Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

0

8.2.2023 17:24
0

XXX.XXX.121.45

Dobrý den.
veterináři se zlomila jehla v žíle a nejde najít ani nahmatat.řekl že se zapouzdří...máte s tím někdo zkušenost ? Děkuji moc silvie

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2023 19:17

0 napsal(a):
Dobrý den.
veterináři se zlomila jehla v žíle a nejde najít ani nahmatat.řekl že se zapouzdří...máte s tím někdo zkušenost ? Děkuji moc silvie

To si teda neumím technicky představit. Píchala jsem do spousty zvířat a jehlu tak maximálně ztupila, když se narazilo na kost. Ale zlomit jehlu v žíle?

8.2.2023 20:16
rolf

XXX.XXX.234.74

Jak se může zlomit v žíle? Jako o co? Nespletla jste to? A v žíle se ani nezapouzdří, maximálně někde zachytí, podle toho jak velký kus se odlomil a bude to časovaná bomba. Zapouzdřit by se mohla ve svalu.
A tedy toho "veterináře" už asi k ničemu živému nepouštějte...

0

8.2.2023 21:15
0

XXX.XXX.121.45

Bohužel cela...kůň otočil prudce hlavu...nechápu ..30 let se mi to u žadného koně nestalo...a ani co jsem volala jiným lékařům nechápou..proto se ptám tady...omlouvám se

8.2.2023 21:19
Doron

XXX.XXX.19.166

Tak rentgen?

8.2.2023 21:33
rolf

XXX.XXX.234.74

To bych asi koně vezl na kliniku. Jestli se jehle nějak povede doputovat až k srdci tak to bude konečná.

9.2.2023 00:03
helas

XXX.XXX.116.228

no, popravdě... pokud vet sám neinicioval něco dalšího, můžete zajet na kliniku, rtg, vynětí. Hojit se můžete na tom vetovi, ano... je pojištěný.
Já vím, já vím, svého dvorního veta má každý rád, ale na tohle ta pojistka je, ne? Stane se...

Horší varianta je úhyn. Pak jedině pitva a dál to samé - vet zlomil jehlu, vet je pojištěn. Tyhle věci jsou drahé; jak ta operace, tak i úhyn.
Možná vám to vet nenabídnul řešit v naději, že nenastane pojistné plnění a jemu následně nezvednou částku pojistky. Chápu to, ale nesouhlasím. V žíle se nic nezapouzdří, aby to zároveň neucpalo tu žílu; ale co já vím, zázraky se dějí.
Každopádně má teď koník v sobě časovanou bombu. To je něco, co nechceš... :-( Škoda, že se s tím vet nepopasoval jako chlap a hned v zájmu koníka a vás jako zákazníka :-(

9.2.2023 07:47
jesie

XXX.XXX.224.171

Čistě technicky - když už by se měla zlomit jehla v žíle,prudkým pohybem,tak stopro musí žíla prasknout. Že by vydržela ,to se mi nechce věřit. Pokud žíla nepraskla,jehla by měla být spíše někde v podkoží a tam se opravdu může zapouzdřit.
Nicméně i já bych chtěla po tom vetovi rtg a aby jehlu na svoje náklady našel a vytáhnul.

Představa jehly,co bloumá krevním řečištěm mi přijde dost přitažená za vlasy a nikdy jsem o ničem takovém neslysela

9.2.2023 08:29

Ano zkušenost u kamarádky, taky vetovi zůstala jehla v koni. Výsledkem byla operace na klinice, hrazená z profesního pojištění onoho veta.

9.2.2023 09:16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano zkušenost u kamarádky, taky vetovi zůstala jehla v koni. Výsledkem byla operace na klinice, hrazená z profesního pojištění onoho veta.

Ale jo, jehla může zůstat, ale ne v žíle. Viz jesie.

A rozhodně se tam nezapouzdří. Viz rolf a helas.

9.2.2023 11:42

Ale jo, jehla může zůstat, ale ne v žíle. Viz jesie.

A rozhodně se tam nezapouzdří. Viz rolf a helas.

Pokud si to dobře pamatuju, tak jehla zůstala ve svalu a různě putovala sem a tam, na klinice byl prý dost problém ji vyndat. Čemuž moc nerozumím, před operací bych asi udělala zobrazovací vyšetření pro přesnou lokalizaci.. Ale nejsem vet. Jen přepisuji zkušenost z druhé ruky.

