Jaké zvolit plemeno pro starší dítě?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Rozemburk

14.2.2023 17:57
Rozemburk

XXX.XXX.83.86

Ahoj.
Je mi 13 let a pomalu zacinam vyrustat samozrejme. Jezdila jsem na ponikovy(welsh pony), zacinam tezknout a nechci ji zatezovat zada. Momentalne chci prejit na vetsiho kone, ale aby byl vhodny na parkour. Shanim info o plemeni ktere je dobre do sportu, merim 160 cm a vazim 50 kg. Chtela bych vetsiho kone, ale ne obriho. Dekuji za jakoukoliv radu. :))

Salin8

14.2.2023 18:53
Salin8

XXX.XXX.228.61

ČT, ST, kôň kinský, holštín, lipican, furioso, nonius, Hannover...

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2023 07:24

v podstatě jakékoli moderní teplokrevné plemeno nebo jejich kříženec

15.2.2023 09:06

Salin8 napsal(a):
ČT, ST, kôň kinský, holštín, lipican, furioso, nonius, Hannover...

Lipicán není typicky skokový kůň. Ani ten Kinský úplně ne. S ostatním souhlasím.

15.2.2023 09:07

Rozemburk napsal(a):
Ahoj.
Je mi 13 let a pomalu zacinam vyrustat samozrejme. Jezdila jsem na ponikovy(welsh pony), zacinam tezknout a nechci ji zatezovat zada. Momentalne chci prejit na vetsiho kone, ale aby byl vhodny na parkour. Shanim info o plemeni ktere je dobre do sportu, merim 160 cm a vazim 50 kg. Chtela bych vetsiho kone, ale ne obriho. Dekuji za jakoukoliv radu. :))

Měl by vám poradit a vybrat váš trenér. Si myslím.

Neregistrovaný uživatel

15.2.2023 14:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lipicán není typicky skokový kůň. Ani ten Kinský úplně ne. S ostatním souhlasím.

Jako fakt Kinský není na skok??? Kinský kteří byli honební koně? 😂😂😂Kometo. Sakra. Tohle je fakt mimo.

15.2.2023 15:16

Souhlas, že KK je jako honební plemeno ok na skoky (no asi jako plnokrevník), současné trendy v šlechtění KK směřují právě k modernímu sportovnímu koni s lehčí stavbou, než bývalo dříve.

15.2.2023 15:25

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jako fakt Kinský není na skok??? Kinský kteří byli honební koně? 😂😂😂Kometo. Sakra. Tohle je fakt mimo.

Do vyššího parkuru ne. Já bych vybírala mezi jinými plemeny. Čistě hypoteticky, na stará kolena už skákat nebudu.

15.2.2023 17:22
lenacia

XXX.XXX.34.30

Vždyť jsou i KK co mají T skoky...
L chodí už úplně běžně.

Že tak často nejsou ve vyšším sportu je právě z důvodu těchto zastaralých pohledů. Není nikdo, kdo by je tam dostal protože je odsoudí takhle hned z fleku.
Takže končí v hobby chovech nebo je koupí v zahraničí.
Protože v zahraničí na kinské krvi chovají a jak jim to pěkně skáče.... Nevěřím že naši žlutí by nedokázali totéž kdyby jim někdo dal stejnou šanci jako "hnědákům"

15.2.2023 19:09

lenacia napsal(a):
Vždyť jsou i KK co mají T skoky...
L chodí už úplně běžně.

Že tak často nejsou ve vyšším sportu je právě z důvodu těchto zastaralých pohledů. Není nikdo, kdo by je tam dostal protože je odsoudí takhle hned z fleku.
Takže končí v hobby chovech nebo je koupí v zahraničí.
Protože v zahraničí na kinské krvi chovají a jak jim to pěkně skáče.... Nevěřím že naši žlutí by nedokázali totéž kdyby jim někdo dal stejnou šanci jako "hnědákům"

Tak už je to možná jinak. Já si pamatuji žluťáky od Č, jako třeba Červánek, Čibolo a to moc neskákalo. Ale uznávám, je to 30 let zpátky.

15.2.2023 20:11
lenacia

XXX.XXX.63.161

No právě...
Éra plnokrevnývh kinských co kdysi vyhrávali pardubickou, těm už je konec.
Posledních tak 70 let pomalu už.
Dneska už to nejde rozeznat od ČT. Leda tou barvou.
A ono, ČT či jiná plemena jsou přeci jen početnější, ale i tam prostě nenajdete vždy koně do vysokého sportu...
Ana druhou stranu pak je plno A1/1 kteří vyhrávají v S či ST.

15.2.2023 20:14
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Tak už je to možná jinak. Já si pamatuji žluťáky od Č, jako třeba Červánek, Čibolo a to moc neskákalo. Ale uznávám, je to 30 let zpátky.

Jo taky pamatuji že KK moc neskákali - tedy ne že by L bylo něco extra.

Ale stejně je podle mého u mladší holky nesmysl, si dopředu namyslet koně a co s ním bude dělat - měl by jí poradit trenér (nebo i dva), kde vidí její talent atd. Podle toho co a jak jí půjde s jakými koňmi se teprve po pár letech rozhodnout pro vlastního.

15.2.2023 23:40
lenacia

XXX.XXX.173.255

já mám pocit, že ve chvíli sportovních ambic je členství ve sporovní stáji mnohem adekvátnější než jeden vlastní kůň.

16.2.2023 07:57

lenacia napsal(a):
já mám pocit, že ve chvíli sportovních ambic je členství ve sporovní stáji mnohem adekvátnější než jeden vlastní kůň.

Nemusí to tak být. Mám-li peníze (nebo mí rodiče) a dobrého trenéra, proč ne vlastního koně?

