Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím, kobyla 10let A1/1- začíná sezonu, potřebovala by lehce nabrat(50kg cca). Momentálně přemýšlím jak jí udělat jídelníček. Kolik kg denně dávat? vychází mi to na 5kg(2,5kg 2x denně tj. ráno a večer) je to moc? Má tam 1,5kg musli a 1kg granulí. Je to moc/akorát? Ano ano, vím že takto těžko říct, ale aspoň něco od čeho se můžu odrazit

napsal(a):
Zdravím, kobyla 10let A1/1- začíná sezonu, potřebovala by lehce nabrat(50kg cca). Momentálně přemýšlím jak jí udělat jídelníček. Kolik kg denně dávat? vychází mi to na 5kg(2,5kg 2x denně tj. ráno a večer) je to moc? Má tam 1,5kg musli a 1kg granulí. Je to moc/akorát? Ano ano, vím že takto těžko říct, ale aspoň něco od čeho se můžu odrazit
Základem je seno ad libitum.
+ žádný stres, koprologie, vyšetření krve. Zubař byl, jak píšete ve vedlejším vláknu - vlastně ne, tam se zmiňujete o 15letém valachovi. Vředy vyloučeny?
Nepíšete nic o ustájení a celkovém managmentu.

napsal(a):
Základem je seno ad libitum.
+ žádný stres, koprologie, vyšetření krve. Zubař byl, jak píšete ve vedlejším vláknu - vlastně ne, tam se zmiňujete o 15letém valachovi. Vředy vyloučeny?
Nepíšete nic o ustájení a celkovém managmentu.
jak souvisi vředy s tim ze se ptam kolik kg se tak zhruba krmi?
každopádně valášek vyšetřený. momentálně jsem se ale ptala na krmeni
ZdravimAhojj

XXX.XXX.144.199
kallisto
napsal(a):
Souvisí to velmi.
Kolik kg má denně sena?
neomezený přístup k senu
napsal(a):
Kolik se krmí je závislé od potřeb koně. Jsou dobře krmitelné kusy a naopak i ty špatně krmitelné a spousta variací mezi tím. Když má kůň špatné zuby, nekouše správně a tak potravu optimálně nerozmělní a neprosliní - tedy ji pak nemůže správně trávit (horší trávení znamená že nepřibere ani když dostává dostatečné množství). Podobně je to s vředy, s dušností a jinými bolestmi či psychickou nepohodou - proto se doptáváme na celkový managment. Jo a seno neomezeně znamená v různých stájích různé věci - klidně i to, že se k senu dostane jen na chvilku, když jde vůdce stáda pod sedlo.
Navíc různé granule a müsli obsahují různé věci. Proto je na pytli doporučené dávkování. Jinak například granulí Lučenka se může podávat i 20 kg na den a kus, neb je to granulované seno.
Jinak se na nevhodně položený dotaz nedá odpovědět konkrétněji.

napsal(a):
Nedá se odpovědět.
Odražte se od odborných znalostí některého výživáře.

napsal(a):
Viz výše. Souvisí velmi. Byla teda na ty vředy vyšetřená?

napsal(a):
Tak 10letá kobyla nebo 15letý valášek? Jsem zmatená.
napsal(a):
Možno keby ste napísali aspoň čo je to musli a aké granule, tak by sa možno dalo napísať niečo relevantné. Ale takto...

šimlík
napsal(a):
Na jedno krmení bych více jak 2 kg jádra / granule nedala, pokud chcete přidat krmte raději 3x.
Když půlka toho müsli může být vojtěška nebo nějaká semínka (karob, pískavice, psyllium, whatever), ten obsah jádra ani v těch granulích nebude absolutní, takže se to takhle bez dalšího posoudit nedá.

šimlík
napsal(a):
Na jedno krmení bych více jak 2 kg jádra / granule nedala, pokud chcete přidat krmte raději 3x.
Tak ale i vysvětlete proč...proč ne na jedno krmení 2kg koncentrovaného krmení(čisté jádro) ono to je u každého koně dokonce i jiné, ale můžeme vzít průměr, cca ty 2 kg.