Přeji všem krásný den,
ráda bych se podělila o náš příběh, který mě dohnal až k tomu založit sbírku.
Nejdříve bych chtěla říci, že jsem se pro finance pokusila udělat vše, co šlo (prodala jsem věci, chodím na brigadu, bohužel pujcka je problém, jelikož jsem na mateřské.)
Vzhledem k tomu, že Mony zdravotní problémy jsou způsobeny člověkem, napadlo mě toto řešení, kdybych to kobylce způsobila ja, nedovolila bych si něco takového vůbec udělat.
Sama jsem v minulém roce zachránila dva koníky, kteří by jinak asi skončili, vime kde.. dostali veterinární péči a troufám si říci, že nyní u me žijí spokojené životy 😊
Náš příběh je na delší vyprávění a ráda vše vysvětlím podrobně, pokud bude nějaký dotaz či zájem.
Chtěla bych tímto poukázat a třeba by to mohlo pomoci i spoustě konikum a jejich majitelům u kterých je třeba podobná změna chování a člověk si to nespoji s tim, že by to mohl být i vážný zdravotní problém.
Přikládám odkaz na sbírku, kdyby měl někdo zájem pomoci, za cokoliv budeme nesmírně vděčné ale i Vaše zkušenosti s podobným problémem, rady, názory, vše strašně moc pomůže 😊
Děkujeme
https://www.donio.cz/pomocprozivotemnepochopenehokonika
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.241
Zandulkaaa95
napsal(a):
Přeji všem krásný den,
Nejdříve bych chtěla říci, že jsem se pro finance pokusila udělat vše, co šlo (prodala jsem věci, chodím na brigadu, bohužel pujcka je problém, jelikož jsem na mateřské.)
Vzhledem k tomu, že Mony zdravotní problémy jsou způsobeny člověkem, napadlo mě toto řešení, kdybych to kobylce způsobila ja, nedovolila bych si něco takového vůbec udělat.
Sama jsem v minulém roce zachránila dva koníky, kteří by jinak asi skončili, vime kde.. dostali veterinární péči a troufám si říci, že nyní u me žijí spokojené životy 😊
Náš příběh je na delší vyprávění a ráda vše vysvětlím podrobně, pokud bude nějaký dotaz či zájem.
Chtěla bych tímto poukázat a třeba by to mohlo pomoci i spoustě konikum a jejich majitelům u kterých je třeba podobná změna chování a člověk si to nespoji s tim, že by to mohl být i vážný zdravotní problém.
Přikládám odkaz na sbírku, kdyby měl někdo zájem pomoci, za cokoliv budeme nesmírně vděčné ale i Vaše zkušenosti s podobným problémem, rady, názory, vše strašně moc pomůže 😊
Děkujeme
Tady vám zebrani nevyjde.
153

XXX.XXX.255.188
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady vám zebrani nevyjde.
můžete mi říct, proč žebrání? nechápu chování lidí na diskuzích, paní slušně požádala o pomoc, navíc žádá i o rady, mohla jste tu nechat něco užitečného, nic by vám to nestálo
Uživatel s deaktivovaným účtem

153
napsal(a):
můžete mi říct, proč žebrání? nechápu chování lidí na diskuzích, paní slušně požádala o pomoc, navíc žádá i o rady, mohla jste tu nechat něco užitečného, nic by vám to nestálo
Možná proto, že podobná sbírka je i na psech.
Prostě, když nemám peníze, nepořizuji si zvíře. Nebo ho nechám utratit.
Fotky žaludečních vředů nejspíš stažené z internetu. A homeopatika na ně fakt nezaberou. Což jako vet vím.
Coudas

XXX.XXX.87.254
153
napsal(a):
Tahle paní to bohuzel neumí. Takhle "ošklivá" je na každého, kdo napíše podobný příspěvek.
Žebrání asi ne, ale třeba se najde někdo, kdo bude chtít jakkoliv jinak pomoci, podpořit 😉
A Vám jenom přeji, aby jste se nikdy do podobné situace nedostala, také jsem zvládla nespočet nemocí a to i operaci za 200tisic zaplatit z vlastních zdrojů, ale teď se to buhužel vše sešlo, to se může stát naprosto každému 😉
Kobylku prodat nemůžu, protože v tomto stavu by ji to sejmulo ještě více a nehledě na to, kdo by chtěl nemocného koně, že? Max tak někdo do salámu, což si rozhodně nezaslouží.

