Kůň má velké rezervy nad kavaletou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.12.2022 09:05
Dorinkadori

XXX.XXX.235.96

Ahoj,

chtěla jsem se zeptat, jezdím mladého koně jedné paní, nejsem žádná profi jezdkyně, ale řekla jsem si, že to zkusím a uvidíme, jak to půjde - koně nemá kdo jezdit, složitá situace. Udělali jsme pokroky, bála se chodit ven, teď je spolehlivá, dřív dost vyhazovala a stavěla se s jezdcem na jízdárně, to také při důslednosti dělat přestala, nenacvalala, teď hezký cvalame, skaceme křížky, nízké kavalety... Ale docela jsem si to ježdění vyžrala... Teď máme problém, který už asi neprekonam... Kobyla dostala nové překážky, rouru na zemi a pak vyšší kavaletu, majitelka chce abych skákala z klusu... Na spolehlivém koni problém nemám, skaceme do metru... Ale chybí zkušenosti nebo nevím.. najedu na kavaletu a čekám menší skok, tak se trochu prizvednu, ale ona se nejdřív bála úplně a když jsem jí donutila, skočí to takovým sticim skokem s obrovskou rezervou, jakoby to byl metr, přitom tak 40 cm kavaleta. No a já to samozřejmě nezvládám, vylitnou mi třmeny, slitla jsem z ní, padala jí za krk, je to nepříjemné.. Navíc i jak na ty překážky někdy nechce, tak jí tam tlačím a nemůžu se soustředit na sebe.. Měl by někdo nějakou radu, postup, jak by to mohlo jít? Co mám konkrétně dělat, abych to zvládla? Když to nepůjde, vykašlu se na to, protože jsme si s kobylou dost užili, dcera majitelky na ní se.e a při těch skocích majitelka remcala, že by kobyla potřebovala někoho lepšího,ale já se do toho necpala... Chtěla jsem jen pomoct.. No vykašlu se na to, pokud to nepůjde, už je to nad limit mých schopností, jen by mě fakt zajímal ten postup, jak takové koně jezdíte? Děkuji 😊

31.12.2022 09:13
evcusik

XXX.XXX.41.87

Mladý koně se většinou učí od jednodušímu k těžšímu. Tzn jedna kavaleta na zemi, pak se může přidávat počet. Pak se o kousek zvyšuje (střed, cca 15-20cm?!) a jen třeba 2. Až se překážky překonávají v klidu a dobře, tak se přidává.

Nejde přijít k mladochovi a strčit mu tam x vysokých kavaleta, každej na ně bude čučet.

Nejlepší je trenér na zemi, který odhadne kde to dře a přizpůsobí tomu náročnost tréninku a poradí jezdci, jak koně nejlépe vést.

Za daných okolností, pokud není s paní majitelkou domluva, jezděte tak jak se cítíte bezpečně. Žádný kůň neumřel na to, že neuměl nebo netrénoval skákání ;) Ale paní majitelka se mi z popisu nejeví jako někdo kdo k situaci přistupuje zodpovědně -jak jako k vám jezdci, tak k vhodnému trénování koně.

KOriiiis

31.12.2022 09:35
KOriiiis

XXX.XXX.135.187

Poradila bych jedno - pokud majitelka chce, aby kůň něco uměl a nemá na to jezdce nebo jezdce, který prostě tohle nedokáže zvládnout sám (nic proti Vám, ale jde o Vaši bezpečnost a jezdecká sebedůvěra se sbírá věkem a zkušenostmi), tak ať si koně jezdí sama.
Pro cizí "chci" bez smyslu bych dneska už ani nevstala z postele.
Tahle cesta, kterou všechny tři jdete, je úplně k ničemu. Kůň se bojí a vlastně ho lámete. Vy to nejste schopná jezdecky zvládnout. Kazíte a zrazujete mladého koně a vlastně jezdecky i sebe a ještě se ohrožujete na zdraví, nikdy nevíte, co ten kůň v té frustraci vymyslí.
Jinak viz evcusik. A doporučuji si přečíst Výcvik skokového koně od Paalmana.

HBO

31.12.2022 09:46
HBO

XXX.XXX.98.1

Já osobně bych majitelce koně navrhla přizvat profi skokového trenéra, s tím že se o náklady podělíme. Brala bych to jako přínos pro sebe i pro jejího koně, ať profesionál posoudí a poradí. Tuším že v Apolence u Pardubic pořádají pravidelně skokové soustředění s profesionálním trenérem. Určitě by Vám tady někdo poradil i někoho solidního z okolí. Hodně stěstí

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.12.2022 10:16

Dorinkadori napsal(a):
Ahoj,

chtěla jsem se zeptat, jezdím mladého koně jedné paní, nejsem žádná profi jezdkyně, ale řekla jsem si, že to zkusím a uvidíme, jak to půjde - koně nemá kdo jezdit, složitá situace. Udělali jsme pokroky, bála se chodit ven, teď je spolehlivá, dřív dost vyhazovala a stavěla se s jezdcem na jízdárně, to také při důslednosti dělat přestala, nenacvalala, teď hezký cvalame, skaceme křížky, nízké kavalety... Ale docela jsem si to ježdění vyžrala... Teď máme problém, který už asi neprekonam... Kobyla dostala nové překážky, rouru na zemi a pak vyšší kavaletu, majitelka chce abych skákala z klusu... Na spolehlivém koni problém nemám, skaceme do metru... Ale chybí zkušenosti nebo nevím.. najedu na kavaletu a čekám menší skok, tak se trochu prizvednu, ale ona se nejdřív bála úplně a když jsem jí donutila, skočí to takovým sticim skokem s obrovskou rezervou, jakoby to byl metr, přitom tak 40 cm kavaleta. No a já to samozřejmě nezvládám, vylitnou mi třmeny, slitla jsem z ní, padala jí za krk, je to nepříjemné.. Navíc i jak na ty překážky někdy nechce, tak jí tam tlačím a nemůžu se soustředit na sebe.. Měl by někdo nějakou radu, postup, jak by to mohlo jít? Co mám konkrétně dělat, abych to zvládla? Když to nepůjde, vykašlu se na to, protože jsme si s kobylou dost užili, dcera majitelky na ní se.e a při těch skocích majitelka remcala, že by kobyla potřebovala někoho lepšího,ale já se do toho necpala... Chtěla jsem jen pomoct.. No vykašlu se na to, pokud to nepůjde, už je to nad limit mých schopností, jen by mě fakt zajímal ten postup, jak takové koně jezdíte? Děkuji 😊

A majitelka má jaké zkušenosti? Sama skákala? Umí poradit, jak na to?

Já bych se na to vykašlala. Sama píšete, že se necítíte komfortně. Já jezdím (teda spíš jsem jezdila) jenom pod lidmi, kteří jsou lepší než já. A uměli to ukázat.

31.12.2022 10:46
Pipilota

XXX.XXX.95.119

A nezapomnělo se na zaměřovací břevno na zemi?

(bohužel si nedělám legraci - viděla jsem na jízdárně, kde se učí mladé slečny, že jak bylo málo břeven, tak to poskládaly bez toho zaměřovacího na zemi - kůň potřebuje podle něčeho zaměřit a odhadnout kolik má skočit)

Skákání pod jezdcem je dovednost (vzdělání) koně. Má svoji hodnotu pokud je provedeno správně. Koně tím tedy zhodnocujete. Ale to co popisujete je cesta k "výrobě zaštycování" koně, tedy ho pokazíte a cokoliv přeučovat je o moc náročnější a někdy dokonce nemožné. Takže buď s kvalitním a problému znalým člověkem na zemi, nebo prostě raději nic ze skákání.

31.12.2022 11:17
kallisto

XXX.XXX.169.146

Pár lekcí od skokového trenéra, než pokazíte víc, koně zaštycujete a bude průser.
Nebo zkušeného jezdce, který koně navede a ví co dělá.

Dále
Postupovat systematicky, od jednoduchých skoků, přes malé řady a kombinace. I jen v rámci kavalet.
Přes kavalety lonžovat
Skákání ve volnosti
Odskokové bariéry.
Nic z toho asi neumíte ani vy, ani majitelka, takže opět zkušeného člověka, než koně pokazíte.

Je to mladý kůň, to že nemá na skoky odhad je normální, buďte rádi, že kůň překážku přejde, za to patří pochvala. Ty kozí skoky může dělat i pod zkušeným jezdcem, odhad si kůň vypěstuje opět jen zkušenostmi a desítkami naskákaných překážek. Je to jeho strach o nohy, aby se nebouchnul. Někdy ty blbé kozí skoky pramení z pomalého nájezdu. Kůň nemá energii na to, aby přeskočil plynule, tak tam vyšvihne takový blbý skok z místa.

