Čo s nadbytkom energie ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Konikkonik

21.12.2022 15:47
Konikkonik

XXX.XXX.234.24

Zdravím koniari, mám problém s mojou kobylou ST, má 5 rokov, pod sedlom jazdí 1 rok, obsadaná bola minulú zimu, poznám ju od žriebäťa.
Kobyla je jazdená cca 4x do týždňa na jazdiarni (2x z toho s trénerom), 1x vychádzka (väčšinou len krokovka), do výbehu chodí na cca 5h denne a je v stáde.
K nášmu problému - kobyla je všeobecne veľmi citlivá - snažím sa ju zo zeme desenzibilovať na rôzne podnety. Pod sedlom si často len tak z ničoho nič jednoducho podskočí, alebo odskočí od steny. Všímam si, že to robí aj vo výbehu a baví sa tým kľudne kráča a odrazu len tak podskočí a rozbehne sa (asi je to normálne). Pod sedlom sa ju snažím zamestnávať, ale nepomáha to, teraz v zime sa to zintenzívnilo a je to dosť neprijemné, keďže mi ani nedá priestor uvoľniť sa, párkrát som z nej už spadla.. sedlo, ktoré som na ňu dávala dopasovať skontrolované sedlárom (mierne ho dopchal), rtg čisté, ešte čakám na fyzio, ktorý bol naposledy v júny, zuby mala robené vo februári. Tréner vraví, že je to jednoducho v nej, že má veľa energie a, že jej mamina bola rovnaký diablík. Ako to mám ukočírovať ? Dostávam z jazdy na nej už aj mierny strach.. ešte dodám, že to robí pod každým jazdcom..

21.12.2022 17:04
ancovicka

XXX.XXX.31.91

Výběh na 5 hodin denně je pro hobby koně, a jestě k tomu mladého, žalostně málo.
Opravdu žalostně.
Kůň je zvíře prostoru a i pokud se řídíme při boxovém ustájení světlem, i to je od osmi do čtyř, čili osm hodin a ne pět.
Tenhle režim pochopím u tvrdě pracujících koní, ale tohle je fakt úděs.
Takže bych první důvod hledala zde.
Druhý ve složení krmné dávky.

Abyste koně utahala prací, musela byste denně jezdit/zapřahat na několik hodin.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2022 17:08

Konikkonik napsal(a):
Zdravím koniari, mám problém s mojou kobylou ST, má 5 rokov, pod sedlom jazdí 1 rok, obsadaná bola minulú zimu, poznám ju od žriebäťa.
Kobyla je jazdená cca 4x do týždňa na jazdiarni (2x z toho s trénerom), 1x vychádzka (väčšinou len krokovka), do výbehu chodí na cca 5h denne a je v stáde.
K nášmu problému - kobyla je všeobecne veľmi citlivá - snažím sa ju zo zeme desenzibilovať na rôzne podnety. Pod sedlom si často len tak z ničoho nič jednoducho podskočí, alebo odskočí od steny. Všímam si, že to robí aj vo výbehu a baví sa tým kľudne kráča a odrazu len tak podskočí a rozbehne sa (asi je to normálne). Pod sedlom sa ju snažím zamestnávať, ale nepomáha to, teraz v zime sa to zintenzívnilo a je to dosť neprijemné, keďže mi ani nedá priestor uvoľniť sa, párkrát som z nej už spadla.. sedlo, ktoré som na ňu dávala dopasovať skontrolované sedlárom (mierne ho dopchal), rtg čisté, ešte čakám na fyzio, ktorý bol naposledy v júny, zuby mala robené vo februári. Tréner vraví, že je to jednoducho v nej, že má veľa energie a, že jej mamina bola rovnaký diablík. Ako to mám ukočírovať ? Dostávam z jazdy na nej už aj mierny strach.. ešte dodám, že to robí pod každým jazdcom..

Viz ancovicka. Málo výběhu. Vycházka většinou jenom krokovka - proč? A nepíšete nic o krmení.

21.12.2022 17:22
kallisto

XXX.XXX.61.218

Výběh vypadá jak? Je dost velký? Může se proběhnout? Běhá? Vyřádí se?

