Dobrý den,
Řeším obrovský morální problém. Pořídila jsem koně pro hodně pokročilé. (13 let) Utěkáře. Z klusu i ze cvalu dokáže vzít čáru. Nedělá to pokaždé ale např. louky jsou pro nás už zapovězené. Věděla jsem do čeho jdu, ale asi jsem si na sebe vzala moc. Já miluju dlouhé klidně vyjizdky ve všech chodech a s ním to není reálné. S ostatními koňmi občas krok klus se dá, ale občas mám sto chutí se na začátku vrátit, protože už cítím, že to bude hrůza a nechci ani ohrozit ostatní. Mám ho 5 měsíců. Jsem opravdu nešťastná. Přemýšlela jsem, že bych mu našla nového majitele který si s ním poradí a bude pod ním šlapat a sobě našla nějakého 100% pohodáře, který mě v terénu naopak podrží. Pokud je vůbec ještě reálné takového koně sehnat teda.. Jenže z okolí slyším jen ať bojuji, že pak budu s takovou prodávat každýho koně. Před ním sem měla dlouhodobě pár koní (pohodáři, fakt klidní) v nájmu a nikdy jsem neměla problém.
Zároveň mám hrozně těžké svědomí, protože nechci aby dopadl špatně, jenže já nedělám nic jinýho než makám na koně a pak dojdu za koněm a místo relaxu a odpočinku je mi k pláči. Nedokážu si představit, že dalších 10-15 let si nevyjedu na opravdu příjemnou vyjížďku. On to ze mě už určitě cítí, protože poslední dobou je protivnej i ze země, neustále řehtá a není s ním moc řeč..
Zažil někdy někdo něco takového? Jaké máte zkušenosti?
Zdravotné problémy ste zvážili? Boľavý kôň môže byť pekne nepríjemný.
Každpádne, trh je presýtený koňmi, predávajú sa ťažko aj tie schopné, zdravé a pokojné. Nevidím reálne, že by niekto skočil po takomto zvierati. Takže by mi asi stálo za to spraviť kompletné vyšetrenie, ohybovky, rtg (najmä chrbát), krv, vredy, možno to niečo ukáže. Nepríjemné prostredie, v ktorom sa kôň necíti komfortne tiež môže byť zdrojom frustrácie, najmä aj je kôň kŕmený neadekvátne energetickému výdaju. V ďalšom kroku by som hľadala niekoho, kto sa zaoberá problémovými koňmi a poslala koňa na prevýchovu. Ideálne teda ale niekam, kde naučia pracovať s koňom aj vás.
Arbora
napsal(a):
Zdravotné problémy ste zvážili? Boľavý kôň môže byť pekne nepríjemný.
Každpádne, trh je presýtený koňmi, predávajú sa ťažko aj tie schopné, zdravé a pokojné. Nevidím reálne, že by niekto skočil po takomto zvierati. Takže by mi asi stálo za to spraviť kompletné vyšetrenie, ohybovky, rtg (najmä chrbát), krv, vredy, možno to niečo ukáže. Nepríjemné prostredie, v ktorom sa kôň necíti komfortne tiež môže byť zdrojom frustrácie, najmä aj je kôň kŕmený neadekvátne energetickému výdaju. V ďalšom kroku by som hľadala niekoho, kto sa zaoberá problémovými koňmi a poslala koňa na prevýchovu. Ideálne teda ale niekam, kde naučia pracovať s koňom aj vás.
Všechna vyšetření mám.. kůň je zdravý jak rybka. Dělá to celý život a pouze lidem kteří nemají pevnou ruku. Jakmile prostě ví, že si to nemůže dovolit, tak to neudělá. Bohužel já jsem na něj moc hodná
Uživatel s deaktivovaným účtem

buď si ho necháte s tím, že dalších 15 let si nezajezdíte, nebo ho prodáte a on pak bude střídat majitele dokud neskončí na porážce
nebylo by lepší ho na ty jatky dát rovnou?
