Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Adlu

4.1.2023 17:10
Adlu

XXX.XXX.199.132

Ahoj,
Chtěla bych vědět, zda bych dle vašich názorů mohla já vozit děti na koni... Situace je taková:

Je mi 16 let, chodím na střední, bydleli jsme dříve na vesnici a tam měli poníka a dva koně. Já, mamka a sestra jsme měli koníky rozdělené. Teď už máme bohužel jen poníka a "mou" kobylku. Z vesnice jsme se odstěhovali a ke koníkům už to máme delší cestu a jezdí se tam téměř pouze z nutnosti krmení a čištění.

A co si budeme... Živit koně i s těmi cestami není zrovna levná záležitost. Proto bych s nimi chtěla zkusit vydělávat nějaké peníze a nenapadá mě zrovna moc způsobů, jak toho docílit. Samozřejmě možnost by byla koně prodat, to je ale to poslední, co bych chtěla, jsou to naši miláčci a nechci je dávat pryč. A tak mě napadlo, že bych mohla jednou za čas (2x za měsíc například) koně někam vzít a vozit děti, či dospělí (moje kobylka je celkem macek 😅). Mám na mysli různá blízká městečka, či možná i města.

Tohle vše jsou sice pěkné představy, ale je mi jasné, že to zní jako pohádka a není to tak snadné. Proto bych chtěla vaše rady.

Samozřejmě to vše za předpokladu, že si budu chováním koní jistá a budu vědět, že to zvládnou. Oba koníci umí chodit na vodítku a už jsme pár známých a jejich dětí svezli, zcela bez problémů.

A tak mě celkově zajímá váš názor a vaše rady, pokud byste někdo věděl. Nevím, jestli je třeba zařídit nějaké papíry, když budu chtít například do města, i kdyby náměstí nebo tak něco, je to vůbec možné? Vím, že kůň se dá počítat na silnici jako dopravní prostředek, a tak by, dle mého, povožení dětí neměl být problém, ale určitě se můžu mýlit. A pak co například můj věk? Byl by se mnou můj přítel, kterému je 17 let a myslím, že bych i dospělé sehnala. Znám ale "kroužek" (ženská, která nechává na svých týraných koních jezdit děti, hlavně, aby vydělala a občas se objevuje na akcích, tedy přesněji ona ne, vybere nějaké holky, které u ní jezdí a ty jdou s koňmi vozit děti. Holky samozřejmě pod 18 let, odtud mám tenhle nápad, ale nejsem si tím úplně jistá).

Předem děkuji za všechny odpovědi.

4.1.2023 17:29
kallisto

XXX.XXX.61.218

No řekla bych že je to asi nereálné ale třeba mě někdo opraví.

Řekla bych, že:
Aby sis tím něco vydělala musela bys to dělat pravidelněji a to už bude zavánět podnikatelskou činností, což vyžaduje plnoletost a živnostenský list a nějakou evidenci účetnictví, pojistku pro případ úrazu atd.

Pochybuji, že můžeš přijet kamkoliv do města někam na veřejný prostor a tam vozit lidi. Na to musíš mít povolení od obce.

Jak tam ty koně dostaneš? Pokud je to dál než po kopytě, musíš mít auto a hengr. To stojí peníze, které si tím vozením nejspíš nevyděláš.

To si raději najdi dalšího jezdce na tvé koně, který ti na ně přispěje.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2023 19:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.243

Nehledě na to ze bez dozoru dospeleho tezko
Je hezke ze konisky milujete ale kdyz je stezi uzivite ted prodejte. Stat se uraz ci nemoc jste v loji. Nema to smysl. Nevidim popravde duvod proc je mit. Kdyz je prpblem jak s dpjizdenim tak obstaravanim. Udelate jim sluzbu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2023 19:04

Adlu napsal(a):
Ahoj,
Chtěla bych vědět, zda bych dle vašich názorů mohla já vozit děti na koni... Situace je taková:

Je mi 16 let, chodím na střední, bydleli jsme dříve na vesnici a tam měli poníka a dva koně. Já, mamka a sestra jsme měli koníky rozdělené. Teď už máme bohužel jen poníka a "mou" kobylku. Z vesnice jsme se odstěhovali a ke koníkům už to máme delší cestu a jezdí se tam téměř pouze z nutnosti krmení a čištění.

A co si budeme... Živit koně i s těmi cestami není zrovna levná záležitost. Proto bych s nimi chtěla zkusit vydělávat nějaké peníze a nenapadá mě zrovna moc způsobů, jak toho docílit. Samozřejmě možnost by byla koně prodat, to je ale to poslední, co bych chtěla, jsou to naši miláčci a nechci je dávat pryč. A tak mě napadlo, že bych mohla jednou za čas (2x za měsíc například) koně někam vzít a vozit děti, či dospělí (moje kobylka je celkem macek 😅). Mám na mysli různá blízká městečka, či možná i města.

Tohle vše jsou sice pěkné představy, ale je mi jasné, že to zní jako pohádka a není to tak snadné. Proto bych chtěla vaše rady.

Samozřejmě to vše za předpokladu, že si budu chováním koní jistá a budu vědět, že to zvládnou. Oba koníci umí chodit na vodítku a už jsme pár známých a jejich dětí svezli, zcela bez problémů.

A tak mě celkově zajímá váš názor a vaše rady, pokud byste někdo věděl. Nevím, jestli je třeba zařídit nějaké papíry, když budu chtít například do města, i kdyby náměstí nebo tak něco, je to vůbec možné? Vím, že kůň se dá počítat na silnici jako dopravní prostředek, a tak by, dle mého, povožení dětí neměl být problém, ale určitě se můžu mýlit. A pak co například můj věk? Byl by se mnou můj přítel, kterému je 17 let a myslím, že bych i dospělé sehnala. Znám ale "kroužek" (ženská, která nechává na svých týraných koních jezdit děti, hlavně, aby vydělala a občas se objevuje na akcích, tedy přesněji ona ne, vybere nějaké holky, které u ní jezdí a ty jdou s koňmi vozit děti. Holky samozřejmě pod 18 let, odtud mám tenhle nápad, ale nejsem si tím úplně jistá).