16.2.2023 08:46
Arbora

XXX.XXX.134.29

Je úplne jedno, akého plemena bude kôň, pretože akého koňa si kúpiš do športu záleží od toho, koľko peňazí môžeš investovať. Spoľahlivý skokan-učiteľ pre dieťa nestojí ani 100 a často ani 200 000 Kč. To sú kone, ktoré sa bežne do inzercie ani nedostanú a je na v podstate poradovník. S rastúcimi ambíciami rastie aj objem peňazí, ktoré je potrebné do toho rozvoja investovať. Kone nie sú lacná sranda, aj bez športových ambícií. To by si mali tvoji rodičia veľmi dobre rozmyslieť pred kúpou akéhokoľvek koňa.

16.2.2023 08:59

Arbora napsal(a):
Je úplne jedno, akého plemena bude kôň, pretože akého koňa si kúpiš do športu záleží od toho, koľko peňazí môžeš investovať. Spoľahlivý skokan-učiteľ pre dieťa nestojí ani 100 a často ani 200 000 Kč. To sú kone, ktoré sa bežne do inzercie ani nedostanú a je na v podstate poradovník. S rastúcimi ambíciami rastie aj objem peňazí, ktoré je potrebné do toho rozvoja investovať. Kone nie sú lacná sranda, aj bez športových ambícií. To by si mali tvoji rodičia veľmi dobre rozmyslieť pred kúpou akéhokoľvek koňa.

No, já nevím. Vzhledem k cenám, na jaké se koně vyšplhali... Kamarádka loni kupovala remontu s PŘEDPOKLADEM do sportu za 120 000. Já bych spolehlivého skokana pro dítě do sportu viděla od 200 000 a víc.

Jinak souhlas. Vlastní kůň je velmi drahý špás. Možnost jezdit ve sportovní stáji je rozhodně ekonomičtější varianta.

16.2.2023 09:26
lenacia

XXX.XXX.173.255

Nemusí to tak být. Mám-li peníze (nebo mí rodiče) a dobrého trenéra, proč ne vlastního koně?

jde spíš o pohodlí. Ve sportovní stáji mají obvykle široký výběr koní...
pokud bych měla extra ambice fakt jít do toho sportu než jako že chci koníka pro sebe...
Asi bych si spíš představila jít do té stáje... Pokud sem dobrý jezdec a platím si hodiny a mám ty předpoklady, tak mě nechaj jezdit na vícero koní. Takže když sou pak třeba skokové závody, nemusím tolik vybírat, teoreticky si můžu vzít každý den jiného koně. A příští víkend se mohou vzít jiní koně a jet jinam....
Jeden kůň s trenérem je samozřejmě možnost, ale to člověk skončí fakt oemzený na toho jednoho koně... A ano ok, pořídili si koňskou hvězdu, která odváží stužky z každého závodu...
Člověk najednou musí přemýšlet, na které závody jet, na které ne... teď mu pak obvykle je ptořeba dát nějakou tu pauzu...
To samozřejmě musí mít všichni koně. Ale když nejsem majitel jednoho ale sem člen klubu, tak zatímco jeden koník má volno, druhý je ready na ty závody...

Proto si myslím, že pro ty sportovní ambice mi přijde ta stáj mnohem lepší.
A třeba až potom bych uvažovala o buďto třeba koupi jednoho ze svých svěřenců co mi přirostl k srdci třeba.... nebo v rámci dalšího rozvoje si potom už koupit koně, do toho 'vážnějšího' sportu. Protože to ST, T či TT.... to už moc stáji ty koně zase nemá.

16.2.2023 09:57

Já bych spolehlivého skokana pro dítě do sportu viděla od 200 000 a víc.

Ano, přesně tak to Arbora podle mě myslela. Tj. nestojí 100 tisíc, ani 200 tisíc, ale často hodně přes 200 tisíc.

16.2.2023 10:03
Pipilota

XXX.XXX.153.199

To je pravda. Ale kolik "Kelnerek" chodí sem na diskusi? Je lepší si včas uvědomit finanční možnosti - opravdově, bez lhaní si do kapsy jak se co utřepe, kdyby náhodou...

16.2.2023 13:09
lenacia

XXX.XXX.63.49

Pipilota napsal(a):
To je pravda. Ale kolik "Kelnerek" chodí sem na diskusi? Je lepší si včas uvědomit finanční možnosti - opravdově, bez lhaní si do kapsy jak se co utřepe, kdyby náhodou...

sem taky chtěla napsat, že tady zas tolik Kellnerových v ČR není

a i ta Kellnerová má těch koní několik. Přesně z tohoto důvodu

16.2.2023 13:15

Já bych spolehlivého skokana pro dítě do sportu viděla od 200 000 a víc.

Ano, přesně tak to Arbora podle mě myslela. Tj. nestojí 100 tisíc, ani 200 tisíc, ale často hodně přes 200 tisíc.

Pravda. Já to přelítla a nevšimla si sousloví "nestojí ani".

16.2.2023 17:36
Doron

XXX.XXX.162.50

A řekněte mi, koňarky, existuje, nebo existoval, někdy jezdec, který si " udělal" koně do vysokého sportu sám?
Protože to jste bych dost uznávala:))

16.2.2023 17:54
-Elvíra-

XXX.XXX.22.23

Doron napsal(a):
A řekněte mi, koňarky, existuje, nebo existoval, někdy jezdec, který si " udělal" koně do vysokého sportu sám?

Namátkou z hlavy.
Opatrný - Forever - vlastní odchov. Možná i Zvára - Cento Lano

16.2.2023 18:43
Doron

XXX.XXX.162.50

Tak to je hezký.
To jsou za mě frajeři.

17.2.2023 08:20

Doron napsal(a):

Co je vysoký sport?

Kamarádka došla se svou kobylou do ST drezúry. Pravda, jenom na regionální úrovni. Ale bez pomoci trenérů a účastí na různých soustředeních (obojí stálo dost peněz) by to nešlo.

17.2.2023 09:05

V zásadě každý jezdec vysokého sportu si od určitého momentu dělá koně pro sebe sám, protože zjistí, že musí po ostatních opravovat, zatímco sám si koně připraví rovnou podle potřeb (případně samozřejmě mu to jezdí jeho bereiteři, to je jasné).
Takže všechna zvučná jména, od Pecháčka po Werth a Klimke.
Myšleno tedy že nakupují mladé výběrové koně, nikoli že chovají sami. I když i tací se najdou.