Sannka
napsal(a):
Všechna vyšetření mám.. kůň je zdravý jak rybka. Dělá to celý život a pouze lidem kteří nemají pevnou ruku. Jakmile prostě ví, že si to nemůže dovolit, tak to neudělá. Bohužel já jsem na něj moc hodná
Trenéra jste neuvažovala? To je marný, když si začátečník pořídí koně pro pokročilé. Trenér vám řekne, co je to za koně, buď to zvládnete pod jeho vedením. Nebo je na místě zaplatit zkušenému/trenérovi měsíc dva, kdy dá koně do pucu a pak vás učí, jak být důsledný na svého koně a na jaké prvky chování včas a správně reagovat.
a ještě jednou se jmenovitě zeptám - co vše bylo vyšetřováno a kde bylo patráno? Doufám, že jste se nespokojila "veterinář koukl, nic neřekl, tak je zdravý ;)

Sannka
napsal(a):
Dobrý den,
Řeším obrovský morální problém. Pořídila jsem koně pro hodně pokročilé. (13 let) Utěkáře. Z klusu i ze cvalu dokáže vzít čáru. Nedělá to pokaždé ale např. louky jsou pro nás už zapovězené. Věděla jsem do čeho jdu, ale asi jsem si na sebe vzala moc. Já miluju dlouhé klidně vyjizdky ve všech chodech a s ním to není reálné. S ostatními koňmi občas krok klus se dá, ale občas mám sto chutí se na začátku vrátit, protože už cítím, že to bude hrůza a nechci ani ohrozit ostatní. Mám ho 5 měsíců. Jsem opravdu nešťastná. Přemýšlela jsem, že bych mu našla nového majitele který si s ním poradí a bude pod ním šlapat a sobě našla nějakého 100% pohodáře, který mě v terénu naopak podrží. Pokud je vůbec ještě reálné takového koně sehnat teda.. Jenže z okolí slyším jen ať bojuji, že pak budu s takovou prodávat každýho koně. Před ním sem měla dlouhodobě pár koní (pohodáři, fakt klidní) v nájmu a nikdy jsem neměla problém.
Zároveň mám hrozně těžké svědomí, protože nechci aby dopadl špatně, jenže já nedělám nic jinýho než makám na koně a pak dojdu za koněm a místo relaxu a odpočinku je mi k pláči. Nedokážu si představit, že dalších 10-15 let si nevyjedu na opravdu příjemnou vyjížďku. On to ze mě už určitě cítí, protože poslední dobou je protivnej i ze země, neustále řehtá a není s ním moc řeč..
Zažil někdy někdo něco takového? Jaké máte zkušenosti?
Ano.
Mám koně, na kterého si netroufám, ale trenérka sehnala b reitera.
Kdyby nesehnala, tak ho budu zbůhdarma živit.
A až ho neuživím, dám utratit.
Myslím, že tohle řešení má, ale bude to drahé.
Vy byste měla chodit jezdit že začátku na koně, kterého ujedete s na něm se učit. Na svém koní jezdit zatím jen v bezpečných situacích a na přiježďovaní si sehnat někoho zkušeného. A postupně to posouvat dál.
Pokud zkušený jezdec koně ujede, je to jen o tom naučit se jezdit, tj. tenhle kůň Vás může dost naučit. Anebo prostě prodejte, to není žádná ostuda. Ale nečekejte, že když si koupíte koně povahou houpaciho, že se do stejné situace nemůžete dostat znova. Je jen velmi málo koní, kteří budou trpělivě snášet jezdcovu nejistotu dlouhodobě. V koňské psychice to nebudí pocit bezpečí, a proto kůň přestane po čase velmi obvykle poslouchat a začne situaci řešit po svém.

Nemáte v okolí nějakého militaristu? Takový běhavý koník by se mu třeba hodil...mohl by vám ho v terénu vyběhat, až by ho to třeba přestalo bavit...stačil by někdo, kdo ho v terénu ujede a trochu ho procvičí.
Dát koně na jatky, protože už by nikdy nemohl být užitečný, je tak už trochu místní dogma.
Taky si myslím,že řeči typu jatka jsou pitomost...podejte inzerát,najděte pokročilého jezdce a třeba za nějaký finanční příspěvek mu dejte koníka k dispozici..když by chodil pravidelně a vy se zatím zdokonalovala třeba na jízdárně pod trenérem,přijde čas,že i vy by jste mohla postupně vyrazit na kratší vyjížďku
Mluvím z vlastní zkušenosti..kamarádka si pořídila mladého bujnocha,kterého venku nebyla schopná ujezdit..domluvili jsme se,že ona si s ním bude užívat jízdárenskou práci(tu já nemusím) a já ho budu brát ven..a když ten koník měl pravidelný pohyb + byl 24/7 venku,cca po půl roce se odhodlala s ním jet ven..ano,pravda,nikdy na něm venku necválala,to se bála,ale normálně krok klus si užívala

Nevím, odkud jste, ale nezvládnutého koně bych pokročilému jezdci nabízela zadarmo a nebo bych ještě já jezdci platila (třeba na dojíždění příspěvek).
Dneska zkušený jezdec má takových nabídek na ježdění, že neví, kam dřív skočit. A zadarmo a leckdy lákavějších (možnost závodů...).
Na jatka bych to zatím asi taky neviděla. Pokud je to kůň perspektivní (mladý, schopný sportu, apod.) a netušíme, jak vy jezdíte, pokud jste na nižší jezdecké úrovni, pak se takový kůň dá pro pokročilého jezdce prodat bez problému, a právě někdo do sportu nebo do jezdecké školy pro pokročilé ho může ocenit.
V terénu se dá nicméně kůň velice dobře "unavit" hned na začátku vyjížďky, případně se mu dá celkem názorně vysvětlit, že úprky jsou nežádoucí, a bude mít těžký život, když bude zdrhat. Jenže to chce zkušeného jezdce. A i když vám ho "srovná" zkušený jezdec, ten kůň umí velice dobře rozlišit, kdo na něm sedí, a na koho si může vyskakovat. Takže jak tu padlo, i vy byste se musela jezdecky posunout.
Pokud vám jde o pohodové svezení, být vámi koně prodám. Nebo daruji, klidně - to bude u prokazatelně zdravého koně velice rychlá akce. Obratem můžete pořídit pohodáře, s kterým si budete vyjížďky užívat. Dojedete ho vybrat se svým trenérem.
Život je jen jeden, člověk nikdy neví, jak dlouho mu bude dopřáno se vozit na koni. Já bych hlasovala pro výměnu koně. Mluvím samozřejmě jen za sebe. Ale za ty starosti (vícenáklady, ztracený čas) okolo by mi to nestálo. Jezdecky zdokonalovat se můžete i na spolehlivém koni, případně na půjčeném aktivnějším zvířeti, pokud o to budete stát.
Prodejte ho. Nemá smysl se s ním trápit. Vaše chyba byla vůbec ho koupit.
Takhle to dopadá, když si nezkušený člověk pořídí složitého koně, u kterého si myslí, že ho dokáže předělat, protože je přece "skoro profík" a to nemyslím nijak hanlivě, jen prostě zkušení koňáci a nezkušení lidé uvažují jinak... Buďte ráda, že vás ještě nezramoval.
Uvědomte si, že je to jen kůň, jeho prodej nebude konec světa. Vy si odpočinete a příští zvíře, které budete kupovat, si líp prověříte.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
alfi pav
napsal(a):
Prodejte ho. Nemá smysl se s ním trápit. Vaše chyba byla vůbec ho koupit.