Předem děkuji za všechny odpovědi.

Za mě je základní problém, že nejste plnoletá. Máte nad sebou dospělého, který na sebe převezme všechna rizika, když se něco stane? Z koně někdo upadne, cestou na akci kůň způsobí škodu (na to se dá kůň pojistit, ale zase to musí udělat dospělý), vyřizování těch papírů (zase dospělý)...

Neregistrovaný uživatel

4.1.2023 19:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.243

Navíc pisete ze jen cistite krmite. Za me tphle je duvod k prodeji. Vase situace. To co popisujete jak to mate složité. To je denni reality drtive vetsiny majitelu koni.

Adlu

4.1.2023 20:48
Adlu

XXX.XXX.199.132

kallisto napsal(a):
No řekla bych že je to asi nereálné ale třeba mě někdo opraví.

Řekla bych, že:
Aby sis tím něco vydělala musela bys to dělat pravidelněji a to už bude zavánět podnikatelskou činností, což vyžaduje plnoletost a živnostenský list a nějakou evidenci účetnictví, pojistku pro případ úrazu atd.

Pochybuji, že můžeš přijet kamkoliv do města někam na veřejný prostor a tam vozit lidi. Na to musíš mít povolení od obce.

Jak tam ty koně dostaneš? Pokud je to dál než po kopytě, musíš mít auto a hengr. To stojí peníze, které si tím vozením nejspíš nevyděláš.

To si raději najdi dalšího jezdce na tvé koně, který ti na ně přispěje.

Moc děkuji za pěkný názor.
Já právě vůbec nevím, jak je to s tím, jestli už se to bere tak, že bych si musela udělat živnost. A ani jak je to s tím prostorem. Podle mě by to právě mělo být v pořádku, koně nic nezničí a bobky se uklidí, tak by to podle mě nemuselo být na povolení, ale když se jedná o výdělek nějakých peněz, tak je možné, že ano. 😕

Adlu

4.1.2023 21:08
Adlu

XXX.XXX.199.132

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za mě je základní problém, že nejste plnoletá. Máte nad sebou dospělého, který na sebe převezme všechna rizika, když se něco stane? Z koně někdo upadne, cestou na akci kůň způsobí škodu (na to se dá kůň pojistit, ale zase to musí udělat dospělý), vyřizování těch papírů (zase dospělý)...

Děkuji za odpověď.
Já si myslela, že ta plnoletost bude problém. Asi holt budu muset ještě počkat no 😅😂. Právě že jsem brala za příklad ty holky, jak jsem psala. Ta ženská je poslala úplně samotný, je to několik kilometrů cesty. A byly to vždy dvě neplnoleté holky, jednou i vážně malá holka, asi tak okolo 12, 13 let a vodila tam malé děti, to bych se jako rodič asi jemně bála 😅. No a vozily tam ty děti normálně oni samy dvě, oba roky, co jsem tam byla. Nevím, jak to měli vyřešené, jestli byla jako zodpovědná osoba ta ženská. Netuším, jak by se pak ale řešila situace úrazu, když tam nebyla přítomna 😕.

4.1.2023 21:13
kallisto

XXX.XXX.61.218

Adlu napsal(a):
Moc děkuji za pěkný názor.
Já právě vůbec nevím, jak je to s tím, jestli už se to bere tak, že bych si musela udělat živnost. A ani jak je to s tím prostorem. Podle mě by to právě mělo být v pořádku, koně nic nezničí a bobky se uklidí, tak by to podle mě nemuselo být na povolení, ale když se jedná o výdělek nějakých peněz, tak je možné, že ano. 😕

Určitě nemůžeš přijet někam do parku a tam vozit za peníze.
Je to obecní pozemek. Trhovec si taky nemůže postavit stánek kde se mu zlíbí.
Poprvé ti to projde a podruhé tě vyžene policie.

Chozením do kolečka vyšlapeš trávu. Bobky musíš uklidit, budeš s sebou vozit lopatu? Ty koně musí přes den dostat nažrat a napít. Pokud teda nemáš namysli tam být dvě hodiny, což teda zase nemá vůbec smysl, že...

Ostatní viz výše, bez dospělého, který na sebe vezme všechnu zodpovědnost a povinnosti to nepůjde. Ale jako jestli si myslíš, že vozením dvakrát do měsíce si něco přivyděláš, tak je to hloupost.
Takže prostě hledej jinou cestu co s koňmi.

Adlu

4.1.2023 21:27
Adlu

XXX.XXX.199.132

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nehledě na to ze bez dozoru dospeleho tezko
Je hezke ze konisky milujete ale kdyz je stezi uzivite ted prodejte. Stat se uraz ci nemoc jste v loji. Nema to smysl. Nevidim popravde duvod proc je mit. Kdyz je prpblem jak s dpjizdenim tak obstaravanim. Udelate jim sluzbu.

Už v mém dotaze jsem psala, že tohle nechci. Vy třeba nevidíte důvod proč je mít, ale já ano. Sice jsou přítěž jasně, ale to se dá říct o každém zvířeti, proč máte psy, proč máte kočky, proč máte papoušky, proč máte hlodavce, když jsou úplně na nic a jen užírají finance a čas? No jasně, protože je chci mít, chci mít zvířata u sebe, protože jsou moje rodina a když je jednou svou rodinou udělám, tak už je pryč dávat nehodlám, to bych prostě nedokázala, brala bych to jako zradu vůči nim.