Promyslete krmení.
Promyslete, jestli to není vždy jen reakce na nějakou situaci, pobídku, kdy se to stává.

Mohlo by pomoci kobylu před prací lehce vylonžovat, odhýbat, pokud by si potřebovala poskočit, poskočí si bez jezdce na zádech. Ale pouze inteligentně, ne honit do pěny dokola ve cvalu.

Je mladá, má fůru energie i tak, myslím, že to k tomu prostě u některých koní patří.
Jsou koně ňuníci, co ťapkají a jsou koně temperamentní, netlačiví, kteří prostě mají šťávu.

Pokud už dostáváte strach, zkuste se domluvit, že by na ni na začátku hodiny sedl jiný zkušenější jezdec, pokud to dělá do doby než se opracuje. Rozhodně lepší, než se bát a vypěstovat si takový strach že už si na ni nesednete.

21.12.2022 17:31
ancovicka

XXX.XXX.31.91

kallisto napsal(a):
Výběh vypadá jak? Je dost velký? Může se proběhnout? Běhá? Vyřádí se?

Promyslete krmení.
Promyslete, jestli to není vždy jen reakce na nějakou situaci, pobídku, kdy se to stává.

Mohlo by pomoci kobylu před prací lehce vylonžovat, odhýbat, pokud by si potřebovala poskočit, poskočí si bez jezdce na zádech. Ale pouze inteligentně, ne honit do pěny dokola ve cvalu.

Je mladá, má fůru energie i tak, myslím, že to k tomu prostě u některých koní patří.
Jsou koně ňuníci, co ťapkají a jsou koně temperamentní, netlačiví, kteří prostě mají šťávu.

Pokud už dostáváte strach, zkuste se domluvit, že by na ni na začátku hodiny sedl jiný zkušenější jezdec, pokud to dělá do doby než se opracuje. Rozhodně lepší, než se bát a vypěstovat si takový strach že už si na ni nesednete.

Koní, kterému nevyhovuje ustájení, na zlozvyky, která dělá pod nezkušeným jezdcem, opracování zkušeným jezdcem nepomůže, to ho jen zahřeje .
Takhle se kobyla akorát naučí, že jsou jezdci, pod kterýma se poslouchá a pod kterýma se dělají bejkárny.
Prostě koně pod sedlem hodinovou prací neutaháte.
A velikost vyběhu je taky podstatná, jak už tu někdo napsal.
Jasně, za totáče taky byly minivýběhy nebo vůbec, ale koně fakt makali a pracovali s nimi zkušení jezdci, resp. neexistovalo, že by ofiko
Takže tady bude problém 70 % management koně a zbylých 30 nezkušenost a nejistota jezdce.

21.12.2022 17:33
ancovicka

XXX.XXX.31.91

Systém mě to nenechal dopsat, chtěla jsem napsat:

Jasně, za totáče taky byly minivýběhy nebo vůbec, ale koně fakt makali a pracovali s nimi zkušení jezdci, resp. neexistovalo, že by ofiko na remontach, hrebcich a sportacich jezdili nezkušení jezdci.

21.12.2022 18:35

Výběh,krmení plus možná problem s ocima?

21.12.2022 19:19
Arbora

XXX.XXX.226.181

Tri veci, ktoré by som zvážila- krmivo, pobyt vonku a jazdecké schopnosti. Skôr, než sa kobyla naučí zbavovať jazdca cielene. A vredy.

21.12.2022 20:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

Aký má kobyla pôvod?

21.12.2022 20:58

koně ve výběhu toho moc nenachodí nevyblbnou se, tak si to asi kompenzuje....je věku takové końského období vzdoru.
Asi bych zkusila hořčík.
Mi když kobyla v hale kuje bejkárny, střídám krok , klus, obraty, ustupování na holeň, koně zaměstnat, nejezdit jen rovně v jednom chodu dokola....koně zkrátka zaměstnat, že nebude vědět, čí je. A není hanba se přidržet nákrčáku, dolu mě prostě nedostane. a když jo, trochu jí ten moment znepříjemnit...malé kolečko na lonži v trochu živějším tempu(mít jí po ruce) aby koník pojal, že je lepší mít jezdce na hřbetě než dole...

