Co s ne úplně fit poníkem?

Shetlandský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2023 17:47
Stormy96L

XXX.XXX.96.108

Ahoj. V listopadu jsem si koupila vysněného poníka z ne úplně dobrých podmínek (neupravená kopyta, nejasnosti ohledně věku, žádné očkování ani odčervení, nezájem o řešení ortopedických potíží s vetem, malý bahnitý výběh s plesnivým balíkem se sítí...). Společně s ním tam stál ještě jeden pony v horším stavu, tak jsem usmlouvala cenu a odvezla oba.
Poníky jsem dala dokupy, očkování, odčervení, kopyta, zuby. Vysněný pony ok, ten druhý se mi už na místě koupě zdál hodně bolavý. Přerostlá kopyta, nohy s postojem do X, nechtěl moc chodit, podle kopytářky v minulosti schvácený. Doufala jsem, že se to výběhem a úpravou kopyt zlepší, ale to se bohužel nestalo, po úpravě zubů začal dokonce kopat a kousat lidi. Druhý poník ho začal šikanovat, tak jsem ho oddělila a zavolala veterinářku. Ta udělala RTG bez nálezu, ale zjistila vypadávající čéšky. Odpovídajícím způsobem zbrousila kopýtka, doporučila ortopedické kutí a procházky do kopce. Na kutí čekáme, mezitím to poník vyřešil po svém a z provizorní samotky nám utekl za zbytkem stáda, které žije na treku.
Rozmístění sena a vody jeho samotného nutí se hýbat z kopce do kopce, ale je vidět, že je takový smutnější, pomalejší. Ostatní koně si ho moc nevšímají, je na konci hierarchie. K senu se dostane, baští normálně.
Nevím jakou má tohle perspektivu, mesíčně mně momentálně stojí kolem 5tis a vyhlídky ne moc růžové + pohled na bolavé protivné zvíře. Mám k němu ještě toho druhého ponyho, velkého koně, do toho práci a období v životě, kdy se pomalu připravuji na založení rodiny. Nevím, jestli jsem si neukousla moc velké sousto.
Nechali byste si ho nebo ho mám někomu darovat třeba jako společníka? I když se mu posílí vazy díky těm kopcům, nejspíš to nikdy nebude např. na zápřah. A jak ho tak poznávám, nemá ani moc rád kontakt jako druhý pony, krom toho kousání kopání z bolesti mně jednou na začátku sejmul, protože jsem mu stála v cestě, když šel po psovi ustajovatelky. Takže k dětem takové zvíře taky nebude.
Poníkovi jsou podle zubů a kloubů cca 3 roky, má při takovém startu do života vůbec vyhlídky na zdravý spokojený život?

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.2.2023 18:06

je ještě poživatelný? buďme realisti.

11.2.2023 18:11
Stormy96L

XXX.XXX.96.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
je ještě poživatelný? buďme realisti.

No, taky si občas říkám, jestli by to nebylo vysvobození. Jíst ho nechci, ale uspání mě taky napadá jako varianta

11.2.2023 18:52
Pipilota

XXX.XXX.7.206

To je mi moc líto... ale tohle by měl pomoci rozhodnout veterinář (nebo se poptat i u více vetů). Ale než by se všichni 30 let trápili, tak to řezník vyřeší rychle. (pokud poncl nedostal nějaké léky vylučující ho z potravního řetězce - pokud ano, tak i psy a kočky potřebují maso).

Já svým zvířatům různě vyhrožuji, že třetí vážná diagnóza je pro ně konečná - fena měla epilepsii a potravní alergie s krvavými průjmy, když se po 11 roce přidala jakási ukrutná infekce, šla za duhový most... No a teď dušná starší pony kobyla to má nahnuté... (jo obrečím to, ale on je život takový - všechno má hranice - než držet mrzáka za 5 měsíčně, tak můžete třeba zdravému důchodci protáhnout spokojený život - ale radím se s vetem co zvíře zná)

11.2.2023 18:56

Stormy96L napsal(a):
Ahoj. V listopadu jsem si koupila vysněného poníka z ne úplně dobrých podmínek (neupravená kopyta, nejasnosti ohledně věku, žádné očkování ani odčervení, nezájem o řešení ortopedických potíží s vetem, malý bahnitý výběh s plesnivým balíkem se sítí...). Společně s ním tam stál ještě jeden pony v horším stavu, tak jsem usmlouvala cenu a odvezla oba.
Poníky jsem dala dokupy, očkování, odčervení, kopyta, zuby. Vysněný pony ok, ten druhý se mi už na místě koupě zdál hodně bolavý. Přerostlá kopyta, nohy s postojem do X, nechtěl moc chodit, podle kopytářky v minulosti schvácený. Doufala jsem, že se to výběhem a úpravou kopyt zlepší, ale to se bohužel nestalo, po úpravě zubů začal dokonce kopat a kousat lidi. Druhý poník ho začal šikanovat, tak jsem ho oddělila a zavolala veterinářku. Ta udělala RTG bez nálezu, ale zjistila vypadávající čéšky. Odpovídajícím způsobem zbrousila kopýtka, doporučila ortopedické kutí a procházky do kopce. Na kutí čekáme, mezitím to poník vyřešil po svém a z provizorní samotky nám utekl za zbytkem stáda, které žije na treku.
Rozmístění sena a vody jeho samotného nutí se hýbat z kopce do kopce, ale je vidět, že je takový smutnější, pomalejší. Ostatní koně si ho moc nevšímají, je na konci hierarchie. K senu se dostane, baští normálně.
Nevím jakou má tohle perspektivu, mesíčně mně momentálně stojí kolem 5tis a vyhlídky ne moc růžové + pohled na bolavé protivné zvíře. Mám k němu ještě toho druhého ponyho, velkého koně, do toho práci a období v životě, kdy se pomalu připravuji na založení rodiny. Nevím, jestli jsem si neukousla moc velké sousto.
Nechali byste si ho nebo ho mám někomu darovat třeba jako společníka? I když se mu posílí vazy díky těm kopcům, nejspíš to nikdy nebude např. na zápřah. A jak ho tak poznávám, nemá ani moc rád kontakt jako druhý pony, krom toho kousání kopání z bolesti mně jednou na začátku sejmul, protože jsem mu stála v cestě, když šel po psovi ustajovatelky. Takže k dětem takové zvíře taky nebude.
Poníkovi jsou podle zubů a kloubů cca 3 roky, má při takovém startu do života vůbec vyhlídky na zdravý spokojený život?

Osobně - než darovat, raději utratit.

11.2.2023 21:15

Nedáte fotky?
Treba tady nekoho chytne za srdicko

11.2.2023 21:31
Stormy96L

XXX.XXX.96.108

Nedáte fotky?
Treba tady nekoho chytne za srdicko

:-(

11.2.2023 22:51
canka

XXX.XXX.215.25

Takovýho šmudlíka by byla přece škoda

Zkusila bych ho prodat..do inzerátu opravdu vylíčit pravdu a nic si nepřikrášlovat..a prodat pouze zkušenému člověkovi..ne dětem nebo maminkám,co chtějí poníčka pro dcerušku..

Upřímně..kdybych už neměla jednu takovou ponici doma,po těžkém(pravděpodobně několikanásobném) schvácení,co jsem si ji vzala ze špatných podmínek a její přední kopýtka už nebudou nikdy ok(taky diskomfort na tvrdém,zmrzlém povrchu a je pomalejší a jen tak sama od sebe se proběhne málo kdy..)tak bych si ho vzala.....takže bych se naděje najít mu nový domov nevzdávala...

11.2.2023 23:29
Varaxi

XXX.XXX.137.233

Pokud je vyhlídka na to, že poník bude stát pětku měsíčně a nic oplátkou nenabídne... Není vhodný jako společník ke koním, není vhodný k dětem, začátečníkům, není perspektiva zlepšení zdravotního stavu... Pak jste jediná, kdo se o něj může postarat.
Jako teoreticky bych ještě hůl nelámala, pokud ho máte teprve od podzimu, věřím, že naděje na zlepšení může být. Během jara, léta se může leccos spravit. Toto chce probrat s veterinářem.
Ale co když se ta naděje ukáže být lichá? Nemyslím si, že mu někdo jiný dá, co potřebuje.
Každý může dát jen tolik, kolik má. Pokud jste došla na konec sil, tak ho netrapte tím, že ho pošlete dál.

