

XXX.XXX.133.12

Je to spíše na kopci. Jsou tam 3 koně, takže sám není. Ty stromy ale nejsou ve výběhu, ale dost daleko od něj.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.12.2022 06:10

Jediné, co můžete udělat, je, dovolit se majitele, zda můžete na své náklady zavolat veterináře. Bez diagnostiky stejně není možné říct, zda je kůň skutečně dušný.

Důkladné vyšetření, které o stavu koně bude moci zjistit podstatné informace, ovšem bude nákladné - v řádech tisíců korun. Následná léčba třeba u nějakého zápalu plic bude taky náročná - jednak cena, za druhé management.

Být vámi od toho dám ruce pryč. Když se nechcete na takového koně dívat, nechoďte tam. Jestli tu zimu zvládne a na jaře bude lepší, můžete začít zase od jara....

20.12.2022 08:16
Pipilota

XXX.XXX.95.119

A odkud že jste? Já mám doma dušnou kobylu a moc bych uvítala, že k nám dojdete a něco z léčby jí zaplatíte...

A teď vážně - léčba zápalu plic vyjde cca na 15000,-Kč. K tomu je vhodné dát koně do boxu (což je nejspíš přesun do jiné stáje - tedy dalších cca 10000,-). Tímto opravdu chcete máte možnost jen tak podarovat cizího koně?
Žádné sirupy a bylinky nepomůžou. Jsou výborné k udržování zaléčeného stavu. Nejsou určené na akutní kašel. A kůň co kašle v klidu už při čištění, ten má rozhodně potíže od kterých mu pomůže jen zkušený koňský veterinář.
Je to smutné, ale je to věc majitele. Pokud on nechápe, že kašel bude chronický a on bude mít zvíře bez ceny (jo tak za maso pro psy - to je do 10000,- a to ještě podle kg a oni dušní koně jdou s váhou dolů). Pokud majitel nechápe, že bez slušného dýchání je kůň na nic - tak s tím nikdo z venku nehne.
Možná mu můžete vyhledat pár článků na EQ atd. , aby si mohl udělat představu, že váhat zavolat veta je v případě, že kůň takhle kašle, je ohromný prodělek do budoucna.

20.12.2022 08:26
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Abych ale byla konstruktivní - vitamínem C se nedá v tomto případě nic pokazit. Tak pokud máte potřebu něco koupit, doporučuji vit.C. Přidává se do vody, nebo do kyblíku se žrádlem.
On v druhé půlce zimy už významněji klesá obsah vit. C v seně. Proto jej dodávám uměle. (ta moje dušná kobyla má už 21 let a tam je i horší vstřebávání vit. C z krmení, tak i proto ho v zimě přidávám)

20.12.2022 09:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
Abych ale byla konstruktivní - vitamínem C se nedá v tomto případě nic pokazit. Tak pokud máte potřebu něco koupit, doporučuji vit.C. Přidává se do vody, nebo do kyblíku se žrádlem.
On v druhé půlce zimy už významněji klesá obsah vit. C v seně. Proto jej dodávám uměle. (ta moje dušná kobyla má už 21 let a tam je i horší vstřebávání vit. C z krmení, tak i proto ho v zimě přidávám)

Dobrý nápad. I kdyby chtěl majitel teďuli napadnout, nic nezmůže, neboť vitamínem C nejde předávkovat, tedy i uškodit.

Slečně doporučuji, upozornit majitele, že pokud bude kůň neléčením dušný, bude tak akorát vhodný do salámu. Kůň který nemůže dýchat, je k ničemu.
Když nepomůže apel na lásku ke zvířatům, mohlo by zabrat, že nakonec bude mít kůň jen jateční cenu a od té bude muset odečíst dopravu.
Uspání je ještě dražší, kvůli kafilérce. A na vlastním koně nepohřbí, bez veterináře a povolení od úřadů.
Takže návštěva veta k živému koni vyjde tak, jak tak, nejlevněji.

20.12.2022 09:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

teďula napsal(a):
Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu. Docházím ke koníkovi quarterhorse, hřebec, 6 let. Koník začal asi před měsícem pokašlávat, ze začátku jen trošku třeba 1-2x za hodinu, ale teď už kašle mnohem víc a to i v klidu(ve výběhu, při čištění). Myslím, že koník je dušný. Nicméně problem je v tom, že majitel koně je absolutní nekoňák, a nehodlá kašlání nijak řešit, ani léčit, ani volat veterináře (když se s ním o tom baví, tak si ještě dělá legraci,že kůň má asi covid 😡😡). Koník je 24/7 venku bez přístřešku, takže teoreticky může být i nachlazený, ale nemá žádné výtoky z nozder, spíš je to takový suchý kašel. Chtěla bych se zeptat, kolik léčba dušného koně stojí? Případně co by jste mi poradili pro koníka udělat? Nechce se mi investovat velké množství peněz, když koník není můj, ale zase ho nechci vidět se trápit :-(

Nemá pro ně ten Herodes deku?