21.12.2022 23:41
ancovicka

XXX.XXX.135.105

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
koně ve výběhu toho moc nenachodí nevyblbnou se, tak si to asi kompenzuje....je věku takové końského období vzdoru.
Asi bych zkusila hořčík.
Mi když kobyla v hale kuje bejkárny, střídám krok , klus, obraty, ustupování na holeň, koně zaměstnat, nejezdit jen rovně v jednom chodu dokola....koně zkrátka zaměstnat, že nebude vědět, čí je. A není hanba se přidržet nákrčáku, dolu mě prostě nedostane. a když jo, trochu jí ten moment znepříjemnit...malé kolečko na lonži v trochu živějším tempu(mít jí po ruce) aby koník pojal, že je lepší mít jezdce na hřbetě než dole...

Pokud date koni prostor, tak šmajdá i se sněhovou pokrývkou a balíkem za zadkem.
Já vím, že každý máme jiné možnosti a nesoudím, ale že koně moc nenachodí a nevyblbnou se ve vyběhu, je častá reakce těch, kteří ty prostory nemaji/nechtějí obětovat.
Samozřejmě že to není obecně pravda (čest výjimkám). Proto tahle kobyla dost pravděpodobně potřebuje box plus poctivý výběh na déle nebo dobré pastevko.

21.12.2022 23:47
ancovicka

XXX.XXX.135.105

A ještě bych dodala poslední věc. Záleží na jedinci. Někteří koně tenhle režim psychicky unesou, i když pro něj není ideální, jiným spíš vystřelí z hlavy mozek než aby to ustáli m. Vás kůň je možná ta druhá varianta.
Víc už tady svými názory plevelit budu, přeji úspěšné zamyšlení a výběr dobré cesty pro vás obě:)

22.12.2022 06:02

Mi když kobyla v hale kuje bejkárny, střídám krok , klus, obraty, ustupování na holeň, koně zaměstnat, nejezdit jen rovně v jednom chodu dokola....koně zkrátka zaměstnat, že nebude vědět, čí je.

jo

zaměstnat hlavu

takového koně fyz. prací neutaháte, leda tak natrénujete

A ještě - jezděte víc ven a míň jízdárnujte. Jízdárna může být votravná - votrávenej kůň si hledá vlastní sebeurčení (dokud může). Na jízdárně se nutně taky nemusí pořád jezdit, můžete dělat ze země.

Co dál a jinak, ať vám poradí trenér.

JanaJanaJanaJana

22.12.2022 09:22
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Souhlasím s výše uvedeným, co se týče původu, délky doby ve výběhu, krmení.
To je alfa omega.
Nicméně má pravdu verun v tom, že to chce vychytat okamžik ještě před tím, než stihne kobyla vymyslet blbost, a prostě jí dát práci - změny chodů, kruhy, dovnitř plec atd.
Buggyra má pravdu v tom, že by to taky asi chtělo víc do terénu, ale jestli se na koni necítíte, tak to chce s rozmyslem, jestli to není momentálně spíš ku škodě vám, bezpečnost na prvním místě.
Každopádně jestli vám nic z toho, co jsme Vám tu všechny napsali, neřekl trenér a odbývá to jen tím, že "kůň potřebuje utahat"....tak bych dost zvážila jeho odbornost.

22.12.2022 13:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja myslím, že 4 x do týždňa na jazdiarni - z toho by jeblo hocakému koňovi.

Ten pôvod vieme?

5 ročný kôň ešte prezubuje, môže mať diskomfort aj v papuli.

Kôň sa dá vyšaliť rôzne, prechádzky na ruke, skoky vo voľnosti, prekážková dráha, nech sa pekne vyčumí na plachtu, kuželky, otvorený dáždnik, terén - chápem, že sa človek bojí, je možnosť ísť niekam na ruke, na dobrom pľace polonžovať, potom zase na ruke domov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík