Výkyvy chování při říji u čtyřleté klisny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kamu

17.1.2023 08:25
Kamu

XXX.XXX.149.113

Dobrý den všem, ráda bych se poradila ohledně své klisny CS. Letos jí bude pět let a pozorovala jsem to již od hříběte, ale nyní se to více ukazuje po změně stáje a zahájení přípravy na obsedání. Klisna je krevnatější, ve stádě byla spíš submisivní, v listopadu byla převezena na výcvik, výběh sdílí s jedním starším valachem, je ustájena pastevně (box zatím psychicky úplně nezvládá). Zpočátku spíš vedl valach, ale teď se situace obrátila, začala ho odhánět od sena, v případě, že se udělají dvě hromádky, odhání ho od vody. Dokonce jednou z výběhu odehnala ošetřovatelku, která šla valachovi nandat deku. To vše se stalo během říje, kdy se kobyla projevuje extrémně jinak, je "vypnutá", hodně říjí. Bohužel se kvůli tomu ve stáji dostala na samotku. Po skončení říje se zase uklidnila.
Napadl nás již i zdravotní problém, možná cysta na vaječníku..? Samozřejmě problém řeším i s veterináři, ale zajímají mě zkušeností ostatních.
Moc děkuji 🙏

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2023 08:46

Kamu napsal(a):
Dobrý den všem, ráda bych se poradila ohledně své klisny CS. Letos jí bude pět let a pozorovala jsem to již od hříběte, ale nyní se to více ukazuje po změně stáje a zahájení přípravy na obsedání. Klisna je krevnatější, ve stádě byla spíš submisivní, v listopadu byla převezena na výcvik, výběh sdílí s jedním starším valachem, je ustájena pastevně (box zatím psychicky úplně nezvládá). Zpočátku spíš vedl valach, ale teď se situace obrátila, začala ho odhánět od sena, v případě, že se udělají dvě hromádky, odhání ho od vody. Dokonce jednou z výběhu odehnala ošetřovatelku, která šla valachovi nandat deku. To vše se stalo během říje, kdy se kobyla projevuje extrémně jinak, je "vypnutá", hodně říjí. Bohužel se kvůli tomu ve stáji dostala na samotku. Po skončení říje se zase uklidnila.
Napadl nás již i zdravotní problém, možná cysta na vaječníku..? Samozřejmě problém řeším i s veterináři, ale zajímají mě zkušeností ostatních.
Moc děkuji 🙏

Ano, můžou to být i cysty. Viz vedlejší vlákno. Dají se zjistit ultrazvukem. Ale to by byla kobyla protivná nejen během říje.

Ale napadá mě taky a spíš- změna ustájení, výcvik - jaký? (ne všude mají postupy, které by se mi líbily) + ustájení jenom s jedním starším valachem - proč není ve stádě, které by ji případně porovnalo?

A proč si nezvykala na box od hříběte? Nikdy nevíte, kdy se to bude hodit.

17.1.2023 12:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

To sa bez ultrazvuku nezistí, môžu to byť cysty, alebo nádor théka granulóznych buniek, ten je pomerne častý a dá se pekne operačne odstrániť.

Tzv. nymfománia kobýl sa považuje za vadu pri kúpe a má, alebo mala, lebo toto je zo starej litertúry, tri formy:

Ľahká forma : kobyly šteklivé pod bruchom, tlačia sa na ľudí, švihajú chvostom, kopú, po troške močia, ľahko vzrušivé a ľakavé

Ťažšia forma: kobyly nepokojné, extrémne vzrušivé, všetko sledujú, ↓ apetít a horší výživný stav, pri manipulácii kvičia, močia, kopú a sú nespoľahlivé v práci

Ťažká forma : kobyly sa nedajú ovládať a sú nebezpečné pre človeka.

Pokiaľ nie je niečo s cyklom v poriadku, tak je ešte vhodné preskúmať, či kobyla neprijíma v krmive veľa fytoestrogénov (jetel, vojtěška), alebo nemá v KD priveľa bielkovín, prípadne či neprekonala nejaký zápal pohlavných, či močových orgánov, škaredý zápal maternice zvládne spôsobiť aj valach, ktorý kobylu počas ruje pripúšťa.

17.1.2023 12:49

Musela jsem kdysi z krmení vysadit slaďák (sypký) kobyla by říjela furt...

Přidejte reakci

Přidat smajlík