Dobrý den,prosím o posouzení tohoto sedla,kdo se vyzná a bude tak hodný,ztratit zde chvilku času. Moc se v nich nevyznám,ale toto se mi líbí a Anglie je na koníka nenapasovatelná. Předem děkuji,přeji všem hezký den.
Uživatel s deaktivovaným účtem

elzenek
napsal(a):
Dobrý den,prosím o posouzení tohoto sedla,kdo se vyzná a bude tak hodný,ztratit zde chvilku času. Moc se v nich nevyznám,ale toto se mi líbí a Anglie je na koníka nenapasovatelná. Předem děkuji,přeji všem hezký den.
Já teda nevím, ale posoudit sedlo bez koně asi nejde, ne?

elzenek
napsal(a):
Myslela jsem kvalitu sedla ,zpracování ,jsi se dá poznat. Zkušené oko určitě bude vědět. Diky
To určitě dá (já to teda nepoznám). Ale to stejně neznamená, že to vašemu koni bude sedět. A já pochopila, že to je to, oč tu běží.
Já klidně koupila i sedlo obnošené, ale padnoucí.
Uz podle zpracovani to bude dost archaicke sedlo (rok 2004 podle vyrazeni?), zakladni typ nejakeho no name sedlare. Toto bych nebrala ani za zlate prase, je to jen kostra potazena kuzi... upadne vam prd.el . Dalsi poznatek - pokud nenapasujete anglii, tak western je na napasovani jeste tak 1000x horsi.
napsal(a):
To určitě dá (já to teda nepoznám). Ale to stejně neznamená, že to vašemu koni bude sedět. A já pochopila, že to je to, oč tu běží.
Já klidně koupila i sedlo obnošené, ale padnoucí.
Právě jsem ho chtěla nechat z aslat na zkoušku,ale chtěla jsem zda by někdo mohl posoudit,zda to má vůbec cenu,nebo ne.
elzenek
napsal(a):
Právě jsem ho chtěla nechat z aslat na zkoušku,ale chtěla jsem zda by někdo mohl posoudit,zda to má vůbec cenu,nebo ne.
Proč je anglie nenapasovatelná?
Ty fotky sedla jsou pro posouzení rozměrů v podstatě na nic, ale podle té první bych velmi orientačně typovala na sedlo vhodné pro koně bez kohoutku, širokého v lopatkách.
Kvalitu nikdo podle fotek moc nepozná.
Může to být sedlo českého sedláře nebo může být dovezené z ciziny.
Já jsem vlastnila sedlo, které kdysi bylo převezeno z Ameriky a i přes staří bylo kvalitní, pohodlné a do dnes je plně funkční.
Co ví o historii sedla prodávající?
Pokud by se mi sedlo vizuálně líbilo, poslání na zkoušku bych rozhodně absolvovala.
liva
napsal(a):
Kvalitu nikdo podle fotek moc nepozná.
Může to být sedlo českého sedláře nebo může být dovezené z ciziny.
Já jsem vlastnila sedlo, které kdysi bylo převezeno z Ameriky a i přes staří bylo kvalitní, pohodlné a do dnes je plně funkční.
Co ví o historii sedla prodávající?
Pokud by se mi sedlo vizuálně líbilo, poslání na zkoušku bych rozhodně absolvovala.
Neví o něm nic,ptala jsem se.
Když to tak teoreticky řeknu. Takřka nepochybuji o kvalitě sedel třeba i Indických ala natowa v poměru cena - výkon .. Problém je, že koním prostě nesedí....
Kentaur sedla sou v ČR vpodstatě vrcholem sedlářství... Ale jak od fyzioterapeutů tak majitelů koní jde slyšet že nové kostry a typy sedel nesedí téměř žádnému koni, který není v 'moderním' typu teplokrevníka.
I to je důvod,proč jsem sháněla sedlo starší. Kvůli dřevěné kostře a poctive práci. Bohužel kůň není můj,takže investovat větší částku se mi nevyplatí. Navíc má krátký kulatý hřbet a široký velmi nevýrazný kohoutek ,takže je problém,když zazlobi,že se všechna anglická,dosud zkoušená sedla posunou až na krk. Jediné,co na něm drželo ,byl western. Jeden však příliš úzký a druhý celkové veliký. Proto sháním westernové sedlo.

K anglickému sedlu dejte podocasník, a máte to. Pokud sedí tak, aby netlačilo a nedřelo, budete mít vyhovující sedlo a klouzat dopředu nebude. Také lze pomoci protiskluzovou podložkou pod sedlo.
Jinak skutečně souhlasím s tím, že western je na napasování náročnější než anglie, tedy hlavně proto, že western prostě neuhne. U anglie, která není ještě úplně kamenná, si polštáře sednou maličko podle nového hřbetu, a kvalitní anglie se dá přecpat za rozumný peníz. Western je prostě stlučených pár prken, může se tak maximálně zkroutit a vykřivit (to anglie taky, o tom žádná), ale není tam ani náznak šance na přizpůsobení.
Pokud nemáte možnost koupit sedlo se sedlářem tak, aby skutečně sedělo, holt vezměte anglii, která koně netlačí a nedře, a dejte podocasník. No a co možná investujte aspoň do zkušenějšího fyzioterapeuta, aby vám to schválil.
Ale třeba budete mít štěstí a natrefíte strašnou náhodou na western, který bude sedět (<- a to si musíte nechat ověřit někým zkušeným). Pak nehleďte na kvalitu (pokud hledíte na cenu, tak v kvalitních sedlech moc výběr mít nebudete) a raději hleďte na to, abyste si každý rok překontrolovala někým zvenčí, zda sedlo ještě sedí.
Kvalita sedla je sice dobrý ukazatel jeho trvanlivosti, ale první je vždy to, zda koni sedí. Bez toho můžete mít barák plný špičkových sedel a stejně budete jezdit na kole.

Píšete o krátkém koni a uvažujete o westernu? Konkrétně tohle sedlo má strašlivě dlouhé sukně, pokud je ten kůň fakt krátký, tak to bude mít až na zadeli. Taky jsem měla tenhle problém (a s mladou to bude ještě horší se obávám) a žádný WR se sukněmi na ní napasovat prostě nešel. Tak jsem si nechala ušít sedlo bez sukní a super. Ale je to investice no.
napsal(a):
Píšete o krátkém koni a uvažujete o westernu? Konkrétně tohle sedlo má strašlivě dlouhé sukně, pokud je ten kůň fakt krátký, tak to bude mít až na zadeli. Taky jsem měla tenhle problém (a s mladou to bude ještě horší se obávám) a žádný WR se sukněmi na ní napasovat prostě nešel. Tak jsem si nechala ušít sedlo bez sukní a super. Ale je to investice no.
To máte pravdu,uz jsem to trochu víc nastudovala,takže to nebude uz kvůli tomu ono
Pravé ořechové.