Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Koniciaponici

13.1.2023 22:45
Koniciaponici

XXX.XXX.195.96

Tak mam chuť se rozepsat a napadlo mě téma "mamii chci ponika" aneb koně + malé děti..Co si o tom myslíte?Např ja jako malá jsem si FURT vyhledavala na bazosi poniky..a proc vlastně poniky?no já ani nevím nejspíš protože jsem si myslela že malý kun=méně starosti což tedy jestli si toto čte nějaký podobný pripad NENI to že je to malý kun hned neznamená že nic nepotřebuje..ano asi bude všeho o něco méně než velký kun..to máte jako lidi dospělý si dá normální porci zatímco dětem stačí detska : )jaký je tam rozdíl? 1 řízek ne? Takže se tu mluví o detailech naopak bych řekla že s ponikama se pracuje mnohem hůř než s konma. Ponici mají větší pravděpodobnost obezity a mnohokrát jsou dost zakerni navíc za pár let budete velci na poníka a je to tu buď ho prodate do stejného procesu a nebo si ho necháte válet sunky..schvatit se atd pak jsou samozdrejme ti kteří s nimi pracuji na dále to jsou zlate případy 🙏zatímco když by jste si koupili nějakého hodného koníka v rozumném věku může to být váš parťák až do dospělosti,nebude (nejspise) tak těžké s ním něco dělat kdyz vyrostete...no ale to jsem dost odbocila..jen jsem chtěla objasnit jak to s poniky je :) Ja si tedy myslím že jestliže jsou rodiče okolo koni zkušení tak je to skvělé rozvíjet to od mladého věku ale nesnáším případy když rodič koupi dítěti koně jen proto že na to má peníze.. dobře když bude ustajeny nekde a bude tam trenerka budiž..ale nechat ho někde má zahrade na trávě s nulovymi skusenosti.. no nekomentuji. No nic myslím že já už toho napsala dost co si o tom myslíte vy?

13.1.2023 23:14
evcusik

XXX.XXX.230.32

Co si o tom myslím já? Že by bylo vhodné, kdyby text měl aspoň semtam čárku ve větách a na konci jednu tečku.

Poník je furt kůň, potřebují stejné vychování, ne -li možná důslednější. Na 90% bude obsluhován dětmi, tak má mít patřičné vychování. Když vyrostou děti, nemusí si vyválet šunky, existuje zápřež, která jim dá adekvátní zátěž i s dospelymi. Určitě máte pravdu, že poník patří do stáda jako jakýkoliv jiný kůň.

15.1.2023 10:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nikdy v živote som nestretla zákerného poníka.

Pracuje sa s nimi skvelo, chápu okamžite, všetko, pamätajú si navždy, ako všetky primitívne plemená.
Pozor, miniappaloosa je trochu iné kafe, oni nie sú tak odolní a húževnatí, sú trochu menej bystrí, ale zase majú príjemnejšie chody a aj tú povahu majú takú nejakú otvorenejšiu, obyč poníka dôveru a tak si musíte viac zaslúžiť.

Áno, občas je manipulácia s nimi náročná, pri pichaní do žily si často pozeráme z očí do očí, lenže to má príčinu - predo mnou ich niekto pichal, poníčie žily patria k tým, čo neexistujú a zrejme niekto niečo aplikoval mimo žilu´=dráždenie, bolesť, zápal, zlá skúsenosť.

Napchať do toho nazogastrickú sondu býva tiež zážitok, pri miniponíkoch, ak je k dispozícii silný chlap si ich nechám občas dvihnúť za chvost do vzduchu, aby mali aj nohy vo vzduchu a nevzpínali sa.

Rekordný počet ľudí, ktorí boli potrební k fixácii poníka kvôli sondáži bolo 12 (ale dvaja držali infúzku a tuším ritný nálev).

Ja osobne poníky milujem a strašne ma mrzí, že žiadneho nemám, žiaľ v ustajnení, ktoré mám k dispozícii by som ťažko zabránila jeho obezite, prípadne laminitíde.

Nakoľko som mala možnosť sa venovať pár deťom na poníkoch, garantujem vám, že po 4 hodinách v teréne, pokiaľ človek ide pešo, tak sa domov plazí po štyroch (ja) a poník sa rozhliada, že ešte by išiel preskúmať nejakú húštinu a kopec, čo je 4 km ďaleko.

Miniappa sa na rovine nudil, na jazdiarni umieral, ale v teréne - čím príkrejší svah, alebo nejaké prechody cez drevené lávky, či pochybné mostíky, prípadne brodenie sa v rieke - to ožil a jasne dával najavo, že to jeho gusto.

15.1.2023 12:47
ancovicka

XXX.XXX.15.125

Myslím si, že člověk by si měl becně koupit koně sám. Jelikož koupit dítěti koně, i kdybych na to měla peníze, znamená svázat ho v rozměru. Tohle by neměl dopustit žádný rodič. Kůň je obrovská zodpovědnost a naložit takto dítěti hned ze začátku může znamenat i jeho menší motivaci ve studiu, sbírání zkušeností v zahraničí atd.
A ti zarytí nadšenci si to zvíře častokrát koupí sami, ale to už je jejich vlastní tah, pro který museli něco udělat.
Čest výjimkám.

15.1.2023 15:27
evcusik

XXX.XXX.20.17

ancovicka napsal(a):
Myslím si, že člověk by si měl becně koupit koně sám. Jelikož koupit dítěti koně, i kdybych na to měla peníze, znamená svázat ho v rozměru. Tohle by neměl dopustit žádný rodič. Kůň je obrovská zodpovědnost a naložit takto dítěti hned ze začátku může znamenat i jeho menší motivaci ve studiu, sbírání zkušeností v zahraničí atd.
A ti zarytí nadšenci si to zvíře častokrát koupí sami, ale to už je jejich vlastní tah, pro který museli něco udělat.
Čest výjimkám.

Já jsem si koupila poníka, občas ho půjčuju
nejen svým dětem ;D

Horsanu musit v veterinární oblasti podpořit - mě je pokaždé líto naší vetky, když odebírá krev.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2023 08:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Téma se mi líbí, tohle by se mělo opakovat stále dokola.

Prostě kupovat koně by si měli lidé, kteří o tom něco vědí, popřípadě lidé, kteří koně dají někam, kde o tom něco vědí (jako majitelé dostihových koní například).

Jinak z toho čiší průšvih - a to především bohužel pro toho koně. A je jedno, jestli velkého nebo malého.

Přidejte reakci

Přidat smajlík