12.2.2023 06:39
anobbona

XXX.XXX.84.98

Nevím proč hned dle popisu zadavatele poníka hned melete do konzervy.
Jak můžete vědět, že jinde by se neměl líp, jak můžete odsoudit chování koně aniž by jste znali příčinu - co když zadavatel s koňmi neumí a kousal a kopal by ho i dřevěný....zdravotní stav také může být je "velký oči zadavatele". Kdo ví.....

Teď nedávno byl příspěvek na fa o koni, co neustále klepe kosu (je mu zima). Pisatelka tam popsala a dost si zoufala, že kůň nosí desítky dek, bez deky nevleze nikdy nikam, jakmile se zatáhne či znepříjemni počasí kůň nevystrci nos z boxu. Je neustále v teploučku.....prostě opecovava a hlídá ho jak vzácný poklad. A dala tam videa trepajiciho se koně v hale, kdy ho měla nasedlaneho a bez deky.
Kdyz teda pominu, že kůň mohl mít nervové zaskuby třeba ze špatne výstroje, tak pročpak asi teda takovému v peřinkach chovanemu koni je bez duchny zima....?

Ono někdy ta přehnaná péče je spíš na škodu a klidně to může být případ i toho poníka

12.2.2023 07:23
kallisto

XXX.XXX.61.218

Od listopadu? To je krátká doba... dala bych mu víc času. Jestli byl v tak špatných podmínkách, tak je asi pořád bolavý. Zima na to není nej doba

12.2.2023 08:18

canka napsal(a):
Takovýho šmudlíka by byla přece škoda

Zkusila bych ho prodat..do inzerátu opravdu vylíčit pravdu a nic si nepřikrášlovat..a prodat pouze zkušenému člověkovi..ne dětem nebo maminkám,co chtějí poníčka pro dcerušku..

Upřímně..kdybych už neměla jednu takovou ponici doma,po těžkém(pravděpodobně několikanásobném) schvácení,co jsem si ji vzala ze špatných podmínek a její přední kopýtka už nebudou nikdy ok(taky diskomfort na tvrdém,zmrzlém povrchu a je pomalejší a jen tak sama od sebe se proběhne málo kdy..)tak bych si ho vzala.....takže bych se naděje najít mu nový domov nevzdávala...

Upřímně. Jaká je šance, že se dostane k někomu, jako jste vy?

Za mě malá. Lidi naslibují hory doly a pak skutek utek. Bude strádat sám někde na zahrádce. nedej bože na něm zkusí vozit děti.

12.2.2023 08:26

anobbona napsal(a):
Jak můžete vědět, že jinde by se neměl líp, jak můžete odsoudit chování koně aniž by jste znali příčinu - co když zadavatel s koňmi neumí a kousal a kopal by ho i dřevěný....zdravotní stav také může být je "velký oči zadavatele". Kdo ví.....

Teď nedávno byl příspěvek na fa o koni, co neustále klepe kosu (je mu zima). Pisatelka tam popsala a dost si zoufala, že kůň nosí desítky dek, bez deky nevleze nikdy nikam, jakmile se zatáhne či znepříjemni počasí kůň nevystrci nos z boxu. Je neustále v teploučku.....prostě opecovava a hlídá ho jak vzácný poklad. A dala tam videa trepajiciho se koně v hale, kdy ho měla nasedlaneho a bez deky.
Kdyz teda pominu, že kůň mohl mít nervové zaskuby třeba ze špatne výstroje, tak pročpak asi teda takovému v peřinkach chovanemu koni je bez duchny zima....?

Ono někdy ta přehnaná péče je spíš na škodu a klidně to může být případ i toho poníka

Já ho nemelu do konzervy. Jenom, že bych takového poníka neposlala dál.

Buď si ho nechám a budu léčit a živit nebo utratím.

Aby se někde neměl hůř.

A mimochodem, kamarádka (i majitelé, kteří u ní koně mají, včetně mě) na zimu taky koně holí a dekuje. Aby se při práci nepotili. Úplně bych to neodsuzovala.

12.2.2023 08:28

Zkuste mu dát něco na bolest a uvidíte, jestli se zlepší, pookřeje, pak víte, kde máte hledat...co ho trápí.
Nebo je to autista, nepotřebuje koně....
kovat bych ho nedala, bez podkov máte šanci ho častěji strouhat a kopyta upravovat...

