Zlomenina kopytní kosti

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2023 00:12
eliMi

XXX.XXX.174.88

Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenosti s vyléčením zlomeniny kopytní kosti? My se blížíme snad ke zdárnému vyléčení.. chtěla bych se zeptat jak probíhala léčba u vás a následná rekonvalescence. Děkuji moc

20.2.2023 12:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

Áno, môj vtedy cca 1,5 ročný žrebec si zlomil kopytný kosť, na dve krásne polovice, keď som videla RTG, skoro som sa zložila, ale nakoniec všetko bolo ok.
Dostal zámkovú podkovu a box rest na X mesiacov, kontrolný RTG super, ďalšiu zámku som odmietla, bol bosý, ale ešte stále mal box rest, potom sa vykastroval a začala rehabilitácia a to bolo celkom peklíčko, pretože vodiť dvojročného koňa po toľkých mesiacoch v boxe tak, aby si neublížil a nepoškodil nejaký majetok, to bolo o hubu, on bol vychovaný, o seba som sa nebála, neťahal, ale staval sa na zadné a bála som sa, že sa prevráti, alebo že si tú nohu po dopadoch poškodí.

Bola zima, vybavila som mu ustajnenie kde bola dobrá hala s dobrým povrchom, predlžovala som intervaly vodenia a potom som ho pustila a zakryla si oči, v tej hale....dopadlo to dobre, vypustil ventil a chodil potom na 1-2 hodiny do haly, kde sme cvičili rôzne blbinky, vo voľnosti.

V skorej jari šiel potom už chodil do takej malej kruhovky, aby videl aj denné svetlo a mal nejaké podnety a následne domov, keď už som si bola istá, že nebudú zmrazky, mal stodolu a padok a potom šupajdil na pastvinu a ok.

Mal potom problém nejaký čas chodiť v teréne, ako bol zvyknutý iba na dobrý povrch, ale rozchodil sa a je ok dodnes.

Mierne sa schvátil na tú druhú nohu, ale nemalo to žiadne následky do budúcna.

Bral myslím Aptoflex.

Přidejte reakci

Přidat smajlík