17.2.2023 09:44

V zásadě každý jezdec vysokého sportu si od určitého momentu dělá koně pro sebe sám, protože zjistí, že musí po ostatních opravovat, zatímco sám si koně připraví rovnou podle potřeb (případně samozřejmě mu to jezdí jeho bereiteři, to je jasné).
Takže všechna zvučná jména, od Pecháčka po Werth a Klimke.
Myšleno tedy že nakupují mladé výběrové koně, nikoli že chovají sami. I když i tací se najdou.

Tak nějak.

Pamatuji si, jak kamarádka loni právě tu svou kobylu stáhla na pár týdnů jenom pro sebe kvůli trenérským zkouškám (a dostaly obě pochvalu od komise, že tak dobře přiježděného koně už dlouho neviděli).. Aby ji nikdo nekazil. Já ji mohla maximálně po hodině vykrokovat na dlouhé otěži.

A že jinak je to skvělá profesorka i pro začátečníky.

17.2.2023 12:52
Doron

XXX.XXX.162.50

Tak nějak.

Pamatuji si, jak kamarádka loni právě tu svou kobylu stáhla na pár týdnů jenom pro sebe kvůli trenérským zkouškám (a dostaly obě pochvalu od komise, že tak dobře přiježděného koně už dlouho neviděli).. Aby ji nikdo nekazil. Já ji mohla maximálně po hodině vykrokovat na dlouhé otěži.

A že jinak je to skvělá profesorka i pro začátečníky.

Děkuju za odpovědi.
Já jsem asi pod vlivem takových těch článků, jak Kellner přeplatil Gatese a koupil koně za čtvrt miliardy.
Tak jsem přemýšlela, jestli je to obvyklé, že si špičkoví jezdci kupují už "hotové" koně, resp. jestli to někdo dělá jinak.

17.2.2023 12:58

Říká se, že ten, kdo se učí, by měl jezdit na koni, který už umí, a ten, kdo umí, může vzdělávat koně, který se učí :-)

Zpravidla si špičkové vyskákané koně kupují do sportu lidé, kteří se ještě vzdělávají. Což dle mého v podstatě platilo i pro tu Kellnerovou. Ona se v té vrcholové soutěži teprve chtěla v té době ukázat, tak si do toho koupila koně. Případně se takoví špičkoví koně prodávají do chovu - jako třeba Totilas.

17.2.2023 13:28

Říká se, že ten, kdo se učí, by měl jezdit na koni, který už umí, a ten, kdo umí, může vzdělávat koně, který se učí :-)

Zpravidla si špičkové vyskákané koně kupují do sportu lidé, kteří se ještě vzdělávají. Což dle mého v podstatě platilo i pro tu Kellnerovou. Ona se v té vrcholové soutěži teprve chtěla v té době ukázat, tak si do toho koupila koně. Případně se takoví špičkoví koně prodávají do chovu - jako třeba Totilas.

Souhlasím. Jenom bych doplnila, i když je to samozřejmé, že i ta Kellnerová už něco umět musela.

Mně by nepomohl kůň ani za 1 000 000 000 , protože jsem a) kopyto a b) se skákat bojím.

17.2.2023 13:45
Arbora

XXX.XXX.134.29

Doron napsal(a):

Samozrejme, že existuje. To, že občas vybehne niečo typu Kellnerovej neznamená predsa, že to platí pušálne. A je to hlavne otázka financií, mladý kôň s potenciálom je ďaleko lacnejší, ako špičkový kôň, ktorý už niečo vyskákal.

Skromne by som si tipla, že hotové kone si kupujú ľudia, ktorí nemajú ambície na najvyššiu triedu, na medzinárodné súťaže, ale chcú byť len najlepšími niekde vo svojej lige.

17.2.2023 13:50

Souhlasím. Jenom bych doplnila, i když je to samozřejmé, že i ta Kellnerová už něco umět musela.

Mně by nepomohl kůň ani za 1 000 000 000 , protože jsem a) kopyto a b) se skákat bojím.

No ale do takové drezurky koník za meloun, to už by něco předvést musel, zejména když na rozdíl ode mě máte nějaký ten dozor a vedení

17.2.2023 17:53

No ale do takové drezurky koník za meloun, to už by něco předvést musel, zejména když na rozdíl ode mě máte nějaký ten dozor a vedení

Ale já psala o parkuru, tam bych byla úplně marná.

A vlastně i ta vrcholová drezura, kde se žádají koně se sedmimílovými kroky. Kdo to má vysedět. Mně stačí ta kamarádky kobyla, která chodí "na myšlenku" a na které i já vypadám, že umím jezdit.

20.2.2023 06:54

Ale já psala o parkuru, tam bych byla úplně marná.

A vlastně i ta vrcholová drezura, kde se žádají koně se sedmimílovými kroky. Kdo to má vysedět. Mně stačí ta kamarádky kobyla, která chodí "na myšlenku" a na které i já vypadám, že umím jezdit.

Však to je přesně ono. Kobyla umí, a hned spolu něco předvedete. Lepší než když neumí ani jeden (a tady bych si mohla vesele sypat popel na hlavu).

A neříkám, že hned máte jet na olympiádu, ale vychozený drezurák by vás svezl třeba v L, proč ne.

20.2.2023 08:07
lenacia

XXX.XXX.63.85

si pamatuju Reverenda II...
Vychozený T drezury...
Naproti jízdárně byly na parkovišti kolotoče a hrála hudba.
Tak si to tam frajer dával sám na volný styl. Chudák holčina na něm

20.2.2023 08:58

Však to je přesně ono. Kobyla umí, a hned spolu něco předvedete. Lepší než když neumí ani jeden (a tady bych si mohla vesele sypat popel na hlavu).

A neříkám, že hned máte jet na olympiádu, ale vychozený drezurák by vás svezl třeba v L, proč ne.

To určitě. Ale i tak něco musím umět. Jako ta Kellnerová. Úplný začátečník, který má problém vysedat na správnou nohu, by to nedal.

Ale rozumíme si. Když je kůň o chlup (nebo dva) lepší než jezdec, není na škodu.

20.2.2023 18:37
lenacia

XXX.XXX.63.193

To určitě. Ale i tak něco musím umět. Jako ta Kellnerová. Úplný začátečník, který má problém vysedat na správnou nohu, by to nedal.

Ale rozumíme si. Když je kůň o chlup (nebo dva) lepší než jezdec, není na škodu.

tak ono je to jako s učivem... když seš v prvním orčníku tak sotva umíš věci co tě naučí učebnice pro první ročník. A teď si představ dostat učebnici pro ročník 4.... asi nic moc

21.2.2023 07:34

To bych upe neviděla jako odpovídající srovnání. Však po tom koni, který umí všechno, já můžu chtít jen něco. Pokud jsem slušný základně vzdělaný jezdec pod trenérem, tak by to mělo jít.

Spíš je to jako když v autoškole řídí člověk žigula a pak ho instruktor posadí z ničeho nic do nejnovější octavky. Taky si člověk připadá jak v kokpitu vesmírný lodi a bojí se na cokoli sáhnout :-) Ale po silnici se s tím jet dá, že.

21.2.2023 08:03

lenacia napsal(a):
tak ono je to jako s učivem... když seš v prvním orčníku tak sotva umíš věci co tě naučí učebnice pro první ročník. A teď si představ dostat učebnici pro ročník 4.... asi nic moc

Viz Buggyra. Když nemusím řešit okopaného koně. Ale mám pod sebou zvíře, které fakt chodí na myšlenku. O to víc se můžu soustředit na sebe.

Kdo nezažil, nepochopí.

Jako, na Totilase bych si taky nesedla. To by neklaplo. Ale na tuhle ST kobylu klidně.

21.2.2023 08:54

Ale je i ale...na některých špičkových koních si ani nesjedete, protože jsou tak od svého jezdce "přiježdění" že se ani nerozklusáte....přirovnání k autu: jsem zvyklá startovat klíčkem a ono to chce kartu

21.2.2023 09:07

Ale je i ale...na některých špičkových koních si ani nesjedete, protože jsou tak od svého jezdce "přiježdění" že se ani nerozklusáte....přirovnání k autu: jsem zvyklá startovat klíčkem a ono to chce kartu

Tož tak buď majitel dá "návod k použití", když koně prodává nebo půjčuje, případně to ví a zná ten trenér. Na to je tam ten "instruktor v autoškole" :-)

21.2.2023 11:04

Tož tak buď majitel dá "návod k použití", když koně prodává nebo půjčuje, případně to ví a zná ten trenér. Na to je tam ten "instruktor v autoškole" :-)

návod je stále návod, provedení je ale nepřenosné, může být jen podobné, některým koním stačí ta podobnost, jiní vyžadují přesné provedení , jinak se nikam nejede

21.2.2023 11:14

návod je stále návod, provedení je ale nepřenosné, může být jen podobné, některým koním stačí ta podobnost, jiní vyžadují přesné provedení , jinak se nikam nejede

I toto musejí kupci špičkových koní nějak vyřešit :-)
Vím, jak to myslíte, to je bohužel riziko pro každého, kdo si kupuje už jednou ježděného koně. Když vidím lidi, kteří si koně přiježďují na nějaké svoje spešl pobídky nebo pokyny, vždycky mě to napadne.

Pokud si toho koně vyzkouším a je pro mě nejezditelný, tak ho přeci nebudu kupovat, případně se pokoušet nějak to skloubit - vyberu jiného, který je přiježděný tak, abychom si vyhověli. Případně mě můj trenér musí naučit holt ty pobídky tak, aby je kůň akceptoval.

21.2.2023 15:46

I toto musejí kupci špičkových koní nějak vyřešit :-)
Vím, jak to myslíte, to je bohužel riziko pro každého, kdo si kupuje už jednou ježděného koně. Když vidím lidi, kteří si koně přiježďují na nějaké svoje spešl pobídky nebo pokyny, vždycky mě to napadne.

Pokud si toho koně vyzkouším a je pro mě nejezditelný, tak ho přeci nebudu kupovat, případně se pokoušet nějak to skloubit - vyberu jiného, který je přiježděný tak, abychom si vyhověli. Případně mě můj trenér musí naučit holt ty pobídky tak, aby je kůň akceptoval.

Jak to kdysi psala špičková drezúrní jezdkyně, jejíž jméno si samozřejmě nepamatuji. Koupila si koně, kterého předtím jezdil vyšší chlap a ona byla malá ženská. Takže chvíli trvalo, než se s koněm domluvila a on začal akceptovat pomůcky, které byly o půl metru výš.

21.2.2023 15:49

Jasně, proto jsem psala o Totilasovi. Ale kamarádka má koně své i cizí, které trénuje, přiježděné tak nějak na stejno. Takže "brzda i plyn" funguje standardním způsobem. Aniž by se jezdec a kůň museli nějak moc dohadovat.

21.2.2023 16:55
Pipilota

XXX.XXX.50.247

To je zajímavé, že se to dříve v JK ujezdilo. Kůň byl zvyklý na více jezdců a do S to fungovalo.

22.2.2023 07:17

No jasně, protože od vojáků všichni jezdili stejně. Systém výcviku a pomůcek byl dán, puntík.

Dneska má každý "svou" metodu, někdo roluje, někdo natahuje, někdo pomůcky striktně odděluje, jiný zase používá proti sobě, někdo do toho napere akademiku (té je taky x přístupů), a jakkoli by to teoreticky mělo nakonec vypadat všechno stejně, tak někomu kůň nacválává na zhoupnutí a podívání na mráčky, někomu z dovnitř zádi a někomu na nakopnutí špičkou nohy do předního lokte...

