Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

littlepinkpony

8.2.2023 09:04
littlepinkpony

XXX.XXX.255.188

Ahoj, máme 16 letého hucula, který je problematický.. je to valach, ale hřebčí, utíká a člověka nerespektuje. Kastrovaný byl v necelých dvou letech. Z lonže utíká, jízdárenskou práci nesnáší - nespolupracuje. Člověka utáhne bez problémů i na udidle. Teď používáme ohlávku s řetízkem. Dříve jezdil hodně na vyjížďky, ale vždycky jen s druhým koněm, a i tak byl schopný utéct i s dospělým chlapem. Teď jsme tedy udělali velký pokrok a jde i na kratší procházku na ruce sám, ale i to je boj. Dojíždí za ním trenér, hodně se od té doby zlepšil, pokroky vidět jsou. Když má dobrou náladu, ze země pracuje hezky, i docela ochotně, ale pak se najednou z ničeho nic sekne, vytrhne se a uteče pryč a pak ho klidně i půl hodiny naháním. Nikdy ale neutekl nějak daleko, vždycky se vrací ke koním, jinam nejde. Stačí aby v dálce viděl jiné koně, když jsme venku a po člověku vykopne a vytrhne se a letí za nimi a to už je prostě o zdraví nejen o mé, ale i o zdraví jezdců a koní za kterými on pak běží - s koňmi se hodně kope.. To nemluvím o tom, když je venku a má na zádech jezdce a v dálce se objeví koně.. je pak k nezastavení, a jezdce schazuje..ve stádě se snaží být první, ale naštěstí je ještě pod vedoucím valachem. Hodně si dovoluje na ostatní koně. Už tak nějak začínám ztrácet naději, že se to třeba zlepší, tak bych chtěla slyšet i jiný názor tady od Vás.. Díky za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2023 10:06

No, já bych takového koně nechtěla. Jak dlouho ho máte?

Pokud už bych musela, pozvala bych si a nebo bych koně umístila k dobrému trenérovi, který má s takovými koňmi dobré výsledky. Jestli se pod tímhle trenérem zlepšujete, tak proč ztrácíte naději?

Huculovi bych nechtěla dát příležitost a upevňovat v něm pocit, že může utíkat a hlavně ohrožovat další lidi, koně, takže bych na něm ven prostě nejezdila, ven s ním nelezla, dokud bych ho neměla perfektně zpracovaného doma. Ale určo bych ho nelonžovala klasickým způsobem (co vlastně na lonži děláte?). A určo bych ho nejízdárnovala klasickým oddílovým způsobem... Možná bych se na něj prostě vykašlala a nechala ho být. A jezdila na něčem, co je zpracované. Co na tom, že se hucul jen pase. Jemu to neublíží. Jestli se už roky upevňoval ve svém chování, buďte rádi, že je to vlastně hodný kůň a nikoho nemrzačí - a to by klidně mohl začít, jestli se na něj půjde špatně.

Jo a revize té kastrace, když hřebčí, by taky nemusela být od věci. Tj. zjistit, jestli je fakty vykastrovaný, případně nemá nějaký zdravotní problém, který by nahrával výkyvům hormonů. Jinak to může být prostě povaha. Ale to, že se třeba ještě dokastruje nebo se vyřeší nějaký zdravotní problém, samozřejmě jeho naučené chování nezlepší. Zlepšit by to mohlo třeba reaktivitu na koně... Takže nějakou půlvteřinu k dobru, než se rozhodne, že za koňmi poletí.

littlepinkpony

8.2.2023 10:31
littlepinkpony

XXX.XXX.255.188

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, já bych takového koně nechtěla. Jak dlouho ho máte?

Pokud už bych musela, pozvala bych si a nebo bych koně umístila k dobrému trenérovi, který má s takovými koňmi dobré výsledky. Jestli se pod tímhle trenérem zlepšujete, tak proč ztrácíte naději?

Huculovi bych nechtěla dát příležitost a upevňovat v něm pocit, že může utíkat a hlavně ohrožovat další lidi, koně, takže bych na něm ven prostě nejezdila, ven s ním nelezla, dokud bych ho neměla perfektně zpracovaného doma. Ale určo bych ho nelonžovala klasickým způsobem (co vlastně na lonži děláte?). A určo bych ho nejízdárnovala klasickým oddílovým způsobem... Možná bych se na něj prostě vykašlala a nechala ho být. A jezdila na něčem, co je zpracované. Co na tom, že se hucul jen pase. Jemu to neublíží. Jestli se už roky upevňoval ve svém chování, buďte rádi, že je to vlastně hodný kůň a nikoho nemrzačí - a to by klidně mohl začít, jestli se na něj půjde špatně.

Jo a revize té kastrace, když hřebčí, by taky nemusela být od věci. Tj. zjistit, jestli je fakty vykastrovaný, případně nemá nějaký zdravotní problém, který by nahrával výkyvům hormonů. Jinak to může být prostě povaha. Ale to, že se třeba ještě dokastruje nebo se vyřeší nějaký zdravotní problém, samozřejmě jeho naučené chování nezlepší. Zlepšit by to mohlo třeba reaktivitu na koně... Takže nějakou půlvteřinu k dobru, než se rozhodne, že za koňmi poletí.

Není můj, docházím za ním cca půl roku a pracuji s ním jen já. Je na pastevku a bohužel tu není možnost jízdárny ani kruhovky, a tak musíme hodně improvizovat. Ze začátku jsem s ním pracovala v ohradě, tam mu to ale nejspíš připomínalo jízdárnu, a tak práci hodně bojkotoval, pak když jsme začali chodit ven na louku, se to docela zlepšilo. Párkrát byl pod sedlem tak na 10 - 15 minutek a relativně v pohodě, ale to jen v ohradě, ven mimo ohradu jsem se neodvážila, na vyjížďku už vůbec, jinak se na něm teď nejezdí. Na lonži pracujeme řekla bych že klasicky - 3 kolečka v kroku na jednu ruku, 3 na druhou a pak chvíli klus. Pak i přechody mezi chody. Do cvalu ho nedostanu, to pak už uteče, poslední dobou ale uteče už jen když ho na kruh chci vyslat. Reaktivitu na koně mám myslím že dobrou, vidím když už je nervózní a chce utéct - snažím se tedy jeho pozornost strhnout na mě, a děláme různé cviky na pozornost, ale ani to už nepomáhá a prostě vezme čáru, neudrží ho nikdo. Dříve když byl mladý vozil i děti, nevím, co se mu stalo. Nechci nad ním lámat hůl, je to jinak docela "v pohodě" kůň, na ošetřování úplně bez problémů, kovář také, ale potom při práci je schopný se proti člověku postavit a jít přes něj, jinak ale neútočí. Snažím se i aby ho práce bavila a přijít na to, co ho baví, aby to bylo pro oba snazší, ale je to s ním opravdu těžké. Proto jsem chtěla slyšet i názor i ostatních, třeba tu někdo má podobné zkušenosti.. Snažím se s ním mít opravdu trpělivost, protože vím, že ś koně jako je on to je fakt potřeba, jen si fakt někdy říkám, jestli jdu správnou cestou.

8.2.2023 10:37
littlepinkpony

XXX.XXX.255.188

ještě k té kastraci - řešili jsme s veterinářem a vše je v pořádku

8.2.2023 10:41
kallisto

XXX.XXX.217.242

Dojíždí za ním trenér.... a ten s ním dělá co?
A radí vám s ním dělat co? A jak, když vám to nefunguje?

Obávám se, že staršího hucula lonž moc bavit nebude (mimochodem 3 kolečka? to je dost málo podle mě) navíc nad váma několikrát vyhrál, zdrhnul vám, shodil jezdce... to sama asi nevyřešíš.

8.2.2023 10:50

takového cizího koně ať si jezdí někdo jiný, to asi nemáte zapotřebí.

8.2.2023 10:51

Vykašlala bych se na něj.
A když není můj, tak dvakrát. To by mi museli hoodně platit, abych riskovala s takovým koněm. V dnešní době, kdy jen ukážete, a máte koní na ježdění...

Jo, tak takové lonžování je pro toho koně ultra pruda. To vám ten trenér neporadil nic lepšího? Takové lonžování je spíš kontraproduktivní. To je překvápko, že ho to nebaví. A do toho taky hodně má co mluvit velikost toho kruhu - jestli po něm chcete klusat, cválat, na pětníku, tak by to nemusel dát ani při nejlepší vůli (tj. jestli ho nutíte cválat na prostoru, na kterém na něj dosáhnete bičem, tak je to sakra málo). Tady měl zasáhnout ten trenér.

Nemluvila jsem o reaktivitě vaší, ale jeho.

Pořiďte si pasující lonžovací obnosek - na vodění. A nekrkejte toho koně tím lonžováním, protože pokud nebude moct utéct, a vy budete stát mezi ním a pohodou, tak vás sejme (jakože píšete, že to klidně udělá). Takže ten obnosek používejte uvážlivě a pokud si nechcete ublížit, začněte pracovat s koněm trochu smysluplně - to má zařídit ten trenér.

Co je to vlastně za trenéra? Jestli neuměl vymyslet nic lepšího, než běhání dokola, tak vyměnit za někoho, kdo umí pracovat s poníky. Kdo je kreativní, myslí i na zdraví koně, a na jeho zábavu. Kdo vás naučí, kdy a jak pozitivně motivovat, kdo vás naučí koně efektivně učit.

Takže na závěr: ne, nejdete správnou cestou. Potřebujete novou cestu. Najděte si zkušenou osobu, která vám to ukáže, jinak si koledujete o průšvih.
Mimojiné, z tohodle druhého příspěvku teda nemám pocit, že byste dělali pozitivní pokroky - když říkáte, že dřív chodil i na kruh, a teď se nedá ani vyslat. Tady naopak čtu progresivní posun k horšímu, a směřování k průšvihu.

Jak často jezdí ten trenér? Co vám radí trenér? Z prvního příspěvku není poznat, zda s huculem pracuje trenér sám a nebo dohlíží na práci vaší.

8.2.2023 12:36
anobbona

XXX.XXX.36.215

littlepinkpony napsal(a):
Není můj, docházím za ním cca půl roku a pracuji s ním jen já. Je na pastevku a bohužel tu není možnost jízdárny ani kruhovky, a tak musíme hodně improvizovat. Ze začátku jsem s ním pracovala v ohradě, tam mu to ale nejspíš připomínalo jízdárnu, a tak práci hodně bojkotoval, pak když jsme začali chodit ven na louku, se to docela zlepšilo. Párkrát byl pod sedlem tak na 10 - 15 minutek a relativně v pohodě, ale to jen v ohradě, ven mimo ohradu jsem se neodvážila, na vyjížďku už vůbec, jinak se na něm teď nejezdí. Na lonži pracujeme řekla bych že klasicky - 3 kolečka v kroku na jednu ruku, 3 na druhou a pak chvíli klus. Pak i přechody mezi chody. Do cvalu ho nedostanu, to pak už uteče, poslední dobou ale uteče už jen když ho na kruh chci vyslat. Reaktivitu na koně mám myslím že dobrou, vidím když už je nervózní a chce utéct - snažím se tedy jeho pozornost strhnout na mě, a děláme různé cviky na pozornost, ale ani to už nepomáhá a prostě vezme čáru, neudrží ho nikdo. Dříve když byl mladý vozil i děti, nevím, co se mu stalo. Nechci nad ním lámat hůl, je to jinak docela "v pohodě" kůň, na ošetřování úplně bez problémů, kovář také, ale potom při práci je schopný se proti člověku postavit a jít přes něj, jinak ale neútočí. Snažím se i aby ho práce bavila a přijít na to, co ho baví, aby to bylo pro oba snazší, ale je to s ním opravdu těžké. Proto jsem chtěla slyšet i názor i ostatních, třeba tu někdo má podobné zkušenosti.. Snažím se s ním mít opravdu trpělivost, protože vím, že ś koně jako je on to je fakt potřeba, jen si fakt někdy říkám, jestli jdu správnou cestou.

