Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2023 14:09
Nezzie

XXX.XXX.71.15

Mám dotaz to éteru...spíš diskuzí než dotaz.
Zavřít koně, který byl buď šikanován nebo se pak stal tím kdo lehce utlačuje druhého koně, za pásku ( oddělené ohrady ) v podstatě celoživotně?
Osobně mi to přijde jako špatné řešení...protože si myslím, že jen stači aby si našel své místo ve větším stádě. Než byl oddělen kvůli pocitu člověka, že bude vždy vše špatně.

6.1.2023 14:16
kallisto

XXX.XXX.217.242

Mám-li dostatečně velké stádo a majitelé koní, kteří souhlasí se zařazením potenciálně agresivního koně do stáda, proč ne.

JanaJanaJanaJana

6.1.2023 14:27
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Nezzie napsal(a):
Zavřít koně, který byl buď šikanován nebo se pak stal tím kdo lehce utlačuje druhého koně, za pásku ( oddělené ohrady ) v podstatě celoživotně?
Osobně mi to přijde jako špatné řešení...protože si myslím, že jen stači aby si našel své místo ve větším stádě. Než byl oddělen kvůli pocitu člověka, že bude vždy vše špatně.

Jestli je to špatné řešení, to záleží na úhlu pohledu.
Pokud se jedná o ustájení pár koní doma, tak je to o zodpovědnosti majitele. Ten si může dovolit experimentovat a riskovat zdraví sebe a svých koní dle vlastního uvážení do aleluja.
Ustajovatel na to ale kouká komplexněji. První bere v potaz bezpečnost lidí, kteří do stáda chodí, a ihned po té koní, jelikož za případně špatně řešené zařazení do stáda může především ustajovatel.
Mně by to třeba vadilo mít drobnějšího koně a ve stádě zkaženého zmetka a případně kvůli tomu dávat dohromady a platit svého nezkaženého koně.
Takže problematický kůň za páskou je - ano - smutný příběh, ale opravdu záleží na okolnostech.
Většina se prostě nemůže apriori přizpůsobovat většině.

6.1.2023 14:34
Nezzie

XXX.XXX.71.15

Ona není agresivní, jen je s kobylou která je naprostý ťulpas a nechá na sobě dříví štípat.
Dříve byla se dvěma koňmi, kteří zase naopak nedovolili ji nic a dostávala ona.
Jde mi o to, jestli by nebylo lepší aby si takový kůň našel své místo v normálním stádě, než aby ho držel člověk bokem jen kvůli tomu aby se mu něco nestalo .

JanaJanaJanaJana

6.1.2023 14:43
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Nezzie napsal(a):
Ona není agresivní, jen je s kobylou která je naprostý ťulpas a nechá na sobě dříví štípat.
Dříve byla se dvěma koňmi, kteří zase naopak nedovolili ji nic a dostávala ona.
Jde mi o to, jestli by nebylo lepší aby si takový kůň našel své místo v normálním stádě, než aby ho držel člověk bokem jen kvůli tomu aby se mu něco nestalo .

A já Vám zas říkám, že to záleží na prostředí.
Ano, máte pravdu, potřebuje do party někoho, kdo ho srovná, nemusí to být ani velké stádo, stačí druhý kůň, který je dobře socializovaný a sebeuvědomělý a stabilní. Jelikož onen problematický kůň to dělá z vnitřní nejistoty a ten, který by ho "zmáknul", tu vnitřní jistotu má. Chápete, co chci říct :)

Jenže hledat ustájení tak, abyste si mohla diktovat podmínky (myšleno obecně) pro svého jednoho koně totálně na míru, je celkem scifi. Je třeba chápat právě i ustajovatele z těch důvodů, co jsme uvedla výše.
Takže někde Vám ho třeba ve stádě nechají, ale budete to mít daleko/budou na prd jiné věci. Někde to bude fajn/budete to mít kousek, ale provozovatel bude velmi zodpovědný třeba až příliš...tohle není o tom hledat, jak moc velký je kůň chudák, ale jak vyvážit všechny proměnné, tj. spokojenost koně a spolubytí s ostatními klienty. Ono ošetřovat věčně slabšího koně po zařazení tohoto problematického do stáda, když před tím byl klid, také není žádný med....a věčně jako ustajovatel řešit hádky mezi majiteli koní také ne.
Pravdou ale je, že by se to mělo zkusit, delší dobu však žádný majitel ani ustajovatel problémy tolerovat nebude.

Takže na Vaši otázku se prostě nedá odpovědět jen jednoznačné ne.

Další variantou je pak jít do svého, ale to nemůže každý.

6.1.2023 14:48
Arbora

XXX.XXX.149.42

Záleži od toho, či nájdete niekoho, kto nechá svoje kone šikanovať. Mala som v takomto malom stáde koňa asi pol roka - kamarátka sťahovala kobylu a potrebovala ju niekde na čas ubytovať. No, všetci sme si oddýchli, keď kobyla odišla a to na fyzický kontakt došlo minimálne. Ale po psychickej stránke boli kone dosť v pr*eli.