22.2.2023 08:30

Pipilota napsal(a):
To je zajímavé, že se to dříve v JK ujezdilo. Kůň byl zvyklý na více jezdců a do S to fungovalo.

Viz Buggyra. Protože ti koně i jezdci procházeli stejným výcvikem.

Navíc ti koně byli standardizováni i exteriérem. Neboli na více koní se používalo jedno sedlo a jedna uzdečka.

22.2.2023 09:28

Holky to zase převádějí do ad adsurdna , prostě se na koni střídá víc lidí, není tam specifický vliv jednoho jezdce a hlavně jezdilo se na nich denně nebo pracovali ve voze, ne jako ty naše rozmazlené hajtřičky, co se ztrápeně podívá a hned má volno...měli pracovní morálku
jestli byli exterierově stejní? to asi ne, ale sedlo se vesele používalo na více koní a vojsko? vojenský systém dán byl, ale je to stejně pořád jen teorie, záleží, jak si jí kdo přemění do praxe, ten konečný výsledek toho individua, co sedí na koni.Ale vím jak to B.myslí, nebyl tam rozkol třeba mezi kam dát váhu při nacválání, bylo to dané a tak se to praktikovalo.

22.2.2023 10:09
Pipilota

XXX.XXX.153.199

No mě tedy ten přístup starých chlapů od dragounů v základním výcviku dával smysl. A i ten důraz na disciplínu jezdce. Dnes mi to chybí. Opravdu ty základy se mi zdají pevnější (ty staré).

22.2.2023 10:12

Holky to zase převádějí do ad adsurdna , prostě se na koni střídá víc lidí, není tam specifický vliv jednoho jezdce a hlavně jezdilo se na nich denně nebo pracovali ve voze, ne jako ty naše rozmazlené hajtřičky, co se ztrápeně podívá a hned má volno...měli pracovní morálku
jestli byli exterierově stejní? to asi ne, ale sedlo se vesele používalo na více koní a vojsko? vojenský systém dán byl, ale je to stejně pořád jen teorie, záleží, jak si jí kdo přemění do praxe, ten konečný výsledek toho individua, co sedí na koni.Ale vím jak to B.myslí, nebyl tam rozkol třeba mezi kam dát váhu při nacválání, bylo to dané a tak se to praktikovalo.

Ale právě, že byli exteriérově dost unifikováni. Jsem starší než vy a z oddílů pamatuji linie Furioso, Goniam, Gidran, Przedswit....Prostě poctivě udělaní teplokrevníci. Něco jako je dneska MT. Výjimečně se objevil "placatý" plnokrevník.

22.2.2023 10:16

Pipilota napsal(a):
No mě tedy ten přístup starých chlapů od dragounů v základním výcviku dával smysl. A i ten důraz na disciplínu jezdce. Dnes mi to chybí. Opravdu ty základy se mi zdají pevnější (ty staré).

Ano, tenkrát to mělo štábní kulturu. Nastoupit se vzorně vyčištěnýn koněm (běda, když měl slámu v ocasu) na povel nasednout, povelovaně jezdit a zase všichni najednou sesednout.

Ne jako dneska, kdy se na hobíčkách na oprácku jezdci málem pozabíjejí. Protože neznají základní pravidla, jak jezdit ve skupině, kdo má přednost atd.

No jo, už hodně pamatuji.

22.2.2023 11:12
Arbora

XXX.XXX.229.217

Pipilota napsal(a):

Presne z toho dôvodu, že na koni sa striedali jazdci, preto to fungovalo. Dnes, keď má každý vlastného, tak je logické, že sa kôň prispôsobuje jednému jazdcovi, reps. jazdec si prispôsobí koňa sebe. Navyše, jeden oddiel mal jednu "technológiu" jazdy, jazdci teda používali rovnaké pomôcky. Tréneri vychádzali viac-menej z jednej "školy", takže to bolo unifikovanejšie. Dnes v podstate nepredstaviteľné.

22.2.2023 11:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ano, tenkrát to mělo štábní kulturu. Nastoupit se vzorně vyčištěnýn koněm (běda, když měl slámu v ocasu) na povel nasednout, povelovaně jezdit a zase všichni najednou sesednout.

Ne jako dneska, kdy se na hobíčkách na oprácku jezdci málem pozabíjejí. Protože neznají základní pravidla, jak jezdit ve skupině, kdo má přednost atd.

No jo, už hodně pamatuji.

To si pamätám.

Aj sme nasadali na povel, potom krokom so správnymi rozostupmi za sebou, chodila som štvrtá, potom pod strechou haly vzlietli holuby, a to už som iba videla, ako z koní predo mnou padajú jazdci ako handrové bábiky a moja kobyla uskočila do boku a ja som si pri tom dislokovala krčné stavce a skoro sa potento od hrôzy :D

Kobyla z Quoniam po Diktant a bola to veľká tmavoryšavá obluda, ktorej klus pripomínal klus losa mokraďového, aj sme ju tak volali a cvalový skok bol na tej hornej hranici možností koňa, jazdiť na tom bolo číre utrpenie.

No ale bola to láska na prvý pohľad a keď konečne Gombičku vyradili, ešte nás čakalo 10 spoločných rokov
Kedy teda v teréne trumfla aj mladšie kone, ona bola stroj.
A hlavne teda cestou domov :D :D :D

22.2.2023 12:47

Horsana napsal(a):
To si pamätám.

Aj sme nasadali na povel, potom krokom so správnymi rozostupmi za sebou, chodila som štvrtá, potom pod strechou haly vzlietli holuby, a to už som iba videla, ako z koní predo mnou padajú jazdci ako handrové bábiky a moja kobyla uskočila do boku a ja som si pri tom dislokovala krčné stavce a skoro sa potento od hrôzy :D

Kobyla z Quoniam po Diktant a bola to veľká tmavoryšavá obluda, ktorej klus pripomínal klus losa mokraďového, aj sme ju tak volali a cvalový skok bol na tej hornej hranici možností koňa, jazdiť na tom bolo číre utrpenie.

