Chtěla bych vás zde požádat o pomoc o radu. Mám kobylu 23 let a loni v červenci měla ve výběhu úraz. Uklouzla a poranila si vazy na pravé zadní noze a narušila kloubní pouzdro. Nastaly komplikace flegmóna, která se pak ještě opakovala. V říjnu po kontrolním sonu jsem již mohla kobylu pustit samotnou do menšího výběhu. Bohužel, kobyla se ráda koulí a tak si lehla a nemohla vstát (bylo celkem mokro). V hleznu zůstala omezená hybnost, kloub je zřejmě již natrvalo plný a nateklý. Druhý den jsem jí zkusila pustit znovu a opakovalo se to. Rozhodla jsem se jí už nepouštět, protože po každém takovém vstávání byla celá bolavá. V současné době má režim takový, že s ní každý den ráno a odpoledne chodím (cca 2x 90 min.) a v poledne mi ji ještě tak 15 min provede ošetřovatel. Před cca 2 měsíci se začala potit na bocích a břicho měla stažené a vykasané, nežrala seno. Veterinář udělal vyšetření střev (rukou) a vyloučil problém se slepým střevem, vzala se krev kvůli cushingovu syndromu, ten se vyloučil, zůstalo tedy podezření na žaludeční vředy. Nasadila se pasta peptizol, která celkem brzy začala zabírat, zabírala jen prvních 14 dní, pak se potíže vrátily, další dva týdny s pastou byly bez efektu. Tento týden kobyla prodělala koliku. Je mi jasné, že pokud to jsou žaludeční vředy, bylo by jí nejlépe venku někde s koňmi, což není možné. Je mokro a ta noha není v pořádku. Chtěla bych se hlavně zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s podobnými příznaky a jak jste to léčili. Jsem už zoufalá, vidím, jak kobyla je na tom špatně a přiznám se, je to i časově náročné, v podstatě jsem buď v práci nebo s kobylou venku. Chci ji dopřát maximum přirozenosti, aby nemusela být zavřená sama ve stáji. Kobyla dostává mash, senáž, máčené seno + přípravek Equi gastro care. Třeba to ani vředy nejsou, gastroskopii volím jako nejzazší vyšetření. Poraďte prosím, máte někdo nějakou podobnou zkušenost? Děkuji všem za nápady a rady. R.
Já mám smutnou zkušenost, že zima je prověrka. Prostě přírodní výběr funguje tak, že část slabých kusů jde za duhový most cca do vánoc (pak to bývá mírnější) a další vlna odchodů je předjaří, tedy konec zimy. Je to pro nás smutné, ale příroda ví proč to tak je.
Ono po té dvacítce je u koní docela často kde co na levačku. Pokud se kůň nemůže pořádně hýbat, koliky se prostě budou dostavovat. To že se venku sám nezvedne je taky ukazatel, že už bude čas na odchod. Nemohla by kobyla chodit někam na dvorek? U nás stará kobyla chodila "po areálu" sama (na konci vesnice okolo ohrad, aby se pásla celý den na krátké zelené trávě). No ale když už pak nemohla párkrát ráno vstát v boxe a dokonce při pomáhání zalehla člověka - ukončilo se to i když měla "jen 24 let". Protože měla hezké léto, ale než se celou zimu trápit... taky to bylo v půlce prosince.
(jo a mám nyní doma dušnou, lehce kulhající, 21 let - takže vím jak těžké je to rozhodnutí)
Je to pro mě strašná představa. Kobylku mám už 20 let a je to moje parťačka. Ale, přiznám se, také mě to již napadlo. Nechci, aby se trápila, nechci, aby měla bolesti.... Je mi jí strašně líto. Jsem už jako hromada nervů, za celý život jsem tolik nebrečela jako za poslední půlrok. Ale, když jsem s ní, tak se pase, břicho jí celkem oschne a říkám si, že takhle nevypadá kůň, který by měl "odejít". Máme stáje na relativně rušném, průchozím místě a tak možnost nechat jí chodit někde volně tam není. Opravdu nevím, co dělat. Možná znovu vyzkoušet tu pastu a dát ji větší dávku. Před tím dostávala polovinu, pak mi doktorka říkala, že se dává i celá pasta na den po dobu 6 týdnů... nevím.. Po té kolice se trochu zlepšila, břicho bylo uvolněnější a tolik nepotila, také začala dostávat ten mash, aby měla více vody, mokré seno... Dnes zase byla zpocená....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Cakra01
napsal(a):
Je to pro mě strašná představa. Kobylku mám už 20 let a je to moje parťačka. Ale, přiznám se, také mě to již napadlo. Nechci, aby se trápila, nechci, aby měla bolesti.... Je mi jí strašně líto. Jsem už jako hromada nervů, za celý život jsem tolik nebrečela jako za poslední půlrok. Ale, když jsem s ní, tak se pase, břicho jí celkem oschne a říkám si, že takhle nevypadá kůň, který by měl "odejít". Máme stáje na relativně rušném, průchozím místě a tak možnost nechat jí chodit někde volně tam není. Opravdu nevím, co dělat. Možná znovu vyzkoušet tu pastu a dát ji větší dávku. Před tím dostávala polovinu, pak mi doktorka říkala, že se dává i celá pasta na den po dobu 6 týdnů... nevím.. Po té kolice se trochu zlepšila, břicho bylo uvolněnější a tolik nepotila, také začala dostávat ten mash, aby měla více vody, mokré seno... Dnes zase byla zpocená....
Viz Pipilota. Možná opravdu přišel její čas.
Cakra01
napsal(a):
Chápu Vás. Ale koně znáte nejlíp vy sama. Případně poradí vet a kolegové ve stáji. Je dobré o tom mluvit, uleví se...