22.1.2023 16:47
majda12

XXX.XXX.178.179

Kéž by se dalo máčet seno, to by pomohlo nejvýrazněji. Ale když tam jsou tři, tak nevím, a předpokládám, že žerou z balíků. Jestli kůň ale začal viditelně pumpovat vzduch břichem a slyšíte sípání, už to není žádná sranda, kůň má záchvat. A ten sám neodezní, i kdyby se stopl všechen prach, a musí se nasadit kortikoidy.
Jinak pro dušné koně je od nejlepšího k nejhoršímu podle mého veterináře 1) senáž 2) napařované seno 3) máčené seno 4) nedělat vůbec nic.
Přeji hodně štěstí, držím palce

23.1.2023 09:43
alfi pav

XXX.XXX.30.251

Zbytečně strašíte zadavatelku, která si někde načetla, jak vypadá dušnost a teď vidí na koni i trávu růst. Nic proti, já byla na začátku mé koňské cesty stejná, ale zkušenější dámy by mohly mít víc sebereflexe a neděsit slečnu, co vůbec netuší, která bije.

S ohledem na vlastní zkušenosti se spíš přikláním k prašnému balíku sena, které kůň předpokládám nyní žere a má ho k dispozici nonstop. Hlava zabořená do balíku nebo do krmelce celý den a už to jede. Nadýchá se prachu, ten se usadí v horních cestách dýchacích a prostě dráždí při dýchání, u koní je to stejné jako u lidí. Sama s tím mám taky problém.

Já v takových případech buď seno trochu kropím nebo pořádně před podáním dobře vypráším. Dávám ho koním do velkých 2m sítí z Olžanky, aby vydrželo celý den. Když je pokašlávání častější, dám preventivně mucobene 2 sáčky ráno/2 sáčky večer do krmení (1 balení 20 sáčků stojí v lékárně kolem 150kč, dávám většinou 2 krabičky v kuse, stačí jen nasypat do žrádla) a po dobrání je klid... Pokud by se kašel nějak výrazně zhoršoval (frekvencí, zvukem), případně by se přidal výtok z nozder (pozor bílý/bezbarvý je ok, barevný sopel je problém), pak bych už ryla do majitele ať volá veta nebo ho to bude stát pak při zanedbání péče mnohem mnohem víc.

Mimochodem, hřebci vysoko v krvi mívají jemnější zimní srst, která hůř izoluje a kůň snadněji prochladne, což v jeho stavu určitě není moc dobrý nápad, takže bych určitě řešila dobrou deku, kór do tohoto počasí.

23.1.2023 13:08

alfi pav napsal(a):
Zbytečně strašíte zadavatelku, která si někde načetla, jak vypadá dušnost a teď vidí na koni i trávu růst. Nic proti, já byla na začátku mé koňské cesty stejná, ale zkušenější dámy by mohly mít víc sebereflexe a neděsit slečnu, co vůbec netuší, která bije.

S ohledem na vlastní zkušenosti se spíš přikláním k prašnému balíku sena, které kůň předpokládám nyní žere a má ho k dispozici nonstop. Hlava zabořená do balíku nebo do krmelce celý den a už to jede. Nadýchá se prachu, ten se usadí v horních cestách dýchacích a prostě dráždí při dýchání, u koní je to stejné jako u lidí. Sama s tím mám taky problém.

Já v takových případech buď seno trochu kropím nebo pořádně před podáním dobře vypráším. Dávám ho koním do velkých 2m sítí z Olžanky, aby vydrželo celý den. Když je pokašlávání častější, dám preventivně mucobene 2 sáčky ráno/2 sáčky večer do krmení (1 balení 20 sáčků stojí v lékárně kolem 150kč, dávám většinou 2 krabičky v kuse, stačí jen nasypat do žrádla) a po dobrání je klid... Pokud by se kašel nějak výrazně zhoršoval (frekvencí, zvukem), případně by se přidal výtok z nozder (pozor bílý/bezbarvý je ok, barevný sopel je problém), pak bych už ryla do majitele ať volá veta nebo ho to bude stát pak při zanedbání péče mnohem mnohem víc.

Mimochodem, hřebci vysoko v krvi mívají jemnější zimní srst, která hůř izoluje a kůň snadněji prochladne, což v jeho stavu určitě není moc dobrý nápad, takže bych určitě řešila dobrou deku, kór do tohoto počasí.

Ale hlavně s tím nemůže nic udělat, když kůň není její. A dle popisu by to toho veta chtělo.

