Dobrý den, mému koni 10 let byli diagnostikovány žaludeční vředy. Momentálně krmím Equi Nova plus+ mustang trace, ostropestrec, lneny semínko a nějaké bylinky. Equi Nova mi byla schválena a doporučena- hlavně kvůli vojtěšce. Ale teď jsem našla Hoveler Gastro a přemýšlím jestli místo toho nedávat tohle? Ale vojtěška není ve složení. Co by jste doporučili nechat Equi Nova nebo Hoveler Gastro+ přidávat vojtesku ? Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

zůstala bych u nova equi, koni to vyhovuje?
Jestli vám byly diagnostikovány vředy, tak určitě ne NE Plus. U NE Plus před rokem změnili složení a začali tam valit řezanku - největší blbost na světě, dokonce mi ani nebyli schopní vysvětlit proč... Řezanka je to nejhorší co může pro vředaře být. To samé Hoveler Gastro a většina krmení, která se tváří, že je pro vředaře.
Řezanka je strojově krácená na malé kousky s ostrými konci. Koně mají tendenci ji polykat bez žvýkání a ty ostré konce pak hodně dráždí a zraňují už tak citlivou a bolavou žaludeční sliznici a jdou naprosto proti veškerému léčebnému režimu, koni bude hůř a hůř.
Vyhněte se taky obilovinám (i endospermům), kukuřici nebo dokonce slámě v krmné dávce. Kůň musí mít mimo jádro i velmi kvatliní seno ad libitum, díky tomu a faktu, že to bude nutit koně hodně pít, se bude účinně ředit žaludeční kyselina a to samo o sobě pomáhá i pro uzdravení žal.sliznice a udržení zdravého žaludku. Měla byste vědět, že koňský žaludek za den vytvoří skoro 24l žaludečních kyselin ať už žere nebo ne. Pokud v žaludku nic nemá, začnou kyseliny trávit žal.sliznice a leptají je = vředy...Plný žaludek teplokrevného typu koní má cca 15l a vyprázní se za cca 4h = nejdelší přípustná doba bez vhodného žrádla. Řešit se to dá velkými sítěmi na seno (třeba z Olžanky).
Z jádra jsem vytestovala všechno možné a jediné, co mám opravdu ověřené jako vhodné a bezpečné pro mého jsou dvě musli od konskebylinky.cz - Pro barokní koně a nebo Pro schvácené koně.
https://www.konskebylinky.cz/Krmna-smes-pro-Schvacene-kone-20kg-d451.htm
https://www.konskebylinky.cz/Krmna-smes-Barokni-kone-20kg-d1251.htm
Za to musli pro Schvácené koně dám pro koňské vředaře i ruku do ohně.
Mám koně s citlivým žaludkem trpícím kdysi hodně na vředy, bojovali jsme s tím hodně let. Teprv teď konečně je to v pohodě a v trvale udržitelném stavu bez nutnosti několikrát za rok projet omeprazolovou kůrou. Kdysi naprosto nepřibratelný kůň je teď doslova ve výstavní výživové kondici.

jj, to je pravda, řezanka i kdyby vojtěšková nikoliv, NE plusko jsem viděla rozbalené cca před 2 lety...řezanka tam nebyla. Jinak beru krom clasiků úplně bezobilné NE premium a tam řezanka taky je. Myslím, ale že v těch clasikách tolik toho zrní není a když k tomu přidáte ještě vojtěškové horkovzdušné úsušky ? Vůbec nevím, jestli i takové malé množství může vadit.
Pro představu, já to mám odvážené:
1kg clasiků je +/ - : 250g vojtěšky, 380g peleteka a různých zbytků, 130g karobu, 90g kukuřice, 70g obilí, 80g slunečnice.
napsal(a):
jj, to je pravda, řezanka i kdyby vojtěšková nikoliv, NE plusko jsem viděla rozbalené cca před 2 lety...řezanka tam nebyla. Jinak beru krom clasiků úplně bezobilné NE premium a tam řezanka taky je. Myslím, ale že v těch clasikách tolik toho zrní není a když k tomu přidáte ještě vojtěškové horkovzdušné úsušky ? Vůbec nevím, jestli i takové malé množství může vadit.
Pro představu, já to mám odvážené:
1kg clasiků je +/ - : 250g vojtěšky, 380g peleteka a různých zbytků, 130g karobu, 90g kukuřice, 70g obilí, 80g slunečnice.
I malé množství řezanky je u vředaře škodlivé.Kůň v akutní krizi vám po řezance v jakémkoli množství poleze spolehlivě po zdi a určitě mu tím nepomůžete..., nehledě na to, že Classic obsahují obiloviny a to je špatně snad ještě víc - rozkládá se to do kyselého základu takže namísto, aby to pufrovalo žaludeční šťávy, mu to žaludek ještě víc zakyselí (= špatně, zhorší se stav) ... To samé třeba i čerstvé jablka, taky to má hodně ovocných kyselin a pro žaludek je to špatně - osobně nahrazuji mrkví, ta se mi léty osvědčila jako bezpečná pro vředaře.
NE plus jsem krmila několik let, než tam začali dávat řezanku. Nejdřív jsem si myslela, že se jim podělala ta plnící linka ale ono ne. Druhý pytel v novém složení jsem darovala a přešla na musli pro Schvácené koně. Od té doby mám konečně opravdu klid, nepřidávám ani žádnou minerálku, navíc má jen solný liz a je v top kondici. Dokonce mi vraník i zagrošoval, jak mu takový krmný řežim svědčí.
A jen na okraj, jakmile si kůň jednou užene vředy, musí zadavatelka počítat s tím, že citlivý žaludek už zůstane napořád, i po zaléčení. Pro trvalé zlepšení je nutno upravit krmný režim a dodržovat ho důsledně po celý zbytek života koně (nebo minimálně po dobu, co bude kůň u zadavatelky) jinak se žaludeční problémy budou pravidelně a rády vracet.