No ale bola to láska na prvý pohľad a keď konečne Gombičku vyradili, ešte nás čakalo 10 spoločných rokov
Kedy teda v teréne trumfla aj mladšie kone, ona bola stroj.
A hlavne teda cestou domov :D :D :D

Jaký klus má los mokraďový? Něco jako, u nás se říká, vysoký štos?

JanaJanaJanaJana

22.2.2023 13:01
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

No to je klus takových těch velkých kostnatých teplasů, který Vás nutí vysedávat už jen proto, že to tak houpavě hází...kůň má prostorný krok, a při tom docela zvedá nohy vysoko, takže se tak podivně i díky těžišti vysoko kolísavě houpe...nezažila jste? :)

22.2.2023 13:02
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Arbora napsal(a):
Presne z toho dôvodu, že na koni sa striedali jazdci, preto to fungovalo. Dnes, keď má každý vlastného, tak je logické, že sa kôň prispôsobuje jednému jazdcovi, reps. jazdec si prispôsobí koňa sebe. Navyše, jeden oddiel mal jednu "technológiu" jazdy, jazdci teda používali rovnaké pomôcky. Tréneri vychádzali viac-menej z jednej "školy", takže to bolo unifikovanejšie. Dnes v podstate nepredstaviteľné.

Jenže i přes všechny rozdíly školy atd. je pořád ježdění dobré, nebo špatné.
Co si budeme, když byl v minulosti někdo ras a prase, bylo to utrpení tak jako dnes. A naopak, když jsou dobří jezdci, tak se s koněm domluví během pár jizdarenskych hodin a je jedno, drezúrak na western či naopak. Když má dostihak slušné základy, tak se s ním na jízdárně taky domluvíte. No bude to má myšlenku od prvního nasednutí.
Ale zadání byl kůň pro mladého jezdce a tam by to všechno mělo fungovat. I když si koupí "vysloužilé T", základy jsou stejné a dál bývá často problém spíš to, že kůň zjistí, že nemusí.

22.2.2023 13:48
evcusik

XXX.XXX.45.214

JanaJanaJanaJana napsal(a):
No to je klus takových těch velkých kostnatých teplasů, který Vás nutí vysedávat už jen proto, že to tak houpavě hází...kůň má prostorný krok, a při tom docela zvedá nohy vysoko, takže se tak podivně i díky těžišti vysoko kolísavě houpe...nezažila jste? :)

Zažívám každý den a modlím se k Bohu tento klus usedet...lze jen u mrtvolně pomalickeho klusu na pohodu :D

22.2.2023 14:03

Pipilota napsal(a):

Starých chlapů od dragounů ....troufnu si říct, že jsem o pár let sice mladší než Kometa(bude mi pade ) řád v JO si pamatuji, i když jsem nikdy v žádném nebyla, jen externě občas docházela, tak se jezdilo s instruktorem, který měl předepsanou povelovou techniku, ale dragouny nikoliv, leda ve filmu Partie krásného dragouna nebo Smrt v sedle...
Co si pamatuju Quoniamka kobyla jako stodola, przedswitka kostnatá koza, ale jeden vojenský bok...

JanaJanaJanaJana

22.2.2023 14:05
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

evcusik napsal(a):
Zažívám každý den a modlím se k Bohu tento klus usedet...lze jen u mrtvolně pomalickeho klusu na pohodu :D

Proto jsem si pořídila koně s pohodlným klusem...je to totiž můj nejoblíbenější koňský chod :))

22.2.2023 14:45
evcusik

XXX.XXX.45.214

Proto jsem si pořídila koně s pohodlným klusem...je to totiž můj nejoblíbenější koňský chod :))

Klus nemá zrovna vytříbený, ale velmi to dorovnává svým charakterem, pracovitostí i tolerancí ;D v lehkém klusu nemám problém a na dlouhé streky mám vytrvalostní třmeny, takže kdyžtak si při nepohodlí stoupnu ;D

22.2.2023 15:03
Horsana

XXX.XXX.40.140

Proste strašný :D
Pri cvale som vždy stála v strmeňoch, lebo som sa bála, že odtiaľ vypadnem.

Keď sa z losa padalo, tak vždy to malo štýl, raz som spadla pred ňu a ona cezo mňa preskočila, po tomto zážitku som si povedala, že toto zabíjanie sa v hale nie je pre mňa (kôň za to nemohol, makal pod ohreblami ako ja denne 8+ hodín a keď protestoval, dostal prevlečky a cez držku..).

Po mnohých a mnohých rokoch som opatrne na losa usadla znovu, vtedy však už som jazdiť na úrovni lesojazdenia vedela a jedna píp zo stajne, kde som ju mala ma pozvala na ľahkú krokovku, z ktorej, ako sa ukázalo, bolo aj ľahké skákanie na ich lesnom krose, oznámila mi to, keď už sme vklusali do takého rigolu, kde mali tie prekážky - bolo to urobené múdro, tam fakt žiadny kôň nemal šancu vybočiť, kone tam mohli ísť iba za sebou a išlo sa do mierneho kopčeka. Píp sa ma ešte stihla opýtať, či som už niekedy skákala a ja že NIKDY, tak mi len cez plece oznámila, že teraz budem!

Postavila som sa do strmeňov, chytila sa hrivy a rozlúčila sa so životom, ale kobyla to zvládla úžasne, sama si počítala a preskákali sme tú pekelnú roklinu úplne úžasne.
Ona keď vedela, že ide do tuhého, tak bola vždy vzorná, ale už muselo ísť fakt, fakt do tuhého.

A potom som sa na nej dochrámala, keď sa na úplne chill vychádzke otočila o 180 °, lebo tam bol nejaký príšerný bubák, njn.

22.2.2023 15:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

To nehoupalo, to hrkalo :D

22.2.2023 15:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

To o tom losovi vzniklo tak, že som ja a kamoška nezávisle na sebe videli nejaký prírodopisný film, kde boli zábery losa, ako kluše cez mokrade a tak celkovo sa mi zdalo, že vyzerá ako Gomba.