31.12.2022 12:23

Pipilota napsal(a):
A nezapomnělo se na zaměřovací břevno na zemi?

(bohužel si nedělám legraci - viděla jsem na jízdárně, kde se učí mladé slečny, že jak bylo málo břeven, tak to poskládaly bez toho zaměřovacího na zemi - kůň potřebuje podle něčeho zaměřit a odhadnout kolik má skočit)

Skákání pod jezdcem je dovednost (vzdělání) koně. Má svoji hodnotu pokud je provedeno správně. Koně tím tedy zhodnocujete. Ale to co popisujete je cesta k "výrobě zaštycování" koně, tedy ho pokazíte a cokoliv přeučovat je o moc náročnější a někdy dokonce nemožné. Takže buď s kvalitním a problému znalým člověkem na zemi, nebo prostě raději nic ze skákání.

OT:
zaměřovací břevno jo, když se skáče z klusu (myšleno před skokem ne pod skokem) stejně koně zaměřují na horní břevno až těsně u skoku.
jinak je moc ráda nemám, někteří nezkušení koně jsou ochotní i na to šlápnout , když jim to nevyjde(jsou i měkké bariery)
zkusila bych nejdřív koně nechat skákat ve volnosti, naměří si a naučí se odhadovat si odskok bez barier na zemi sám. (různé kombinace)

3.1.2023 09:21

u roury na zemi není potřeba na zem pod skok nic přidávat - však ten skok leží na zemi

odskokovku ano, na vzdálenost (před skok), podle rychlosti nájezdu, aby skok vycházel

v první řadě ale nechám nový divný skok přece koně okoukat a pokud se bojí, tak postupuji jako s kterýmkoli jiným "bubákem", tj. jdu k tomu na vodítku, nechám do toho koně ňufat, nechám ho přes to přelézt z ruky, poválím to po písku, dám mu na to pamlsky k sežrání... A ne, že postavím mlaďochovi do jízdárny obludu a naženu ho na to.

chtělo by to toho trenéra, bude tam víc problémů, i když vy dvě je třeba nevidíte (nájezdy, chování po skoku, plynulost, styl, působení jezdce, rovnováha...)

4.1.2023 08:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dorinkadori napsal(a):
Ahoj,

Proč má mladý kůň, který nejspíš ještě řeší váhu jezdce na zádech, skákat?
K čemu je to dobré?
Závodní kůň to nejspíš nebude, takže možná hobíčka a nejspíš Hubertovky. Pokazit si mladého koně kvůli něčemu takovému?
Jestli to majitelka chce, ať si ho pokazí sama.

10.1.2023 08:41
Dorinkadori

XXX.XXX.171.29

Díky moc za postřehy. Rozhodla jsem se, že jí jezdit nebudu. Mám čerstvě ZZVJ, jezdila jsem vždy rekreačně, teď teprve rok a pár měsíců pod trenérkou a na tyhle věci je hrozně brzo a já si nepotrebuji něco dokazovat.
Majitelka je má trenérka a má koně, dlouhou praxi, koně si cvičila, teď už je stará a jezdit nemůže.
Zaměřovací břevno tam dala až když jsem měla problém skoky usedet. Postupovalo se od kavalet na zemi, ale sotva to kobyla zvládla a přelezla, tak se to zvyšovalo až třebas po těch 50 cm bych řekla.. S malými překážkami nemám problém, na ní to ale těžko usedim a už se mi při nájezdech dělá špatně. Být to můj kůň, tak klidně rok dělám jen kavalety a občas cvalam, nevím o co jde.. Skoky ve volnosti dělala jen v přípravě na zkoušky klisen, pak už ne..
Nemá nikoho lepšího na ježdění, já jsem v jejím klubu, ale nechápu, proč na ní posadila zrovna mě..
V minulém týdnu me koby třikrát sundala, neusedim kozlovani, zase s tím kobyla začala.. Udělali jsme toho dost, ale už mi to přijde nebezpečné.. Začala se proti mě i rozbíhat ve výběhu a vykopávat po mě..
Už od začátku to bylo těžké, v terénu nechtěla jít sama, vyhazovala na louce, to jsem byla ještě schopná usedet.. To vše je už celkem ok, vyhazovala i na jízdárně, pak taky ok, mlátila hlavou, celkem se uklidnila, ale teď zase to začíná... Není to kůň pro mě a podle mého pokračovat s tím, dopadlo by to špatně pro všechny..
Jen je mi líto, že jsem nemohla pomoct, ale prostě to nejsem schopná zvládnout.. Musí to přece pochopit...
Sama bych si nikdy takového koně nepořídila, pro mě by byl ideál desetiletý flegmatik.😊
Jen mi je líto, že jsem to nezvládla, mohla jsem jezdit s ní zadarmo neomezene a mít koníka😂
Ale taky mi teď přijde, že nic neumím a připadám si jako padavka a srab, ale snad by to tak udělal každý koňák, a co bych měla umět po roce pod někým, když nepočítám lesojezdeni.. Omlouvám se za ty výlevy 😂 jen je mi líto, že to tak dopadlo a že jsem se do toho takhle namočila. Je mi blbý jí v tom nechat, ale prostě musím...
Původně jsem myslela, že s koby udělám pár koleček, max kavalety nebo ven, nechápu, že se to mohlo takhle zvrtnout..

