Dobrý den,
Zajímalo by mě zda máte nebo dodržujete nějaké režimy na pasení. Například pro koně, kteří se přežírají nebo jsou náchylní ke schvácení. Jak fungujete s takovými koňmi?
Mám koně, který byl 24/7 na pastvě. Tohle ustájení ji vůbec nesvědčilo, přežírala se a pracovat se s ní v tu dobu nedalo (mladá).
Při dělání kopyt bylo tedy zjištěno,že ji to nedělá dobře a mohla by se schvátit.
Změnili jsme tedy ustájení, kde nemá možnost trávy. Má tedy neustáli přístup k senu a na trávě je opravdu minimálně (pár hodin přes léto). Kobyla je teda hrozně mlsná a když mohla na trávu se dostala sama. Opakovaně a dalo dost práce nad ní vyzrát (výběh už lépe zabezpečen). Nikdy mi neutekla, vždy respektovala. Jde mi teď o to, zda ji něco nechybí, když tohle dělá. Je mi jasné, že tráva ji bude lákat pořád. Z rad známé je režim jen na sene pro ni ideální, já s tímto režimem nemám ale žádné zkušenosti a mám pocit, že kobyle prostě tráva chybi.
Přemýšlím o změně ustájení, kde by měla možnost pár hodin denně na trávě být (potom seno) ale nejsem si jistá zda to pro ni bude vhodné.
Ještě dodám, že kobyla má přes zimu příkrm (hrst musli a nějaké vitamíny).
Máte někdo nějaké zkušenosti?
Doufám,že jsem situaci popsala srozumitelně. Děkuji moc za rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám kobylu v doživotním koncentráku bez trávy pouze na seně. Moc nerozumím tomu, na co se ptáte. Zda to bude vaší kobyle vyhovovat my nezjistíme, to musíte vypozorovat vy. Pokud se bojíte nějaké minerální disbalance, není nic jednoduššího, než odebrat krev a nechat udělat rozbor a dle něj chybějící dotovat.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Pokud jí to jen "nedělá dobře na kopyta", ale neschvátila se, chodit na trávu by mohla. Ale prostě jí tam nenechat 24/7.
Dneska už se rozšiřuje venkovní ustájení toho typu, že koně jsou na výběhu bez trávy a na pár hodin denně na trávu chodí. To je si myslím fajn. Ale jsou samozřejmě koně, které by i tento omezený režim zabil. To ale musíte vědět, jak je na tom Váš kůň. Velmi efektivní řešení je i kvalitní náhubek, koně z toho samozřejmě nejsou vždy šťastní, ale za vyzkoušení to stojí.
Osobně bych se zkusila zamyslet i na jiných variantách ustájení, jelikož mladý kůň potřebuje prostor a tyhlety výběhy bez trávy bývají velmi pidi (čest výjimkám). Zkoušela jste ten náhubek? Je tu kupodivu, ale znám hodně venkovních ustájení, kde mají koně jako máte vy venku. A mají na to řadu vychytávek. Kromě výše zmíněných náhubků jsou to treky, předělování pastvy, zavírání na část dne jen k senu...víc byste se třebas dozvěděla i na FB, kde je vyloženě skupina na tohle téma, velmi podnětná.
Osobně mám koně na velkém pastevku a tam jsou všechny typy koní (25 kusů) a ve velkém stádě. Dělá to hodně. Mají dostatek pohybu, fakt se nestane, že by celý den někdo jen stál a žral, a to i když napadne sníh. Obvyklí podezřelí mají náhubek, klidně i podstatnou část roku. V inkriminovaných částech roku jsou pak oddělováni od stáda do zvláštního výběhu, kde je holožír a seno s malými oky. Funguje to. A takových stájí znám víc, ono tyhle nenažrance má dnes kde kdo.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Pokud jí to jen "nedělá dobře na kopyta", ale neschvátila se, chodit na trávu by mohla. Ale prostě jí tam nenechat 24/7.
Dneska už se rozšiřuje venkovní ustájení toho typu, že koně jsou na výběhu bez trávy a na pár hodin denně na trávu chodí. To je si myslím fajn. Ale jsou samozřejmě koně, které by i tento omezený režim zabil. To ale musíte vědět, jak je na tom Váš kůň. Velmi efektivní řešení je i kvalitní náhubek, koně z toho samozřejmě nejsou vždy šťastní, ale za vyzkoušení to stojí.
Osobně bych se zkusila zamyslet i na jiných variantách ustájení, jelikož mladý kůň potřebuje prostor a tyhlety výběhy bez trávy bývají velmi pidi (čest výjimkám). Zkoušela jste ten náhubek? Je tu kupodivu, ale znám hodně venkovních ustájení, kde mají koně jako máte vy venku. A mají na to řadu vychytávek. Kromě výše zmíněných náhubků jsou to treky, předělování pastvy, zavírání na část dne jen k senu...víc byste se třebas dozvěděla i na FB, kde je vyloženě skupina na tohle téma, velmi podnětná.