Já rozhodně můžu doporučit jakýkoli přídavek vojtěšky. Je to objemové krmivo a pufruje, to je vždy benefitní. Když jsem krmila koně během doby, co jsem se soustředila na řešení vředů, tak dostával vojtěšku jako hlavní složku KD.
K tomu jsem krmila celý oves, vařený ječmen, olej. A nějaké droboty okolo. Kůň se i na tomhle způlky obilovinovém krmení pěkně srovnal. Vředy jsme ovšem neměli diagnostikované a netuším, jak to probíhalo "uvnitř", ale zjevné příznaky jako nimrání v krmení, nechutenství, nervozita odezněly (je z něj popelnice, žral mi i perfect equi).
Teď už nemám na to, kupovat mu vojtěškové granule, a tak má vojtěškové seno k dispozici adlibitně (vedle travního sena), a také to funguje. Teď se živí z kyblíku v podstatě jen obilím a jablky jo a tím olejem. Letos v zimě v tomhle režimu poprvé udržel kondici na "nad normálem" (ale patřilo k tomu vychytané dekování).
Nepíšu to jako návod, alfi pav má stopro pravdu, že je lepší se obilovinám vyhnout, protože to funguje vždycky. Úhybky od tohoto můžete dělat v indivindy případech vždy s ohledem na reakci koně. Osobně si myslím, že NE classic je dobré krmení pro vředaře, i s tím obsahem obilí (150 g v 1 kg, navíc vypufrováno tou vojtěškou - to je pohoda). Směs pro schvácené od K. bylinek se mi jeví ještě lépe, ale energeticky chudě, takže pro dobře krmitelné koně určitě super, já bych k tomu musela něco přidávat, abych pokryla energii.
Horsana doporučovala pro vředaře Höveler řadu PUR, prý i částečný přídavek do KD hodně pomůže, momentálně to na pár měsíců zkusím, jestli bych nemohla odklonit část toho ovsa.

jo jo vím, že řezanka nee....jakákoliv, včetně vojtěškové
mě jen strašně "prudí" ta drahota těch 20kg de fakto trávy a zbytků , proto zůstávám u NE classik, cena je příjemnější a těch trochu obilek do dlaně si myslím je tak pro bakterie na oběd.
Moc děkuji za radu, to jsem opravdu nevěděla. Pravděpodobně bych vyzkoušela mussli Pro schvácené koně. Akorát tedy koník je vcelku hůře krmittelný a momentálně není v úplně top kondici. Bude stačit toto + přidávám Mustang Trace, lněné semínko a nějaké bylinky. Bude stačit nebo je potřeba přidávat něco energetického? Pracujeme na nabraní a snažíme se něco zpátky nasvalit.

No to záleží na tom, kolik toho müsli budete krmit.
Buď ho budete dávat tolik, že bude spolu s pící převyšovat energ. nároky koně a kůň bude přibírat a nebo budete dávat méně, a pak budete muset něco přidávat - nejlépe se mi osvědčil olej, coby energetická surovina.
A úplně nej by bylo oslovit výživáře, aby vám ušil KD na míru i podle vašich fin. možností třeba.

Já kdysi NE Plus krmila PSSM kobyle taky, v jeho úplných začátcích. První dva pytle kobyla žrala nadšeně, pak nejednou z nového pytle úplně odmítla. Změnili zřejmě technologii výroby a stalo se z toho prašné cosi. Od té doby jsem to nekoupila, je to už dost let. Jak to vypadá teď?

Beru NE classic a premium, měla jsem i pytel lapilestu, ale to kobyla jedla s nechutí a jo , někdy je to s víc drtí, jindy ne...asi jak se plní pytle, jednotlivé složky krmení, jak dojíždí linka, ta technologie, ale vůně je stále stejná....za nás odpovídající cena a kvalita.
Plusko jsme měli asi dvakrát, neoslovilo mě to. jako když koupíte vojtěšku a jablenku.

No já už to kupovat nehodlám, jen že tenkrát to byl takový boom, tak jestli se aspoň zlepšili.

Horsana
napsal(a):
Z NE, neviem už aký podtitul to malo, si kôň upchal pažerák, z dvoch hrstí, navlhčených.
Nikdy viac!
No jestli hltal se senem, tak se ucpe z čehokoliv, já zase viděla na vlastní oči ucpaný jícen z čistého ovsa...
Včera s vetkou jsme probíraly krmení skoro bezzubého koně a zrovna říkala, že müsli nedávat , a pokud se začnou krmit namáčené senné, řepné a vojtěškové granule nedávat už seno, koně by to prý nežrali a dali přednost "cucání" sena....
napsal(a):
No jestli hltal se senem, tak se ucpe z čehokoliv, já zase viděla na vlastní oči ucpaný jícen z čistého ovsa...
Včera s vetkou jsme probíraly krmení skoro bezzubého koně a zrovna říkala, že müsli nedávat , a pokud se začnou krmit namáčené senné, řepné a vojtěškové granule nedávat už seno, koně by to prý nežrali a dali přednost "cucání" sena....
Dala som mu ich do žľabu, nič nehltal, boli to dve malé hrstičky toho müsli, navlhčeného, suché by mi nenapadlo mu dať nikdy v živote, to bol Derby ( v tej dobe už nie môj) a ja som sa z toho psychicky zrútila, lebo on si síce upchával pažerák v minulosti často, ale ja som u toho nikdy nebola.
Bol po úspešnej operácii hrtanu, kvôli RLN, ešte nejazdil a strašne pribral, chcela som pre neho niečo chutné a zdravé :D
Bezzubým koňom müsli dávam bežne a na kilá, ale je rozmočené v tej mase senných peliet, zalievam to naraz.
Suché ani vlhčené nepripadá do úvahy, samozrejme.
Každá bezzubka, ktorú som kedy kŕmila seno mala, už iba na to, aby nejako zaplnili čas a mali pocit, že niečo žerú, oni aj tak iba luxovali lístkový odrol, niekedy sme im ho pridávali cielene, ak nebol so zeminou a bordelom a vždy aj nejaké vhodné, pekné, zelené, aby si ždibkali, hoci po stebielkach.
Problémom koní na kašiach je, mimo sezóny s trávou, ktorú dokáž požuť, hlad, pokiaľ sa im neservíruje 5-6 krát denne a v adekvátnom množstve.
A kvôli tomu hladu neraz pohlcú piliny, alebo ak stoja na slame, tak to je ešte len radosť a krásne koliky.
Pokiaľ by ale došlo jeden jediný raz k upchatiu pažeráka senom, tak by dostalo seno stopku, ale to sa mi nestalo nikdy, asi aj preto, že som si vždy vyžiadala dentálne vyšetrenie a ošetrenie od človeka, ktorého prácu poznám a dôverujem jej.
Moja obľúbená fotka - objem objemu.
Senné pelety perfektne slúžia na to, na čo majú, ale netreba zabúdať, že ich objem je skutočne absurdne malý a koňa mechanicky nezasýti, pokiaľ nie je frekvencia a množstvo krmiva dostatočná.
Objem rovnakého množstva (1 kg) sena, senných peliet a sennej sečky, seno je to isté, len jeho forma je iná.
Tá fotka vydá za tisíc slov a presne preto som ju aj urobila :)