12.2.2023 10:23
Pipilota

XXX.XXX.153.199

On poník ze špatných podmínek je samostatná a náročná disciplína.
(mě osobně takovýhle poníček dokopal jako nikdy jindy žádný jiný kůň - bylo štěstí, že se netrefil do kolen)
Nemá každý podmínky na držení si "zmetka". A upřímně u poníků je pořád ta roztomilost a kde kdo má tendenci k nim lozit a ňuňat je...

Můžete zadat okres odkud jste? Třeba se někdo ozve... (ale moc bych na to nesázela, je to fakt nelehké pro lidi co poníky neznají - útěky z ohrad, kousání jiných koní do nohou, jiný režim proti schvácení atd.) - pořád má majitel zodpovědnost za vše co kde poncl provede, takže konečná není nakonec špatné řešení...

12.2.2023 10:29
Pipilota

XXX.XXX.153.199

anobbona napsal(a):

Tak nějak mám životní zkušenost takovou, že poníci jsou nejvíce týranou skupinou u koňovitých (a často ani v ZOO nevypadají top).

Sama jsem udělala nehezkou zkušenost, kdy jsem svoje poníky zapůjčila do podhůří (jo sešlo se v rodině víc zdravotních potíží a hodilo se mi ulehčit si). A ne že to dopadlo neslavně - za mě katastrofa - vrátili se mi vyhublí, bolaví a zaplísnění. No a to byli v kvalitním místě (opravdu velké pastviny 24/7, dokonce s kvalitní jízdárnou). Jo z cizího krev neteče a poncl toho snese! (a prachy fakt až na prvním místě)

12.2.2023 10:54
Pipilota

XXX.XXX.153.199

A navíc jsou v mém okolí i zařízení vyloženě s poníky, kdy to majitelka už roky nezvládá.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063785257082
Když tam dojede KVS, tak se jí na pokutu vybírá na FB. Odebrat to nikdo nechce (protože kdo by ten zvěřinec živil...). Dokonce obec pronajala svou louku, aby nebyl hlad do očí bijící. Ale návštěvníci tam chodí a podporují to - děti jsou šťastné (poník co je rád že je živý, nedělá vylomeniny a spolupracuje). Ta paní má dobré úmysly, ale je hloupá, nevzdělává se a tím nakonec strašně škodí. Než dát svoje zvíře někam takhle - utratit je lepší. (jo a tohle není to místo kam jsem zapůjčila svoje poníky - tam to bylo od podívání OK - v Ludéřově když přijede kdokoliv od zvířat, tak jen lapá po dechu a nemá slov - přesto to jede roky)

12.2.2023 11:06

Pipilota napsal(a):
A navíc jsou v mém okolí i zařízení vyloženě s poníky, kdy to majitelka už roky nezvládá.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063785257082
Když tam dojede KVS, tak se jí na pokutu vybírá na FB. Odebrat to nikdo nechce (protože kdo by ten zvěřinec živil...). Dokonce obec pronajala svou louku, aby nebyl hlad do očí bijící. Ale návštěvníci tam chodí a podporují to - děti jsou šťastné (poník co je rád že je živý, nedělá vylomeniny a spolupracuje). Ta paní má dobré úmysly, ale je hloupá, nevzdělává se a tím nakonec strašně škodí. Než dát svoje zvíře někam takhle - utratit je lepší. (jo a tohle není to místo kam jsem zapůjčila svoje poníky - tam to bylo od podívání OK - v Ludéřově když přijede kdokoliv od zvířat, tak jen lapá po dechu a nemá slov - přesto to jede roky)

To bílé, vychrtlé..., no jo, no. Takový poník fakt nedělá vylomeniny.

12.2.2023 11:26
Pipilota

XXX.XXX.153.199

To bílé, vychrtlé..., no jo, no. Takový poník fakt nedělá vylomeniny.

Jo a poníka za úplatu půjčí tomu kdo si přijde - ocajkuje a ukáže směr kterou polní cestou jít - u rodičů je to oblíbené, protože poncl capká a pase se, to zvládne fakt každý
Že je zvíře bolavé, nemusí být schopen poznat každý člověk - ale ta vyhublost! Lidi ani nenapadne, ŽE SE PODÍLÍ NA TÝRÁNÍ ZVÍŘAT - to se přece děje tak někde v Egyptě...

