Kůň po mně vykopnul

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jijjjs

7.2.2023 19:50
Jijjjs

XXX.XXX.130.199

Dobrý den, potřebuji poradit, jednou jsem byla ve výběhu u kone o ktereho se staram, chodil za mnou a nebyl nijak agresivní, ale pak kdyz jsem chtěla aby naklusal, nebo jsem se prostě rtrošku rozeběhla, kůň povyhodil přední nohou, natočil se ke mně zadkem a vykopnul po mně, pak běžel pryč ke koním. Bylo by mi jedno to ze odběhnul, že už nemá zájem, ale nemusí být hned agresivní ne? (Koni je 18 let)

7.2.2023 20:05
makki

XXX.XXX.194.14

Když se rozběhnete ve výběhu, je možné, že si to vyloží, že si s ním chcete hrát po koňském způsobu. Asi to pro něj bylo nepřehledné.

7.2.2023 21:11
lenacia

XXX.XXX.63.239

A proto se ve výběhu po koních takové věci jako popobíhání nechtějí...
Kůň to, jak už řekla makki bere jako hru. Případně vás bere jako predátora... A povyhození nohama je způsob jak hraní tak i obrany...

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2023 07:06

A nebo jste mu nevědomky vstoupila do prostoru, obtěžovala ho požadavky, nějakým způsobem mu znepříjemnila život, a protože jste nevědomky ignorovala všechny jeho předcházející signály, musel dát svůj postoj najevo nakonec až pohozením zadkem.

Nic špatného tím nemyslel, prostě vám to jen řekl "po koňsku". To, že potom odešel pryč, ukazuje na jeho nekonfliktnost.

Naučte se sledovat jemnější komunikační signály a cvičte s koněm ve volnosti jen, když vám o to stojí.

8.2.2023 08:28

Jijjjs napsal(a):
Dobrý den, potřebuji poradit, jednou jsem byla ve výběhu u kone o ktereho se staram, chodil za mnou a nebyl nijak agresivní, ale pak kdyz jsem chtěla aby naklusal, nebo jsem se prostě rtrošku rozeběhla, kůň povyhodil přední nohou, natočil se ke mně zadkem a vykopnul po mně, pak běžel pryč ke koním. Bylo by mi jedno to ze odběhnul, že už nemá zájem, ale nemusí být hned agresivní ne? (Koni je 18 let)

Viz výše. Nejspíš neumíte číst jemné koňské signály. Znáte přísloví chytrému napověz, hloupého...?

Odhaduji, že váš věk ani zkušenosti nebudou velké.

Jjjisjj

8.2.2023 12:25
Jjjisjj

XXX.XXX.25.175

To je pravda, jde mi nějak říci jaké např. Signály? Kůň na mě koukal, jedno ucho měl natočené ke mně(nemel je vzadu), vypadal v klidu, pardon nevim jakých dalsich signalu si mam vsimat

8.2.2023 12:31

Nejde to nějak říci.
Musíte koně pozorovat a při tom vám člověk znalý může ukazovat, co a proč kůň dělá. Lze to také odvodit od reakcí ostatních členů stáda.

Tady se něco dozvíte https://equichannel.cz/clanky/recenze-testy/konejsive-signaly-a-rec-tela-u-koni-moda-nebo-kniha-pro-kazdeho a určitě existují i další možnosti vzdělávání.
Ale že by vám to někdo popsal v diskusi, to si nemyslím. Za takové věci se platí

8.2.2023 19:27

Jjjisjj napsal(a):
To je pravda, jde mi nějak říci jaké např. Signály? Kůň na mě koukal, jedno ucho měl natočené ke mně(nemel je vzadu), vypadal v klidu, pardon nevim jakých dalsich signalu si mam vsimat

To vám od klávesnice nikdo neřekne. Možná by pomohlo video. Ale spíš potřebujete zkušeného člověka na místě.

Jijjjs

10.2.2023 21:09
Jijjjs

XXX.XXX.130.199

Když mi o to stojí...ochotně za mnou jen tak chodil, byla jsem v ohradě asi hodinu, a věděl že žadné jídlo nemám..

Přidejte reakci

Přidat smajlík