Dsds

XXX.XXX.130.5
Ahoj, na své klisně už jsem nějakou dobu sledovala že je odřená od deky. Dneska jsem si ale všimla i ložisek mimo oblast, kde by ji deka mohla vadit. Srst je v oblasti za lopatkou šupinkovitá a při jemném očištění odpadává. Veterinář mi předepsal roztok, kterým to kapu a přidávám biotin. Neřekl mi ale na místě či to je nebo není plíseň. Je to podle vás? Pokud ano, jak byste postupovali?:) Mockrát děkuji všem.
Haflingo

XXX.XXX.228.218
Môjmu sa to tiež urobilo na chrbte. Nechce tam rast srsť, umyla som betadinom. U nás to majú ešte 2 kone a už im tam rastie srsť. Myslím, že to je skôr kusanec, u nás sa teraz kone pretekajú o seno.
Dsds

XXX.XXX.130.5
bohužel si nemyslím že je to vykouslé, mám na to od veta imaverol a příznaky plísně to bohužel má
Haflingo

XXX.XXX.228.218
Bijú sa, lebo im prišli nový členovia do stáda, tak si teraz menia pozície. Každý má len jeden fľak, iba šedá koža bez srsti. Budem to musieť pozrieť lepšie, keď tak to budeme riešiť. Kone sú 24/7 bez deky. Želám, nech sa toho čím skôr zbavíte.
Dsds
napsal(a):
Ahoj, na své klisně už jsem nějakou dobu sledovala že je odřená od deky. Dneska jsem si ale všimla i ložisek mimo oblast, kde by ji deka mohla vadit. Srst je v oblasti za lopatkou šupinkovitá a při jemném očištění odpadává. Veterinář mi předepsal roztok, kterým to kapu a přidávám biotin. Neřekl mi ale na místě či to je nebo není plíseň. Je to podle vás? Pokud ano, jak byste postupovali?:) Mockrát děkuji všem.
Nejlepší by asi bylo povolat veta, aby vzal z toho místa stěry a léčba byla následně cílená podle druhu plísně.
Taky jsme s tím před mnoha lety bojovali (na karpálech). Trochu pomohl zředěný ocet, ale nic moc (resp. aspoˇse to přestalo zhoršovat).
Tehdy se to úplně vyhojilo až se změnou roční doby (jaro); tím se zřejmě posílila imunita kobylky. Což jsem si uvědomila až ex-post... Celé to asi předtím načaly neoprenové chrániče, pod kterými se zapařila - od té doby mi neoprén nesmí na koně; hotová obsese :-)
Takže, abych to shrnula: myslím si, že to za a/ souvisí s imunitou, nějak
a za b/ chce to ty stěry a cílenou léčbu podle druhu plísně.
Ehm... snad. Plísně jsou potvora neskutečná, spory dokážou přeletět vzduchem i 30 km...oslabeného jedince napadnou, ten se neubrání a pak babo raď, čím to.
Ale pokud vet, resp. rozbor odhalí přesně pachatele, mělo by to pomoci.
Hodně štěstí!
dsds

XXX.XXX.6.145
mockrát děkuji🙏
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dsds
napsal(a):
S velkou pravděpodobností ano. Plísně se rády objevují zrovna v tomhle předjarním období. První fotka je přímo ukázková.
Vet neudělal stěr/seškrab a neposlal na rozbor?
dsds

XXX.XXX.6.145
nene, stěr asi teprve čeká.. nevíte jak se toho hlavně jednou pro vždy zbavit? očkování? momentálně mám ten ředený imaverol a dávám biotin.. Popřípadě jak je to se stykem s jinými koňmi? Do výběhu má deku. Chápu, že se prognóza odvíjí od diagnózy, tudíž z fotky přes internet není úplně stoprocentní hodnotit, ale za každou radu budu vděčná🙏
dsds
napsal(a):
nene, stěr asi teprve čeká.. nevíte jak se toho hlavně jednou pro vždy zbavit? očkování? momentálně mám ten ředený imaverol a dávám biotin.. Popřípadě jak je to se stykem s jinými koňmi? Do výběhu má deku. Chápu, že se prognóza odvíjí od diagnózy, tudíž z fotky přes internet není úplně stoprocentní hodnotit, ale za každou radu budu vděčná🙏
Plísní se "jednou pro vždy" zbavit nejde! Jejich spory jsou prakticky všude, jde jen snížit jejich koncentraci (kdesi jsem četla, že byly nějaké spory zaznamenány i ve volném kosmu - no to mě hodně udivilo).
Já mám plíseň na pony kobyle prakticky každé jaro. A na staré byla posledních cca 5 let taky (úhyn ve 33 letech). Je to hodně o imunitě jedince a i o stresu. Já to řeším tak, že dekuji omezeně, aby se kožich vyvětral hlavně na sluníčku. Pak taky v předjaří stříhám "bryndák" - jo na plecích jí ta plíseň začne. A hned malá kolečka ošetřuji chytrou houbou (super poměr cena/výkon - líp jak volat veta a kultivace seškrabu - ale je to dáno i tím, že už to jednou vet na kobyle potvrdil tím vyšetřením seškrabu, jen vím co se děje další roky v předjaří). Prostě zvýšená kontrola srsti. A taky druhou půlku zimy přidávám vit. C (neb staří koně ho obtížněji vstřebávají a taky už v seně ho tolik není). S vit. C končím když už se pase, ne v době přivykání na novou trávu.
dsds

XXX.XXX.6.145
děkuji! začínám být zoufalá..
Uživatel s deaktivovaným účtem

dsds
napsal(a):
Ano, očkování proti trichofytóze existuje. Ale hlavně potřebujete vědět, co je patogenem. Jinak se pořád pohybujeme na poli teorie.
A fajn je taky chytrá houba Ecosin.