9.2.2023 12:38

Pokud si to dobře pamatuju, tak jehla zůstala ve svalu a různě putovala sem a tam, na klinice byl prý dost problém ji vyndat. Čemuž moc nerozumím, před operací bych asi udělala zobrazovací vyšetření pro přesnou lokalizaci.. Ale nejsem vet. Jen přepisuji zkušenost z druhé ruky.

Ve svalu ano, to je samozřejmě možné. Ale ne v žíle. To je to, oč tu běží.

No ono s tím zobrazením je to u koně problém, protože je moc velký a ne všechny oblasti těla dokáže RTG zvládnout.

0

9.2.2023 14:38
0

XXX.XXX.121.45

Díky moc Vám Všem...jedeme na kliniku do Hermanova Měsce podle RTG je jehla už u obratlů..zítra ráno operace ..bohužel je to dost komplikované ji vytáhnout i na klunice ale prý se to stává často...jen mě mrzí že náš veterinář po tolika letech..neřekl že to musí ven jen operativně a kdybych Vám sem nenapsala a nevolala i na kliniku..Tak by to bylo na ..... Díky moc a držte palce s.

9.2.2023 14:57

0 napsal(a):
Díky moc Vám Všem...jedeme na kliniku do Hermanova Měsce podle RTG je jehla už u obratlů..zítra ráno operace ..bohužel je to dost komplikované ji vytáhnout i na klunice ale prý se to stává často...jen mě mrzí že náš veterinář po tolika letech..neřekl že to musí ven jen operativně a kdybych Vám sem nenapsala a nevolala i na kliniku..Tak by to bylo na ..... Díky moc a držte palce s.

Jako, že se tam dostala krví?

Předpokládám, že aplikace byla do jugulárky a ta vede do přední duté žíly a ta do srdce. Nechápu, jak by se mohla dostat k obratlům. Ledaže by se tou žílou propíchla.

9.2.2023 15:02
evcusik

XXX.XXX.25.116

Předpokládám, že aplikace byla do jugulárky a ta vede do přední duté žíly a ta do srdce. Nechápu, jak by se mohla dostat k obratlům. Ledaže by se tou žílou propíchla.

což je spíš štěstí v neštěstí, ne?

9.2.2023 15:04

Ve chvíli, kdy kůň otočil hlavu (předpokládám proti jehle), se jehla zapíchla určitě mimo žílu, ať už předtím v té žíle byla nebo ne... No a pak je vývoj nasnadě - práce svalů jehlu různě posouvá, většinou ve směru ostrého konce, že.

9.2.2023 15:34
Doron

XXX.XXX.103.229

Ať to dobře dopadne!
Dejte vědět!

9.2.2023 16:12

a v krku nejsou obratle? asi se propíchla a pohybem svalů zatlačila ke krčním obratlům...

9.2.2023 20:28
Doron

XXX.XXX.162.50

Uvidíme, co nám paní napíše.
Je to teda drama:(

10.2.2023 08:38

Ve chvíli, kdy kůň otočil hlavu (předpokládám proti jehle), se jehla zapíchla určitě mimo žílu, ať už předtím v té žíle byla nebo ne... No a pak je vývoj nasnadě - práce svalů jehlu různě posouvá, většinou ve směru ostrého konce, že.

Může být. Já jenom, že většina zvířat (i lidí) od jehly spíš utíká. Vlastní zkušenost. Ale s prací svalů souhlasím.

10.2.2023 08:39

a v krku nejsou obratle? asi se propíchla a pohybem svalů zatlačila ke krčním obratlům...

Samozřejmě, že v krku jsou obratle. Ale od té jugulárky dost daleko. Nicméně prací svalů nic není nemožné. Viz výše.

10.2.2023 19:09
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pro představu:
https://www.vfu.cz/files/upload/prorektor%20pro%20strategii%20a%20rozvoj/1670_22_Manual%20kanylace.pdf

To je ale iv kanyla, to ak sa zlomí, tak ide o plast bez hrotu, hoci sa môže zlomiť aj ten kovový mandrén, no kanyla sa zavádza cez lokálne anestetikum, kôň to necíti a zavádza sa opačne, ako ihla, hrotom smerom k srdcu, kým ihla hrotom smerom ku hlave...o tomto už som počula, aj tuším niečo čítala, že sa zlomí a putuje do pravého srdca, niekedy si to kôň urobí sám, keď si kopytom vydrbe kanylu (áno, vedia si ju zadným kopytom vybrať lepšie, ako by vám kedy napadlo), niekedy sa to stane, ak sa pri odstraňovaní stehov, ktoré držia kanylu na mieste táto s nimi prereže, raz takto kamoška toto urobila, no bola som tam ako supervízor, bol to somár a bol v anestézii, tak som to dole zakomprimovala a vytiahnli sme to, našťastie, celé, konček ostal trčať.

Nie je horšia vec, ako niečo aplikovať do žily somárovi, o anestézii ani nehovorím.

Ale zlomená ihla, brrr, strašná predstava, že by sa zapichla do svalov cez jugulárku, to si ja technicky predstaviť neviem, pretože bežná ružová ihla je krátka, no videla som už aj dlhé, občas sa nejak popletie objednávka a prídu dlhé, ktovie.
Ak putuje, tak preto, že sa kôň hýbe - možno to bolo myslené prácou svalov? Ale aj tak tam musí byť hematóm..

No, ak sa kôň nesedoval a vet sa porúčal, tak...

A že sa opuzdrí...nuž...ehm...kto toto vypustí z úst, to nechápem

Inak poistka veterinára u nás, ak nie je pripoistený aj inak, tak kryje max do 1000 eur...

0

10.2.2023 19:53
0

XXX.XXX.121.45

Dobrý večer. Děkuji moc operace se zdaříla a jehla je venku :) jak byl jeden příspěvek štěstí v neštěsťí prošla žílou a pak cestovala nahoru..operace trvala dost dlouho ale vše je v pořádku.. aspoň už vim- po tolika letech když se tohle stane hned naložit a jet..kdyby mi to někdo vyprávěl tak bych si myslela.že přehání nebo je blázen :) ještě jednou Vám všem za Vaše příspěvky moc děkuji a přeji aby se takovéhle věci nestávali :) silvie

10.2.2023 19:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

0 napsal(a):
Dobrý večer. Děkuji moc operace se zdaříla a jehla je venku :) jak byl jeden příspěvek štěstí v neštěsťí prošla žílou a pak cestovala nahoru..operace trvala dost dlouho ale vše je v pořádku.. aspoň už vim- po tolika letech když se tohle stane hned naložit a jet..kdyby mi to někdo vyprávěl tak bych si myslela.že přehání nebo je blázen :) ještě jednou Vám všem za Vaše příspěvky moc děkuji a přeji aby se takovéhle věci nestávali :) silvie

Tak chvalabohu, to je super!

Každopádne, vďaka za ten úvodný príspevok, človek si zas a znova uvedomí, že ak praktikuje, tak je stále jednou nohou v hrobe a druhou v kriminále, njn.

10.2.2023 22:15

Je super ze se to povedlo.Proplati vam to ten vet?

11.2.2023 09:53

0 napsal(a):

Já bych stála o více podrobností, jak se koní tvářil, jedl, skláněl hlavu, byl při cestování jehly rozrušený(když se zrovna přemisťuje pohybem svalu)držel hlavu a krk k jedné straně, co radili veti v nemocnici- třeba vyvázat koně s hlavou výš aby nemohl hýbat svaly krku a jet hned ? ....možná i fotodokumentaci, zprávu, kde jehla až byla, co to stálo, jak se k tomu postavil aplikující vet..-a.t.d. Je to zajímavé a protože nás čekají zuby se sedací (kobyla musí být na fajfce) i toto se nám může stát...

Horsana: pro představu tam byl jen ten obrázek, jak je co od čeho daleko...(lepčejší jsem nenašla)

11.2.2023 13:06

Já bych stála o více podrobností, jak se koní tvářil, jedl, skláněl hlavu, byl při cestování jehly rozrušený(když se zrovna přemisťuje pohybem svalu)držel hlavu a krk k jedné straně, co radili veti v nemocnici- třeba vyvázat koně s hlavou výš aby nemohl hýbat svaly krku a jet hned ? ....možná i fotodokumentaci, zprávu, kde jehla až byla, co to stálo, jak se k tomu postavil aplikující vet..-a.t.d. Je to zajímavé a protože nás čekají zuby se sedací (kobyla musí být na fajfce) i toto se nám může stát...

Horsana: pro představu tam byl jen ten obrázek, jak je co od čeho daleko...(lepčejší jsem nenašla)

Vyvázání hlavy nepomůže, to by ten kůň musel být úplně nehybný. A to jde jenom v anestézii. A hlavně by těmi svaly hýbal ještě před vyvázáním.

Si myslím.

11.2.2023 13:35
Horsana

XXX.XXX.40.140

Vyviazať určite nie, niečo proti bolesti a zápalu by sa však hodilo.

Čo som tak preletela literatúru, kone ani so 40 cm zavádzacím drôtom v jugulárke nejavili žiadne známky diskomfortu, ale to je iná situácia, než ihla v svale.

Zase, Lini žila s drôtom v nohe vyše roka, že by nejako krívala, to sa nedá povedať...

verun - aha, no ale to je iba schéma, z jugulárky je ku svalom pod stavcami ešte poriadny kus cesty, v hornej tretine krku je medzi žilou a karotídou omohyoidý sval, preto sa má aplikácia vykonávať práve tam, aby nedošlo k aplikácii liečiv do tepny, zase mohla sa tá ihla šmyknúť po tepne, predsa len, je to elastická hadica, v ktorej je poriadny tlak. Pohybom svalov sa ale pod tie stavce dostať mohla, to si tak nejak viem predstaviť.

Ale teda to majiteľ-laik asi nepopíše tak, ako by sme potrebovali vedieť, škoda.

Doteraz som si myslela, že najhoršia vec pri iv aplikácii je aplikácia do karotídy, nuž, môžem privítať novú paranoju :D

OT - nedávno som si čítala, čo všetko si ľudia boli schopní nastrkať do močovej rúry pri erotických hrátkach...nuž...telo asi je na tie cudzie predmety pripravené lepšie, ako by sme si mysleli, heh.

11.2.2023 13:53

Horsana napsal(a):
Vyviazať určite nie, niečo proti bolesti a zápalu by sa však hodilo.

Čo som tak preletela literatúru, kone ani so 40 cm zavádzacím drôtom v jugulárke nejavili žiadne známky diskomfortu, ale to je iná situácia, než ihla v svale.

Zase, Lini žila s drôtom v nohe vyše roka, že by nejako krívala, to sa nedá povedať...

verun - aha, no ale to je iba schéma, z jugulárky je ku svalom pod stavcami ešte poriadny kus cesty, v hornej tretine krku je medzi žilou a karotídou omohyoidý sval, preto sa má aplikácia vykonávať práve tam, aby nedošlo k aplikácii liečiv do tepny, zase mohla sa tá ihla šmyknúť po tepne, predsa len, je to elastická hadica, v ktorej je poriadny tlak. Pohybom svalov sa ale pod tie stavce dostať mohla, to si tak nejak viem predstaviť.

Ale teda to majiteľ-laik asi nepopíše tak, ako by sme potrebovali vedieť, škoda.

Doteraz som si myslela, že najhoršia vec pri iv aplikácii je aplikácia do karotídy, nuž, môžem privítať novú paranoju :D

OT - nedávno som si čítala, čo všetko si ľudia boli schopní nastrkať do močovej rúry pri erotických hrátkach...nuž...telo asi je na tie cudzie predmety pripravené lepšie, ako by sme si mysleli, heh.

Jako fakt do močové trubice? Do pochvy nebo konečníku bych ještě chápala.

A tu aplikaci do karotidy si pamatuji, jak jste ji popisovala.

11.2.2023 17:52
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jop, je to voľne prístupné na solen.cz

Kuriózní urologické komplikace sexuálně motivovaného chování, časť 1 a 2

11.2.2023 18:58

Horsana napsal(a):

Zase tak moc rozšířené obzory nepotřebuji.

Spíš lapám informace kolem koní.

11.2.2023 19:07

Horsana napsal(a):

Děkuji za poskytnutí 5 minut upřímného hlasitého smíchu, i když břišní svaly teď hořce pláčou.
Vteřinové lepidlo a klíč od udírny za mne bezkonkurenčně vedou...

11.2.2023 21:09
Varaxi

XXX.XXX.137.233

Horsana napsal(a):

Tak jsme si to s přítelem přečetli... A založili jsme si účet u Růžového slona. Ne že bych chtěla něco strkat někam, kam to nepatří, ale kdyby mě to někdy přepadlo, abych měla větší výběr než svíčku vánoční, svíčku dortovou, svíčku kostelní a svíčku neznámého druhu.
Ani ty teploměry už nejsou, co bývaly, takže je to asi nejlepší možné řešení.

12.2.2023 12:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Děkuji za poskytnutí 5 minut upřímného hlasitého smíchu, i když břišní svaly teď hořce pláčou.
Vteřinové lepidlo a klíč od udírny za mne bezkonkurenčně vedou...

Jj, kľúč je bezkonkurenčný

Mňa zaujala bužírka, lebo som nevedela, čo to je, no zdá sa, že sa na nej dajú robiť uzly :D

Varaxi - noo, stále je dostupný pomerne široký sortiment zeleniny

Len bacha na kukuricu

Přidejte reakci

Přidat smajlík