Nevím, jak to myslíte s nemocí či úrazem, jestli naším mezi lidmi, či úrazem u koní. No ani jedno není důvod k tomu, abychom byli v loji. Pokud myslíte u lidí, no tak co? Tak se někdo nachcípá, nebo zraní a co? Dojde k doktoru, poleží doma a táhne zpátky do normálu, to není zrovna nic, co by nás zrujnovalo, kvůli tomu, že k nemoci máme koně 😂. A úraz či nemoc u koní se může stát kdekoliv, tomu nezabrání nikdo. Když to bude nemoc či úraz, který se dá řešit, tak si ho vyřešíme, když to bude nemoc či úraz fatálního rázu, tak kůň umře, ať už tady nebo u někoho jiného. A navíc to není tak, že by tato situace ještě nenastala.

Nechápu, jak bysme jim prokázali službu, jak vy píšete. O koně je postaráno dobře, mají jídlo a vodu. Mají otevřené boxy, můžou ven a dovnitř kdy chcou. Můžou se rozhodnout sami, jestli chcou být v dešti venku nebo být schovaní. Reálně už se lépe mít nemůžou, udržujeme jejich přirozenost narozdíl od ostatních lidí, kteří jim vypočítavají jejich čas strávený venku na pastvě. Takže našim koním tím, že bysme je dali pryč službu určitě neprokážeme :)

Nikde jsem nepsala, že je stěží uživíme. Psala jsem, že se za nimi jezdí jen z nutnosti nakrmit, obstarat jim vodu a vyčistit. Což znamená, že momentálně na ně prostě nikdo z nás nemá čas, což znamená, že koně nic nedělají, nejezdí se na nich, neberou se ven a nejsou v žádné práci. Takže uživení jsou až až, ještě na zimu si nabrali dost tučku, aby je hřálo :)

4.1.2023 21:46
Naďa3

XXX.XXX.168.69

Nevím, jak to myslíte s nemocí či úrazem, jestli naším mezi lidmi, či úrazem u koní. No ani jedno není důvod k tomu, abychom byli v loji. Pokud myslíte u lidí, no tak co? Tak se někdo nachcípá, nebo zraní a co? Dojde k doktoru, poleží doma a táhne zpátky do normálu, to není zrovna nic, co by nás zrujnovalo

Ono to není tak jednoduché. Pokud by zákazník z koně spadl a těžce se zranil, jde to za vámi. Museli byste mít pojistku, ale podnikatelskou (dražší), protože byste vozili za peníze. A pojišťovny mají podmínky (různé - záleží na pojišťovně), např. že koně bude vodit zletilá kvalifikovaná osoba.

Uvádíte příklad, že jinde to obstarají malé holky a je to v pohodě. To je, ale do prvního průšvihu - představte si situaci, že poblíž pojede auto, práskne výfuk, kůň se splaší, dítě spadne, poraní si páteř a skončí na vozíku. Léčba za miliony...

Adlu

4.1.2023 21:50
Adlu

XXX.XXX.199.132

kallisto napsal(a):
Určitě nemůžeš přijet někam do parku a tam vozit za peníze.
Je to obecní pozemek. Trhovec si taky nemůže postavit stánek kde se mu zlíbí.
Poprvé ti to projde a podruhé tě vyžene policie.

Chozením do kolečka vyšlapeš trávu. Bobky musíš uklidit, budeš s sebou vozit lopatu? Ty koně musí přes den dostat nažrat a napít. Pokud teda nemáš namysli tam být dvě hodiny, což teda zase nemá vůbec smysl, že...

Ostatní viz výše, bez dospělého, který na sebe vezme všechnu zodpovědnost a povinnosti to nepůjde. Ale jako jestli si myslíš, že vozením dvakrát do měsíce si něco přivyděláš, tak je to hloupost.
Takže prostě hledej jinou cestu co s koňmi.

No nevím, jak vypadají parky u vás, ale v našich parcích si dokážu jen těžko představit, že to bude někdo řešit, nebo jak mě vyhání policie 😂, ale stát se může všechno no 😂. A stavba stánku už je přece úplně něco jiného, to nejde srovnávat.

Dvakrát do měsíce z toho důvodu, že chodím do školy a i do práce a tam bych se chtěla udržet. Čili moje momentální práce je prioritnější, než by byl tento přivýdělek :). Samozřejmě kdybych nechodila o víkendech do práce jako teď, tak bych někam šla s koňmi klidně na oba dny o víkendu každý víkend :).

Koně vydrží bez žrádla pár hodin, stejně tak jako já, taky jsem v práci 8 hodin a nic nejím, tak to koně zvládnou taky a voda je dost snadno řešitelná. A bobky se taky dají posbírat, přivázat malou železnou lopatku k sedlu není největší problém. A trávy zase tak extrémně nevyšlapou, nemusí se pořád chodit na úplně stejném místě. Zrovna tohle mi jako povinnosti, které zvládne jen dospělý moc nepřipadají 😕.

A co se týče výdělku z toho, tak ten bych neřekla, že je zrovna malej, právě proto bych to taky chtěla zkusit. Kdybych se měla někam vláčet s koňma a řešit všechny blbosti okolo pro tři stovky, tak o tom taky ani nepřemýšlím :D. Když dám zase jako příklad ty holky, tak vozily na "velkém" koni za 80 Kč jedno malé kolečko a 60 Kč na poníka. Díky krátké trase tak potom uvozily třeba okolo 30 dětí, ne-li víc, takže jednoduchý výpočet, kolik tam asi tak vydělaly :DDD

A ani mi nejde tolik o to, abych vydělala já co nejvíc a mohla si užívat peněz. Ale spíš o to, aby se koně teda trošku využili, aby začali něco dělat a aby se teda alespoň trošku zaplatili. Neuškodí jim to.