Zandulkaaa95
napsal(a):
Žebrání asi ne, ale třeba se najde někdo, kdo bude chtít jakkoliv jinak pomoci, podpořit 😉
A Vám jenom přeji, aby jste se nikdy do podobné situace nedostala, také jsem zvládla nespočet nemocí a to i operaci za 200tisic zaplatit z vlastních zdrojů, ale teď se to buhužel vše sešlo, to se může stát naprosto každému 😉
Kobylku prodat nemůžu, protože v tomto stavu by ji to sejmulo ještě více a nehledě na to, kdo by chtěl nemocného koně, že? Max tak někdo do salámu, což si rozhodně nezaslouží.
Tak ji nechte utratit.
Já to mám jako záložní plán, až nebudu moci svoji kobylu uživit. Zatím vydělávám, ale v důchodu...

Coudas
napsal(a):
Tahle paní to bohuzel neumí. Takhle "ošklivá" je na každého, kdo napíše podobný příspěvek.
Já jsem v tom případě taky ošklivá. Viz výše.
153

XXX.XXX.255.188
to je fakt k smíchu.. když vy byste se starala o někoho blízkého a pojišťovna by pak výdaje na léčbu přestala krýt, taky byste ho nechala umřít? ne, nenechala, snažila byste se pomoci jakkoli
napsal(a):
Fotky žaludečních vředů nejspíš stažené z internetu. A homeopatika na ně fakt nezaberou. Což jako vet vím.
Fotky rozhodně stažené nejsou, jsou ze zdravotní zpravy Mony, což není problém vše doložit :)
A homeopatika má na psychiku, stres a tak nějak celkově aby se sevším smířila, jako veterinář jistě víte, že stres je to nejhorší co může být na vředy a občas to napravit bývá na delší dobu.

Zandulkaaa95
napsal(a):
Fotky rozhodně stažené nejsou, jsou ze zdravotní zpravy Mony, což není problém vše doložit :)
A homeopatika má na psychiku, stres a tak nějak celkově aby se sevším smířila, jako veterinář jistě víte, že stres je to nejhorší co může být na vředy a občas to napravit bývá na delší dobu.
Ano, vím.
Ale viz výše. Buď mám na léčbu nebo nechám utratit.
Coudas

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Já jsem v tom případě taky ošklivá. Viz výše.
Jo, to máte pravdu.
napsal(a):
Tak asi hodně špatnej vet.
Zandulkaaa95
napsal(a):
Přeji všem krásný den,
Děkujeme
Nechcem byť hnusná, ale 50.000 na liečbu vredov? Čim to budete liečiť?
Ab prazole sáčok pri "tretment" stojí 1.90$, pri 4 denne mi to na mesačnú liečbu vychádza cca 220$?

Chcete rady? Tak ok, není problém.
Popište management koně, popište koně.
- plemeno, stáří, výška, hmotnost
- ustájení, složení stáda, režim, dekování
- složení a množství píce, složení a množství příkrmu
- zdravotní stav, prodělaná vyšetření, diagnozy, léčba (čím, jak dlouho, podpůrná opatření)
Máme tady zkušené majitele i odborné veterináře, kteří mohou přispět troškou do mlýna.
Arbora
napsal(a):
Nechcem byť hnusná, ale 50.000 na liečbu vredov? Čim to budete liečiť?
Ab prazole sáčok pri "tretment" stojí 1.90$, pri 4 denne mi to na mesačnú liečbu vychádza cca 220$?
Ab prazole + Ab sucralfat, měsíčně objednávám okolo 10 000 Kč, první dva měsíce byla na Peptizole, diky tomu se cena dost výrazně vyšplhala, bohužel Ab prazole nebyl dostupný..
Kobylka je k tomu i na kortikoidech a těch ještě nevím měsíční částku, čekám na fakturu.
Gastro vyšetření, kontrolní atd.. ono se to bohužel nezdá, ale při takovém nálezu jaký ma Moninka se to vyšplhá. :(
Coudas

