T12

XXX.XXX.42.206
Zdravím, mám dotaz máte na nějaké rady, tipy ohledně vydření chlupů od jezdecké boty na břiše koně? Přemýšlela jsem nad pásem kolem břicha, ale ještě předtím jsem se chtela zeptat, jestli vám pomáhá něco jiného nebo jak to řešíte.
Předem dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

T12
napsal(a):
Zdravím, mám dotaz máte na nějaké rady, tipy ohledně vydření chlupů od jezdecké boty na břiše koně? Přemýšlela jsem nad pásem kolem břicha, ale ještě předtím jsem se chtela zeptat, jestli vám pomáhá něco jiného nebo jak to řešíte.
Předem dekuji
Já to řešila trenérem. A klidnou holení.
Ale uznávám, že zimní chlupy (pokud není kůň dekovaný nebo holený), se ošoupou snáz. Ale stejně bych se zamyslela nad svým jezedeckým uměním. Viz výše.

Ještě mě napadlo - Jestli se vám vydřely teď po Novém roce, tak to může být klidně tím, že ztratily kvalitu - nejsou tolik (některé vůbec) vyživované, chystá se výměna srsti. Pokud vám kůň už líná, můžete je mít vytahané kvůli tomu.... Pokud je to jen estetický problém, tak ten pás pomůže (teď už ne, ale příští rok po Vánocích nasadit).
T12
napsal(a):
Předem dekuji
Tak pokud to vzniká tím, že koně neustále pobízíte, tak pomůže jedině trénink na zcitlivění na pomůcky holení.
Pokud to vzniká neklidnou holení, která vám lítá dopředu dozadu, pomůže jedině váš trénink a správná délka třmenů.

Je to od pat.sundat paty z koně.prodlouzit holeně....uvolnit koleno.a to jen přiložit.
Lezou vám nohy nahoru.protoze se jíma drzite.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.135.181
Klasický "neduh" provozních koní.
Tam, kde se toto projeví, by si měl sám jezdec/jeho trenér sáhnout do svědomí.
Nemyslím to jako útok na Vás, ale tohle je opravdu čistě antropogenního původu :)
Základem je prostě špatné ježdění a zkažený kůň.
MÁ to 2 aspekty:
1) kůň má být naučet, že při práci je důležitý rytmus, tj. že když jezdec "rozhýbe jeho nohy", za rychlost přejímá zodpovědnost kůň. Pobídka má přijít pouze ve chvíli, kdy se rytmus mění, tj. kůň zpomaluje. A to je celé.
2) Pobídka do každého kroku je velmi velký nešvar a doposud většina koňské veřejnosti toto nechápe - že tím jen tupí koně. Kůň je vysoce senzitivní zvíře. Je schopné na své kůži cítit sedět mouchu a pouhým škubnutím kůže ji setřást. Proto musí být schopný zareagovat na jemnou pobídku jezdce.
3) Opravit koně je trošku běh na dlouhou trať, ale jde to. Nejdřív je důležité naučit koně udržovat rytmus ze země. Tj. práce v kruhovce, na lonži, nemusí to být nijak rychlé, ale musí to být konzistentní. Lonžák/slovní pobídku použiju jen ve chvíli, kdy kůň zpomaluje. Když se tohle kůň naučí - udržovat si tempo sám - tak začnu v sedle. To by měl udělat zkušený jezdec.
A pak pod dozorem Vy.
Pobídnu, nechám koně rozejít, holeně klidně i přehnaně od sedla, prostě nedopustit, aby rušily koně (!). Když chci lepší tempo, opět požádám HOLENÍ, připadně si dopomůžu tušírkou za holeň (nemusí se jednat o žádné bytí).
Pochopí to každý kůň.
Opravdu se zamyslete nad stylem svého ježdění. Tohle je pro koně jedna z nejméně komfortních věcí, když jdou pod sedlo a to, že otupí, je ta lepší varianta pro Vás, jsou koně, do kterých zaryjte patu a nestíháte brzdit.
Jinak hlavu vzhůru, jde opravdu jen o to koně redrezurovat a sebe hlídat, jak v sedle sedím. Osobně mám také neklidnou holeň, ale kůň je velmi chlupatý a v místě holeně nemá ani známku po zkřiveném chlupu. Prostě ví, jak má reagovat a co po něm chci a já ho holení prudim jen když je to opravdu potřeba.
Taky by se Vám nelíbilo, kdybyste myla nádobí a za Vámi by stála Vaše mamka a v jednom kuse opakovala "myj nádobí, myj nádobí, myj nádobí...." a u toho do Vás šťouchala prstem.