A o nejaký čas mi kamoška povedala, že videla nejaký film, kde bol los a že vyzeral úplne ako Gomba :D :D :D

22.2.2023 15:16

Promiňte Horsano, ale u příběhu s Píp jsem se musela upřímně zasmát (cizí neštěstí, dopadlo dobře, však), ještě že já takové hrůzné zážitky nemám Ale charakterních koní jsem poznala... asi víc, než jsem si zasloužila!

https://www.youtube.com/watch?v=joz53j80h9g

JanaJanaJanaJana

22.2.2023 15:20
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

evcusik napsal(a):
Klus nemá zrovna vytříbený, ale velmi to dorovnává svým charakterem, pracovitostí i tolerancí ;D v lehkém klusu nemám problém a na dlouhé streky mám vytrvalostní třmeny, takže kdyžtak si při nepohodlí stoupnu ;D

Já se teda přiznám, ž jezdím v klusu především v lehkém sedu, tedy v terénu, když potřebuji, aby kůň opravdu šel dopředu. Nějak ho při vysedávání ruším a brzdím, i přes jeho pohodlnost.

Ale já nejsem dobrý jezdec :)

22.2.2023 15:27

Jo, tak to bude ten štos. Párkrát zažila. Nic moc pohodlného.

22.2.2023 15:29
Horsana

XXX.XXX.40.140

Promiňte Horsano, ale u příběhu s Píp jsem se musela upřímně zasmát (cizí neštěstí, dopadlo dobře, však), ještě že já takové hrůzné zážitky nemám Ale charakterních koní jsem poznala... asi víc, než jsem si zasloužila!

https://www.youtube.com/watch?v=joz53j80h9g

Nieeee

Tak presne tak Gomba vyzerala, pravda, ja som tam tak nesedela :D

Potom už som radšej stála v strmeňoch, bolo to pre obe asi lepšie :)

22.2.2023 15:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Já se teda přiznám, ž jezdím v klusu především v lehkém sedu, tedy v terénu, když potřebuji, aby kůň opravdu šel dopředu. Nějak ho při vysedávání ruším a brzdím, i přes jeho pohodlnost.

Ale já nejsem dobrý jezdec :)

Jj, to už som potom tiež praktikovala.

Flóra mala tiež nie veľmi pohodlný klus, ale oproti Gombe to bolo ako v bavlnke, našťastie ja som najaktívnejšie jazdila na kobyle z norickej matky, po Przedswit Miroslavský a to bolo za odmenu po tej Gombe, hehe, fakt za odmenu. Aj charakter malo to zviera za odmenu, to bol proste splnený sen!

Najpohodlnejší klus, ktorý som bez sedla zažila má ale muránska norička, na nej som klusala a mala v ruke pohár poloplný kávy a nevyliala sa, ja som sa neoliala a dokázala som sa aj napiť :)

22.2.2023 16:07
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Norici

JanaJanaJanaJana

22.2.2023 16:47
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Horsana napsal(a):
Jj, to už som potom tiež praktikovala.

Flóra mala tiež nie veľmi pohodlný klus, ale oproti Gombe to bolo ako v bavlnke, našťastie ja som najaktívnejšie jazdila na kobyle z norickej matky, po Przedswit Miroslavský a to bolo za odmenu po tej Gombe, hehe, fakt za odmenu. Aj charakter malo to zviera za odmenu, to bol proste splnený sen!

Najpohodlnejší klus, ktorý som bez sedla zažila má ale muránska norička, na nej som klusala a mala v ruke pohár poloplný kávy a nevyliala sa, ja som sa neoliala a dokázala som sa aj napiť :)

Já mám ale taktéž norika, proto říkám, má pohodlný klus :) jen říkám, že raději jezdím venku pro rychlý klus v lehkém sedu, neb pokud začnu vysedávat, tak toho koně z nějakého důvodu svým pohybem nechtěně brzdím (jezdím povětšinou na zahozené otěži).

Na noriky nedám dopustit. Koupila jsem si ho z čistého pragma a pro mé nároky to byl jen a jen dobrý tah. Jezdím lesní ligu a potřebovala jsem dopředného koně s nadhledem, který se mi nezlomí o první klacek :D

23.2.2023 07:12

Brousím si zuby též na norika na stará kolena

23.2.2023 08:34
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Pro jezdce s potížemi jsou super. Mě odchází obě kyčle a když jsem jezdila, byl problém s nasedáním a sesedáním. Kobyla pochopila co potřebuji a při sesedání držela hlavu vysoko, abych se mohla zapřít o její krk. A to přesto že je pažravá a jindy se vrhá na trávu. Prostě charakter.

23.2.2023 08:44
aluska

XXX.XXX.197.205

Jsou úžasní, jen ten můj je dost vysoký a já ve svým věku i při mých skoro 180 cm na něj bez stoličky nenalezu

23.2.2023 08:51

Já jsem jezdila na belgičce, byla fajn, až překvapivě temperamentní (a sedělo na ni vojenské sedlo - to je velké plus).
Norika bych raději nějakého lehčího, hlavně proto, aby co možná málo žral, pil, kadil a tučněl
Na N a SN kobyle jsem seděla pouze na VŠ, docent Maršálek je tam měl do páry (dokonce mám tucha, že jsou to polosestry). Ty byly přívětivé výšky, jen teda ta šířka... na kyčle nic moc

Nalézání z výšky mám zmáknuté, se 170cm plnokrevníkem. Máme tu rozestavěné metrové stoly a bedny, na které vedou stupně (mohu srdečně doporučit pivní lavici)... Teď mám nové sedlo a nechce se mi nalézat přes třmen, takže si vylézám pěkně vysoko, aby mi stačilo jen přehodit nohu

23.2.2023 09:07

Já jsem jezdila na belgičce, byla fajn, až překvapivě temperamentní (a sedělo na ni vojenské sedlo - to je velké plus).
Norika bych raději nějakého lehčího, hlavně proto, aby co možná málo žral, pil, kadil a tučněl
Na N a SN kobyle jsem seděla pouze na VŠ, docent Maršálek je tam měl do páry (dokonce mám tucha, že jsou to polosestry). Ty byly přívětivé výšky, jen teda ta šířka... na kyčle nic moc

Nalézání z výšky mám zmáknuté, se 170cm plnokrevníkem. Máme tu rozestavěné metrové stoly a bedny, na které vedou stupně (mohu srdečně doporučit pivní lavici)... Teď mám nové sedlo a nechce se mi nalézat přes třmen, takže si vylézám pěkně vysoko, aby mi stačilo jen přehodit nohu

Takže jste studovala na JU? S (tehdy ještě ne) docentem Maršálkem jsem před mnoha a mnoha lety dělala cvičitelskou licenci. Vždycky to byl příjemný a usměvavý člověk.

23.2.2023 09:34

Já jsem si na JCU dělala ZZVJ :-)
Pana docenta mám moc ráda. Pak jsme se potkali taky znovu na cvičitelích a známá u něj předloni absolvovala seminář o vozatajství :-)

23.2.2023 11:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Já mám ale taktéž norika, proto říkám, má pohodlný klus :) jen říkám, že raději jezdím venku pro rychlý klus v lehkém sedu, neb pokud začnu vysedávat, tak toho koně z nějakého důvodu svým pohybem nechtěně brzdím (jezdím povětšinou na zahozené otěži).

Na noriky nedám dopustit. Koupila jsem si ho z čistého pragma a pro mé nároky to byl jen a jen dobrý tah. Jezdím lesní ligu a potřebovala jsem dopředného koně s nadhledem, který se mi nezlomí o první klacek :D

Jj, tak, tak:)

Ja som na norikoch práve sedela iba na tej kríženke a na muránskej.

Rýchly klus od tej našej školskej nikdy nikto nepožadoval, tak neviem posúdiť, ale na losa jedine v strmeňoch :D

No a celý chov na Muráni to má nahuté a to pekelne, kvôli zonácii NP...

JanaJanaJanaJana

23.2.2023 12:01
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.135.240

Horsana napsal(a):
Jj, tak, tak:)

Ja som na norikoch práve sedela iba na tej kríženke a na muránskej.

Rýchly klus od tej našej školskej nikdy nikto nepožadoval, tak neviem posúdiť, ale na losa jedine v strmeňoch :D

No a celý chov na Muráni to má nahuté a to pekelne, kvôli zonácii NP...

To poslední jsem četla, nicméně neznám podrobnosti. Jde o to, že se chov přemístí z Muráně anebo zmizí úplně?

23.2.2023 12:24
Horsana

XXX.XXX.40.140

To poslední jsem četla, nicméně neznám podrobnosti. Jde o to, že se chov přemístí z Muráně anebo zmizí úplně?

No Veľká Lúka a okolité planiny v NP - tam sú žrebčeky a valachy, v Dobšinej zase plemenníci, matky a žriebätá do 1 roka bez rozdielu pohlavia, to sa potom rozdelí a kobylky ostávajú v Dobšinej a chlapci idú na Veľkú Lúku.

Pokiaľ sa kone nebudú mať kde v NP pásť, tak tam už proste nebudú a zrejme potom nebudú vôbec.
Ale to je tak strašná predstava, že na to nechcem vôbec myslieť, vraj sa bude jednať a blabla...ale neviem, podľa mňa to pôjde do pérdele celé

23.2.2023 13:11

A kdo bude kosit ty louky, které udržují norici bezlesé? To tam budou vozit dobrovolníky nebo ovce a krávy jako u nás do Krkonoš?

23.2.2023 14:27
Horsana

XXX.XXX.40.140

A kdo bude kosit ty louky, které udržují norici bezlesé? To tam budou vozit dobrovolníky nebo ovce a krávy jako u nás do Krkonoš?

Nikto, zarastú proste.

23.2.2023 15:08

Horsana napsal(a):
Nikto, zarastú proste.

No právě.
To byla spíš řečnická.

Druhovou pestrost udržuje především pestrost stanovišť.

23.2.2023 15:51
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Horsana napsal(a):
Nikto, zarastú proste.

No s ohledem jak se proslavil projekt Česká krajina, by stálo za to dělat bla bla bla, jen aby se tam koně dál pásli.

23.2.2023 16:17
lenacia

XXX.XXX.63.172

Pipilota napsal(a):
No s ohledem jak se proslavil projekt Česká krajina, by stálo za to dělat bla bla bla, jen aby se tam koně dál pásli.

přesně tak...
sou z té organizace české navíc hrozně ochotní, sice to trochu trvá ale odpoví vám na vše...
Určitě bych zkusila od nich pobrat nějaké vhodné argumenty proč by mohlo být dobré tam ty koně nechat, včetně kulturního historického aspektu

24.2.2023 08:07

O kulturněhistorickém jsem taky přemýšlela, dokud jsem nezjistila, že tam ten chov je od padesátých / sedmdesátých let...

24.2.2023 14:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak ak už pozemky a budovy v lokalite Veľká Lúka nebudú patriť chovateľom, tak kde budú tie kone v zime? Alebo budú platiť niekomu nájom? Kde dorobia seno, či budú nakupovať? Tam je ubytovanie pre zamestnancov, garáže pre stroje, senníky, to všetko už nemá patriť Lesom, ale ministerstvu životného prostredia a to z toho urobí viete čo, skanzen a múzeum. Možno sa v malej ohrade budú pásť dva noriky, ako spomienka na staré časy....
Nejde iba o výpas, ten by mal byť v druhej najprísnejšej zóne povolený, aj kosenie - ale to tam budú kosiť ručne? A zvážať na rebrinákoch?

50 % NP Muránska planina by malo byť bezzásahových a pozemky majú zmeniť majiteľov, lebo NP a zóny ochrany a proste, niekto vylial s vaničkou aj dieťa.

Přidejte reakci

Přidat smajlík