Osobně mám koně na velkém pastevku a tam jsou všechny typy koní (25 kusů) a ve velkém stádě. Dělá to hodně. Mají dostatek pohybu, fakt se nestane, že by celý den někdo jen stál a žral, a to i když napadne sníh. Obvyklí podezřelí mají náhubek, klidně i podstatnou část roku. V inkriminovaných částech roku jsou pak oddělováni od stáda do zvláštního výběhu, kde je holožír a seno s malými oky. Funguje to. A takových stájí znám víc, ono tyhle nenažrance má dnes kde kdo.
Dobrý den, děkuji za rozsáhlý příspěvek.
Přesně toto ustájení o kterém píšete mám na mysli. Část dne na sene,pár hodin na trávě. Myslím si,že by to bylo fajn.
Co se týče těch kopyt, byli tam viditelně nějaké problémy ale schvacená nebyla.
Náhubky, vím o nich něco málo už jsem si zjišťovala ale popravdě jsem o nich zatím úplně nepřemýšlela. Byla by to spíš asi taková poslední varianta ale nejsem teda proti použití.
Jak píšete o velikostech výběhu, tak máte pravdu. Tento typ ustájení je opravdu malý, jsou na něm dva koně a řekla bych,že i proto ta moje vymýšlí.. nudí se. Práce ji zaměstnaná na chvíli z celého dne. Mají tam i treky ale ty jsou taky hůře přístupné, záleží tedy na počasí.
Pokud vás mohu poprosit dáte mi nějaké odkazy na skupiny o kterých jste se zmínila?
Děkuji☺️
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
VlastníSen
napsal(a):
Dobrý den, děkuji za rozsáhlý příspěvek.
Přesně toto ustájení o kterém píšete mám na mysli. Část dne na sene,pár hodin na trávě. Myslím si,že by to bylo fajn.
Co se týče těch kopyt, byli tam viditelně nějaké problémy ale schvacená nebyla.
Náhubky, vím o nich něco málo už jsem si zjišťovala ale popravdě jsem o nich zatím úplně nepřemýšlela. Byla by to spíš asi taková poslední varianta ale nejsem teda proti použití.
Jak píšete o velikostech výběhu, tak máte pravdu. Tento typ ustájení je opravdu malý, jsou na něm dva koně a řekla bych,že i proto ta moje vymýšlí.. nudí se. Práce ji zaměstnaná na chvíli z celého dne. Mají tam i treky ale ty jsou taky hůře přístupné, záleží tedy na počasí.
Pokud vás mohu poprosit dáte mi nějaké odkazy na skupiny o kterých jste se zmínila?
Děkuji☺️
Upřímně jsem dříve vnímala náhubek taky jako totální horor pro koně, ale když se podívám na naše ustájení, dost jsem změnila názor.
Jsou koně, kteří to fakt nedají a prostě náhubek mít nemůžou, ale většina si zvykne. Mohu Vám potvrdit, že naučit mladého koně POSTUPNĚ na náhubek a nechat ho fungovat ve velkém výběhu ve velkém stádě je ta nejlepší varianta.
Stáje, kde Vám budou koně přehánět, už existují, al e je jich málo. Stále je potřeba brát v potaz to, že je to práce navíc pro ustajovatele, a ten jí mám tak jako tak dost, pokud provádí kvalitně základní potřeby pro všechny ustájené. Většinou jsou schopni takovou službu nabídnout lidé, kteří sami mají pažravce.
Ale moje rada opravdu není univerzální, jen říkám, co vidím u nás ve stájích v okolí. Nevylučuji ale, že jsou koně, kteří prostě musí být už do konce života jen na seně na malé ploše.
Ty skupiny jsou např. Schvácení koně, pak s tím také mají zkušenost ve skupině Padock Paradise, atp.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Ještě upozorním na jednu velmi důležitou věc, kterou nevím, jestli víte (jestli ano, tak promiňte, ale myslím, že je důležité, aby to zaznělo) - pokud se přeci jen a jakýmkoli způsobem rozhodnete poslat kobylu zpátky na trávu, chce to po této senné epizodě opravdu postupně a ze začátku fakt na dobu v řádech desítek minut a den ode dne prodlužovat - není nic horšího než koně nezvyklého na trávu prdnout na zelený.
Oni jsou totiž experti ustajovatelé, kteří tohle vůbec neberou v potaz, také už jsme se s tím setkala.
JanaJanaJanaJana
napsal(a):
Ještě upozorním na jednu velmi důležitou věc, kterou nevím, jestli víte (jestli ano, tak promiňte, ale myslím, že je důležité, aby to zaznělo) - pokud se přeci jen a jakýmkoli způsobem rozhodnete poslat kobylu zpátky na trávu, chce to po této senné epizodě opravdu postupně a ze začátku fakt na dobu v řádech desítek minut a den ode dne prodlužovat - není nic horšího než koně nezvyklého na trávu prdnout na zelený.
Oni jsou totiž experti ustajovatelé, kteří tohle vůbec neberou v potaz, také už jsme se s tím setkala.
Děkuji moc, podívám se :)
Ano vím o tom. Zkusím se optat a zjistit jaké jsou možné varianty tady v okolí a uvidíme.
Já jsem si prošla s jedním koněm více stájemi a měla jsem možnost poznat více ustajovatelu a opravdu někteří jsou teda příšerní.