proč sedí tak extrémně vzadu? to je normální v těch zemích? to musí být pro koníka super :(
Uživatel s deaktivovaným účtem

etnies86
napsal(a):
proč sedí tak extrémně vzadu? to je normální v těch zemích? to musí být pro koníka super :(
No, ono to musí být super i pro toho jezdce. Mému oku to rozhodně nelahodí.

asi nemá sedlo, drží se za otěže a hubu koně, a asi ho to tam "odneslo" a usadilo, a asi ho netlačí o kohoutek pytlík.

etnies86
napsal(a):
je to screen z videa, jel takto celou dobu
je to pro jezdce prostě pohodlné, kdyby nebylo, neseděl by tam.

napsal(a):
je to pro jezdce prostě pohodlné, kdyby nebylo, neseděl by tam.
Já to teda nikdy nezkoušela, ale v těch místech to přece musí strašně drncat, ne? Ale pokud má kůň ploché chody, tak vlastně nemusí.

to je nějký ten koník marwari ? nebo arab, ? co zrovna předvádí za "běh", těžko říct

etnies86
napsal(a):
přišlo mi to jak mimochod, v zádech se skoro nehýbal
Na fotce mimochod nevidím.
alfi pav
napsal(a):
Typický sed harley davidson pro vytrvalost. Používá se hlavně v hlubokém pískovém terénu. Koni se odlehčí předek a v písku se mu pak líp běží, s menší únavou vydrží dýl.
Nekritizovala bych "to musí být pro koníka super :(", co neznáte, když nemáte ani páru o co jde.
Dik za vyjasnění.tak je to dost netradiční,tedy u nás
hmm, mne to napríklad nepríde ako typický sed arabských jazdcov vo vytrvalosti, to na fotke je už celkom extrém. https://st3.depositphotos.com/10633274/14339/i/1600/depositphotos_143393563-stock-photo-dubai-uae-dec-19-2014.jpg
Timonka

XXX.XXX.131.146
My víme, jestli je koni příjemné, že zatěžujeme víc přední (slabší) nohy? K.F. Hempfling v jedné ze svých výuk upozorňuje na nekomfort, když je náš sed hodně vpředu. A že pokud posuneme sed více dozadu, sami zaznamenáme pozitivní změnu v jeho chování.

Timonka
napsal(a):
My víme, jestli je koni příjemné, že zatěžujeme víc přední (slabší) nohy? K.F. Hempfling v jedné ze svých výuk upozorňuje na nekomfort, když je náš sed hodně vpředu. A že pokud posuneme sed více dozadu, sami zaznamenáme pozitivní změnu v jeho chování.
Přední nohy nejsou slabší. A korektní sed neznamená, že budu sedět pomalu na ocase. Aspoň za mě ne.
Ale já mám "drezurní" oko, k vytrvalosti se vyjádřit nemůžu.

Pokud sedím hodně vepředu, omezuji koni pohyb předních nohou, báze krku, což musí být velmi nekomfortní, asi jako když máte dítě posazené za krkem a chcete zvedat rukama něco těžkého v úrovni pasu.
Pokud sedím hodně vzadu, omezuji koni pohyb bederní páteře, což musí být velmi nekomfortní, asi jako když si zapnete kolem pasu plnou ledvinku tuhých knížek a chcete vyjít vysoké schody.
Proto od nepaměti všichni rytíři, Hempflingové, Tataři i indiáni sedali koni na hrudní koš.
K tomu bych ráda dodala svůj osobní dojem, že sednout si koni na kohoutek, který je mezi lopatkama držen skupinou obřích svalů a vazů, a páteř je v tom místě velmi rigidní, a to místo je předurčené k nesení váhy (statické zatížení, podpěrná funkce) je ještě řekněme menší průšvih, - než sednout si koni na bederní páteř, kterou obklopují slabší svaly a vazy, žádná žebra a jejich mezižeberní svaly, je velmi pohyblivá, její zatížení je především dynamické a nikoli statické, takže svaly okolo nejsou stavěné na stálé napětí, a na svém místě ji drží především spojení křížokyčelní, které je náchylné na přetížení.
Viděla jsem dost koní s poškozením křížokyčelní oblasti, kissing spines na bedrech, prohnutými zády, ale nějak jsem nezaregistrovala mnoho koní s poškozením oblasti kohoutku (většinou KS u skokanů), a když už, byly to následky nepadnoucího nebo blbě sedlaného sedla.
Tak samozřejmě obě varianty špatného sedu jsou špatně, ale pokud bych si měla vybrat menší zlo...
Posez onoho johoho jezdce nahoře mi přijde špatně i v oblasti vytrvaleckého jezdectví, pocitově. Aniž bych snižovala kredibilitu názoru alfi pav, u které jsem si jistá, že ví, o čem mluví, tady to podle mě nemůže být ergonomicky pro toho koně výhodné. Sice se mu dobře mává vepředu kopýtkama, ale vzadu evidentně krátí krok, což musí být energeticky velmi náročné, a pro vytrvalost nešikovné. Sed jezdce u UAE mi přijde pro vytrvalce typický, a umím si ho představit ještě posunutého o píď dozadu, ale určitě ne sedícího na bedrech, na kříži.
Tady nikdo nesedí v bedrech https://www.youtube.com/watch?v=bRzo4J-85Sw ani ten z obrázku nesedí tak jako ten čičmunda nahoře.