Adlu

4.1.2023 22:18
Adlu

XXX.XXX.199.132

Naďa3 napsal(a):
Nevím, jak to myslíte s nemocí či úrazem, jestli naším mezi lidmi, či úrazem u koní. No ani jedno není důvod k tomu, abychom byli v loji. Pokud myslíte u lidí, no tak co? Tak se někdo nachcípá, nebo zraní a co? Dojde k doktoru, poleží doma a táhne zpátky do normálu, to není zrovna nic, co by nás zrujnovalo

Ono to není tak jednoduché. Pokud by zákazník z koně spadl a těžce se zranil, jde to za vámi. Museli byste mít pojistku, ale podnikatelskou (dražší), protože byste vozili za peníze. A pojišťovny mají podmínky (různé - záleží na pojišťovně), např. že koně bude vodit zletilá kvalifikovaná osoba.

Uvádíte příklad, že jinde to obstarají malé holky a je to v pohodě. To je, ale do prvního průšvihu - představte si situaci, že poblíž pojede auto, práskne výfuk, kůň se splaší, dítě spadne, poraní si páteř a skončí na vozíku. Léčba za miliony...

Právě že přesně toho se bojím.

Proto jsem psala, že bych se s tím neopovažovala začít, odkud bych si nebyla chováním koní jistá. V situacích právě jako jsou auta a jiný rámus a pro koně podobné stresové situace.

Taky bych řekla, že hodně záleží na lidech. Já taky padala a nikdy se mi nic nestalo, myslím, že těch vážnějších urázů z veškerých pádu z koně bude tak 8%. Nějaký lidi by jen pád asi nechali být no a někdo by chtěl pak sypat peníze, je mi to úplně jasný 😅.

Souhlasím s vámi a jsem si toho rizika vědoma, děkuji za váš názor.

5.1.2023 00:08
jazzinka

XXX.XXX.48.249

V případě Vámi zmiňované trenérky je pravděpodobné, že má na to ona papíry a pro živnostenský úřad je odpovědnou osobou. Ohledně úrazů - kamarád má lezeckou stěnu, provozuje dětské kurzy. Jedno dítko mu spadlo vinou instruktora při spouštění z 1,5 m na zadek (tj. výška zhruba ekvivalent koně, ovšem bez kinetické energie jako když kůň třeba vyhodí), byla z toho kompresní zlomenina páteře, asi 4 měsíce doma s maminkou, která pracovala jako vysoce postavená manažerka - chtěla náhradu ušlé mzdy přes půl milionu. Měl dost stažený půlky, jestli to za něj nakonec pojišťovna zacvaká.
Popisovaný způsob už bych hodnotila jako podnikání (pravidelná činnost vykonávaná za účelem zisku), asi někde na pomezí "pronájmu movitých věcí" a "poskytování tělovýchovných a sportovních služeb (což je ovšem vázaná činnost vyžadující splnění kvalifikačních kritérií).
Teoreticky jde od 16 let požádat soud o souhlas s nabytím zletilosti pro účely podnikání.

Ale když už, nabízela bych spíš jízdu pro dětí třeba na tom poníkovi někde u vás, nebudete na očích, nebude se vás týkat nějaký zábor obecní pudy, jako když se nakvartýrujete do města a když to nebudete úplně inzerovat, ale spíš jen roznesete per huba po okolí, šlo by to asi zahrnout pod nepodnikatelský pronájem majetku, který je do 30 tisíc ročně osvobozen od daně z příjmu. Jak se v takovém případě pojistit ale přesně nevím, asi "pojistkou na blbost".

Neregistrovaný uživatel

5.1.2023 01:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.243

Pokud penize nejsou problém coz si v prvnim prislevku protirecite:

A co si budeme... Živit koně i s těmi cestami není zrovna levná záležitost. Proto bych s nimi chtěla zkusit vydělávat nějaké peníze a nenapadá mě zrovna moc způsobů, jak toho docílit.

Ale pokud nejsou problem tak ty kone fakt nechcipnou na to ze se na nich nejezdi. Narovinu. Pokud mate cas zajet nakrmit vykydat a vyčistit tak by se ta pulhodina na jezdeni taky nasla. Vsecko jde kdyz se chce.

A pokud jen tohle pak fakt nechapu důvod proc je mit kdyz s nimi netravite zadny cas vyjma nejzakladnejsi pece. To je jako mit pritele co bydli na druhy strane zemekoule a vidam ho jednou tekdne na skypu. Jento k ho vnu

5.1.2023 07:31

Adlu napsal(a):
Už v mém dotaze jsem psala, že tohle nechci. Vy třeba nevidíte důvod proč je mít, ale já ano. Sice jsou přítěž jasně, ale to se dá říct o každém zvířeti, proč máte psy, proč máte kočky, proč máte papoušky, proč máte hlodavce, když jsou úplně na nic a jen užírají finance a čas? No jasně, protože je chci mít, chci mít zvířata u sebe, protože jsou moje rodina a když je jednou svou rodinou udělám, tak už je pryč dávat nehodlám, to bych prostě nedokázala, brala bych to jako zradu vůči nim.

Nevím, jak to myslíte s nemocí či úrazem, jestli naším mezi lidmi, či úrazem u koní. No ani jedno není důvod k tomu, abychom byli v loji. Pokud myslíte u lidí, no tak co? Tak se někdo nachcípá, nebo zraní a co? Dojde k doktoru, poleží doma a táhne zpátky do normálu, to není zrovna nic, co by nás zrujnovalo, kvůli tomu, že k nemoci máme koně 😂. A úraz či nemoc u koní se může stát kdekoliv, tomu nezabrání nikdo. Když to bude nemoc či úraz, který se dá řešit, tak si ho vyřešíme, když to bude nemoc či úraz fatálního rázu, tak kůň umře, ať už tady nebo u někoho jiného. A navíc to není tak, že by tato situace ještě nenastala.