12.2.2023 13:25

Pipilota napsal(a):
Jo a poníka za úplatu půjčí tomu kdo si přijde - ocajkuje a ukáže směr kterou polní cestou jít - u rodičů je to oblíbené, protože poncl capká a pase se, to zvládne fakt každý
Že je zvíře bolavé, nemusí být schopen poznat každý člověk - ale ta vyhublost! Lidi ani nenapadne, ŽE SE PODÍLÍ NA TÝRÁNÍ ZVÍŘAT - to se přece děje tak někde v Egyptě...

Bohužel, nenapadne. Ale když to nevidí ani KVS..., jak to má poznat laik?

12.2.2023 14:49
Stormy96L

XXX.XXX.24.83

Tak jsem to důkladně promyslela a zatím si ho nechám. Prodej u mě asi nepřipadá v úvahu, jednou jsem prodala koně, byť kamarádce a stejně to těžce nesu, i když ho mám každý den na očích a vím, že je ok. Dám mu ještě čas a pořeším to ortopedické kutí. Ukončit to mohu vždycky. Děkuji za Vaše názory.

12.2.2023 14:53

ono opravdu alternativa není. takový problémový pony si může vždycky jen pohoršit, když ho dáte z ruky.

prostě buď nechat nebo nechat zabít.

12.2.2023 15:43
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Bohužel, nenapadne. Ale když to nevidí ani KVS..., jak to má poznat laik?

KVS to hodnotí špatně. Ale z pokut si paní nic moc nedělá. Odebrat je po akci s tažnými koňmi asi vůbec politický nelze. (pan Marek, pověřená obec Litovel).

12.2.2023 15:59

Pipilota napsal(a):
KVS to hodnotí špatně. Ale z pokut si paní nic moc nedělá. Odebrat je po akci s tažnými koňmi asi vůbec politický nelze. (pan Marek, pověřená obec Litovel).

Ach jo. A poslat tam Novu asi taky ničemu nepomůže. Prostě tam probíhá regulérní týrání zvířat a páky na to nejsou.

12.2.2023 17:54
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Ach jo. A poslat tam Novu asi taky ničemu nepomůže. Prostě tam probíhá regulérní týrání zvířat a páky na to nejsou.

Úhyny drobných zvířat se zakopou a na velké se zavolá kafina - to zas alespoň tak. Zavolat Novu nebo Blesk nemá cenu - protože se na ní "sponzoří" - dovezou jí tam z obchodu prošlou zeleninu a pečivo (tuším Globus?). Ona se prezentuje jako že všechny ty zvířata zachránila (nikdo se nedivý kolik má ročně nově narozených)... Takže špatný stav je vždycky přece od předchozích majitelů (a ano i u kusů co se narodili u ní ).

Prostě v ČR pořád chybí nějaká jednotná a kvalitní prováděcí metodika co a jak při zabavování zvířat. Když se přijede podívat KVS, tak že by měla právo na místě utratit všechny hosp. zvířata bez řádného označení + utratit všechny s výživovým stavem níž jak 2,5 (pokud majitel neprokáže u spolupracujícího veterináře, že je to zvíře v léčbě). Odvést do kafilerie a majiteli pozemku poslat fakturu za kafilerii i za kontrolu.
Když člověk vidí co se kde roky táhne za týrání zvířat (a nemyslím tím jen bláznivé báby s milionem koček či psů). Tak tu KVS máme jen pro formu - slušný člověk jim poděkuje za kontrolu (případně mu něco najdou jako že má větší přístřešek než je zakreslený atd.) - na druhou stranu blázniví bordeláři obtěžují okolí a týrají zvířata roky...

12.2.2023 18:03

Pipilota napsal(a):
Úhyny drobných zvířat se zakopou a na velké se zavolá kafina - to zas alespoň tak. Zavolat Novu nebo Blesk nemá cenu - protože se na ní "sponzoří" - dovezou jí tam z obchodu prošlou zeleninu a pečivo (tuším Globus?). Ona se prezentuje jako že všechny ty zvířata zachránila (nikdo se nedivý kolik má ročně nově narozených)... Takže špatný stav je vždycky přece od předchozích majitelů (a ano i u kusů co se narodili u ní ).

Prostě v ČR pořád chybí nějaká jednotná a kvalitní prováděcí metodika co a jak při zabavování zvířat. Když se přijede podívat KVS, tak že by měla právo na místě utratit všechny hosp. zvířata bez řádného označení + utratit všechny s výživovým stavem níž jak 2,5 (pokud majitel neprokáže u spolupracujícího veterináře, že je to zvíře v léčbě). Odvést do kafilerie a majiteli pozemku poslat fakturu za kafilerii i za kontrolu.
Když člověk vidí co se kde roky táhne za týrání zvířat (a nemyslím tím jen bláznivé báby s milionem koček či psů). Tak tu KVS máme jen pro formu - slušný člověk jim poděkuje za kontrolu (případně mu něco najdou jako že má větší přístřešek než je zakreslený atd.) - na druhou stranu blázniví bordeláři obtěžují okolí a týrají zvířata roky...

kvs žádný pravomoci nemá, utracení čehokoliv může nařídit jen a pouze v rámci MVO

jinak řešení přestupků ze zákona na ochranu zvířat proti týrání je v gesci obce. KVS k tomu pouze dá papír, ano, jedná se o týrání, ale jakékoliv další kroky, udělení pokuty, zabavení, to už jde za městem. no a město se samozřejmě musí postarat o případně zabavená zvířata. z vlastního rozpočtu.

no a utracení z takových důvodů je úplně mimo. cizí majetek se prostě jen tak ničit nesmí. to je jak kdyby vám sešrotovali auto, protože má prošlou technickou, nebo zbořili dům, protože má hliníkové rozvody.

12.2.2023 20:31
Arbora

XXX.XXX.134.29

Stormy96L napsal(a):
Tak jsem to důkladně promyslela a zatím si ho nechám. Prodej u mě asi nepřipadá v úvahu, jednou jsem prodala koně, byť kamarádce a stejně to těžce nesu, i když ho mám každý den na očích a vím, že je ok. Dám mu ještě čas a pořeším to ortopedické kutí. Ukončit to mohu vždycky. Děkuji za Vaše názory.

Skúsila by som ešte nasadiť niečo proti bolesti, možno prídete na to, že ho niečo fakt bolí.

13.2.2023 08:08
Pipilota

XXX.XXX.153.199

kvs žádný pravomoci nemá, utracení čehokoliv může nařídit jen a pouze v rámci MVO

jinak řešení přestupků ze zákona na ochranu zvířat proti týrání je v gesci obce. KVS k tomu pouze dá papír, ano, jedná se o týrání, ale jakékoliv další kroky, udělení pokuty, zabavení, to už jde za městem. no a město se samozřejmě musí postarat o případně zabavená zvířata. z vlastního rozpočtu.

no a utracení z takových důvodů je úplně mimo. cizí majetek se prostě jen tak ničit nesmí. to je jak kdyby vám sešrotovali auto, protože má prošlou technickou, nebo zbořili dům, protože má hliníkové rozvody.

Já jsem to napsala špatně. Vím, že to má nakonec na triku ta obec. A obce si s tím právě vůbec neví rady - nemají žádný návod k řešení, které by bylo ekonomické i etické. A hospodářská zvířata prostě končí na jatkách ( nebo v kafilerii), tak proč s tím dělat štrachy. Jenže úředníci nepoznají tu hranici co kdy dokrmit, nebo léčit - to by měl napovědět vět.
Jinak o autech vracích stojících na obecním by mohl navykladat romány každý druhý ze zastupitelstva. ( a sice nemám Novotného v oblibě, ale pokusil se najít cestu co s tím).
V nynějším stavu se v Olomouckém kraji žádná zvířata zabavovat nebudou - zkušenost jakou díru v rozpočtu to udělalo u koní posledně se jen tak neztratí.

13.2.2023 08:15
Pipilota

XXX.XXX.153.199

A omlouvám se za pleveleni tohoto tématu. K věci poníka je určitě vhodné udělat si na papíře nějakou revizi co a jak. Porovnat si krmení, jestli správně mikroprvky. Nasadit něco od bolesti. A pak hledat, jestli bolesti jsou od kopyt po schvácení, nebo je někde skřípnutí v zádech. ( na poníky mají blb** zvláštní potřebu sedat a pořádat rodeo).

13.2.2023 09:51
Valérie22

XXX.XXX.241.5

Pipilota napsal(a):

Já si pamatuji, jak se to již několikrát rozebíralo. Paní, když neměla na žrádlo, tak nabízela poníky přes zimu i do pronájmu. Vezměte si je klidně domů a na jaře nám je vrátíte. Údajně měla zlomenou ruku a nezvládala.
Dokonce jí navezlo ZD Štěpánov balíky sena zdrarma, aby zvířata nezdechla přes zimu hlady.
Chudák to bílé, bolavé asi několikrát schvácené. Pro něj by bylo vysvobození asi uspání. Takto bude makat, něž to jednou nedá. Pak budou všichni brečet, jak ho (jí) měli rády a udělali pro něj první a poslední. Hnus tyto farmičky. Znám jich několik a bohužel je vedou laici co si něco dokazují nebo jim jde jen o peníze. Na takováto zařízení by mělo být opravdu nějaké speciální povolení s pravidelnou kontrolou.

13.2.2023 11:07
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Valérie22 napsal(a):
Já si pamatuji, jak se to již několikrát rozebíralo. Paní, když neměla na žrádlo, tak nabízela poníky přes zimu i do pronájmu. Vezměte si je klidně domů a na jaře nám je vrátíte. Údajně měla zlomenou ruku a nezvládala.
Dokonce jí navezlo ZD Štěpánov balíky sena zdrarma, aby zvířata nezdechla přes zimu hlady.
Chudák to bílé, bolavé asi několikrát schvácené. Pro něj by bylo vysvobození asi uspání. Takto bude makat, něž to jednou nedá. Pak budou všichni brečet, jak ho (jí) měli rády a udělali pro něj první a poslední. Hnus tyto farmičky. Znám jich několik a bohužel je vedou laici co si něco dokazují nebo jim jde jen o peníze. Na takováto zařízení by mělo být opravdu nějaké speciální povolení s pravidelnou kontrolou.

Jsem ráda, že se tu ozval někdo další co ví jak to tam roky vypadá.
A když jsme u koní, Egerová je taky desetiletí provařená po různých místech (ano i Blesk), ale dohromady se nic neděje a jede se dál... A další jména a místa kde se na vyhublých koních jezdí dokud nepadnou...
A když to člověk slušně řekne rodičům těch dětí, je za nenávistnou a závistivou osobu. (děcka za to fakt nemohou, ale rodiče by si měli přiznat, že svými příspěvky podporují nevhodné chování a i týrání zvířat)

janago

14.2.2023 12:06
janago

XXX.XXX.240.130

A ten tmavý hnědák.... A hafling s jelením krkem ... Je mi z toho zle

14.2.2023 12:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Toto je z eko bio farmy, no nedoniesli by ste tam kobylu na pripustenie?
Ten chrt, to je plemenný žrebec...nájdite rozdiel....

14.2.2023 12:37
Pipilota

XXX.XXX.153.199

janago napsal(a):
A ten tmavý hnědák.... A hafling s jelením krkem ... Je mi z toho zle

a ty kočky jak tam vypadají + králíci, ovce, prasata...
Z koňovitých tam není v pořádku jediný kus! Z ostatních zvířat už se tam některým daří, ale jiná jsou chůďata. Trvá to roky a zvířata tam přibývají.

No ale jak jsem říkala z vlastní zkušenosti - s poníky se často zachází špatně i na místě které je na první pohled v pořádku.

janago

14.2.2023 12:37
janago

XXX.XXX.240.130

Za sebe bych zkusila dát ponďovi ještě šanci. Jaro někdy dokáže divy (+ prověření zda něco nebolí, krmná dávka, minerály - jak radí ostatní). Dál bych také neposílala. Jednak se může mít ještě hůř, ale hlavně může třeba ublížit dítěti.

18.2.2023 22:36
canka

XXX.XXX.215.25

Tak jste nakonec změnila názor?

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/164865712/strakaty-pony-spolecnik.php

Můžu se jen zeptat proč tedy?Když jste tomu chtěla zkusit dát šanci?A pár dnů na to přeci jen prodáváte?

Neregistrovaný uživatel

18.2.2023 22:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26

canka napsal(a):

Můžu se jen zeptat proč tedy?Když jste tomu chtěla zkusit dát šanci?A pár dnů na to přeci jen prodáváte?

Ta cena na to jak ho tu popisuje jako chcip áčka problémového. Fuj

19.2.2023 06:58

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ta cena na to jak ho tu popisuje jako chcip áčka problémového. Fuj

Ta cena má možná eliminovat ty největší joudy.

19.2.2023 08:58
Pipilota

XXX.XXX.153.199

canka napsal(a):

No jenže když ho dá "zadarmo", ozvou se fakt Neználci a poncl bude zas v kopru. Když si vezmete cenu za očkování, zuby a odčervení a jestli jsou k němu i RTG více kloubů a hlavně kopyt.
ALE jasně že je to začarovaný kruh - ten kdo ví kolik ještě se do valáška nasype, si radši vezme zdravé zvíře s původem od znalého chovatele. (nerada to připomínám, ale někdy je řezník řešením - jen já bych zachraňovala a ano už to ve mě hlodá)

19.2.2023 09:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Stormy96L napsal(a):

Tři měsíce jsou moc málo na to, aby se koník ze špatných podmínek, zlepšil.
Vidím to tak do podzimu.
Dokonce si myslím, že se ještě zhorší, klidně se může ještě něco dalšího vyskytnout, než se začne zlepšovat.
Systém máte dobrý, poník prostě jen musí zjistit že se má dobře, přestavět organizmus z "přežití" na "žití". A to se nestane do měsíce.
S tou patelou je to tak, že čím víc mu budete ulevovat, tím hůř. Vlastní zkušenost. Chození terénem je to nejlepší na vyzdravění. Vůbec pohyb je to nejlepší právě pro tohohle koníka.
A pro všechny koně. Pohyb aktivuje organizmus, zlepšuje metabolizmus, pomáhá kopytům, pomáhá na psychiku.
A pohyb se stádem, je opravdu to pravé ořechové. I když je na chvostě.
Do jara, kdy bude tráva, máte cca 2 měsíce. Pak budete muset koupit náhubek. Lze i z druhé ruky. On chodit musí a tam, kde chodí, je tráva. Ta škodí. A náhubek pomůže i proti kousnutí. Je ale potřeba koupit s otvory na nozdry a tak velký, aby mohl poník zívnout. Já jsem koni s velikostí cob, kupovala náhubek full.
Zkuste stáhnout náklady na minimum a dát mu čas.

Pokud ho někomu darujete, půjde z ruky do ruky a skončí ve stejném prostředí, jako bylo to, ze kterého jste ho dostala.

19.2.2023 11:11
Stormy96L

XXX.XXX.19.223

Ahoj koňáci.
Zachovejte klid, ono to nebude tak horké.
Ad tráva, tohle řešit nemusím, žádná tam není, na treku mame jen kupky a sítě se senem.
A jednou už jsem takto vyhodila inzerát na svého mladého koně, abych se potom utvrdila v rozhodnutí si ho nechat, než abych ho prodala do westernového městečka nebo začátečníkům. Jen zkouším kdo se ozve, ale taky to moc nevidím.
Ono je to trochu složité v tom, že jsem si jela opravdu jen pro jednoho a nakonec to byla záchranná akce, ve které se chtěla angažovat kamarádka, které jsem ale řekla, že jako zkušenější ho nejdřív dám dokupy, zjistím co mu je a potom jí kdyžtak jednoho z nich odprodám. No, kámoška od toho teď samozřejmě dala ruce pryč. To je život, neměla jsem být naivka.

19.2.2023 11:36
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Stormy96L napsal(a):
Ahoj koňáci.
Zachovejte klid, ono to nebude tak horké.
Ad tráva, tohle řešit nemusím, žádná tam není, na treku mame jen kupky a sítě se senem.
A jednou už jsem takto vyhodila inzerát na svého mladého koně, abych se potom utvrdila v rozhodnutí si ho nechat, než abych ho prodala do westernového městečka nebo začátečníkům. Jen zkouším kdo se ozve, ale taky to moc nevidím.
Ono je to trochu složité v tom, že jsem si jela opravdu jen pro jednoho a nakonec to byla záchranná akce, ve které se chtěla angažovat kamarádka, které jsem ale řekla, že jako zkušenější ho nejdřív dám dokupy, zjistím co mu je a potom jí kdyžtak jednoho z nich odprodám. No, kámoška od toho teď samozřejmě dala ruce pryč. To je život, neměla jsem být naivka.

No tak nakonec budete zapřahat páru poníků!

Přidejte reakci

Přidat smajlík