Dělají se i müsli granulované, jako že to, co je v klasických müsli na jednotlivé ingredience je v jedné kupě v granulkách, na oko jsou müsli hezčí
Naše vetka raději ty granulky(já znám LaSard, kdysi jsem je krmila) zamíchat do té míchanice... aby se to rozpadlo, ve frekvenci 3x 10 litrů, klasika ráno poledne večer...5-6x je v nájemním ustájení utopie .
Jj, ja viem, že je zrejme milión spokojných zákazníkov NE, veď chvalabohu.
verun - jj, nájomné ustajnenie je vždy o kompromisoch, ale 3 x denne je celkom ok, na noc väčšiu porciu, do 2 vedier, alebo do žľabu a vedra, alebo kúpiť závesné žľaby, ak je kôň v boxe, to už sa vždy dá niečo vymyslieť. A samozrejme vonku žracia ohrádka, ale tam musí niekto koňa zavrieť, pustiť, odniesť to, no, je to pracné, ľudia nemusia byť vždy nápomocní, ochotní, čo si budeme...
Bežne majú bezzubky 20-40 l na 1 kŕmenie, takže z 10 l je stále kam navyšovať, ak to kôň je ochotný zožrať, no problem.
Akurát na tú noc by mala byť tá porcia vždy najväčšia, lebo vtedy naozaj nehrozí, že koňovi niekto niečo dá a do rána proste kvôli hladu môže požrať kadečo, najčastejšie podstielku.
Ale to sú už kone, čo fakt sú iba na kašiach a niektoré sú rozumnejšie, než iné, veľmi závisí aj od typu senných peliet, niektoré nenapučiavajú skoro vôbec, iné viac, ako rezky.
Čo sa týka toho, či musli, či granule - pokiaľ spĺňajú nároky koňa a chutia mu, tak je to jedno a vtedy aj ak je müsli s rezankou, tak aj ona sa v tom vymáča a zmäkne, pokiaľ niekto nie je psycho ako ja a nevyberá tuhšie, ostrejšie kusy rukami
Celkovo to radšej miešam holou rukou, než vareškou, lebo tak môžem pátrať po nerozmočených kusoch, prípadne nejakom ostrejšom, či nebezpečne veľkom komponente.

eviicka
napsal(a):
A já beru zpět, dneska jsem prohrabala NE plus a řezanky tam trošku je, sice minimální množství, ale pro podrážděný žaludek asi nic dobrýho.
Ona je i vidět na foto u výrobku na stránkách nova equi.

Horsana: Bežne majú bezzubky 20-40 l na 1 kŕmenie, takže z 10 l je stále kam navyšovať, ak to kôň je ochotný zožrať, no problem.
Nedávno jsem ve stáji zaslechla názor, že by to kůň nesežral, protože na to nemá tak velký žaludek (jednalo se o velký kýbl, cca těch 10 l) no a teď jim řekněte, že by měli koni dávat 40l na jedno krmení, tak to je omeje...
Já vím teoreticky jak velký je a jak rychle odchází zažitina ze žaludku už během krmení a i když jim to povyprávím..... ....tak stejně "pravdu pravdoucí" to nepřebije. Koník dostane slavnostně cca kdyby alespoň 5 litrů ráno a 5 večer ani nevím čeho a je spokojenost jak papá... bodejť když má hlad. a pak žužlá seno. Ráda bych jim dala rozpis co čeho a kolik, kůň je to totiž obří a hubne a hubne ....

napsal(a):
Horsana: Bežne majú bezzubky 20-40 l na 1 kŕmenie, takže z 10 l je stále kam navyšovať, ak to kôň je ochotný zožrať, no problem.
Nedávno jsem ve stáji zaslechla názor, že by to kůň nesežral, protože na to nemá tak velký žaludek (jednalo se o velký kýbl, cca těch 10 l) no a teď jim řekněte, že by měli koni dávat 40l na jedno krmení, tak to je omeje...
Já vím teoreticky jak velký je a jak rychle odchází zažitina ze žaludku už během krmení a i když jim to povyprávím..... ....tak stejně "pravdu pravdoucí" to nepřebije. Koník dostane slavnostně cca kdyby alespoň 5 litrů ráno a 5 večer ani nevím čeho a je spokojenost jak papá... bodejť když má hlad. a pak žužlá seno. Ráda bych jim dala rozpis co čeho a kolik, kůň je to totiž obří a hubne a hubne ....
No jo, no. S lidskou zabedněností se bojuje špatně.
napsal(a):
S týmto sa stretávam často a aj to majiteľom, ktorým robím KD potom píšem do protokolu, že musia rátať s negatívnymi reakciami okolia, že ich budú ľudia, často aj skúsení praktici presviedčať, že KD je škodlivá a povedie dokonca k smrti pacienta. To sa mi fakt stalo, majiteľka sa mi potom vyhýbala oblúkom. Keď o pár rokov kôň skončil na stole s kolikou a dolovalo sa z neho perie (!!!), chlpy, štrk a nepožutý jačmeň, už bolo potom kŕmenie kašami ok.
Ale, ešte doma vyskúšali, či by to predsa nešlo nejako ošuliť, lebo veď...A požral piliny a prišiel zas.
Tak už potom boli spokojní.
Tak isto ľudí dôrazne varujem, že personál to občas môže aj nedať, lebo im je to ťažké nosiť, že to môžu nájsť v hnoji, alebo že sa z toho nakŕmi celá stajňa.
To súvisí s neznášanlivosťou zmien u ľudí tak nejak celkovo, u personálu, u známych, proste...je to fenomén, ktorý je častý. Nie je ľahké vytŕčať z radu.
Lenže kto zavolá mňa na KD, je v koncoch a jeho kôň tak aj vyzerá.
A o mesiac ľudia nechápu.
Účtujem si to extra, už iba preto, aby si toho ľudia vážili a dodržiavali to.
To dúfam nie je váš kôň?
Pipilota
napsal(a):
No a pak jsem za "blbou hnusku", když řeknu: radši ho dejte řezníkovi hned, než ho roky trápit tím, že ho pořádně nenakrmíte.
Tak každý čaká do jari, na trávu...lenže pastevná sezóna sa myslím tiež bude skracovať, leto bude savana a potom možno niečo na jeseň, ak zaprší.
A áno, to hladovanie je kruté. A zbytočné, pretože riešenie existuje.

Horsana: není , ale koukám na to a jelikož moje názory vyčnívají z řady jsem (si myslím) ve stájí méně oblíbená a ta divná...
Tak kde máte nějaké stránky , doporučím vás, pokud jste v Čechách? Nebo přes internet z fotek?
napsal(a):
Horsana: není , ale koukám na to a jelikož moje názory vyčnívají z řady jsem (si myslím) ve stájí méně oblíbená a ta divná...
Tak kde máte nějaké stránky , doporučím vás, pokud jste v Čechách? Nebo přes internet z fotek?
Hm, no, toto poznám, veľa ľudí, ktorí sa snažia niečo zlepšiť, toto zažívajú, po celom svete.
Treba vytrvať.
Hah, stránky sa práve robia, KD sa ale dá urobiť na diaľku.
Pokiaľ majitelia chcú, môžu mi napísať na miska.karaman@gmail.com, v ČR ale nie som.
Alebo osloviť Ing. Mechovú.
Ale musia byť odhodlaní niečo zmeniť a niečo pre to urobiť.
Fotiek im môžem poslať kopu.

To přijdu k plnokrevníkovi, který je 24/7 na seně, odervu ho od sena (protože před hodinou dostali čerstvé, tak od té doby tlačil, žejo), strčím mu patnáct litrů krmení (máčím mu oves, to by člověk nevěřil, jak natáhne vodu! a jaký bordel se z toho vymeje...), čekám třičtvrtě hodinu než to do sebe nasouká, a pak mu vyhrabu čerstvou vojtěšku do krmelce a on si stoupne k tomu krmelci, vykope od něj všechny koně v dosahu pěti metrů a tlačí další minimálně půl hodinu vojtěšku. Kam to dává....
Když jsme kdysi vykrmovali belgičku, dostala půl maltovníku (maltovník 60 litrů). Prostě se s tím zavřela do boxu a starej se sama. Do rána byl vylízaný. No, ta měla zuby všechny.

vojtěškového sena koně sežerou více, má méně celulozy....nemělo by být pro snadno krmitelné koně bez omezení...
Mňa skôr zaujalo 15 litrov kŕmenia u koňa s 24/7 prístupom k senu a normálnym chrupom, ovos napučiava, to áno, ale...
Ak chcete, aby kôň jadrové krmivo strávil tam, kde má, rozhodne u neho hneď po nakŕmení nepodporujte príjem vláknitého sena, pretože ho mechanicky pretlačí z tenkého čreva do hrubého.

Ale to moje má rozhodně více ligninu sklízené bohužel po odkvětu a přesušené, takže trochu na prd, no...