Nechápu, jak bysme jim prokázali službu, jak vy píšete. O koně je postaráno dobře, mají jídlo a vodu. Mají otevřené boxy, můžou ven a dovnitř kdy chcou. Můžou se rozhodnout sami, jestli chcou být v dešti venku nebo být schovaní. Reálně už se lépe mít nemůžou, udržujeme jejich přirozenost narozdíl od ostatních lidí, kteří jim vypočítavají jejich čas strávený venku na pastvě. Takže našim koním tím, že bysme je dali pryč službu určitě neprokážeme :)

Nikde jsem nepsala, že je stěží uživíme. Psala jsem, že se za nimi jezdí jen z nutnosti nakrmit, obstarat jim vodu a vyčistit. Což znamená, že momentálně na ně prostě nikdo z nás nemá čas, což znamená, že koně nic nedělají, nejezdí se na nich, neberou se ven a nejsou v žádné práci. Takže uživení jsou až až, ještě na zimu si nabrali dost tučku, aby je hřálo :)

Ano, máme zvířata, která nás stojí jenom čas a peníze, ale dokážeme je uživit, protože jsme už v pracovním procesu.

Když se vám někdo zraní na vašem koni, bude chtít náhradu škody. A tam může jít o tisíce, desetitisíce, statisíce....

Koně se tedy mají dobře.

Takže když koně bez problému uživíte, k čemu je tohle vlákno? Na nedostatek práce přece neumřou.

5.1.2023 09:16
kallisto

XXX.XXX.217.242

Ano, máme zvířata, která nás stojí jenom čas a peníze, ale dokážeme je uživit, protože jsme už v pracovním procesu.

Když se vám někdo zraní na vašem koni, bude chtít náhradu škody. A tam může jít o tisíce, desetitisíce, statisíce....

Koně se tedy mají dobře.

Takže když koně bez problému uživíte, k čemu je tohle vlákno? Na nedostatek práce přece neumřou.

To pominu fakt, že by pro mě byla prasárna vzít koně, co celé dny nic nedělá dvakrát do měsíce jít 8 hodin vozit lidi.

5.1.2023 09:43

A stavba stánku už je přece úplně něco jiného, to nejde srovnávat.
Není. Jedná se o zábor veřejného prostoru, to musí někdo schválit.
Pokud budete lidi na koni vodit po cestách, tak ok, to je bez problému, je to jako když půjčujete koloběžku za prachy nebo děláte taxi. Ale pokud budete dělat kolečko na náměstí nebo v parku, obsadíte na určitou dobu jedno místo, je třeba si to nechat od obce povolit (většina obcí si za takovou záležitost platit snad nenechá, je jim jasné, že nevyděláte ani na podkovy).

Bez marketingu se vám v tom parku 30 dětí nesejde. To znamená, že budete muset někde svoji nabídku inzerovat. A to je ta chvíle, kdy vás někdo může udat pro neoprávněné podnikání, poslat na vás kontrolu, a kdy vás může vyhmátnout město.

Nebylo by jednodušší, kdybyste k vašim koním dovolila chodit dvěma kamarádkám, kde každá by platila 1500,-/měsíc? Vy nemusíte nikam trajdat, holky se povozí, pomůžou s prací (někdy se třeba postarají komplet, takže nebudete muset za koňmi každý den dojždět), koně budou v jezdecké kondici, má to samé výhody. Holky dojedou za koňmi, na svoje náklady, nemusíte nikde řešit žádné podnikání, úklid trusu. A odpovědná osoba, majitel koně, případně jeho zákonný zástupce, bude tohle rozhodně považovat za lepší variantu, protože ty holky naučíte s koňmi zacházet. Doporučuji sepsat si na to nějaký papír - pravidla chování a tak. Poplatek můžete brát třeba za pronájem koně, tam ta odpovědnost už se dělí mezi vás a jezdce-nájemce, a ještě si to můžete ošetřit smlouvou, kde vyjmenujete rizika a povinnosti. Jediné úskalí je, sehnat ty dvě holky. Protože spolehliví docházející ke koním se dneska vyvažují zlatem. A samozřejmě takový příjem, bude-li pravidelný, musíte (musí majitel koní) přiznat a zdanit.

Nebo to můžete udělat tak, že nabídnete vození, nebo spíš procházky po okolí na vodítku, lidem, kteří přijdou k vám. Tak to dělám já. Nemusím se s koňmi nikam tahat, nemusím uklízet bobky (pokud se kůň nevydělá zrovna před něčím plotem), nemusím tahat dvěstě přileb (protože každé dítě má jinak velkou hlavu - přilbu prostě vybereme ve stáji) - neměla jste v úmyslu vozit ty děti bez helmy, že ne Koně nejsou votrávený a zpruzelý z chození někde na kroužku, ale jdou se projít známými trasami, většinou po měkkém, po cestě se popasou, když děti chtějí, tak i zaklušou, je to bezpečné, protože nás tam málokdy co překvapí. A i tady si můžete nechat podepsat, že si dotyční koně na tu vyjížďku najímají a vy děláte jen průvodce (živnost volná, někdo si ji musí zaregistrovat a pravidelné příjmy pochopitelně přiznat a zdanit).

