Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2023 19:35
Sannka

XXX.XXX.31.252

Dobrý den,
Už chvilku si prohrávám s myšlenkou, že bych se v létě sebrala a naložila i mého valacha a jela na pár dní na “dovolenou” do nějaké jiné stáje např o 100 km jinam. Abych prozkoumala i jiné terény atd. Jenže přemýšlím, jestli to pro koně není zbytečně stresující. Myslím tím nové prostředí, koně atd., a pak za pár dní zas zpět domů.
Prosím nejlépe o někoho kdo má zkušenosti a třeba takto už někdy byl.
Děkuji

18.2.2023 20:12
evcusik

XXX.XXX.15.238

Záleží jak je koník zvyklý celkově cestovat.
S kobylou se kterou jezdíme na tréninky nebo 2-3denni závody si to umím představit, že to má na klid a pohodu.

Kůň co cestuje spíš při změně ustájení a mezi jízdami (resp změnami míst) je rozdíl v rámci let, tak to může prožívat víc stresoveji, než se aklimatizuje a ježdění/vyletování bude na pohodu.

A taky samozřejmě záleží na koni samém, jak řeší -neresi zmeny nebo co koní přinese pohodu. Kobyly kus domova a pohody je v mojí přítomnosti a jejich cajkach (kyblíky apod), takže neřeší.

19.2.2023 01:44
lenacia

XXX.XXX.168.148

zrovna nedávno sem narazila na YT kanál jezdkyně z UK.
Ta pravidelně nakládá své koně do přepravníku a jede někam několik kilometrů pryč, aby spolu odjezdili jiný terén. Potom naloží a jedou zase zpátky.
Takže to očividně možné je.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2023 06:55

Sannka napsal(a):
Dobrý den,
Už chvilku si prohrávám s myšlenkou, že bych se v létě sebrala a naložila i mého valacha a jela na pár dní na “dovolenou” do nějaké jiné stáje např o 100 km jinam. Abych prozkoumala i jiné terény atd. Jenže přemýšlím, jestli to pro koně není zbytečně stresující. Myslím tím nové prostředí, koně atd., a pak za pár dní zas zpět domů.
Prosím nejlépe o někoho kdo má zkušenosti a třeba takto už někdy byl.
Děkuji

Viz výše.

Sportovní koně cestují pořád, jsou zvyklí. Na závody, soustředění.

Záleží, jak je na tom váš kůň. Jestli flegmatik nebo "autista".

Já se svým prvním koněm takhle párkrát vyrazila, na víkendový nebo týdenní pobyt. Nebyl problém.

19.2.2023 19:56

Nebo je i jiná dovolená s koněm. Před dvaceti lety jsem to absolvoval s am.klusačkou, která byla zvyklá na sulku a sedlo. Chomout nechtěla, tak jsem udělal na sulce závěs, zapojil jsem přívěs.....na to jsme si naložili stany, spacáky, oblečení, jídlo atd. Říkali jsme tomu "cikánská dovolená". Asi 15 lidí vč.dětí jsme pochodovali pěšky. Kam jsme došli, tam jsme se utábořili......nejkrásnější dovolená !!! Dnes třicetiletí děti tvrdí, že to bylo lepší než v Egyptě nebo Španělsku. Část cesty jsme šli po silnici I.třídy....auta, kamiony....troubily ....mávalo se .... kobyla šla jakoby se nic nedělo ...prostě paráda.

19.2.2023 20:09

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebo je i jiná dovolená s koněm. Před dvaceti lety jsem to absolvoval s am.klusačkou, která byla zvyklá na sulku a sedlo. Chomout nechtěla, tak jsem udělal na sulce závěs, zapojil jsem přívěs.....na to jsme si naložili stany, spacáky, oblečení, jídlo atd. Říkali jsme tomu "cikánská dovolená". Asi 15 lidí vč.dětí jsme pochodovali pěšky. Kam jsme došli, tam jsme se utábořili......nejkrásnější dovolená !!! Dnes třicetiletí děti tvrdí, že to bylo lepší než v Egyptě nebo Španělsku. Část cesty jsme šli po silnici I.třídy....auta, kamiony....troubily ....mávalo se .... kobyla šla jakoby se nic nedělo ...prostě paráda.

No jo, klusáci. Nezažila jsem jich moc, ale všichni byli charakteři.

19.2.2023 20:11
evcusik

XXX.XXX.45.214

Dovolenou vám přeji, ta musela být určitě bezvadná :)

Ale prosím pro bezpečnost koní, lidí i posádek automobilů - na dálnicích a silnicích 1. třídy absolutně nemáte co dělat. To není nic k chlubeni.

19.2.2023 20:20

Bylo to před dvaceti lety a šlo o úsek cca 400 m k nejbližší odbočce.....tak prosím o nekárání.

19.2.2023 20:27
evcusik

XXX.XXX.45.214

Bylo to před dvaceti lety a šlo o úsek cca 400 m k nejbližší odbočce.....tak prosím o nekárání.

Čte to tu i omladina - jen to byla legislativní vsuvka ;)

19.2.2023 20:33
Pipilota

XXX.XXX.153.199

evcusik napsal(a):
Čte to tu i omladina - jen to byla legislativní vsuvka ;)

Za mě je vhodné i to dovysvětlení. Automobilový provoz byl před dvaceti lety "slušnější" a méně hustý. Dnes rozhodně jen po polničkách a max kousek po cestě mezi vesnicemi. (hlavně dodávky strašně "zdivočely").
Opravdu dálnici a silnici první třídy objet širokým obloukem. (on i hodný kůň se může splašit - a když pak vběhne mezi auta je neštěstí hned)

19.2.2023 21:17

Byla to zlatá kobylka...vysedávání nebylo zrovna moje oblíbené...tak šla z chůze rovnou do cvalu,,,,,,, abych se netrápil

Přidejte reakci

Přidat smajlík