XXX.XXX.87.254
Vp.
napsal(a):
Tak asi hodně špatnej vet.
Jak se říká, kdo umí umí, kdo neumí učí.
napsal(a):
Chcete rady? Tak ok, není problém.
Popište management koně, popište koně.
- plemeno, stáří, výška, hmotnost
- ustájení, složení stáda, režim, dekování
- složení a množství píce, složení a množství příkrmu
- zdravotní stav, prodělaná vyšetření, diagnozy, léčba (čím, jak dlouho, podpůrná opatření)
Máme tady zkušené majitele i odborné veterináře, kteří mohou přispět troškou do mlýna.
Určitě, ráda vše vypíšu, večer až zasednu, tak se do toho pustím 😊
Arbora
napsal(a):
Teraz nerozumiem, dva mesiace na peptizole a nemáte tie vredy vyriešené?
To mi teda príde, že s úpravou stravy, ktorá je základ a naozaj nie je finančne likvidačná, za dva mesiace ešte začínať ďalšiu liečbu, minimálne na zmenu veterinára.
Je to stejné jako s lidmi, ne vždy ta léčba je tak rychlá... Kobylka se s tim může prostě srovnávat pomalu i přes změnu krmiva a přes skladbu léků... Nikde nemáte dáno, že lék na 100% hnedle vyléčí, vše chce svůj čas...

Přesně. A pokud budou pokračovat v léčbě bez vyřešení té chyby, budou to vyhozené peníze.
napsal(a):
Přesně. A pokud budou pokračovat v léčbě bez vyřešení té chyby, budou to vyhozené peníze.
Pokud vím, tak kobylka měla změněnou krmnou dávku, později však se přišlo na to, že v té nové jsou věci na které má kobylka alergie a tak se znovu změnila... To má také vliv na dobu léčby...
napsal(a):
Samozřejmě příčiny a důvody jsou řešeny. Dost možná zlepšení nepřišlo diky tomu, že kobylka dostávala krmení ve kterém jsou složky na které má kobylka alergii. (pohanková bašta od KMfit), krmení bylo změněno a namíchano kobylce přímo na míru.
Elergie byla zjištěna při kontrolním vyšetření, odebrány i vzorky na bakterie.
Dalším hlavním důvodem je stres kobylky ve kterém byla. Snažíme se vše udelat kobylce na míru, tak aby ji to vyhovovalo, bohužel byla vážně ve velkém stresu a jde to vše vážně pomalu. Paní doktorka se kterou řešíme homeopatii, fyzio a celkově vše okolo Mony za ni dojíždí každý týden a jsou vidět obrovské posuny k lepšímu.
Neřešíme pouze vředy, ale kobylku kompletně.
Ustajena je pastevně 24/7, box nesnese, jak se zavře do boxu, tak hodinaří a asi by byla schopna ho srovnat se zemí i když musím říct, že od té doby co řešíme i homeopatii je videt i v tomto veliký posun dopředu..
Coudas

XXX.XXX.87.254
Horsana
napsal(a):
Učila som celý čas, čo som bola na univerzite a učila som dobre.
A trúfnem si tvrdiť, že umím.
Voči komete je to neskutočná sprosťárna!
Mě se taky nelíbí, jak shazujete své kolegy, a co s tím nadělám...
Horsana
napsal(a):
To, čo je na foto, ten pylorus a ostatné foto -to si robíte srandu, s tou sumou?
To sa na mäkkej diéte upraví bez akejkoľvek liečby, v praxi odskúšané a pri omnoho, omnoho horších nálezoch!
Kobylka je zdá sa fakt nepochopená....
Já bych to spíš viděla na jasný důkaz toho, že klinika se v konečné ceně vyplatí. Prostě než léčit tak a tak a za měsíc jinak... použijí se jasné metody vyšetření a ošetření - no a než nekonečné dojíždění veta x krát do měsíce, je pak klinika fakt levnější (jen se na začátku člověk "lekne" a dopravce mu ze známosti s platbou posečká ;-))
Horsana
napsal(a):
To, čo je na foto, ten pylorus a ostatné foto -to si robíte srandu, s tou sumou?
To sa na mäkkej diéte upraví bez akejkoľvek liečby, v praxi odskúšané a pri omnoho, omnoho horších nálezoch!
Kobylka je zdá sa fakt nepochopená....
Léčba nám takto byla nastavena paní doktorkou... Věřím, že kdyby to bylo v takovém stavu, že by nebylo třeba léků, tak se nedají.. Vzhledem k tomu, že ma kortikoidy, tak to asi nebude taková sranda.. Ale netuším, jistě máte více zkušeností, než já, budu ráda za každou radu, která by mela kobylce pomoci :)
A pokud nikdo nevěří ceně léčby, mohu klidně doložit