23.1.2023 13:28
Pipilota

XXX.XXX.95.119

No já mám jiné životní zkušenosti - za mě je asi častější omlouvání kašle kde čím, než pořádná léčba. A zrovna zde mě zaujala čísla v úvodu článku. A to si myslím, že Němci se nedopouští týrání koní nevhodnou péčí tak často jako je to k vidění u nás... https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/otazniky-kolem-naparovani-sena

23.1.2023 13:54
alfi pav

XXX.XXX.30.251

Slečna nenapsala jak je kůň krmen, jaké množství sena má a v jaké kvalitě. Z toho, že párkrát zakašle, se ještě svět bořit nebude a dušnost to taky určitě nebude, zápal plic taky ne, tam by neseděla teplota a celkový stav koně. Samozřejmě může si zavolat veta, nebo ideálně koně odvézt na kliniku a nechat ho kompletně vyšetřit, ona přece určitě neví co s penězi dělat, kór když kůň není její. Vzhledem k tomu, že majitel zvířete je skoro nekoňák, řekla bych že aspoň chápe, že to zvíře má mít seno, jiné potencionálně dráždivé látky v tomto období fakt nevidím.
Můj vet by jí po telefonu naordinoval to samé, co jsem napsala a řekl, aby se ozvala, pokud by se to po dobrání nezlepšilo a přijel by teprve potom.

Slečna chce nějak koni pomoct a to, co jsem nabízela, je cenově dostupný prostředek jak koni ulevit, který seženete v každé lékárně a koni buď pomůže nebo nijak neublíží. Kolem mě to tak dělají všichni koňáci, co už mají nějakou zkušenost (severní Morava, Olomoucko). Mám léty ověřeno, že funguje velmi dobře právě na podobné stavy. A umím odhadnout i dušnost, měla jsem takovou kobylu, dožila u mě, takže si troufám tvrdit, že to, co slečna popisuje dušnost rozhodně nebude, to by vypadalo jinak. Fakt není třeba strašit 15tis účtama za veta a kortikoidama když jde s velikou pravděpodobností o něco, co lze vyřešit dvěma krabičkama prášku za 300Kč a případně dekou...

23.1.2023 14:06
teďula

XXX.XXX.44.44

Dobrý den. Koník je krmen senem - balík sena, a ovsem. Seno se nemáčí, nenaparuje, majitel z něj není ani schopný oddělat síť, ve které seno je, a odmítá s tím něco dělat, prý má seno kvalitní, takže to tím být nemůže.. krmí stylem že vezmu kýbl ovsa a hodí ho mezi 3 koně, takže bohužel když tam nejsem, tak mu nikdo žádný přípravek nepodá. Odmítá volat veterináře. Deku ani nemá. Argumentuje ve stylu jakože na koních se jezdilo do války tak musí něco vydržet a nesmí se rozmazlovat.. Nepřijde mi, že si jen myslím že něco není v pořádku. Koník i v klidu rychleji dýchá, napočítala jsem 24 dechů v klidu, zadýchává se i na procházce v kroku, kašle někdy míň, někdy víc, některý den vůbec, některý den opravdu hodně. Ostatní dva koně ale nekašlou. Bohužel myslím, že bez toho, aby s tím něco dělal majitel, tak jsem bezradná. Nemůžu změnit to, jak se jim dává seno, a bez toho se to asi nikam nehne. Jediné co my zbývá tak je přemlouvat majitele a jeho okolí, aby se něco dělo. Děkuji moc všem za rady a za vyjádření k tématu.

23.1.2023 14:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

24 dychov/min je veľa, norma je 8-16.
Taký kašeľ nie je normálny, zvlášť pokiaľ majú na balíku sieť.

Áno, môže to byť astma.

Mrzí ma , že je majiteľ taký laxný.

No a čo vlastne je v tvojich možnostiach, koľko krát za týždeň tam chodíš?

23.1.2023 14:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):

No já mám jiné životní zkušenosti - za mě je asi častější omlouvání kašle kde čím, než pořádná léčba. A zrovna zde mě zaujala čísla v úvodu článku. A to si myslím, že Němci se nedopouští týrání koní nevhodnou péčí tak často jako je to k vidění u nás... https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/otazniky-kolem-naparovani-sena

Pekný článoček, vďaka!

23.1.2023 15:11

Pozor, hádám, že tady se nemyslí krmná síť, skrz kterou koně žerou. Hádám, že tu se myslí ten sisál, do kterého se balík balíkuje při sklizni. Takový ten, co by se měl sundavat, aby to koně nežrali... Proto zadavatelka smutní, že majitel tu síťku odmítá sundavat.

Takže kůň žere čumákem zabořeným v balíku, nejspíš.

23.1.2023 15:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Pozor, hádám, že tady se nemyslí krmná síť, skrz kterou koně žerou. Hádám, že tu se myslí ten sisál, do kterého se balík balíkuje při sklizni. Takový ten, co by se měl sundavat, aby to koně nežrali... Proto zadavatelka smutní, že majitel tu síťku odmítá sundavat.

Takže kůň žere čumákem zabořeným v balíku, nejspíš.

Aha, no, blbé

Ja by som tú sieť proste dala dolu, no, akože to urobili kone...

Přidejte reakci

Přidat smajlík