Řepička

XXX.XXX.8.92
Dobrý den, jak by jste prosím vysvětlili pojmy ZEBROVÁNÍ a OSLÍ KŘÍŽ? Když s dětmi dělám teorii, snažím se jim vysvětlit i tyto pojmy (ukazuji na obrázku a přitom to popisuji) ale nejsem si jistá jestli to vysvětluji správně. U zebrování říkám že to jsou vodorovné pruhy na nohách koně, nejčastěji se vyskytují u fjordů a jiných primitivních plemen. Oslí kříž vždycky nějak sesmolím, ale vím, že to není vysvětlené dobře 🙈 Nyní děláme brožurku ve které tyto pojmy být mají, takže potřebuji jednoduché, srozumitelné a jasné vysvětlení, které já prostě schopna vymyslet nejsem 🤦♀️ Můžete mi i napsat vysvětlení ÚHOŘÍHO PRUHU, ale ten mám, spíš jestli to nejde napsat jednodušeji 😊
Omluvte prosím mou nevědomost, budu ráda za jakoukoliv pomoc 😊❤️
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řepička
napsal(a):
Dobrý den, jak by jste prosím vysvětlili pojmy ZEBROVÁNÍ a OSLÍ KŘÍŽ? Když s dětmi dělám teorii, snažím se jim vysvětlit i tyto pojmy (ukazuji na obrázku a přitom to popisuji) ale nejsem si jistá jestli to vysvětluji správně. U zebrování říkám že to jsou vodorovné pruhy na nohách koně, nejčastěji se vyskytují u fjordů a jiných primitivních plemen. Oslí kříž vždycky nějak sesmolím, ale vím, že to není vysvětlené dobře 🙈 Nyní děláme brožurku ve které tyto pojmy být mají, takže potřebuji jednoduché, srozumitelné a jasné vysvětlení, které já prostě schopna vymyslet nejsem 🤦♀️ Můžete mi i napsat vysvětlení ÚHOŘÍHO PRUHU, ale ten mám, spíš jestli to nejde napsat jednodušeji 😊
Omluvte prosím mou nevědomost, budu ráda za jakoukoliv pomoc 😊❤️
Zebrování - ano, vodorovné pruhy na distálních částech končetin u primitivních plemen koní.
Úhoří pruh - tmavý pruh srsti od kohoutku po ocas, typický pro plaváky (blbý, když je ten plavák černý , ale i tam je vidět) nebo plemena - fjord, hucul.
Oslí kříž - vypadá, jak vypadá - prostě úhoří + příčný pruh přes plece (lopatky). U oslů.
Já bych pro děti měla hlavně obrázky. A vlastně nejen pro ně.

Zebrování, oslí kříž a 'pravý' úhoří pruh jsou atavistické znaky primitivních plemen, ale jsou v blízké vazbě na alelu D- dun, grullo ( gen s ředícím efektem na barvy)
Vyskytují se tudíž jen u plemen, které mají tuto alelu, gen....pravý plavák převalák, polský konik, hucul, fjord.
hřbetní pruh u plaváků tybu buckskin (ředící efekt alely Ccr) vzniká jinak, pokud ho má a není to typický úhoří hřbetní pruh, ostatně může ho mít i hnědák....achal, kinský kůň

napsal(a):
Zebrování, oslí kříž a 'pravý' úhoří pruh jsou atavistické znaky primitivních plemen, ale jsou v blízké vazbě na alelu D- dun, grullo ( gen s ředícím efektem na barvy)
Vyskytují se tudíž jen u plemen, které mají tuto alelu, gen....pravý plavák převalák, polský konik, hucul, fjord.
hřbetní pruh u plaváků tybu buckskin (ředící efekt alely Ccr) vzniká jinak, pokud ho má a není to typický úhoří hřbetní pruh, ostatně může ho mít i hnědák....achal, kinský kůň
No a to je ono. Záleží na plemeni a genetice zbarvení. Je to složitý.

hm, ale dětem se to vysvětlit dá, prostě pruhy na nohách, zádech, oslí kříž a i siťovaná maska na hlavě je dun faktor a pouze u těch plemen a jejich kříženců.....ostatní jsou sooty /smutty pruhování (countershading striping)
když moje děti v noci probudím (když byly malé) a zeptám se jich co je to roh a paroh, tak nehnou brvou a mluví... jinak elektrické křeslo, neznám bratra

napsal(a):
hm, ale dětem se to vysvětlit dá, prostě pruhy na nohách, zádech, oslí kříž a i siťovaná maska na hlavě je dun faktor a pouze u těch plemen a jejich kříženců.....ostatní jsou sooty /smutty pruhování (countershading striping)
když moje děti v noci probudím (když byly malé) a zeptám se jich co je to roh a paroh, tak nehnou brvou a mluví... jinak elektrické křeslo, neznám bratra
Já právě do takových detailů nechodím. Učím děti jenom úhoří pruh - něco plemeno, něco zbarvení. Protože některé si ani nepamatují, jak vypadá kladrubák. Nebo, co je to vybělující bělouš.

Horsana
napsal(a):
Úhorí pruh, pretože je to dlhé ako úhor.
No a oslí kríž? Úplná topka bola od jedného silno veriaceho človeka, že to majú somáre preto, lebo na nich sedela panenka Mária.
Ale proč ne? Já zase četla teorii, že oslíci toho hodně unesou, jako ten kříž. A vlastně se mi to i líbí. Má to logiku. I kdyby to nebyla pravda.

evcusik
napsal(a):
20 let u koní a zjišťuju že neznám pojem Oslí kříž :D díky za naučení nového pojmu :)
Tak osel není kůň. Já se taky pořád učím.
Horsana
napsal(a):
Úhorí pruh, pretože je to dlhé ako úhor.
No a oslí kríž? Úplná topka bola od jedného silno veriaceho človeka, že to majú somáre preto, lebo na nich sedela panenka Mária.
Ano vypráví se to různě - že oslátko vezlo Ježíše do Jeruzaléma a i to že oslík pomohl svaté rodině na útěku do Egypta. Ale i to, že oslíci unesou "velký kříž" - že v přeneseném smyslu vydrží hrozně moc (no u nás často hynou z přebytku a zkrmenosti).

Když jsem ještě pobývala na Janovce, vycházel tam časopis Hucul a tam jedna kamarádka napsala pohádku "Kterak huculský koník k úhořímu pruhu přišel"
A pak to mělo pokračování i s oslím křížem a zebratýma nohama.
Pointou první bylo, že zlobivý koník utíkal mámě z ohrady a hrál si s úhořím klukem z potoka a vozil ho na hřbetě
Všechny generace táborových dětí si díky tomu pamatují, kde má hucul úhoří pruh
Moje Madam vlastní všechny tři znaky, byť nožky jsou zebraté spíše v letní srsti, na foto je vidět i oslí kříž. A není mrtvá, jen tak vypadá

Jé, tuhle fotku si pamatuji, to je fotka "kterak krvelačná Bestie (či jak se jmenuje) ulovila koníka"
bassrock
napsal(a):
Když jsem ještě pobývala na Janovce, vycházel tam časopis Hucul a tam jedna kamarádka napsala pohádku "Kterak huculský koník k úhořímu pruhu přišel"
A pak to mělo pokračování i s oslím křížem a zebratýma nohama.
Pointou první bylo, že zlobivý koník utíkal mámě z ohrady a hrál si s úhořím klukem z potoka a vozil ho na hřbetě
Všechny generace táborových dětí si díky tomu pamatují, kde má hucul úhoří pruh
Moje Madam vlastní všechny tři znaky, byť nožky jsou zebraté spíše v letní srsti, na foto je vidět i oslí kříž. A není mrtvá, jen tak vypadá
Úhoří kluk - ja sa obávam, že to bude nová Garoníkova prezývka
Inak tieto znaky má kupodivu tiež, ale iba keď je v echt letnej srsti a človek sa dobre zapozerá, má aj kríž, pruh, aj zebrovanie, komplet výbava :D

No, ony ty znaky jsou prostě jen jako jiný odstín barvy srsti... Jak píše Horsana, nebudou při zběžném pohledu vidět. To na fotce asi není stejná (geneticky) barva, ale ten úhoří pruh bude prostě vypadat spíš jako by měl na zadku stín :-)
Varaxi
napsal(a):
Není Garon ryzák? To si nedovedu představit. :)
Jj, je, ale fakt to má, kríž je vidieť najhoršie, ale zebrovanie a pruh má, tu vidieť, že pruh má vlastne aj vraník a má ho aj strakáč :)
Mucula mal zebrovanie aj na zadných, na foto to trochu vidno, ale samozrejme sa vyváľal v prachu po čistení, alebo po čistení ostal taký husný, už neviem, to je z obdobia, kedy bol prakticky nefotiteľný, aby ma ľudia neudali za týranie
napsal(a):
Jé, tuhle fotku si pamatuji, to je fotka "kterak krvelačná Bestie (či jak se jmenuje) ulovila koníka"
Jojo, Piraňa skolila první kořist
A je tu vidět, že Madam má oslí kříž zn.Adidas v zimě se ty tři pruhy slijou v jeden silný, ale takhle v letní srsti je prostě Adidas

ach ano, Piraňa :-)
inu, čím víc pruhů...