6.1.2023 19:39
Nezzie

XXX.XXX.71.15

JanaJanaJanaJana napsal(a):
A já Vám zas říkám, že to záleží na prostředí.
Ano, máte pravdu, potřebuje do party někoho, kdo ho srovná, nemusí to být ani velké stádo, stačí druhý kůň, který je dobře socializovaný a sebeuvědomělý a stabilní. Jelikož onen problematický kůň to dělá z vnitřní nejistoty a ten, který by ho "zmáknul", tu vnitřní jistotu má. Chápete, co chci říct :)

Jenže hledat ustájení tak, abyste si mohla diktovat podmínky (myšleno obecně) pro svého jednoho koně totálně na míru, je celkem scifi. Je třeba chápat právě i ustajovatele z těch důvodů, co jsme uvedla výše.
Takže někde Vám ho třeba ve stádě nechají, ale budete to mít daleko/budou na prd jiné věci. Někde to bude fajn/budete to mít kousek, ale provozovatel bude velmi zodpovědný třeba až příliš...tohle není o tom hledat, jak moc velký je kůň chudák, ale jak vyvážit všechny proměnné, tj. spokojenost koně a spolubytí s ostatními klienty. Ono ošetřovat věčně slabšího koně po zařazení tohoto problematického do stáda, když před tím byl klid, také není žádný med....a věčně jako ustajovatel řešit hádky mezi majiteli koní také ne.
Pravdou ale je, že by se to mělo zkusit, delší dobu však žádný majitel ani ustajovatel problémy tolerovat nebude.

Takže na Vaši otázku se prostě nedá odpovědět jen jednoznačné ne.

Další variantou je pak jít do svého, ale to nemůže každý.

Ano, chápeme se.

Ono je to právě víc věcí okolo. Každopádně mi jde myšlenkou o to jestli je lepší aspoň zkusit koně zařadit aby se adaptoval nebo ho rovnou separovat "aby kdyby " a dík tomu bude kůň navždy odsouzený být sám ..i když bude mít kamarády přes pásku

6.1.2023 20:12
kallisto

XXX.XXX.61.218

Tak asi záleží na míře těch agresivních projevů. Jestli jde po zlém do ostatních za všech okolností jen jak jdou okolo, nebo jen u žrádla. Jestli se jen ohání, nebo i kouše nebo kope...
Pokud by to mělo být opravdu hodně agresivní, není se co divit, že nikdo nebude chtít obětovat svého koně na pokusy, jestli to náhodou nevyjde. Může být vhodné dát ho za pásku k někomu, kdo by mohl vyhovovat a nechat je tak nějakou dobu, aby si na sebe zvykli a načuchali se. Řekla bych, že větší klid je v pastevní sezoně, kdy koně jedou jak sekačky na trávu a nemají tolik potřebu řešit stádové kolegy, protože se moc nepotkají a navíc nemají hlad. Pokud ale stojí vedle sebe celý den u jedné kopky sena, může být problém.

Chce to asi vyzkoušet.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2023 20:30

Nezzie napsal(a):

Těžko říct.

Za 8 let, co jsem v oddíle zažila coby ustajovatel, nebyl nikdy problém. Tehdy se nám tam vystřídalo cca 15 koní? Nevím, nakolik je to statistika.

Zařazovali jsem postupně, měli velké výběhy a my asi štěstí, že vyložený asociál mezi nimi nebyl.

6.1.2023 23:07
ancovicka

XXX.XXX.93.54

kallisto napsal(a):
Tak asi záleží na míře těch agresivních projevů. Jestli jde po zlém do ostatních za všech okolností jen jak jdou okolo, nebo jen u žrádla. Jestli se jen ohání, nebo i kouše nebo kope...
Pokud by to mělo být opravdu hodně agresivní, není se co divit, že nikdo nebude chtít obětovat svého koně na pokusy, jestli to náhodou nevyjde. Může být vhodné dát ho za pásku k někomu, kdo by mohl vyhovovat a nechat je tak nějakou dobu, aby si na sebe zvykli a načuchali se. Řekla bych, že větší klid je v pastevní sezoně, kdy koně jedou jak sekačky na trávu a nemají tolik potřebu řešit stádové kolegy, protože se moc nepotkají a navíc nemají hlad. Pokud ale stojí vedle sebe celý den u jedné kopky sena, může být problém.

Chce to asi vyzkoušet.

Tohle je velmi podnětné. Přesně jak je psáno. Pokud takového koně zařazovat, tak ideálně v pastevní sezóně, jinak budou trpět všichni.

7.1.2023 00:23

A ten kůň za páskou se nějak stresuje, nebo je v klidu.....ve větším klidu, než v přítomnosti toho druhého koně, co se nechá otloukat..
jsou koně, co jsou raději v "separé" ale na koně vidí a jsou s tím v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík