Množství krmiva v suchém stavu

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Fhbn

30.1.2023 11:01
Fhbn

XXX.XXX.72.5

Zdravím, zajmá mě, kolik krmiva dostávají vaši koně. Myslím pouze kyblíklvé kremení, ne seno. Jde mi o to, jaké množství / váha je ještě v pořádku na jednu dávku a kolik už byste řekli že je příliš.

30.1.2023 11:06
LucyLou

XXX.XXX.236.105

Takto nelze říct. Nevíme co chcete krmit a jakého máte koně. Pracuje? Jak je starý? Zkuste specifikovat a přiložit foto :)

30.1.2023 12:36
Arbora

XXX.XXX.149.42

Pokiaľ sa bavíme o jadrovom krmive, teda buďto čisto obilninách, alebo zmesiam, ktoré obilniny obsahujú, tak bezpečné sú maximálne tie dve kilá na jedno kŕmenie- ale to už je fakt hraničná dávka. Menej je lepšie.

30.1.2023 12:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

Kôň by mal dostať max 1,5-2 kg jadrového krmiva na jedno kŕmenie, 2 je už ale fakt dosť, no po návyku sa to dá.

Alebo aj 1 g/ kg hmotnosti/ 1 kŕmenie.

U ovsa je to 1,5 kg pre 600 kg koňa, orientačne.

Ten ovos by mal byť v stave, ktorý korešponduje so stavom koňa (chrup, TMJ) ho dokonale mechanicky spracovať a na to musí mať kôň aj kľud, čas, atď.

A chce to aspoň 6 hodín pauzu medzi kŕmením škrobovými krmivami.

V podstate ide o to, aby sa zabránilo prechodu nestrávených zŕn a nadbytku škrobu do slepého a hrubého čreva, kde kvasia.
Škrob sa má tráviť v tenkom čreve, kde sú na to enzýmy, preto sa má dávať jadro vždy až po sene, aby ho seno mechanicky nevytláčalo do slepého a hrubého čreva.

30.1.2023 12:39
jesie

XXX.XXX.224.171

Souhlas...maximálně kilo je bezpečná hmotnost...u mashových krmiv může váha narůst díky vodě,ve které je namočeno....

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2023 14:41

Na druhou stranu kyblíkové krmení ve formě vojtěšky, řepných řízků a senných granulí nedělá problém ve větších množstvích, pochopitelně.

Také u okopanin bych se neobávala větších problémů, pokud kůň bude dostávat třeba tříkilovou řepu najednou :-)

30.1.2023 19:08
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na druhou stranu kyblíkové krmení ve formě vojtěšky, řepných řízků a senných granulí nedělá problém ve větších množstvích, pochopitelně.

Také u okopanin bych se neobávala větších problémů, pokud kůň bude dostávat třeba tříkilovou řepu najednou :-)

Aha, tak nejako som to prečítala, že je otázka na jadro, njn

Fhbn

30.1.2023 21:44
Fhbn

XXX.XXX.154.53

Děkuji za reakce. Upřesnění:
Jde o 22 letého valacha ČT, ustájený 24/7, seno k dispozici neomezeně.
Výživový stav: hubený.
Práce: žádná.
Krmení: Spillers conditioning senior musli, fitmin reformer, granulované seno, kvasnice, mleté lněné semínko, MSM, vit C, ještě je v plánu slunečnicové semínko (taky mleté) a řepkový olej za studena lisovaný.
Teď dostává cca lehce přes 1kg ráno a večer (750g musli a 250g díl reformer, hrstka sena (100g?) + ten zbytek - rozmočené na kaši. Pohledově mi to připdá jako hodně a nerada bych mu dala naráz moc, aby mu z toho něco nebylo.
Na druhou stranu, opravdu by potřeboval přibrat a podle obalu spillers by měl dostávat na den 2,5-3 kg/den a reformer 0,5-1 kg/den, jenže je otázka na kolik dávek to mají nastavené…

Ps. O existenci výživářů vím, ale není to tak jednoduché (kůň není můj).

31.1.2023 07:18

Mně tam to granulované seno přijde naprosto zbytné, pokud ten kůň má přístup k senu adlibitně. To mu místo toho raději zamíchejte pár hrstí semínek, co vypadnou z balíku - to má rozhodně vyšší energetickou hodnotu a je to chutné.

Jak dlouho ho takhle krmíte? Jestli rozkrmujete teprve, tak je to samozřejmě na začátek v pořádku (klidně bych začala i menším množstvím na dávku, na pár dní, ale to už je jedno). Na skutečné vykrmení budete nejspíš muset přidat jednu dávku krmiva přes poledne a navýšit ten spillers aspoň na kilo v jedné dávce. Záleží na tom, jak velký efekt současné dávky uvidíte. Každopádně mám dojem, že ten spillers je mineralizovaný, a ten kůň rozhodně bude potřebovat plnou dávku toho vit-minu. On ten spillers ve složení taky neobsahuje jenom škrob, podstatná část je koukám tráva (zase drahý seno), takže vyšší dávky na jedno krmení bych se nebála. Pokud nemáte vůbec možnost dát tři dávky, a kůň se na současné dávce nebude zvedat tak, jak by bylo záhodno, tak budete stejně muset zvednout ty dvě dávky.

Dekovaný? Pokud ne, zadekujte.

31.1.2023 07:50

Fhbn napsal(a):
Krmení: Spillers conditioning senior musli, fitmin reformer, granulované seno, kvasnice, mleté lněné semínko, MSM, vit C, ještě je v plánu slunečnicové semínko (taky mleté) a řepkový olej za studena lisovaný.
Teď dostává cca lehce přes 1kg ráno a večer (750g musli a 250g díl reformer, hrstka sena (100g?) + ten zbytek - rozmočené na kaši. Pohledově mi to připdá jako hodně a nerada bych mu dala naráz moc, aby mu z toho něco nebylo.
Na druhou stranu, opravdu by potřeboval přibrat a podle obalu spillers by měl dostávat na den 2,5-3 kg/den a reformer 0,5-1 kg/den, jenže je otázka na kolik dávek to mají nastavené…

Tak to je problém.

Kůň 22 let si zaslouží nejen výživáře, ale v první řadě veterináře, vyšetření krve a zubaře. Tak bych to udělala já.

Kyblíky čehokoliv to nevytrhnou. Za mě.

Fhbn

31.1.2023 08:29
Fhbn

XXX.XXX.154.3

Krmíme v tomhle složení týden, předtím bez spillersu, ale víc gr. sena určitě přes měsíc.
Deka už je pořízená (200g), ale nemám s dekováním žádnou zkušenost a on má chlupy chlupy jak medvěd. Nevím jestli mu ji můžu prostě dát a nechat být, aby mu zase nebylo horko. Zatím je plán dávat deku když bude mrznout, nebo když bude vypadat, že je mu zima.
Bohužel třetí dávku není možné přidat. Resp. když tam jsem, tak mu ji dám, ale není to každý den.
Je mi jasné že veterinář, výživář, krve a tohle všechno by prospělo, bohužel nemám tu možnost to zajistit. Snažím se aspoň takhle.
Takže myslíte, že třeba 1kg spillers a 300g reformer by ještě mohlo být na jednu dávku v pohodě? Nebo i víc?
A když přidám ještě obědovou dávku tak dávat stejné množství jako ráno a večer, nebo míň? (Raní a večerní dávka není po 12h. Je to třeba v 9 a 16 jak kdy)

Fhbn

31.1.2023 08:38
Fhbn

XXX.XXX.154.3

Zubaře měl na podzim.

31.1.2023 08:45
Arbora

XXX.XXX.149.42

Fhbn napsal(a):
Zubaře měl na podzim.

So sedáciou? Krv ste robili? To žerie, dostane sa k nemu, nemá problém v stáde?

31.1.2023 08:47
evcusik

XXX.XXX.44.223

Otázka je jestli to vůbec k něčemu bude - jestli se dostaví kýžený výsledek.

Ad dekovani - dekuje se podle komfortu koně, s jednou gramazi si těžko vystačíte. Nejde děkovat v +5 a -15 stejnou dekou. Pozdě bycha honit, pokud máte starouška, péče o jeho komfort a váhu začíná už v srpnu. Resp na co čekáte s dekou, proč už není zadekovany, když hubne?

Aspoň za zuby a zhodnocení krmné dávky bych se přimlouvala. Pytel spilersu stojí 600-800Kc, docela drahý pytel za ovoněný ječmen, pšenici, slunecnici,ovesné otruby a další. Vyzivar ze statkových krmiv vymyslí mnohem vhodnější a vyváženější směs na pribrani a cena bude taky trošku jiná - minimalne v poměru cena/výkon. (Fajn je i pohledat místní zemědělské družstva, co nabízí*)

Reformer je taky na poměr cena výkon dost drahý a má zbytečně pšenici a vojtěšku v sobě, takže kdo ví kolik těch rýžovém tam je. A neřekla bych že 300g se nějak víc projeví...

*v mém okoli druzstevní granulovana směs podobného složení je za 320Kc/20kg

31.1.2023 10:09

Šup deku na něj. Pršosněžení a vítr jsou nejhorší, tyhle teploty kolem nuly a střídačka mrazu a pršení je na budku, aspoň před tou vodou a větrem je třeba ochránit. Že má kožich, to je dobře, pokud je hustý, deka mu ho tolik nesplácne. Jako nouzi můžete pod tuhle dát ještě odpocku na tohle hnusné počasí, a až bude nad nulou a sluníčko, tak spodní sundat. Ale za mě každá nepromokavá deka bude lepší než nic.

Dokud se pod dekou nepotí, tak nemám osobně důvod si myslet, že by se přehříval.

Jinak tedy já v +5 a větru a pršení (pocitovka nula) klidně zadekuji stejně jako v -15.

Ony ty kompletní směsi mají výhodu, že jsou v nich ty obiloviny často vhodně tepelně upravené, což značně zvyšuje stravitelnost (energ. hodnotu). Jak je to v družstevní směsi, to nevím. Ale místo reformeru bych tedy osobně taky dala čisté rýžovky a případně vojtěškové granule (já je ráda pro případ vředů).

31.1.2023 10:38

Koník je starý, chlupatý, opadá, nemá cushinga? Tam jsou obiloviny k ničemu...
pytlové müsli je dnes neskutečně drahé v porovnání cena výkon, opravdu by jste musela krmit 2-3 kg /denně (ne najednou,denně) ale je pravda, jak píše Buggyra, že zrníčka jsou tepelně upravená a lépe stravitelná.
Ve vašem případě bych celo dávku překopala.
řepa(používám k zamíchání dalších ingrediencí), extrud soja-len(nebudete muset pak dávat už jiný len) ty rýžovky, granul. vojtěšku místo granulovaného sena, a ten zbytek co dáváte, plus minerálku bez vápníku...a deku sundat až na jaře.

31.1.2023 10:44
evcusik

XXX.XXX.31.172

to mi povezte, jsou zrna tepelně upravená když projdou extruderem :D (při výrobě granulí).

Jinak já furt lobuju za vyzivare - nikdo jsme koně neviděli, neznáme všechny okolnosti (anamnézu, managment,..)

31.1.2023 10:44

Ale kolik čeho, to musí určit ten výživář, resp. někdo, kdo to spočítá (mně se nechce ). A olej můžete přidat vždycky a k čemukoli.