Pipilota
napsal(a):
Já bych to spíš viděla na jasný důkaz toho, že klinika se v konečné ceně vyplatí. Prostě než léčit tak a tak a za měsíc jinak... použijí se jasné metody vyšetření a ošetření - no a než nekonečné dojíždění veta x krát do měsíce, je pak klinika fakt levnější (jen se na začátku člověk "lekne" a dopravce mu ze známosti s platbou posečká ;-))
To takhle se kluk pokusil doma podle telefonické rady (dlužil kam se podíval, veti odmítli přijet) vycévkovat valacha, použil starou hadičku, ta se mu při vytahování přetrhla, a už se jelo.
Posečkala jsem mu na platbu dva a půl roku
Zandulkaaa95
napsal(a):
Léčba nám takto byla nastavena paní doktorkou... Věřím, že kdyby to bylo v takovém stavu, že by nebylo třeba léků, tak se nedají.. Vzhledem k tomu, že ma kortikoidy, tak to asi nebude taková sranda.. Ale netuším, jistě máte více zkušeností, než já, budu ráda za každou radu, která by mela kobylce pomoci :)
Tak to zkuste, včetně nějaké zdr. dokumentace, ne jen ty divné fotky. Na vředy je to opravdu pálka.
Zandulkaaa95
napsal(a):
Já tedy věřím, že se ta cena léčby nasbírá v čase i s těmi cesťáky a tak.
Proto komplikované pacienty šupem na kliniku. Je tam víc doktorů (víc hlav víc ví, snáz je napadne co dalšího tak asi koni je). Jsou tam lepší možnosti vyšetření (nejen přístroje, ale i fakt že vzorky jdou hned do laboratoře - nejezdí se s nimi půl dne někde po terénu atd.). Jo zase je ale potřeba mít v záloze nějaké ty desetitisíce (opravdu u sebe na účtu - ne že si je když tak půjčím od příbuzných). A to se právě zas obloukem vracíme k tomu, že koně nejsou pro chudý. A zachraňovat může jen ten kdo na to má čas a peníze (mám na hrbu jen dva poníky a vím o čem to finančně je, aby to tedy za něco stálo a nebylo to jen živoření)
Zandulkaaa95
napsal(a):
Kortikoidy dostáva prečo? Asi nie kvôli tým vredom.
Zandulkaaa95
napsal(a):
Ja som tiež veterinárka, v tých správach jasne čítam, čo má napríklad kobyla žrať (rezky, výlisky, ľan) a o cene terapie vredov mám veľmi dobrú predstavu.
Suma, čo tu prezentujete je nereálna a ja radiť zdarma ohľadom kŕmenia už fakt nemienim, lebo je to stále to isté dokolečka.
Arbora
napsal(a):
Kortikoidy dostáva prečo? Asi nie kvôli tým vredom.
Dostává prednisolon, což předpokládám, že bude na ty vředy? nebo podpora imunity? Slyšela jsem obojí možnost..
Ráda pak dam dohromady veškerou dokumentaci a budu ráda i za vaše rady 😊
Jen se k tomu dostanu až večer, pravděpodobně

Ne, ty kortikoidy jsou skutečně nejspíš na tu alergii - resp. na tlumení imunitní reakce organismu. Takže fakt ne na podporu imunity.
Pokud se nebude setkávat s alergenem, nebude potřebovat kortikoidy.
Bylo by pro vás dobré vědět, na co dáváte ty drahé léky, když už je koni dáváte.
Zandulkaaa95
napsal(a):
Dostává prednisolon, což předpokládám, že bude na ty vředy? nebo podpora imunity? Slyšela jsem obojí možnost..
Prednisolon rozhodne neslúži na podporu imunity, je to kortikoid, imunitu teda znižuje, v žiadnom prípade ju nepodporuje, spomaľuje aj hojenie rán, napríklad.
Kortikoid bol nasadený zrejme na základe výsledkov testov zložiek krmiva, ktoré môžu kobylu alergizovať, má ho brať 30 dní a potom postupne vysadiť, to hádam vidíte v tej správe.
Tie dokumenty sa mi nezobrazujú a stiahla som si iba dva, zvyšok sa mi nechce.
Prednisolon zmierňuje zápal a opuch a tlmí alergickú reakciu, samozrejme je potrebné vysadiť všetko, čo by mohlo kobylu alergizovať ďalej.
MVDr. Jandová je Dipl.ECEIM a verím, že vám všetko dokáže vysvetliť.
(Je taký vtip, že žiadny kôň nesmie umrieť bez toho, aby dostal kortikoidy...)
napsal(a):
Ne, ty kortikoidy jsou skutečně nejspíš na tu alergii - resp. na tlumení imunitní reakce organismu. Takže fakt ne na podporu imunity.
Pokud se nebude setkávat s alergenem, nebude potřebovat kortikoidy.
Bylo by pro vás dobré vědět, na co dáváte ty drahé léky, když už je koni dáváte.
Já bych tipovala, že slečna se v tom prostě neumí zorientovat , to nemyslím vůbec nijak urážlivě.
Setkávám se s tím často i u lidí, nevědí jaké léky užívají a proč, natož aby zkoumali, jakým mechanismem fungují.
Vy jste tady všechny takové přírodovědně vzdělané, ale spousta lidí se svěří odborníkovi, a nemá jak o medicínském problému přemýšlet, protože to vzdělání prostě nemá..
Doron
napsal(a):
Já bych tipovala, že slečna se v tom prostě neumí zorientovat , to nemyslím vůbec nijak urážlivě.
Setkávám se s tím často i u lidí, nevědí jaké léky užívají a proč, natož aby zkoumali, jakým mechanismem fungují.
Vy jste tady všechny takové přírodovědně vzdělané, ale spousta lidí se svěří odborníkovi, a nemá jak o medicínském problému přemýšlet, protože to vzdělání prostě nemá..
Přesně tak je to u mě 😊😊
Dokonce jsem si i po objasnění paní Horsany uvědomila, jak mi po paní Jandová do telefonu říkala, jen jsem to úplně zapomněla, je teď těch informací mnoho (moje chyba) a děkuji za objasnění 😊
A jinak přesně jak píšete, vzdělávat se snažím, jen moje hlavička na to úplně není nastudovat vše a porozumět tomu.
Takže, dostáva kortikoidy, ktoré môžu spôsobovať vredy, aby nemala vredy, ktoré pravdepdobne spôsobila alergia na potraviny?
A celé to majú zafinancovať dobrí ľudia, lebo majiteľka je matka na materskej a nemohla čakať, že 600 kilové zviera bude vyžadovať akúkoľvek veterinárnu starostlivosť, keď si ho pred pol rokom kupovala?
Prečo toto donio dovolí??
Zandulkaaa95
napsal(a):
Přesně tak je to u mě 😊😊
Dokonce jsem si i po objasnění paní Horsany uvědomila, jak mi po paní Jandová do telefonu říkala, jen jsem to úplně zapomněla, je teď těch informací mnoho (moje chyba) a děkuji za objasnění 😊
A jinak přesně jak píšete, vzdělávat se snažím, jen moje hlavička na to úplně není nastudovat vše a porozumět tomu.
A proto je papír a tužka - řečené si zapisuji. (jo taky mi do toho občas řvou děti, nebo jiná rozptýlení). ALE nejdůležitější u léků je podávat je správně a přesně tak, jak naordinoval lékař. (jedno jestli u dětí, nebo zvířátek). A hned dát vědět, pokud se z nějakého důvodu nedaří.
Arbora
napsal(a):
Takže, dostáva kortikoidy, ktoré môžu spôsobovať vredy, aby nemala vredy, ktoré pravdepdobne spôsobila alergia na potraviny?
A celé to majú zafinancovať dobrí ľudia, lebo majiteľka je matka na materskej a nemohla čakať, že 600 kilové zviera bude vyžadovať akúkoľvek veterinárnu starostlivosť, keď si ho pred pol rokom kupovala?

Pipilota
napsal(a):
A proto je papír a tužka - řečené si zapisuji. (jo taky mi do toho občas řvou děti, nebo jiná rozptýlení). ALE nejdůležitější u léků je podávat je správně a přesně tak, jak naordinoval lékař. (jedno jestli u dětí, nebo zvířátek). A hned dát vědět, pokud se z nějakého důvodu nedaří.
Přesně. A já bych si k tomu ještě přečetla příbalový leták.
Nakonec odpovědnost za léčbu toho zvířete nesu především já, že.

Zandulkaaa95
napsal(a):
Kortikoidy vředy neléčí a imunitu nepodpoří. Naopak.
Předpokládám, že jste zvážily rizika jejich dlouhodobého podávání.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26
153
napsal(a):
Protoze podobný zebraci prispevky čtu tady nebo na fb denně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26
Coudas
napsal(a):
Ty máš co rikat. Kdo nejede jak ty stejně je tupej dle tebe tak se hod do klidu.
Arbora
napsal(a):
Říkalo se tomu , že to chce "rovnák na vohejbák" :-)

Coudas
napsal(a):
Jak se říká, kdo umí umí, kdo neumí učí.
Jenže i to učení je třeba umět. Jinak se trápí obě strany. Ne všichni kolegové to dali.

Zandulkaaa95
napsal(a):
Určitě, ráda vše vypíšu, večer až zasednu, tak se do toho pustím 😊
Večer byl.