Zimní deka

Francouzský klusák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zimni.decka

17.1.2023 14:53
Zimni.decka

XXX.XXX.28.138

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jak cjstite zimní deku? Kobyla se mi v ní vyvalela v bahně a nevím jak ji mám aspoň trochu vyčistit? Děkuji za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2023 16:25

Zimni.decka napsal(a):
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jak cjstite zimní deku? Kobyla se mi v ní vyvalela v bahně a nevím jak ji mám aspoň trochu vyčistit? Děkuji za rady

Vydrbat kartáčem a vyprat. S impregnací. Kamarádka má pračku a poskytuje tuto službu i jiným majitelům.

A myslím, že toto nabízí i Equiservis.

Zimni.decka

17.1.2023 18:18
Zimni.decka

XXX.XXX.28.138

Dobře, moc dekuji

17.1.2023 19:12

Pokud bláto kape opucuju koštětem přímo na koni, pokud je už zaschlé na koni vykartáčuju a oloupu, neperu, aby neztratila nepromokavost 2-3 roky-pak koupím novou, max. umeju ocasní klapku, křížové mezinožní zápinky, některé deky mají jen tu pod ocasem, ale tu dávám pryč, deka se kobyle nepřetáčí nepadá , kobyla si na to čurala a moč jí cákala po nohách, tak to šlo do háje. že se koně v nové dece vymáchají v blátě musí člověk počítat, trochu zaúpí a jede se dál, deku vyperete a první co koník udělá, že se hned vyválí...
PS: nemám deky s flísem, vadí mi ty chlupy co se na to nabalují.

17.1.2023 22:02
helas

XXX.XXX.116.228

Jsem rebel :-) Moje rádobybílá kobyla má deky v provozu dvě. Obě jsou pláštěnky, čili bez podšívky. Jednoduše proto, aby byla aspoň trochu sedlatelná - u nás je většinu zimy bláto, nebo minimálně pro ni dostupná louže.

Jakmile je jedna tak hnusná, že se dá postavit i bez koně vevnitř, nasadím druhou a první beru domů vyprat. Jen odrbu, eventuálně opláchnu hadicí, nechám venku uschnout a pak vyperu (spraví to pračka na 6 kilo).

Ony ty deky stejně vydrží cca dvě zimy jedna, pak jsou už roztrhané příliš. A kupuju je, když jsou slevy. Tenhle systém slouží dobře už několik let. Jedna ta deka nepřijde ani na tolik, co stojí jedno kování :-)

18.1.2023 09:05

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud bláto kape opucuju koštětem přímo na koni, pokud je už zaschlé na koni vykartáčuju a oloupu, neperu, aby neztratila nepromokavost 2-3 roky-pak koupím novou, max. umeju ocasní klapku, křížové mezinožní zápinky, některé deky mají jen tu pod ocasem, ale tu dávám pryč, deka se kobyle nepřetáčí nepadá , kobyla si na to čurala a moč jí cákala po nohách, tak to šlo do háje. že se koně v nové dece vymáchají v blátě musí člověk počítat, trochu zaúpí a jede se dál, deku vyperete a první co koník udělá, že se hned vyválí...
PS: nemám deky s flísem, vadí mi ty chlupy co se na to nabalují.

No právě. Kamarádka (a jiní majitelé) mají deky s fleesem. Tam je třeba řešit i tu vnitřní stranu. Jinak by stačilo odrbat jenom zvenčí.

Nevím, jak to má zadavatelka.

18.1.2023 09:33

Tak přeci pokud nedávám deku na zahnojeného koně, tak vnitřní stranu řešit nemusím? Že je plná chlupů? No však jsou to jeho chlupy, tak neva... Nepříjemné je akorát to, když se ty chlupy propíchají do mezivrstvy mezi flískou a vrchní vrstvou, a pak se hromadí někde v nějakém koutku a dělají tam "kapsu" - to ale normální ošetřovatel koní nezná, protože nemá deky deset let jako já.....

Plstěnky máme z dob, kdy jsme pod ně nedávali dečky, chlupaté jak berany

18.1.2023 10:39

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak přeci pokud nedávám deku na zahnojeného koně, tak vnitřní stranu řešit nemusím? Že je plná chlupů? No však jsou to jeho chlupy, tak neva... Nepříjemné je akorát to, když se ty chlupy propíchají do mezivrstvy mezi flískou a vrchní vrstvou, a pak se hromadí někde v nějakém koutku a dělají tam "kapsu" - to ale normální ošetřovatel koní nezná, protože nemá deky deset let jako já.....

Plstěnky máme z dob, kdy jsme pod ně nedávali dečky, chlupaté jak berany

No, ono, jak se tam hromadí chlupy a prach a šupinky z kůže a pot... Tak si myslím, že to pro toho koně nemusí být úplně komfortní. Kór. když je chlupatý.

Asi jako kdybych nosila 2 měsíce v kuse jednu košili nebo svetr. Na holém těle.

18.1.2023 11:56
Arbora

XXX.XXX.134.29

To je trochu blbé prirovnanie, lebo človek má holé telo, kôň nie. Pot a špina sa zachytia aj na tých šušťákoch, len to nie je tak vidideť.
Takže za mňa, po sezóne deku vyprať dôkladne, v sezóne, pokiaľ je veľmi znečistená usušiť a aspoň okefovať, pri troche šťastia napadne občas sneh a deka sa zvonku očistí.

18.1.2023 12:57

Arbora napsal(a):
To je trochu blbé prirovnanie, lebo človek má holé telo, kôň nie. Pot a špina sa zachytia aj na tých šušťákoch, len to nie je tak vidideť.
Takže za mňa, po sezóne deku vyprať dôkladne, v sezóne, pokiaľ je veľmi znečistená usušiť a aspoň okefovať, pri troche šťastia napadne občas sneh a deka sa zvonku očistí.

Možná blbé přirovnání, ale co jsem zažila, jak se koně drbou, když se jim deka sundá...

18.1.2023 14:23

i po vyprání je ten flís plný chlupů a je to jako s kousavým svetrem....

19.1.2023 06:51

Asi tím, že máme nechlupatého holého plnokrevníka, tak jsem nezaregistrovala jiný diskomfort z deky, než statickou elektřinu. To je vážně nepříčetný. Ale dělají to jen některé deky (a mám pocit, že zrovna nejvíc po vyprání - určitě bude záležet na prášku a tak).

19.1.2023 15:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zimni.decka napsal(a):
Dobrý den,

Kartáčuji bahno z deky, přímo na koni. Jde hlavně o tu svrchní část. Naimpregnovaná deka bez bláta pošle vodu dolů. Ale u zablácené deky se voda v tom bahně drží déle.
Ocasní klapku zevnitř omývám vodou, zvenku zase jen kartáčuji.
Provázky pod ocasem jsem vyměnila za tu vyfikundaci, co je provázek provlečený bužírkou a zapíná se na karabiny do oček. Lze otřít, případně omýt.
Bez toho se deka větrem vzadu zvedá.
Popruhy mezi nohama čas od času vykartáčuji. Mám kobylu, takže nejsou pomočené.
Kupuji deky s hladkou podšívkou. Flísové se sunou dozadu a deka vepředu škrtí. S hladkou podšívkou upravím polohu jednou rukou. S flísovou jsem musela předekovávat.
Zimní deky na jaře okartáčuji z nejhoršího a pošlu vyprat a naimpregnovat.
Deky mi vydrží dlouho, ale po několika letech už je nelze použít do lijáku, jen, pokud mrzne.
Je potřeba vychytat, který střih koni pasuje. Pak je kůň spokojený a deky nejsou tolik namáhané.
V době, kdy jsem se ke koni nedostala každý den, měla jsem Bucasku. Teď mám deky různých gramáží a měním podle počasí.
Mám kobylu 24/7 a protože je nejstarší, občas ji ostatní vystrkají do nečasu. Díky dekám je zatím stále v pořádku. Ťuk, ťuk.

Přidejte reakci

Přidat smajlík