31.1.2023 11:17
Pipilota

XXX.XXX.95.119

Hele on výživář není až tak drahý (Ing. Mechová cca 2000,-?). Velmi se za to přimlouvám, peníze se vrátí při správném krmení už za pár měsíců. A je to zvládnutelné přes email - prostě pár fotek a míry a ideálně i váha koně (ne vždy je kde koně zvážit - ale i měření obvodu hrudníku taky hodně pomůže).
Např. já mám 21 let starou dušnou kobylu na senu v noci bez omezení než sítí (přes den je ve stádečku a tam už se senu nemůže věnovat pořád - šťuchají se a ona je nejslabší, ustoupí). Do kyblíku jí dávám jako základ důkladně namočené řepné řízky, vojtěškové granule, pšeničné otruby a extrudovaný len. K tomu přidávám klíčený ječmen (je měkký na skus a obsahuje enzymy a vitamíny), pivovarské kvasnice, vyvazovač mykotoxinů, minerálku se selenem (zdravý srdeční sval). Do vody přidávám vitamín C - protože staří koně ho hůř vstřebávají a je ho potřeba k hojení a navíc v druhé půlce zimy už je ho v seně méně.
Množstevně je toho po namočení a nabobtnání15 litrů - ale je to poník 130KVH. U ČT počítejte na jedno krmení s pořádným kýblem (stavební 30 l) - ta hmota by měla být jako rašelina. (a chystání je trochu logisticky složitější na počet kyblíků - v menších si namočím řízky a pak to přeliji do většího, kde mám vše ostatní a nechám už jen cca 20 minut natáhnout vlhkost) Je dobré, že máte možnost dokrmovat z kyblíku 2x denně. Za mě by jste ho měli být schopní dokrmit za 2 měsíce - to stojí za to. Určitě bych u vás místo pšeničných otrub dala rýžové.

31.1.2023 11:21
Pipilota

XXX.XXX.95.119

evcusik napsal(a):
to mi povezte, jsou zrna tepelně upravená když projdou extruderem :D (při výrobě granulí).

Jinak já furt lobuju za vyzivare - nikdo jsme koně neviděli, neznáme všechny okolnosti (anamnézu, managment,..)

no je to o nastavení stroje - někdo to dělá blbě a výsledkem je hořká granulovaná vojtěška

Ale ono u těch obilovin - no to je slovo do pranice... u ječmene už jen i to že je zrno zlomené zvýší jeho stravitelnost (ale není to tepelně opraveno). Asi si to spletli s pufováním.

31.1.2023 11:31
evcusik

XXX.XXX.15.3

Pipilota napsal(a):
no je to o nastavení stroje - někdo to dělá blbě a výsledkem je hořká granulovaná vojtěška

Ale ono u těch obilovin - no to je slovo do pranice... u ječmene už jen i to že je zrno zlomené zvýší jeho stravitelnost (ale není to tepelně opraveno). Asi si to spletli s pufováním.

já se učila že je to mašinka co dělá vyšší teplotu a tlak, takže něco to se zrny určitě udělá ;) ale možná se mejlim, můj obor to není

31.1.2023 11:35

Záleží na stupni zmazivovatění škrobu. U neporušeného semene záleží na tom, jak ho dokáže kůň zpracovat, u našrotovaného je to lepší, nezáleží tolik na tom, jak to požvýká kůň, ale i tak k změnám struktury škrobu začne docházet až v TT koně, a za dobu průchodu se nemusí škrob strávit dostatečně - z toho riziko kvašení v tlustém střevě či nestrávení vůbec.

Jakákoli tepelná úprava je benefitní, od povaření a vločkování za tepla přes různé extruze (no ale pozor, ty můžou být i za studena) nebo pražení až po pufování.

31.1.2023 11:51
šimlík

XXX.XXX.215.18

To seno je kvalitní, nebo je to vymoklý balík na dešti a koník ještě nemá šanci se k němu dostat ?

Je koník správně odčervený. Granule bych trošku navlhčila před krmením, některé dost bobtnají.

Týden je krátká doba, minimálně měsíc a budete v obraze. Pokud má cushinga, tak bude problém v jádru a to bez veta nedáte.

31.1.2023 12:48

Při úpravě zrnin jde o rozbití velkých škrobových granul (u ječmene, kukuřice) , aby byly živiny v tenkém střevě lépe zpřístupněny.

31.1.2023 12:57

evcusik napsal(a):

https://www.nutrin.cz/extruze/

to je pro ostatní, kteří nepochopí , že jste to myslela ironicky. no ale granulování a extruze není stejné. ale ten mechanický tlak a nějaká teplota tam bude....:D

31.1.2023 14:02
Pipilota

XXX.XXX.95.119

evcusik napsal(a):
já se učila že je to mašinka co dělá vyšší teplotu a tlak, takže něco to se zrny určitě udělá ;) ale možná se mejlim, můj obor to není

"mašinky" jsou různé a pak i výsledky jsou různé... jenže v naší kotlince se na pytel píše kde co "supr frupr", ale často skutek utek... tak je potřeby dát nohy na zem a mrknout se na základy (za mě vede vždy poměr cena/výkon - a to u dokrmování zanedbaného opravdu nejlépe dohoní kvalitní statková krmiva se spec. doplňky z laboratoře. Je to pracné, ale levnější než barevné pytle.

31.1.2023 19:47
Horsana

XXX.XXX.40.140

Fhbn napsal(a):

Nejde o to, na koľko to majú nastavené.

Bol v lepšej kondícii kým bola tráva a teraz schudol?
Ak je to tak, nedokáže mechanicky spracovať seno, nie tak a koľko, koľko by potreboval.

Nie je potrebné mu kupovať Spillers, postačí vám nejaký miaganý/šrotovaný ovos (nameliete aj v kafemlynku), SENNÉ pelety koľko zožerie a ryžové otruby sú fajn, v tých sú aj otruby a vojtěška, majú anabolický účinok a fungujú, no v čase, kým sa metabolizmus preklopí z katabolizmu do anabolizmu by som dávala plnú dávku. K tomu ľan a olej a bude ako nový.

Medzi veľkým objemom a veľkou koncentráciou škrobov je priepastný rozdiel.

Seniori so zlým chrupom na jedno kŕmenie zvládnu 2-3 kg senných peliet, zaliate vodou to napučí do "šokujúceho" objemu pre tých, ktorí na to nie sú zvyknutí.

1.2.2023 11:42

...kým sa metabolizmus preklopí z katabolizmu do anabolizmu...

Jen ze zvědavosti - to se pozná jak?

1.2.2023 11:55

No že přestane hubnout a začne nabírat.

1.2.2023 12:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

...kým sa metabolizmus preklopí z katabolizmu do anabolizmu...

Jen ze zvědavosti - to se pozná jak?

To poznáš :)

Prestane chudnúť, potom začne jeho telo vyzerať inak, ale ešte okometricky nie že by pribral, ale niečo sa zmení, ožije, apetít sa zlepší, nakoniec začne priberať a potom už to ide veľmi rýchlo hore.

Dá sa aj vážiť, atď.

1.2.2023 12:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

No že přestane hubnout a začne nabírat.

Jop :)

Fhbn

4.2.2023 08:30
Fhbn

XXX.XXX.154.27

Děkuji za různé názory, byť se tedy dost rozcházejí.
Zubaře měl na podzim, se sedací. Krve se nedělaly. K senu se dostane a ve stádě problémy nemá (je “vedoucí” - nikdo si na něj nedovolí). Seno by mělo být dobré.
Děkuji za radu s dekou, už ji má na sobě a nepotí se, tak asi dobré.
Na cushinga nevypadá. Srst měl v zimě dlouhou vždycky (přes 10 let co ho znám) a líná normálně.
Na trávě asi jako každý jiný kůň prospívá lépe, ale té teď moc není.

Co se výběru krmení týče…
Fitmin reformer jsem vybrala protože jsou to rýžovky (na přibrání) s vojtěškou už ve správném poměru (Ca:P). Sama se to bojím míchat abych nenadělala víc paseky než užitku. Navíc mu po vojtěšce otékají nohy, což bylo i jedním z důvodů ke zkušení jiného krmiva (co kdyby mu vadila i vojtěška v tom fitminu).
Spillers proto, že si je lidi chválí a prý i vidí výsledky + je to bez vojtěšky, mineralizované a dělané pro staré koně s tendencí k hubnutí.

Mám obavy z míchání si krmiva z komponentů, abych mu spíš nepřihlršila špatnými poměry nebo nedobře zvolenými komponenty.

Je možné, že by prospíval lépe kdyby měl granulované seno místo klasického, ale to bohužel nedokážu zajistit. I to 2x denně je občas těžší zajistit (3x když se mi povede být tam přes poledne). Nehledě k tomu že ho stejně nechce žrát (zkoušela jsem).

4.2.2023 13:55
Horsana

XXX.XXX.40.140

No a žeriem to seno, na plnú hubu, žuje normálne, nepadajú mu z huby žuvance?

4.2.2023 15:50

Starým koním se zuby až tak moc nebrousí, jen se to zreviduje a "upraví" , málo už dorůstají, pokud vůbec, a když to veme někdo z gruntu je koník jako bezzubej. Takže i na to bacha.

Fhbn

5.2.2023 13:16
Fhbn

XXX.XXX.92.142

No, je pravda že když se nad tím zamyslím tak jsem ho už docela dlouho neviděla žrát “na plnou hubu”. Spíš si bere po troškách. Ale nic mu nepadá - nežmolkuje.

Na podzim, když se mu dělaly zuby, tak paní doktorka říkala, že tam má 4 trochu volnější, které můžou a nemusí být bolestivé, ale že na trhání to není. Ale nevím jestli je možné, aby se od listopadu zhoršily natolik aby už byly na vytažení.

Máte prosím případně tip na dobrého výživáře? Kdyby se mi povedlo majitele přesvědčit. Vím zatím o Monice Mechové a Denise Tiché.
Prosím buď online nebo Zlínský kraj.

5.2.2023 13:41
liva

XXX.XXX.64.46

U starších koní, pokud začnou špatně žrát se všichni zaměří na hubu a zuby a poněkud se zapomíná na čelistní kloub.
Může být postižený artrózou nebo blokací a tím pádem je žvýkání pro koně bolestivé.
Mám osobní zkušenost u našeho staříka.
Žvýkal opatrně “na půl huby”, naše MVDr kontrolovala opakovaně zuby… a nenacházela žádný problém.
Pak přijela fyzio, odblokovala, i přes obrovské valachovy protesty, čelistní kloub a bylo po problému.

5.2.2023 14:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nezapomíná, ale toto nie je zadávateľky kôň, neviem, či tam hrozí nejaký RTG od majiteľa

Ak je artróza, nuž tak i tak skončí na kašiach, proste chrup a celé mechanické spracovanie vláknitej potravy už nefunguje na sto percent, nejaký zub môže vypadnúť, bolí, má diastémy, nikto nevie, lebo sme správu nevideli.

Odblokovanie čeľustného kĺbu by som rada vidieť, nemáte to nejako zdokumentované, akože žranie pred a po?

5.2.2023 18:30
liva

XXX.XXX.64.46

Odblokovanie čeľustného kĺbu by som rada vidieť, nemáte to nejako zdokumentované, akože žranie pred a po?

Pro Horsanu:
Zdokumentované to nemám, ale viděla jsem to .
Jezdí k nám pravidelně MVDr Thurnvaldová. Stařík její ošetření miloval.
Vždycky se před ošetřením ptala, jestli má nějaký problém a já jsem zmínila to žvýkání na půl huby.
Zaměřila se fakt na hlavu a čelist, dědkovi se to nelíbilo, tušil nějakou zradu…
Pak provedla jakýsi manévr a ozvalo se hlasité lupnutí.
V první chvíli mě napadlo, že je to v pr.eli, že mu Dr ulomila čelist.
Valach ztuhnul, koukal, pak se začal olizovat, zívnul si, prostě začal zkoumat hybnost a potíže se žraním byly pryč.

Přidejte reakci

Přidat smajlík