No a jestli máte v okolí nějaký JK, kterému by se dvakrát do týdne hodilo pár koní navíc, můžete ty koně tomu JK pronajímat. Děcka z JK si pro koně dojdou, JK nese odpovědnost za děcka i za koně, vy máte čisté své drápky a stisknete zlatku. Kterou musí někdo (majitel koní) při pravidelné činnosti přiznat a zdanit (zde by to mohl v rámci vyúčtování udělat váš zaměstnavatel, pokud bude účetní ochotná - pokud dodáte evidenci příjmů - třeba výpisy z účtu a nebo smlouvou o nájmu a dobou trvání).

5.1.2023 09:43
Arbora

XXX.XXX.134.38

U nás neďaleko bola pani, ktorá si tiež myslela, že si na kone privyrobí tým, že bude voziť decká. A že stačí blbý papier od rodičov o tom, že sú poučený o rizikách. Stačil, do chvíle, kým jedno dieťa neviezla helikoptéra. Tak spláca dodnes.

Prenájom koní je oveľa bezpečnejší variant. Ale, ak je nutné, aby si kone na seba zarobili, zvážila by som potrebu toho vlastníctva. Zvlášť pri dnešných cenách, kde veterinár vezme tisícku len za dobrý deň. (a tým neznevažujem prácu veterinárov, len konštatujem, že kone sú drahý koníček).

5.1.2023 10:08
kallisto

XXX.XXX.217.242

A stavba stánku už je přece úplně něco jiného, to nejde srovnávat.
Není. Jedná se o zábor veřejného prostoru, to musí někdo schválit.
Pokud budete lidi na koni vodit po cestách, tak ok, to je bez problému, je to jako když půjčujete koloběžku za prachy nebo děláte taxi. Ale pokud budete dělat kolečko na náměstí nebo v parku, obsadíte na určitou dobu jedno místo, je třeba si to nechat od obce povolit (většina obcí si za takovou záležitost platit snad nenechá, je jim jasné, že nevyděláte ani na podkovy).

Bez marketingu se vám v tom parku 30 dětí nesejde. To znamená, že budete muset někde svoji nabídku inzerovat. A to je ta chvíle, kdy vás někdo může udat pro neoprávněné podnikání, poslat na vás kontrolu, a kdy vás může vyhmátnout město.

Nebylo by jednodušší, kdybyste k vašim koním dovolila chodit dvěma kamarádkám, kde každá by platila 1500,-/měsíc? Vy nemusíte nikam trajdat, holky se povozí, pomůžou s prací (někdy se třeba postarají komplet, takže nebudete muset za koňmi každý den dojždět), koně budou v jezdecké kondici, má to samé výhody. Holky dojedou za koňmi, na svoje náklady, nemusíte nikde řešit žádné podnikání, úklid trusu. A odpovědná osoba, majitel koně, případně jeho zákonný zástupce, bude tohle rozhodně považovat za lepší variantu, protože ty holky naučíte s koňmi zacházet. Doporučuji sepsat si na to nějaký papír - pravidla chování a tak. Poplatek můžete brát třeba za pronájem koně, tam ta odpovědnost už se dělí mezi vás a jezdce-nájemce, a ještě si to můžete ošetřit smlouvou, kde vyjmenujete rizika a povinnosti. Jediné úskalí je, sehnat ty dvě holky. Protože spolehliví docházející ke koním se dneska vyvažují zlatem. A samozřejmě takový příjem, bude-li pravidelný, musíte (musí majitel koní) přiznat a zdanit.

Nebo to můžete udělat tak, že nabídnete vození, nebo spíš procházky po okolí na vodítku, lidem, kteří přijdou k vám. Tak to dělám já. Nemusím se s koňmi nikam tahat, nemusím uklízet bobky (pokud se kůň nevydělá zrovna před něčím plotem), nemusím tahat dvěstě přileb (protože každé dítě má jinak velkou hlavu - přilbu prostě vybereme ve stáji) - neměla jste v úmyslu vozit ty děti bez helmy, že ne Koně nejsou votrávený a zpruzelý z chození někde na kroužku, ale jdou se projít známými trasami, většinou po měkkém, po cestě se popasou, když děti chtějí, tak i zaklušou, je to bezpečné, protože nás tam málokdy co překvapí. A i tady si můžete nechat podepsat, že si dotyční koně na tu vyjížďku najímají a vy děláte jen průvodce (živnost volná, někdo si ji musí zaregistrovat a pravidelné příjmy pochopitelně přiznat a zdanit).

No a jestli máte v okolí nějaký JK, kterému by se dvakrát do týdne hodilo pár koní navíc, můžete ty koně tomu JK pronajímat. Děcka z JK si pro koně dojdou, JK nese odpovědnost za děcka i za koně, vy máte čisté své drápky a stisknete zlatku. Kterou musí někdo (majitel koní) při pravidelné činnosti přiznat a zdanit (zde by to mohl v rámci vyúčtování udělat váš zaměstnavatel, pokud bude účetní ochotná - pokud dodáte evidenci příjmů - třeba výpisy z účtu a nebo smlouvou o nájmu a dobou trvání).

Nemyslím si v žádném případě, že vozit po cestách jde jen tak.
V tom okamžikem jsou účastníkem silničního provozu. Čili omezení viz obrázek.

§ 46

Jízda na zvířatech a vedení a hnaní zvířat
(1) Pro jízdu na zvířatech a pro vedení a hnaní zvířat platí přiměřeně i ustanovení § 6 až 8, 11 až 18, 20, 21, 27 až 29.

(2) Na silnici (s výjimkou polních a lesních cest) smí jet jen jezdec starší 15 let. Jezdec je povinen jet při pravém okraji vozovky; mimo obec smí užívat také pravé krajnice, nejsou-li tím ohrožováni nebo omezováni chodci. Jezdci smějí jet jen jednotlivě za sebou; přitom smějí vést jen jedno zvíře.

(3) Zvířata se smějí vést, jen jsou-li k sobě spřežena, a to nejvíce po dvou zvířatech. Na silnici se smějí zvířata hnát jen tak, aby silniční provoz nebyl ohrožován a aby byl co nejméně omezován. Zvířata musí být doprovázena potřebným počtem způsobilých průvodců starších 15 let.

(4) Za snížené viditelnosti se nesmí k jízdě na zvířatech a k vedení a hnaní zvířat užívat silnic označených dopravní značkou "Silnice I. třídy" (č. 72a, 72b) nebo "Silnice II. třídy" (č. 72c). Jinde musí být jezdec označen na levé straně neoslňujícím bílým světlem; útvar jezdců se musí označit obdobně jako pochodující útvar. Průvodce vedených a hnaných zvířat musí být označen neoslňujícím bílým světlem.

(5) Nechat pobíhat domácí zvířata na silnici je zakázáno.

Adlu

5.1.2023 15:45
Adlu

XXX.XXX.199.132

jazzinka napsal(a):
V případě Vámi zmiňované trenérky je pravděpodobné, že má na to ona papíry a pro živnostenský úřad je odpovědnou osobou. Ohledně úrazů - kamarád má lezeckou stěnu, provozuje dětské kurzy. Jedno dítko mu spadlo vinou instruktora při spouštění z 1,5 m na zadek (tj. výška zhruba ekvivalent koně, ovšem bez kinetické energie jako když kůň třeba vyhodí), byla z toho kompresní zlomenina páteře, asi 4 měsíce doma s maminkou, která pracovala jako vysoce postavená manažerka - chtěla náhradu ušlé mzdy přes půl milionu. Měl dost stažený půlky, jestli to za něj nakonec pojišťovna zacvaká.
Popisovaný způsob už bych hodnotila jako podnikání (pravidelná činnost vykonávaná za účelem zisku), asi někde na pomezí "pronájmu movitých věcí" a "poskytování tělovýchovných a sportovních služeb (což je ovšem vázaná činnost vyžadující splnění kvalifikačních kritérií).
Teoreticky jde od 16 let požádat soud o souhlas s nabytím zletilosti pro účely podnikání.

Ale když už, nabízela bych spíš jízdu pro dětí třeba na tom poníkovi někde u vás, nebudete na očích, nebude se vás týkat nějaký zábor obecní pudy, jako když se nakvartýrujete do města a když to nebudete úplně inzerovat, ale spíš jen roznesete per huba po okolí, šlo by to asi zahrnout pod nepodnikatelský pronájem majetku, který je do 30 tisíc ročně osvobozen od daně z příjmu. Jak se v takovém případě pojistit ale přesně nevím, asi "pojistkou na blbost".

Moc děkuji, vozit přímo v tom místě mě nenapadlo 😄

Bohužel ale i v tom je menší a problém a to ten, že do té oblasti téměř nejezdí autobus (bohužel 😅). Čili by to musel být člověk s autem, ale snad by to nemusel být takový problém 😅

Asi je to mnohem reálnější možnost, moc děkuji 😄

5.1.2023 15:53

kallisto: to jo, tenhle zákon porušuji celkem často. Ale tazatelka nemusí, když bude vozit právě po polních a lesních, že. Případně bude vozit po silnici jen starší 15 let.

Ale dobrá připomínka.

Adlu

5.1.2023 16:06
Adlu

XXX.XXX.199.132

Koně se tedy mají dobře.

Já nepíšu nic o tom, že by měli umřít, nebo že bychom je nezvládli.

Prostě jen chci, aby si na sebe přivydělali nějaký ten peníz. Nevím, jaké máte zkušenosti s koňmi vy, ale ve financích se nepohybují úplně jako třeba králík, kočka či pes. Takže jsem prostě jen chtěla, aby se na ně neplatili takové peníze, aby jen byli celé dny v ohradě, to je celé.

Navíc jsem se neptala na vaše rady, co dělat s koňmi, ale na váš názor na to, co jsem se já s nimi rozhodla dělat. Tyto typy odpovědí jsou pro mě tedy naprosto zbytečné a akorát zaclání těm, které by pro mě mohli být užitečné.

5.1.2023 16:16

Adlu napsal(a):
Já nepíšu nic o tom, že by měli umřít, nebo že bychom je nezvládli.

Prostě jen chci, aby si na sebe přivydělali nějaký ten peníz. Nevím, jaké máte zkušenosti s koňmi vy, ale ve financích se nepohybují úplně jako třeba králík, kočka či pes. Takže jsem prostě jen chtěla, aby se na ně neplatili takové peníze, aby jen byli celé dny v ohradě, to je celé.

Navíc jsem se neptala na vaše rady, co dělat s koňmi, ale na váš názor na to, co jsem se já s nimi rozhodla dělat. Tyto typy odpovědí jsou pro mě tedy naprosto zbytečné a akorát zaclání těm, které by pro mě mohli být užitečné.

A kde píšu já, že by měli umřít?

A představte si, že vím, kolik koně stojí. Za to, co jsem do nich už nastrkala, bych měla luxusní dovolenou kolem světa. Možná i dvě.

Takže odpověď, že v případě úrazu klienta riskují rodiče (protože vy nejste plnoletá), že budou třeba dotyčnému až do smrti platit odškodné, je pro vás naprosto zbytečná.

Jak myslíte.

5.1.2023 16:16

Můj názor z praxe je ten, že to přináší víc práce a rizik, než užitku.
A to jsem si komerční využití koní vyzkoušela na několik způsobů.
Dneska už vím, že když budu chtít stisknout zlatku, radši půjdu já sama na brigádu a herky nechám žrát trávu.

5.1.2023 17:37
kallisto

XXX.XXX.61.218

A ty to řešíš proč? Za koně jsou zodpovědni asi tví rodiče, jestli jsou majitelé. Ti potřebují řešit finance? Co na tvůj hloupý nápad říkají?

