Dobrý den, prosím o radu.
Po návštěvě fyzio jsem zjistila ze koni nesedí sedlo. Jelikož momentálně teď hodně opadl, zhubl je opravdu těžké na nej napasovat kostrove sedlo. Rozhodují se tedy mezi padem ORX a bezkostrou Barefoot Chyennee Drytex. Momentálně bohužel na RD si ani nemohu dovolit nic jiného. Jezdíme pouze rekreačně 3-4x týdně na hodinku do terénu.
barefoot je taková sázka na jistotu si myslím co se bezkoster týká...
Ale Orx je česká značka a podle ohlasů se od svých začátků hodně posunuli kupředu.
Nevím ale jak daleko v Orxu pokročili. Doteď se m měla zato že je to vyloženě pad. Takže spíš na užití bez třmenů. To by u barefootu neměl být problém, používat třmeny.
Mám zkušenosti jak s BF (cherokee, cherokee classic, nevada, arizona, wellington, notting hill, merlyn), tak i s ORX eponou.
Pro koně lepší BF - dobrý pohyb, dobré opocení a celková spokojenost. Em dává najevo nelibost, pod BF sedly byl v pohodě. Pod Eponou zas tak moc v pohodě nebyl, sedla mu na kohoutek a ani speciální deka nepomohla. A to to byla Epona šitá na koně s kohoutkem.
Pro jezdce je potřeba sedla vyzkoušet. Epona nebyla špatná, ale soudím jen po dvou ježděních, kdy první byla pětiminutovka, s dekou pak asi 20 minut. Kůň řekl ne, tak jsem ho tím dál netrápila. BF sedla - každé je úplně jiné a je potřeba si do toho sednout. Některá jsem měla fakt ráda (třeba ty westerny) a jiná jsem úplně nesnášela (wellington, cherokee). A taky pozor - ne každá bezkostra sedí každému koni (třeba u těch westernů mi arizona seděla na kohoutkatého a na sudu se točila a naopak na soudek sedla nevada) a taky každý typ sedla bude na každém koni jinak ne/pohodlný (třeba ten Merlyn - na kohoutkovém mi sedlo jako takové nevadí, jen mě štvou opěrky, na sudu se mi v něm ale sedí blbě hned od začátku na stojícím koni. A to ani jeden kůň není párátko, oba jsou to welsháci, oba jsou širocí, jen má každý trochu jiný ,,tvar").
jinak ten klasický pad orx, původní beránkový neměl žádnou ochranu zad. na couračku pokud má koník dobrá záda a vy dobrou váhu a nevadilo by mu to proč ne. já si brala jen občas do terénu na pohodovou kratší vyjíždku ,,na zlepšení sedu,,
Kobyla diskomfort neprojevovala, ale je to kůň, co ho asi moc neprojevuje
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já pod beránkový ORX používám westernovou deku s paměťovou pěnou.