10.1.2023 09:12
kallisto

XXX.XXX.217.242

To je v pořádku, na mladého koně patří prostě zkušenější jezdec.

Ať se daří

10.1.2023 09:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vzala jste to jako velmi rozumný člověk. Snad vám kvůli tomu nebude trenérka/majitelka, dělat zle.
Dostala jsem se, kdysi dávno, do stejné situace. Jen jsem už měla dvě děti. Začínala jsem po třicítce.
Takže nadšený začátečník a jediná plnoletá ve stáji. Fasovala jsem koně, nebezpečné pro děti. Jezdila jsem s Rohypnolem, abych to zvládla. Odmítnutí koně znamenalo neježdění.
A k obsedání.
Trenér si vozil od známých remonty na obsedání. Obsedal způsobem, jaký je na fotce.
Ten blázen na kobyle, jsem já. V té době jsem ještě moc nevěděla, co všechno se může stát a věřila jsem, že trenér ví, co dělá.
Teď vím, že riskoval mé zdraví a i to, že z kobyly bude magor. Naštěstí se z ní nakonec vyklubal spolehlivý provozák.
Bylo těch koní povícero. A i starších, pokažených. Naučila jsem se na nich hodně. Ale i po 30 letech mám husí kůži, když si na to vzpomenu.
Opravdu tohle není ten správný postup.
A ano, ten 10 letý klidný kůň, je dobrá volba.
Nebojte se, že by vám něco uteklo. Pokud budete mít zažité správné ježdění, získáte zkušenosti na spolehlivých koních, určitě se časem vrátíte i na ty remonty.
Nenechte si koně a ježdění znechutit! Neznám nic krásnějšího.💘

JanaJanaJanaJana

10.1.2023 09:38
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Moc se podceňujete. To opravdu není na místě. Myslím, že budete hodně mladá, obzvlášť pokud to tak je, situaci jste vyhodnotila dobře. Ruku na srdce - ZZVJ se neudělá s prstem v nose, ale zároveň je to takový malý start. U koní se člověk učí neustále - jelikož má málokdo ze začátku dobrého učitele a zároveň - koně jsou jako lidé, každý je jiný.
To, že někdo trénuje a má koně celý život, to neznamená, že je neprasí. Váš příběh je toho zářným příkladem. Tohle prostě letitý koňák neudělá, možná, že to, co jste viděla u této kobyl, je znamení porozhlédnout se po jiném učiteli. Jestli se proti Vám kobyla rozbíhá ve výběhu, jen kozelcuje a prostě celkově se již takto mladá chová, jak jste popsala naposled, to je smutný příběh a bude tam víc faktorů dohromady. Takhle se vyrábějí zničení koně, kteří se jezdí vyvázaní, na sněhulácích, jen na jízdárně, řeže se do nich bičem atp. atp....jen proto, že jim nějaký neumětel nedal dobrý základ a zradil je.

Takže.
1) Cizí koně nezachráníte. To ta prostě je a s tím se smiřte.
2) Pokud jste ochotná i pracovat a jste trpělivá, přizpůsobivá a zodpovědná, hrábnou po vás v kdejaké jiné stáji. A tohle vše jistě mít budete, jelikož jste správně odhadla, že bezpečnost je na prvním místě.
3) Určitě budete dobrá jezdkyně na cestě. Nenechte si ten základ zkazit špatným vedením. To je opravdu důležité.

Přidejte reakci

Přidat smajlík