Adlu

5.1.2023 21:07
Adlu

XXX.XXX.199.132

Děkuji všem kteří se vyjádřili normálně a nestrkali nos do věcí, do kterých jim nic není a neřešili, na co jsem se neptala.

Hned v dotazu jsem psala, že koně prodávat nehodlám a přesto se najdou tací, kteří se prostě namísto mé reálné otázky, musí snažit akorát rýpat a snažit se mě přesvědčit, ať udělám přesně to, co je u mě úplně poslední možnost. Nechápu, o co vám jako šlo.

Od pár lidí jsem si ale něco vážně odnesla a těm tedy děkuji. Naďa3, Jazzinka, Arbora, Buggyra

6.1.2023 15:49
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Adlu napsal(a):
Děkuji všem kteří se vyjádřili normálně a nestrkali nos do věcí, do kterých jim nic není a neřešili, na co jsem se neptala.

Hned v dotazu jsem psala, že koně prodávat nehodlám a přesto se najdou tací, kteří se prostě namísto mé reálné otázky, musí snažit akorát rýpat a snažit se mě přesvědčit, ať udělám přesně to, co je u mě úplně poslední možnost. Nechápu, o co vám jako šlo.

Od pár lidí jsem si ale něco vážně odnesla a těm tedy děkuji. Naďa3, Jazzinka, Arbora, Buggyra

Mám doma takto dva poníky. Do peněz to leze hodně až po chronickém onemocnění (dušnost). Dřív jsem na vozící akce chodila. ALE jsem plnoletá, mám pořádnou pojistku odpovědnosti s limitem 30 mil. a hlavně se s poníky denně vhodně pracovalo - měli kondici. A i tak to bylo na hraně výdělku.
Navíc je potřeba hlásit na veterinu kdy a kam jedete. A pokud se privtirate k jiné akci, tak hlásit i tomu pořadateli...
Jak píší ostatní, je snazší jít do práce na brigádu.

6.1.2023 15:51
Pipilota

XXX.XXX.95.119

A nečilte se na odpovědi. Životní zkušenost je taková, že tyhle akce dělají světští a nebo socky...

Neregistrovaný uživatel

6.1.2023 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.38

Mne zaujala ještě věc že na koně je teda čas jen na zakladni obstarání teď. Ale na courani všude možně za penizkama by najednou čas a možnosti byly....

6.1.2023 19:54
evcusik

XXX.XXX.41.87

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mne zaujala ještě věc že na koně je teda čas jen na zakladni obstarání teď. Ale na courani všude možně za penizkama by najednou čas a možnosti byly....

taky mě to napadlo :D ale sedla jsem si na ruce.

Joo, kdyby mě svrbelo svědomí, že koně nemakaji (či nevydělávají trošku na sebe), tak nejednodušší je sáhnout po b-rajtakovi a je to.

8.1.2023 20:57
rolf

XXX.XXX.234.74

Bych je radši pronajmul, sehnat koně k pronájmu je zvlášť v okolí velkých měst velký problém, všude jsou tzv. "školičky", "klubíky" a podobné továrny na peníze a koně na klasický pronájem nejsou. Ve finále můžete mít peníze i spolehlivého člověka, což je k nezaplacení.

Espadril

8.1.2023 21:33
Espadril

XXX.XXX.64.22

rolf napsal(a):
Bych je radši pronajmul, sehnat koně k pronájmu je zvlášť v okolí velkých měst velký problém, všude jsou tzv. "školičky", "klubíky" a podobné továrny na peníze a koně na klasický pronájem nejsou. Ve finále můžete mít peníze i spolehlivého člověka, což je k nezaplacení.

Nevím kde vy jste přišel k ZZVJ / základnímu výcviku, když ne ve “školičce” nebo “klubíku”?

Kůn do jezdeckého oddílu - spolehlivý pro začátečníky, ochotný, hodný, zdravý, zvládající i skokovou přípravu a drezurně přiježděný je cenově od 200-600tis.
Pojištění a provoz oddílu…

Vaše továrna na peníze je kde?
Proč tak ostře, vy by jste na takovém koni učil začátečníky zdarma nebo?

Pokud přemýšlím o tom, že moje péče o koně mě nebaví / nemám na ní čas / peníze / nesplňuje moje představy o vlastnictví nebo ježdění je rozhodně lepší prodat než pronajímat kde komu (spolehlivých lidí je asi 5% ze zájemců o pronájem koně a v lepším případě Vám koně zprasí a ukončí pronájem…)

život je příliš krátký na to, abych vlastnila koně (velmi nákladná položka) a místo úsměvu z času stráveném s ním neustále přemýšlela jak z něj dostat nějakou korunu nebo že nemám čas aby pracoval dle mých představ…a pokud opravdu peníze nejsou problém najměte si jezdce ať jste spokojená vy i koně tedy a je to

Jak jednoduché

8.1.2023 21:56
rolf

XXX.XXX.234.74

Já nejsem správný příklad :-) Ale to bude tím, že jsem dřívějšího data narození, kdy bylo víc sedláků s huculy a welš poníky, kde jsme si ježdění odpracovali než klubíků, tudíž jsem získal svoje koňoznalosti víceméně živelně, kdy jsme lítali na ponících po loukách a lesích bez sedel a helem a nezřídka se vraceli pěšky, z čehož by se dnešním hyperkorektním mentorům zvedaly vlasy hrůzou na hlavě, nicméně vzpomínky na tyhle léta patří k mým nejlepším... No a ZZVJ jsem si udělal až mnohem později v rámci policejního povolání :-) Ale jak říkám, nejsem správný příklad a dětem bych mohl být předhazován jako děsivý a odstrašující příklad.

Přidejte reakci

Přidat smajlík