Takhle to dopadá, když si nezkušený člověk pořídí složitého koně, u kterého si myslí, že ho dokáže předělat, protože je přece "skoro profík" a to nemyslím nijak hanlivě, jen prostě zkušení koňáci a nezkušení lidé uvažují jinak... Buďte ráda, že vás ještě nezramoval.
Uvědomte si, že je to jen kůň, jeho prodej nebude konec světa. Vy si odpočinete a příští zvíře, které budete kupovat, si líp prověříte.
S tímto souhlas.
Jen bych odkázala i na tu radu kdesi výše - opravdu s novým koněm nespoléhejte na to, že nezačnou problémy, protože jinde vozil do terénu děti. Pokud je problém mimo jiné i v tom, že neumíte tak dobře jezdit, tak to opravdu chce někoho, kdo na koně párkrát do měsíce sedne a trochu ho "porovná", a zároveň nějakého trenéra, který Vás bude učit s koněm pracovat a případně podchytí začínající problémy.
Nevím, jak moc máte zkušenosti s pronájmama, ale podobné věci se většinou naplno projeví, když se stanete jediným jezdcem koně. Buď umíte tolik, že s koněm v pohodě domluvíte, anebo kůň začne Vaše nedostatky odhalovat a využívat Vaší nejistoty a "mezer v jezdeckém vzdělání". Dělají to lidé, dělají to psi, dělají to i koně.
Doporučuji knihu Strašidlo Horsemanship od Bořánka, tam to pochopíte, proč se řada koní pod sedlem chová, jak se chová.
Tak a nejaké RTG chrbtice sa robilo?
Inak, ako sa stane, že si človek, milujúci pohodové vychádzky kúpi takého koňa?
Chápem nejakú citovú zaangažovanosť, chápem, že kôň mohol byť pred X rokmi úplne ok a niekto s ním porobil strašné veci (stalo sa mi s kobylou), chápem aj snahu zachraňovať, proste ma zaujíma ten príbeh za tým.
A tie vet checky.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Horsana
napsal(a):
Tak a nejaké RTG chrbtice sa robilo?
Inak, ako sa stane, že si človek, milujúci pohodové vychádzky kúpi takého koňa?
Chápem nejakú citovú zaangažovanosť, chápem, že kôň mohol byť pred X rokmi úplne ok a niekto s ním porobil strašné veci (stalo sa mi s kobylou), chápem aj snahu zachraňovať, proste ma zaujíma ten príbeh za tým.
A tie vet checky.
Tohle je právě ten problém. Strašně často se tu objeví dotazy, že kůň je z nějakého důvodu nejezditelný a dělá problémy - ale velmi často se projeví, že má buď zdravotní problémy, je nevhodně krmen anebo, a to ještě častěji, mu prostě nesedí ustájení.
To vidí málokdo. Ale režim dělá divy. Dám příklad.
Měla jsme mladého dominantního koně v mini stádě, kde byl dotyčný kůň nejvýš. Měl neustále potřebu zkoušet, jestli opravdu musí. V pohodě byl až tehdy, když jsme chodila fakt každý den a každý den ho prudila :D pauza týden a déle byl pak očistec :D
No a pak jsme ho dala do velkého stáda na podstatně větší plochu. Neuvěřitelně se změnil. Začal pracovat ochotně, vzdor zmizel, neměl potřebu mě zkoušet, nikam se nehnal. Stalo se z něj prostě daleko vyrovnanější zvíře.
Zakladatelka toho o svém koně prozradila prostě hrozně málo.
Njn, oni toho vždy prezradia málo, čiastočne to chápem, doba je taká, že sme si už zvykli sa na internetoch prezentovať iba z tej akože lepšej stránky a silno filtrujeme, čo sem dáme, pretože okamžite sa znesie kritika, často úplne zbytočná, pretože nikto nežije v ideálnom svete, hoci sa tak niektorí tvária.
Dnes je strašne daždivo, ja som po covide a nevládzem vôbec nič, tak skúsim prehrabať archívy, aké príšernosti tam nájdem a hodím ich sem :)
Podotýkam, že niektoré budú iba pre silné žalúdky, hlavne čo sa rôznych "výbehov" týka.
Ale ak človek nemá svoje, dokonca ani prenajaté a musí dodržiavať nejaké pravidlá, tak sa naučí improvizovať, hoci vizuál je príšerný, alebo sa režim ani len neblíži ideálu.
Verím, že takmer každý kôň stádo, veľkú plochu atď.
Takmer každý.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Horsana
napsal(a):
Njn, oni toho vždy prezradia málo, čiastočne to chápem, doba je taká, že sme si už zvykli sa na internetoch prezentovať iba z tej akože lepšej stránky a silno filtrujeme, čo sem dáme, pretože okamžite sa znesie kritika, často úplne zbytočná, pretože nikto nežije v ideálnom svete, hoci sa tak niektorí tvária.
Dnes je strašne daždivo, ja som po covide a nevládzem vôbec nič, tak skúsim prehrabať archívy, aké príšernosti tam nájdem a hodím ich sem :)
Podotýkam, že niektoré budú iba pre silné žalúdky, hlavne čo sa rôznych "výbehov" týka.
Ale ak človek nemá svoje, dokonca ani prenajaté a musí dodržiavať nejaké pravidlá, tak sa naučí improvizovať, hoci vizuál je príšerný, alebo sa režim ani len neblíži ideálu.
Verím, že takmer každý kôň stádo, veľkú plochu atď.
Takmer každý.
Abych to upřesnila: rozhodně nebylo mým úmyslem zakladatelku jakkoli srážet,. To chraň Bůh. Spíš jsem jí chtěla nastínit více úhlů pohledu, jak na to koukat, na co všechno myslet, aby dokázala vyvodit fakt, co všechno může způsobovat její prekérní situaci a dle toho zvážit, jestli má čas, sílu a finance vůbec s takovým koněm se popasovat, že není ostuda ho poslat o dům dál, ale nad čím vším uvažovat, než si pořídí koně dalšího. Osobně si myslím, že to jsou velmi cenné rady, a žalostěn málo zmiňované skutečnosti.
Prostě mít koně je vztah jako každý jiný, na kterém se musí makat. A vše má svlj vývoj. I ten nejhodnější kůň s emůže po změně ustájení začít chovat jako d***l a nezkušené ruce, které ho nedokážou podpořit a nedojde jim, na co všechno si dát bacha a jak kůň uvažuje, tuhle situaci mohou třeba i ještě zhoršit.
Problém je, že prestne takéto kone si kupujú ľudia, ktorí vôbec nemajú skúsenosti ako také problémy riešiť. Dôvodom je lacná cena, alebo ich proste niekto odr..
Jazdím pomaly 30 rokov a ruku na srdce, ale ja by som si takého koňa nevzala ani zadarmo. Nechcelo by sa mi riešiť to čo iní dobrabrali a v druhom rade sa už mám v tomto veku celkom rada cítim zodpovednosť. Keby mi niekto takého koňa dal v 18-tich asi by to skončilo rovnako. Našťastie vtedy nebolo v móde aby každý kto pol roka jazdí mal vlastného koňa. Takýchto koní je iba v mojom okolí minimálne tucet. Ich osud je zlý, idú z ruky do ruky, vždy niekoho prizabijú a ten ich potom predá ďalej. Zadávateľke radím, aby urobila to isté, alebo ak má toho koňa skutočne rada tak si zaobstarala fakt dobrého trénera (žiaľ začiatočník ani toto nevie zvyčajne zhodnotiť a že tých dobrých je ako šafránu) a začala makať na jazdiarni od začiatku a nie len jazdiť, ale robiť s koňom aj zo zeme. Aj tak je to ale cesta na dlho s neistým výsledkom.