Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vjk

9.1.2023 12:24
Vjk

XXX.XXX.45.2

Zdravím všechny,
Mám 18 leteho valacha, který doteď aktivně pracuje 4-5x týdne. Vyjížďky, 1-2x skokové tréninky, projezdenost, kruhovka. Různw to menim podle potřeb koně. Má velmi dobrou kondici, lepší než naší kamarádi, kterým je pod 10 let (koně) . Zdravý bez žádných zdravotních problémů, dost možná začínající,, starecka,, artróza ale nekulha. Nevykazuje žádné příznaky nekomfortu. Zajímá mě jak jste na tom vy s vašimi,, důchodci,,. Jak s nimi pracujete a jak dlouho jste s nimi pracovali než jste začali výrazně ubírat na práci? Moje trenérka říká, že by s ním klidně pracovala i po 20 dokud na to má chuť a energii. Tak mě zajímají vaše zkušenosti. Děkuji pěkně 😇

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2023 12:48

Vjk napsal(a):
Zdravím všechny,
Mám 18 leteho valacha, který doteď aktivně pracuje 4-5x týdne. Vyjížďky, 1-2x skokové tréninky, projezdenost, kruhovka. Různw to menim podle potřeb koně. Má velmi dobrou kondici, lepší než naší kamarádi, kterým je pod 10 let (koně) . Zdravý bez žádných zdravotních problémů, dost možná začínající,, starecka,, artróza ale nekulha. Nevykazuje žádné příznaky nekomfortu. Zajímá mě jak jste na tom vy s vašimi,, důchodci,,. Jak s nimi pracujete a jak dlouho jste s nimi pracovali než jste začali výrazně ubírat na práci? Moje trenérka říká, že by s ním klidně pracovala i po 20 dokud na to má chuť a energii. Tak mě zajímají vaše zkušenosti. Děkuji pěkně 😇

Kamarádka má kobylu, která bude mít v květnu 23 let. V perfektní kondici. Funguje v běžném jezdeckém provozu. Neboli chodí prakticky každý den. Ale všichni její koně mají top péči.

A na mé 18 leté kobyle si na podzim b-reiter udělal ZZVJ. S prstem v nose. A hodlá pokračovat v závodění.

9.1.2023 13:42
bongani

XXX.XXX.45.223

Můj má 21 let a jezdíme pořád stejně. I když možná nejsem dobrý příklad, protože jsme nikdy vlastně nijak moc nepracovali, jenom se rekreačně couráme krajinou. Momentálně chodíme tak 4x týdně ven, krok klus, když je chuť a nálada, tak trochu cvalu. Řídím se koněm, umí si "říct", jestli má chuť cválat nebo dneska raději ne. Včera, jak se trochu ochladilo, jsem ho musela celou vyjížďku brzdit. Myslím, že rozumný pohyb mu prospívá, na podzim 2 měsíce stál kvůli zranění a to pak byl děsně ztuhlý a trvalo mu docela dlouho, než se zase trochu rozhýbal.
Většina koňáků, které potkáme, nebo se kterýma mluvím, se diví, že 21letý kůň ještě zvládá takovouhle práci a chválí mi ho, že na svůj věk nevypadá. Je mi jasný, že je to individuální, ale kdy je podle vás kůň starý?

9.1.2023 13:57

bongani napsal(a):
Můj má 21 let a jezdíme pořád stejně. I když možná nejsem dobrý příklad, protože jsme nikdy vlastně nijak moc nepracovali, jenom se rekreačně couráme krajinou. Momentálně chodíme tak 4x týdně ven, krok klus, když je chuť a nálada, tak trochu cvalu. Řídím se koněm, umí si "říct", jestli má chuť cválat nebo dneska raději ne. Včera, jak se trochu ochladilo, jsem ho musela celou vyjížďku brzdit. Myslím, že rozumný pohyb mu prospívá, na podzim 2 měsíce stál kvůli zranění a to pak byl děsně ztuhlý a trvalo mu docela dlouho, než se zase trochu rozhýbal.
Většina koňáků, které potkáme, nebo se kterýma mluvím, se diví, že 21letý kůň ještě zvládá takovouhle práci a chválí mi ho, že na svůj věk nevypadá. Je mi jasný, že je to individuální, ale kdy je podle vás kůň starý?

Viz výše. Je to individuální. Stejně jako u lidí. Můj táta ještě v 89 letech vyšel na Lysou horu. Jiní by to třeba nezvládli už v 60. Někdo je jenom líný, někdo má opravdu zdravotní potíže.

Myslím, že jsem četla o provozuschopných koních i v jejich 28 letech.

9.1.2023 14:12
Arbora

XXX.XXX.149.42

Myslím, že Sisi má kobylu 25+ a stále jazdecky aktívnu. Kamarát vlani uspával kobylu v jej veku 28 a ešte v lete chodila pod sedlom.

9.1.2023 15:35

Taky bude záležet na plemeni, existují dlouhověká plemena, např. primitivové.

9.1.2023 15:35
evcusik

XXX.XXX.41.87

Letos 30 let; do 25 chodila pod klienty na krokovky (1*týdne). Od 25 let dostala důchod, ale je to aktivistka, takže když chce (=nacpe se do stáje), tak si ťape pod dětma. Prostě ještě nepatří do starého železa.

Ťuk, ťuk, nekulhá, není bolavá. až na horší prelinavani spojene s úbytkem hmotnosti - na které velmi dobře reaguje prikrmem, se má fit :)

Od té 20 k 25 se snižovala pomalu náročnost a frekvence. Spíš z úcty ke kobyle a její práci se začátečníky, než že by ji objektivně něco bylo nebo byla bolavá.

9.1.2023 15:42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky bude záležet na plemeni, existují dlouhověká plemena, např. primitivové.

Znám i dost dlouhověkých ČT. Myslím, že hodně záleží i na péči.

9.1.2023 16:55
akscha

XXX.XXX.26.89

Znam CT kolem 30 let, porad obcas chodi pod detmi a na vyjizdce na voditku si rad zacvala. Ale to neni uplne ten typ prace,na ktery se zadavatelka ptala. Zrovna tento konkretni kun cca od 10 let vyzadoval nadstandardni peci a do sportovniho duchodu sel myslim relativne brzy.

10.1.2023 10:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Myslím, že Sisi má kobylu 25+ a stále jazdecky aktívnu. Kamarát vlani uspával kobylu v jej veku 28 a ešte v lete chodila pod sedlom.

Mám. V únoru jí bude 27 roků. Na víkend má domluvenou vyjížďku s, dnes už maminkou s dětmi, která na ní jezdila před deseti roky.
Budu ráda, když se holky hezky projedou. Ušila jsem na to Lindě bederku! Nepromokavou a barevnou, aby byli vidět.
Všichni na tom vyděláme. Když kobyla nejezdí, je neskutečně protivná. A po hezké vyjížďce je pak jako andílek.🕊
No a taky si zaslouží někoho lehčího na záda.

10.1.2023 22:22
jazzinka

XXX.XXX.48.249

21letá A1/1 byla jako lesokůň plně funkční. Bohužel kvůli těhotenství jsem jezdit přestala a pak už se jí nepodařilo znova dostat do kondice. Kamarádky ČT j teď v téměř 30 letech chodí občas ven a když má chuť a netrápí ho zpěvná zdraví, tak si i nacválá. Ve 22 letech ještě skákal.

11.1.2023 07:05

jazzinka napsal(a):
21letá A1/1 byla jako lesokůň plně funkční. Bohužel kvůli těhotenství jsem jezdit přestala a pak už se jí nepodařilo znova dostat do kondice. Kamarádky ČT j teď v téměř 30 letech chodí občas ven a když má chuť a netrápí ho zpěvná zdraví, tak si i nacválá. Ve 22 letech ještě skákal.

Prosím, co jsou zpěvná zdraví? Já znám jenom zpěvné ptáky

11.1.2023 07:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Prosím, co jsou zpěvná zdraví? Já znám jenom zpěvné ptáky

To bude "zrovna". Mobily opravují pravopis, a ne vždy správně.

11.1.2023 10:17

sisi58 napsal(a):
To bude "zrovna". Mobily opravují pravopis, a ne vždy správně.

Tak na to bych nepřišla. Já mám stále zatím hloupý telefon a co napíšu, mi neopravuje.

12.1.2023 14:46

Poník 32 let, na Novoroční vyjížďce vzal holce ruku a měla na konci louky co brzdit

Dokud nemá kůň zdravotní potíže, nevidím důvod mu ulevovat. Právě naopak, pravidelná všestranná práce podle mého staříkům může jedině prospět - výpadek takové práce je potom rychle znát na jejich kondici. Stejně jako když chodí děda denně sekat králíkům a pak dědu vezmete, strčíte do starobince, a děda za půl roku na márách.

pychovakaterina

16.1.2023 14:25
pychovakaterina

XXX.XXX.201.54

jezdím teď celkem pravidelně na koníkovi 28 let starém, ale spíš mladém. při vyjížďkách je dost soutěživý a hbitý. Naopak je velice opatrný z kopce, na asfaltu atd. Je na něm opravdu vidět, jak přemýšlí po čem jde a tomu si přizpůsobí styl a tempo, zkrátka už to má zmáknutý za ty roky. A tam kde má jistotu jde parádně a užívá si to. A souhlasím s tím, že pokud se to vše uchopí správně, tak je jedině dobře mít pravidelnou fyzickou aktivitu i v pozdním věku - udržuje se svalová hmota, tudíž funguje i hormonální systém, kardiovaskulární a vše jak má. A je jedno, zda to je kůň nebo člověk.

Přidejte reakci

Přidat smajlík