No tady je problém koncový článek vodítka a kůň to není....

8.2.2023 12:38
littlepinkpony

XXX.XXX.255.188

anobbona napsal(a):
No tady je problém koncový článek vodítka a kůň to není....

chtěla bych vidět vás, za klávesnicí se to píše co

8.2.2023 12:46

mozna bych se zamerila vice na praci v uzavrenem prostoru - ve vasem pripade tedy v ohrade - nema kam utect, ven bych nebrala dokud nebudou vyresene veci v ohrade. zkuste se podivat na videa od Libala, mozna by mohlo pomoci, nebo take zuzka prokopova. nic si nedelejte z negativnich komentaru, tihle konici potrebuji trpelivost a porozumeni, mozna se vam tim snazi neco rict, zkuste vice naslouchat. urcite bych se na nej hned nevykaslala, jak tu pisi ostatni, hlavne to nevzdavat, ono trpelivost ruze prinasi ;) s takovymto konem to muze trvat treba 2, 3 roky. drzim vam pesti a nenechte se odradit.

8.2.2023 13:44
bassrock

XXX.XXX.251.2

Vykašlete se na to, cizí kůň, na kterého nemáte to správné nastavení/zkušenosti/schopnosti, to je poukázka do nemocnice.
16 letý hucul je vlastně na vrcholu sil, zjistil, že se může jakékoliv činnosti vyhnout, zjistil, že má nad vámi převahu silovou a co hůř, tak i psychickou ... no, pokud by byl kůň vlastní, tak zaangažuji nějakého trenéra či horsmena, ale takhle?
Co z toho máte? A proč to řešíte Vy a ne majitel?

8.2.2023 19:20

Upřímně, na takového koně bych se vyprdla. Zvlášť, když není můj. Ale já jsem už stará a mám se ráda.

8.2.2023 19:22

Chcete radu a když se vám jí dostane, tak se vám nelíbí.

Prostě na toho koně nemáte. To je celé.

8.2.2023 19:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
mozna bych se zamerila vice na praci v uzavrenem prostoru - ve vasem pripade tedy v ohrade - nema kam utect, ven bych nebrala dokud nebudou vyresene veci v ohrade. zkuste se podivat na videa od Libala, mozna by mohlo pomoci, nebo take zuzka prokopova. nic si nedelejte z negativnich komentaru, tihle konici potrebuji trpelivost a porozumeni, mozna se vam tim snazi neco rict, zkuste vice naslouchat. urcite bych se na nej hned nevykaslala, jak tu pisi ostatni, hlavne to nevzdavat, ono trpelivost ruze prinasi ;) s takovymto konem to muze trvat treba 2, 3 roky. drzim vam pesti a nenechte se odradit.

Jasně. A mezitím se nechá zmrzačit. Cizím koněm.

8.2.2023 19:32
kallisto

XXX.XXX.61.218

Já bych toho koně pokud už, tak nechala k práci tomu trenérovi.
Je dost možné, že kazíš jeho práci.

Pokud nevíš, jak na takového koně, tak to nedělej. Tohle je dost tvrdý oříšek a akorát tě zmrzačí.

Navíc co na to majitel? Že ti kůň zdrhá z lonžky atd... to mu nevadí, že mu kazíš koně? Protože to, že ti předtím 5 minut chodil a pak ti zdrhnul, je prostě blbě celé.

9.2.2023 04:51
anobbona

XXX.XXX.84.98

Můžeš se přijet mrknout....
Ale to co popisuješ ti bohužel nepredvedu, tak nějak neumím kazit koně.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík