Barca_7

XXX.XXX.168.219
Dobrý den/ ahoj😊 hledám docházku ke koním za výpomoc. Jihočeský kraj ve Strakonicích a okolí s dobrou dostupností MHD. Preferuji spíše soukromníka, někdo kdo nemá tolik času a potřeboval by okolo koníků pomoct. Jsem spolehlivá a samostatná studentka a práce kolem koní mi nedělá žádný problém, vím že to k tomu patří. Je mi 15 a u koní se pohybuji od malička, ale aktivně jezdím 4 roky.Koně ovládám ve všech chodech, ale pořád je co zlepšovat. Měla jsem možnost vystřídat více koníků různých povah, takže si myslím, že si s koníkem umím poradit. Pracovala jsem i s mladými koňmi a pomáhala jsem i při obsedání mladého haflinga. Také mě s koníky baví pracovat ze země, chodit na procházky ,jen tak s nimi blbnout, nebo je jen vyčistit a pomazlit. Hledám tedy stáj nebo soukromníka, kde bych mohla trávit čas a zlepšovat se v ježdění. Docházet bych mohla dvakrát, nebo třikrát týdně. Nejlépe víkendy. Budu ráda za jakoukoliv nabídku. Děkuji Bára.
Troška matematiky:
Trenérská hodina stojí běžně 500 Kč. Plus kůň, je-li půjčen.
To znamená, že cena jednoho tréninku jsou čtyři a něco hodiny práce. Plus kůň (cca 300,-, jak kde).
S koněm je to řekněme 7 hodin práce. Práce, kterou pravděpodobně udělá sám ustajovatel za třetinu doby, protože už na to má grif a - možná - moc netuší, co by měl dát za úkol tobě na tolik hodin. Protože jinak dělá charitu.
Před pár lety naše ustajovatelka tyto věci utnula. Přesně s tímhle argumentem: "Raději si to udělám sama a podle svého, než bych napřed zaučovala a pak musela kontrolovat někoho jiného. A trénink/vyjížďku si nechám zaplatit a mám klid."
Neříkám, že je to takhle všude. "Soukromou stájí" jsou dnes úplně všechny stáje, možná s výjimkou Kladrub. Některé možná uvítají, když jim vypucuješ dům, pohlídáš děti, zavezeš je na kroužky... co já vím.
Myslím, že nejvíc schůdná cesta je prostě tam, kde si to vybereš, sedí ti majitel, trenér, prostředí, klima... prostě celá ta stáj. Tam si můžeš koupit úplně normálně několik hodin výcviku či vyjížděk. Řekněme deset. Za těch cca pět týdnů už tam budeš "doma", pochopíš, kde mají resty, kde by potřebovali pomoc, protože nestíhají a podobně. A začneš to třeba bez říkání dělat (pokud to k tomu bude), nebo se zeptáš, že bys to ráda dělala... prostě podle situace. Hlavně jde o to, že se už budete znát - majitelé stáje už budou vědět, že umíš chytit vidle bez říkání, pomůžeš ráda tuhle a támhle... to je pak jinačí vyjednávání :-)
U nás to takhle má pár místních děvčat. Hlavně jedna. Učila se, platila... ale bavilo ji i to kolem. Puberťačka jak bič, ale na tohle skvělá a šikovná. Zaskočila, kde bylo potřeba, nabídla se jako oška na závody, učila se rychle, ale je rozvážná a nedělá kraviny, aby se před někým vytáhla. Prostě rozumná, šikovná holka. Dnes (po čtyřech, pěti letech?) zastane večerní žlabové krmení (každému jinak, že), i seno umí dát podle koně, místuje, maže cajky, jezdí po závodech jako oška. Navíc zná své meze a když ji někdo požádá, aby mu opohybovala koně, už ví, kterého zvládne a na kterého potřebuje společnost a sama si ji domluví. Majitelé sportovních koní jí rádi své koně půjčují... jistě, jen některé. Ale zadarmo, ano. A ty hodiny nikdo nepočítá. Děvče má prostě důvěru, jakou si skutečně zasloužilo svou prací a ochotou. Přišla k nám jako dítě školou povinné, dneska je dál... a počítám, že i licenci jí někdo pomůže složit s jeho koěm, protože je vážně šikovná a fajn. Je prima, že jsou i dneska takováhle děcka. Máme ji rádi. Zaslouží si to.
Tak to prostě je. Jde to, ale chce to začít spíš pomalu, dát si možnost se seznámit s lidmi i koňmi. A snažit se, moc.
Inzerát typu "hledám ježdění za výpomoc" má mnoho možností a ještě více odvrácených stran. Vhodnější je najít si stáj, kde se ti líbí a zkusit se tam zabydlet pomocí placených hodin (zezačátku, je to tak na 10 - 20 lekcí, na které přijdeš za skoro každého počasí a VČAS), ochoty, píle. Prostě tímhle se prosadíš.
Na lidi od koní se nevyplácí v tomhle pospíchat.
Ale kdoví - třeba na někoho se zoufalým nedostatkem času narazíš. Takový majitel stáje je ale velmi často handicapován nejen tím časem, ale taky vlastní neschopností zorganizovat práci tak, aby odsejpala, takže tě snadno sedře z kůže, aniž by si našel čas na tvůj výcvik tak, aby k byl k něčemu. A pak - co dál?
No... ani tohle nemusí být od věci. Fakt je, že čím víc koní člověk pod zadek dostane, tím líp (většinou). Zkušenosti prostě vznikají chybami a omyly.
Takže: za mě rada: najít si fakt dobrou stáj s lidmi, co se vzájemně nežerou závistí a drby atd. Tam si koupit pár lekcí a dál se uvidí. Tyhle věci nikdy nejdou rychle.
Hodně štěstí!