Horsana
napsal(a):
Mňa skôr zaujalo 15 litrov kŕmenia u koňa s 24/7 prístupom k senu a normálnym chrupom, ovos napučiava, to áno, ale...
Ak chcete, aby kôň jadrové krmivo strávil tam, kde má, rozhodne u neho hneď po nakŕmení nepodporujte príjem vláknitého sena, pretože ho mechanicky pretlačí z tenkého čreva do hrubého.
Je to tak, no. Momentálně to tak holt máme.
Mohu se kojit nadějí, že jak se v té vojtěšce přehrabuje, nesežere jí tolik. Není to moc dobrá vojtěška.
To bylo spíš k tomu, kolik se do toho koně vejde. No vejde se toho do něj hodně.
napsal(a):
Je to tak, no. Momentálně to tak holt máme.
Mohu se kojit nadějí, že jak se v té vojtěšce přehrabuje, nesežere jí tolik. Není to moc dobrá vojtěška.
To bylo spíš k tomu, kolik se do toho koně vejde. No vejde se toho do něj hodně.
No, práve preto mu netreba hneď po dožratí jadra hrabať pod hubu tú lucerku, zvlášť ak je vláknitá.
Ale áno, vojde sa do nich viac, než by človek kedy povedal.
My sme raz spočítali, keďže sme mali presnú váhu balíka a odrol bol minimálny, že kone za noc zožrali 30+ kg sena na koňa, obyčajné 550 kg teplokrvníky, ustajnené v boxe, na pilinách, v kamennej stajni, bez deky, vonku bolo - 15 °C, dnu viac, lebo občas trošku primrzla voda.
A tých 30+ kg bolo iba za noc, inak mali výbeh s perfektným, priestranným prístreškom so slamou a senom nonstop k dispozícii.
Horsana
napsal(a):
S týmto sa stretávam často a aj to majiteľom, ktorým robím KD potom píšem do protokolu, že musia rátať s negatívnymi reakciami okolia, že ich budú ľudia, často aj skúsení praktici presviedčať, že KD je škodlivá a povedie dokonca k smrti pacienta. To sa mi fakt stalo, majiteľka sa mi potom vyhýbala oblúkom. Keď o pár rokov kôň skončil na stole s kolikou a dolovalo sa z neho perie (!!!), chlpy, štrk a nepožutý jačmeň, už bolo potom kŕmenie kašami ok.
Ale, ešte doma vyskúšali, či by to predsa nešlo nejako ošuliť, lebo veď...A požral piliny a prišiel zas.
Tak už potom boli spokojní.
Tak isto ľudí dôrazne varujem, že personál to občas môže aj nedať, lebo im je to ťažké nosiť, že to môžu nájsť v hnoji, alebo že sa z toho nakŕmi celá stajňa.
To súvisí s neznášanlivosťou zmien u ľudí tak nejak celkovo, u personálu, u známych, proste...je to fenomén, ktorý je častý. Nie je ľahké vytŕčať z radu.
Lenže kto zavolá mňa na KD, je v koncoch a jeho kôň tak aj vyzerá.
A o mesiac ľudia nechápu.
Účtujem si to extra, už iba preto, aby si toho ľudia vážili a dodržiavali to.
To dúfam nie je váš kôň?
Zaujala mě informace o množství krmiva - obecné pravidlo je,že max 1 kg najednou. Můžete tu informaci prosím rozvést nebo doplnit?
Horsana
napsal(a):
Ok, ale najprv do seba kopnem kávu
Omlouvám se,že jsem tak otravná,ale v tomto bodě je dost protichůdných informací. I moje výživová poradkyně mi doporučovala nepřekročit dávku 1kg najednou (jedná se o směs s vojtěškou,semínka,karob apod,bez klasického jádra)....Při logice věci,stejně jako seno může kůň konzumovat nonstop ,by měl žaludek zvládnout i ostatní krmeni? Ale nevím....
jesie
napsal(a):
Omlouvám se,že jsem tak otravná,ale v tomto bodě je dost protichůdných informací. I moje výživová poradkyně mi doporučovala nepřekročit dávku 1kg najednou (jedná se o směs s vojtěškou,semínka,karob apod,bez klasického jádra)....Při logice věci,stejně jako seno může kůň konzumovat nonstop ,by měl žaludek zvládnout i ostatní krmeni? Ale nevím....
A tak to bez obáv prekročiť môžete, zvlášť pri krmivách obsahujúcich málo škrobu, lebo v skutočnosti nám ide o ten škrob, pri jadrovom krmive, akým sú zrniny, alebo komerčne vyrábané doplnkové zmesi.
Ako doplnkové sa označujú preto, že predstavujú iba doplnok ku senu a tomu, na čom stojí a padá celé konské trávenie a prosperita - k vláknine.
Poradkyňa je isto z Anima :D
Ale keďže si práve chystám texty na stránky a hrabem sa v tonách literatúry a článkov, tak sa to pokúsim ozrejmiť aj v reči čísel.
Ak k tomu dostanem feedback od ľudí, či je to zrozumiteľné, budem iba rada!
Len to musím správne naformulovať, občas totiž skĺznem k VŠ výuke a to je potom na škodu, asi :D
Bohužiaľ, stále oscilujem medzi ľudovou slovesnosťou a vysokoškolským výkladom, ale to sa nejako časom učeše, dúfam :D
Takže, najprv tie "rozmery" a konský žalúdok!
Kone ako pastevné zvieratá majú fyziologickú-teda normálnu potrebu niečo žuť, prežúvať v hube. Je to pre nich prirodzená, žiadúca aktivita a to nielen kvôli tomu, že v hube sa začína celý proces mechanického spracovania krmiva, ale aj preto, že pri tom ich slinné žľazy produkujú sliny.
Hodnoty produkcie slín u dospelého koňa sa pohybujú okolo množstva 35-40l/deň s hodnotou pH 8,6-9,1, sú teda zásadité (najmä kvôli obsahu vápnika a bikarbonátu), pričom je sekrécia slín ovplyvnená druhom a kvalitou prijatej potravy.
Sliny koní neobsahujú takmer žiadne tráviace enzýmy, je to z 99% v podstate voda a nejaké minerály, ich primárna funkcia spočíva v lubrikácii sústa a pufrovaní kyslého prostredia žalúdka.
To pH je kyslé a potrebujeme ho kyslé, má to svoj dôvod, u cicavcov totiž prebieha premena pepsinogénu na pepsín práve iba pri kyslom pH!
Je tu samozrejme ale jedno, alebo aj viac ALE!
Evolučne bol kôň prispôsobený na mnoho, mnoho hodinové žutie a neustálu produkciu slín, preto v jeho žalúdku dochádza k nepretržitej produkcii HCl žliazkami, ktoré má v jednom druhu jeho výstelky – v časti s tzv. žľaznatou sliznicou. A je to múdro zariadené tak, že istý druh buniek v tejto časti produkuje HCl a iný typ zase ochranné faktory, inak by sliznica strávila samu seba!
Tam, kde potrava do žalúdka putuje z pažeráku (jícnu), ale žliazky nie sú, opäť, nebolo ich treba, do tej časti predsa mala prichádzať potrava dôkladne premiešaná so slinami, ktoré ju mali chrániť a neutralizovať kyslú reakciu.
A ako si tak mohli (no, občas aj nemohli) dávnokone nekonečne žuť a sliniť, nevyvinul sa im, v porovnaní s veľkosťou tela, obrovitánsky žalúdok, lebo dobre naslinená potrava z neho pekne plynule odchádzala ďalej za pomerne krátky čas, počas procesu trávenia ju totiž čaká ešte dosť dlhá a významná púť.
A tak, ako dávnokone nepotrebovali veľký žalúdok, nepotrebovali ani, aby sa im niekde v tele hromadila žlč, kôň nemá žlčník a žlč je vylučovaná priamo do tenkého čreva spolu s pankreatickou šťavou.
Tiež sa v ich potrave nevyskytovalo nič, čo by nejako nárazovo prekypovalo tukmi.
Samozrejme, nič nebolo vždy idylické a tak kone museli rátať aj s tým, že bude zlý rok, bude veľké sucho, alebo naopak príliš mokro, krmivo nebude, alebo bude, ale v inej, než ideálnej kvalite, to na ich potrebe žuť nič nezmenilo, skôr naopak, naučili sa, že žuť sa dá, vyhrotené do extrému vlastne hocičo, ak nie je tráva, tak aspoň suché byle, ak nie sú byle, tak nejaké vetvičky stromčekov, ak neboli výhonky, tak aspoň kôra stromov, drevo, zemina, mršiny...prenesené do dnešných čias – ak nie je tráva, tak seno (čo je sušením konzervovaná tráva), ak nie je seno, tak aspoň slama, ak nie je slama, tak piliny, alebo aspoň drevené koly na ohrade. O klesajúcej chutnosti týchto komponentov nemusíme pochybovať, no keďže v čase dávnokoní boli priestorové pomery na získanie potravy nedozerné, tak si proste k nejakým zdrojom došli po kopyte. A kým tak urobili, tie, čo to všetko prežili, samozrejme aj hladovali, čo im iné zostávalo, preto aj dnes, kone v dobrom výživnom stave bez dlhodobých následkov prežijú bez akejkoľvek potravy až 2-3 mesiace!
A v čase hojnosti, u nás je to na jar, potom do seba napráskajú množstvo krmiva, ktoré 3 x prekročí ich energetické potreby.
Takže, áno, potrženo a sečteno, žalúdok koňa je relatívne malý, vo vzťahu k veľkosti tela zvieraťa, kapacite iných častí tráviaceho systému a objemu prijímanej potravy, no potrava z neho, za vhodných podmienok plynule odchádza do tenkého čreva, nehromadí sa tam, nemá na to totiž dôvod!
Nezabúdajme, že celé to žutie aj nejaký čas trvá, kone ním doslova trávia čas a samozrejme do seba nenadžgajú ani 10 kg sena, ani 2 kg jadra, ani 40 litrov kaše naraz. Teda, nemali by a ak to hlcú príliš, alebo už žuť nevedia, majú na to svoje dôvody a keď už sme ich tou domestikáciou o ich prirodzené mechanizmy obrali, vieme im pomôcť.
Podotýkam, že prirodzené bolo aj to, že chorého, či slabého koňa niečo zožralo, alebo proste uhynul.
Každopádne, v tenkom čreve už to potom naberá grády a o tom bude ďalší príspevok :)
Varaxi
napsal(a):
Tak na tuhle slohovku si musím dát kávu i já. :D Ale těším se, co se nového dozvím.
Ja som vždy bola grafoman :D
Ale tenké črevo už nezvládnem laicky dnes popísať, tak iba pár faktov:
Má 3 časti a cca 25 metrov, čo je v pomere k veľkosti tela dosť málo.
Potrava v ňom sa trávi enzymaticky, sú v ňom aj nejaké kolónie komenzálnych mikrobiálnych spoločenstiev, hlavne na povrchu sliznice, kvôli tekutej konzistencii a rýchlemu pasážovaniu obsahu je ich však málo.
To trávenie v ňom je fakt pomerne rýchly proces, zažitina sa ním pohybuje rýchlosťou cca 30 cm/minútu a zotrváva tam pomerne krátko, 45 minút-1,5 hodiny.
Najstráviteľnejšie pre koňa sú škroby, ktoré obsahuje ovos.
Mechanickou úpravou jeho zrna si však veľmi nepomôžeme, iba ak by sme ho na jemno pomleli, (< 2 mm veľkosti častíc).
Najlepšie sú rôznymi technologickými procesmi, ako mikronizácia, alebo pufovanie v smere zvyšovania stráviteľnosti ovplyvňované škroby jačmeňa a kukurice, ovos sa opäť vymyká a pre neho to neplatí.
Škrob v číslach - ideálna je dávka 1 g škrobu/ kg živej hmotnosti/ 1 kŕmenie.
Vtedy je maximálne využitý tak a tam, kde má byť.
Pre 600 kg koňa je to orientačne 1,5 kg ovsa na jedno kŕmenie.
Po návyku a u koní, ktoré ho môžu sa však množstvo škrobu môže navyšovať až na 1,5g a kedysi sa bežne kŕmilo na hranici až 2g/kg živej hmotnosti/ 1 kŕmenie.
Ovos som použila zámerne, nielen kvôli tradícii, ale aj preto, že stráviteľnosť jeho škrobu je málo ovplyvniteľná rôznymi úpravami, kým u iných obilovín je to omnoho pestrejšie.
kallisto
napsal(a):
Ano prosím prosím, přežvýkat toto téma jako pro blondýnu.
Já kdysi otevřela párkrát Duška a po pár odstavcích jsem zjistila, že nevím o čem mluví. Krmení prostě nedám.
Pokud mi to někdo přetlumočí jako malému dítěti, budu vděčná až za hrob
Duška ako toho herca, čo je teraz guru?
To som sa ani nepokúšala otvoriť :D
Horsana
napsal(a):
Duška ako toho herca, čo je teraz guru?
To som sa ani nepokúšala otvoriť :D
Nenene chraň Bože...
Horsana
napsal(a):
Bohužiaľ, stále oscilujem medzi ľudovou slovesnosťou a vysokoškolským výkladom, ale to sa nejako časom učeše, dúfam :D
Kone ako pastevné zvieratá majú fyziologickú-teda normálnu potrebu niečo žuť, prežúvať v hube. Je to pre nich prirodzená, žiadúca aktivita a to nielen kvôli tomu, že v hube sa začína celý proces mechanického spracovania krmiva, ale aj preto, že pri tom ich slinné žľazy produkujú sliny.
Hodnoty produkcie slín u dospelého koňa sa pohybujú okolo množstva 35-40l/deň s hodnotou pH 8,6-9,1, sú teda zásadité (najmä kvôli obsahu vápnika a bikarbonátu), pričom je sekrécia slín ovplyvnená druhom a kvalitou prijatej potravy.
Sliny koní neobsahujú takmer žiadne tráviace enzýmy, je to z 99% v podstate voda a nejaké minerály, ich primárna funkcia spočíva v lubrikácii sústa a pufrovaní kyslého prostredia žalúdka.
To pH je kyslé a potrebujeme ho kyslé, má to svoj dôvod, u cicavcov totiž prebieha premena pepsinogénu na pepsín práve iba pri kyslom pH!
Evolučne bol kôň prispôsobený na mnoho, mnoho hodinové žutie a neustálu produkciu slín, preto v jeho žalúdku dochádza k nepretržitej produkcii HCl žliazkami, ktoré má v jednom druhu jeho výstelky – v časti s tzv. žľaznatou sliznicou. A je to múdro zariadené tak, že istý druh buniek v tejto časti produkuje HCl a iný typ zase ochranné faktory, inak by sliznica strávila samu seba!
Tam, kde potrava do žalúdka putuje z pažeráku (jícnu), ale žliazky nie sú, opäť, nebolo ich treba, do tej časti predsa mala prichádzať potrava dôkladne premiešaná so slinami, ktoré ju mali chrániť a neutralizovať kyslú reakciu.
A ako si tak mohli (no, občas aj nemohli) dávnokone nekonečne žuť a sliniť, nevyvinul sa im, v porovnaní s veľkosťou tela, obrovitánsky žalúdok, lebo dobre naslinená potrava z neho pekne plynule odchádzala ďalej za pomerne krátky čas, počas procesu trávenia ju totiž čaká ešte dosť dlhá a významná púť.
A tak, ako dávnokone nepotrebovali veľký žalúdok, nepotrebovali ani, aby sa im niekde v tele hromadila žlč, kôň nemá žlčník a žlč je vylučovaná priamo do tenkého čreva spolu s pankreatickou šťavou.
Tiež sa v ich potrave nevyskytovalo nič, čo by nejako nárazovo prekypovalo tukmi.
Samozrejme, nič nebolo vždy idylické a tak kone museli rátať aj s tým, že bude zlý rok, bude veľké sucho, alebo naopak príliš mokro, krmivo nebude, alebo bude, ale v inej, než ideálnej kvalite, to na ich potrebe žuť nič nezmenilo, skôr naopak, naučili sa, že žuť sa dá, vyhrotené do extrému vlastne hocičo, ak nie je tráva, tak aspoň suché byle, ak nie sú byle, tak nejaké vetvičky stromčekov, ak neboli výhonky, tak aspoň kôra stromov, drevo, zemina, mršiny...prenesené do dnešných čias – ak nie je tráva, tak seno (čo je sušením konzervovaná tráva), ak nie je seno, tak aspoň slama, ak nie je slama, tak piliny, alebo aspoň drevené koly na ohrade. O klesajúcej chutnosti týchto komponentov nemusíme pochybovať, no keďže v čase dávnokoní boli priestorové pomery na získanie potravy nedozerné, tak si proste k nejakým zdrojom došli po kopyte. A kým tak urobili, tie, čo to všetko prežili, samozrejme aj hladovali, čo im iné zostávalo, preto aj dnes, kone v dobrom výživnom stave bez dlhodobých následkov prežijú bez akejkoľvek potravy až 2-3 mesiace!
A v čase hojnosti, u nás je to na jar, potom do seba napráskajú množstvo krmiva, ktoré 3 x prekročí ich energetické potreby.
Takže, áno, potrženo a sečteno, žalúdok koňa je relatívne malý, vo vzťahu k veľkosti tela zvieraťa, kapacite iných častí tráviaceho systému a objemu prijímanej potravy, no potrava z neho, za vhodných podmienok plynule odchádza do tenkého čreva, nehromadí sa tam, nemá na to totiž dôvod!
Nezabúdajme, že celé to žutie aj nejaký čas trvá, kone ním doslova trávia čas a samozrejme do seba nenadžgajú ani 10 kg sena, ani 2 kg jadra, ani 40 litrov kaše naraz. Teda, nemali by a ak to hlcú príliš, alebo už žuť nevedia, majú na to svoje dôvody a keď už sme ich tou domestikáciou o ich prirodzené mechanizmy obrali, vieme im pomôcť.
Podotýkam, že prirodzené bolo aj to, že chorého, či slabého koňa niečo zožralo, alebo proste uhynul.
Každopádne, v tenkom čreve už to potom naberá grády a o tom bude ďalší príspevok :)
Děkuji!!! Těším se na pokračování 😊🙏
Horsana
napsal(a):
Ja som vždy bola grafoman :D
Ale tenké črevo už nezvládnem laicky dnes popísať, tak iba pár faktov:
Má 3 časti a cca 25 metrov, čo je v pomere k veľkosti tela dosť málo.
Potrava v ňom sa trávi enzymaticky, sú v ňom aj nejaké kolónie komenzálnych mikrobiálnych spoločenstiev, hlavne na povrchu sliznice, kvôli tekutej konzistencii a rýchlemu pasážovaniu obsahu je ich však málo.
To trávenie v ňom je fakt pomerne rýchly proces, zažitina sa ním pohybuje rýchlosťou cca 30 cm/minútu a zotrváva tam pomerne krátko, 45 minút-1,5 hodiny.
Najstráviteľnejšie pre koňa sú škroby, ktoré obsahuje ovos.
Mechanickou úpravou jeho zrna si však veľmi nepomôžeme, iba ak by sme ho na jemno pomleli, (< 2 mm veľkosti častíc).
Najlepšie sú rôznymi technologickými procesmi, ako mikronizácia, alebo pufovanie v smere zvyšovania stráviteľnosti ovplyvňované škroby jačmeňa a kukurice, ovos sa opäť vymyká a pre neho to neplatí.
Škrob v číslach - ideálna je dávka 1 g škrobu/ kg živej hmotnosti/ 1 kŕmenie.
Vtedy je maximálne využitý tak a tam, kde má byť.
Pre 600 kg koňa je to orientačne 1,5 kg ovsa na jedno kŕmenie.
Po návyku a u koní, ktoré ho môžu sa však množstvo škrobu môže navyšovať až na 1,5g a kedysi sa bežne kŕmilo na hranici až 2g/kg živej hmotnosti/ 1 kŕmenie.
Ovos som použila zámerne, nielen kvôli tradícii, ale aj preto, že stráviteľnosť jeho škrobu je málo ovplyvniteľná rôznymi úpravami, kým u iných obilovín je to omnoho pestrejšie.
Jestli mi to dobře vychází,tak varianta,že bych koně překrmila k prasknutí je nesmysl…potrava se postupně posouvá celým trávicím traktem. Navíc tím,že já jádro vůbec nekrmim,tak si nemusím dělat těžkou hlavu vůbec.
Každopádně já jsem velký zastánce krmeni senem 😁👍 jako první volbou….jádro az jako druha možnost pro pracující koně (ale i o tom co je pracující kůň se dá polemizovat). Naučila jsem to už i moje osetrovatelky,takže po letech,kdy se koně (v rámci úspor) futrovali slamou a bohuzel to často končilo kolikama a koňmi s obrovským břichem bez energie , je u nás seno 4x denně k dispozici dle potřeb ( jinou spotrebu má cob a jinou plnokrevník).
Prekvapive nám koliky klesly na cca 2 ročně ( při stavu 40 koni ve staji).

Může mu prasknout právě ten žaludek, koně nemohou blít (vyjimky potvrzují pravidlo) a když něco hodně rychle v něm zkvasí a neutlumí se ten kvasný proces promícháním zažitiny v žaludku z té žlaznaté části s kyselinou do té bezžlaznaté , kde probíhá částečný mikrobiální proces. A ven to nemůže , protože jícen vstupuje do žaludku ne ze shora ale z úhlu a žaludek má dvě zakřivení (dobře se pamatují curvatura major a minor) a při přeplnění to zakřivení "uskřípnou" cesty ven.....
typická kolika s rychlým nástupem, silné bolesti a náhlé uklidnění....mohlo dojít k ruptuře.
Kone nezvracajú, pretože nemajú vyvinutý reflex zvracania, je to neuro záležitosť, nie anatomická, hoci sa stále traduje to o silnom zvierači kardie a že pažerák vstupuje do žalúdka pod uhlom, ktorý to neumožňuje atď.
Tekutina s krmivom pri refluxe vyteká ako nič, nie že by to niekoho tešilo, ak to zbadá.
Žalúdok prasknúť môže, no nejak neviem, o čom vlastne píšete, ale už nie som na Pc, tak mi možno niečo nezobrazilo.
Že sa niečo desaťročia traduje neznamená, že je to pravda a že sa zvieraťu po prasknutí žalúdka/čreva uľaví, tak na toto neviem ako prišli, myslím, že sa to do literatúry dostalo zlým prekladom a tým, že ľudia, čo to stále šíria ďalej veľa takých zvierat nevideli.
Tympania žalúdka je fakt ťažký stav, no riesitelný úplne prosto a jednoducho, no je taký ani nie kvôli bolesti, ako kvôli tlaku na bránicu, ktorý rôznymi mechanizmami môže viesť až k smrti, no v podstate osobne nepoznám koňa, ktorému žalúdok rupol plyn z nadmernej fermentácie hocičoho.
A vždy ten žalúdok praská od serózy do vnútra, nie naopak, to má vždy fascinovalo.

od serózy dovnitř?
hustý, proč? psovi praská od vnitřku do serózy
a jo, princip šoku a úhynu je útlak velkých žil a změna tlakových poměrů v tělních dutinách.

Ono se to traduje a učí ve školách a stále ale i všude píše viz. třeba zde a vůbec všude i na mendel
https://www.horsevital.cz/clanky/detail/17/zaludek-kone-aneb-proc-kun-nezvraci
a ono většinou, když se v žaludku něco posejří, tak i další úsek, tenké střevo zareaguje a pak už to nemusí být jen plyn, ale i tekutina....
pes má asi elastičtější serozu , méně "svalu" pod ní
Vy někdo (vyjímaje vet.pracovníků) máte zkušenost s tím,že by žaludek prasknul ? Po požití nadměrného množství krmiva?
Jsou koně opravdu tak hloupá a domestikovaná zvířata,že jsou schopni jíst i přes tlak v žaludku a přeplnit ho?
Kvasné procesy s následnou rupturou si umím představit v případě nemocného koně a celkově špatným procesem vstřebávání a štěpení živin,případně krmivo NEVHODNÉ pro krmení koně.
Ptám se právě na fyziologický stav....ne na extrémní případy :)

To nebude hloupostí a domestikací... To bude prostě vlastnost. Koně se málokdy dostali v přírodě do situace, kdy by měli krmení na hromadě, a mohli se jednoduše přecpat "k prasknutí". A když už, bylo jich na to krmivo víc. Ale spíš se to nestávalo, protože i kdyby třeba vichr omlátil všechna jablka ze stromu, těch zvířat se u toho stromu sešlo mnoho (nejen koní).
No krmivo v žaludku může zkvasit nebo se hromadit právě ve chvíli, kdy se žaludek neevakuuje.
Třeba u toho mesophagu u frísů (snad to píšu dobře) k ruptuře může dojít, protože se v tom povoleném svalstvu zadrží krmivo, které by se jinak pasážovalo dál do TT. Tak jsem to pochopila... A pokud to koně "tlačí", tak ale on stále pociťuje pocit hladu, takže se krmí, i když ne všechno krmivo žaludek opustí... A ano, to bude zrovna vada získaná šlechtěním.
Ale těch důvodů ruptury může být určitě víc, to by mě zajímalo, co dál.
Když ono prasknutí žaludku není fyziologický stav, a v podstatě vždycky je to extrémní případ....

Horsana
napsal(a):
Děkuji. Takže dětem úplně nekecám. Vytisknu si a budu používat jako důkaz. Jestli teda můžu.

napsal(a):
Děkuji. Takže dětem úplně nekecám. Vytisknu si a budu používat jako důkaz. Jestli teda můžu.
Však to za chvíli bude na těch webovkách, tak to bude i se zdrojem

Horsana
napsal(a):
Kone nezvracajú, pretože nemajú vyvinutý reflex zvracania, je to neuro záležitosť, nie anatomická, hoci sa stále traduje to o silnom zvierači kardie a že pažerák vstupuje do žalúdka pod uhlom, ktorý to neumožňuje atď.
Tekutina s krmivom pri refluxe vyteká ako nič, nie že by to niekoho tešilo, ak to zbadá.
Žalúdok prasknúť môže, no nejak neviem, o čom vlastne píšete, ale už nie som na Pc, tak mi možno niečo nezobrazilo.
Že sa niečo desaťročia traduje neznamená, že je to pravda a že sa zvieraťu po prasknutí žalúdka/čreva uľaví, tak na toto neviem ako prišli, myslím, že sa to do literatúry dostalo zlým prekladom a tým, že ľudia, čo to stále šíria ďalej veľa takých zvierat nevideli.
Tympania žalúdka je fakt ťažký stav, no riesitelný úplne prosto a jednoducho, no je taký ani nie kvôli bolesti, ako kvôli tlaku na bránicu, ktorý rôznymi mechanizmami môže viesť až k smrti, no v podstate osobne nepoznám koňa, ktorému žalúdok rupol plyn z nadmernej fermentácie hocičoho.
A vždy ten žalúdok praská od serózy do vnútra, nie naopak, to má vždy fascinovalo.
Áá, další informace. Děkuji. Takže neuro záležitost.
Tudíž ruptura žaludku třeba kvůli nenamočeným řepným řízkům není možná?
Abych dětem nevyprávěla nesmysly

Tak řízkama se může ucpat i jícen, proč by nemohly nabobtnat v žaludku. Nakonec nadrcené řepné řízky bobtnají rychleji než když je člověk nechá v granulích, takže když to kůň pokouše a prosliní, krásně se spustí bobtnání - a když mu to neucpe jícen, tak si to krásně může dál bobtnat v žaludku. Taky mě zajímá, jestli tohle je jedna z těch pravděpodobnějších příčin.

napsal(a):
Tak řízkama se může ucpat i jícen, proč by nemohly nabobtnat v žaludku. Nakonec nadrcené řepné řízky bobtnají rychleji než když je člověk nechá v granulích, takže když to kůň pokouše a prosliní, krásně se spustí bobtnání - a když mu to neucpe jícen, tak si to krásně může dál bobtnat v žaludku. Taky mě zajímá, jestli tohle je jedna z těch pravděpodobnějších příčin.
Jde mi o to, jestli nabobtnají až k prasknutí. Nevím, jak moc je roztažitelný ten koňský.
Vlastně, vzpomínám si na nějakého lidského rekordmana v soutěži, jak co nejrychleji sníst co nejvíc jídla. Tuším, nějaký Japonec. A umřel. Tlak na bránici.

Jako že ve chvíli, kdy vnitřní tlak v žaludku bude větší než schopnost řízků absorbovat vodu, tak se absorpce vody zastaví a řízky budou v bobtnání pokračovat až se zase žaludek trochu vyprázdní? Na to bych teda nesázela...

To určitě, jen nás zaujala možnost že by kvůli nim prasknul žaludek. Jsem zvědavá, jaké má zkušenosti Horsana. Třeba se řízky v žaludku nezdrží nikdy tak dlouho (kůň je nesežere v takovém množství tak rychle), aby ho vyplnily... Třeba to největší bobtnání je fakt až ve střevech. Nebo naopak největší nebezpečí je v jícnu. Nevím, zajímá mě.
napsal(a):
Jde mi o to, jestli nabobtnají až k prasknutí. Nevím, jak moc je roztažitelný ten koňský.
Vlastně, vzpomínám si na nějakého lidského rekordmana v soutěži, jak co nejrychleji sníst co nejvíc jídla. Tuším, nějaký Japonec. A umřel. Tlak na bránici.
To áno, ale to praskne mechanicky - rezky.
Hoci, neviem kto ste to čítali, kto nie, neviem, či to teraz nedávno vyšlo v The Horse, alebo to len niekto postol, že suché rezky vlastne neupchávajú pažerák a nevedú k ruptúre žalúdka :D
Prosím nečerpajte info z The Horse, tam sú uverejňované absolútne bludy, nevedecké bulvárne príšernosti a celé to pripomína, že tam edituje nejaká ezotero-bylinno pošahaná skvadra :(

jesie
napsal(a):
Vy někdo (vyjímaje vet.pracovníků) máte zkušenost s tím,že by žaludek prasknul ? Po požití nadměrného množství krmiva?
Jsou koně opravdu tak hloupá a domestikovaná zvířata,že jsou schopni jíst i přes tlak v žaludku a přeplnit ho?
Kvasné procesy s následnou rupturou si umím představit v případě nemocného koně a celkově špatným procesem vstřebávání a štěpení živin,případně krmivo NEVHODNÉ pro krmení koně.
Ptám se právě na fyziologický stav....ne na extrémní případy :)
tlak v žaludku...mají koně tlakové receptory? já asi taky ne proto občas po jídle nemůžu dýchat(tlak na bránici a musím jít ležet ) , budu si muset po této diskusi dávat pozor aby to se mnou nešlehlo ...
já bych to viděla s těma řízkama takto: (Horsana mi to stejně zase zboří )
jsou lehce zkvasitelné a začnou bobtnat a kvasit, oboje zvětšuje objem žaludku, zažitina se nemůže promíchat se spodním obsahem žaludku, kde je kyselejší prostředí, kvasný proces není ukončen, zažitina odchází do tenkého střeva, kde to může dál kvasit a bobtnat, ucpe se to v nějaké zůžené zatáčce, kličce, sloze a je to , do žaludku zpět se může dostat větší množství obsahu, než je schopen pojmout, pokud se sondou neevakuje. Myslím, že většinou se koně ,co ve stáji nebo kdekoliv uhynou na příznaky koliky nepitvají, tak se ani přesně neví, co bylo přesně za příčinu, na vet. pracovišti je to asi jiná.
Edit: nevím, jestli by moje kobyla ty tvrdý řízky žrala, hladová není ...a občas vyselektuje i vojtěškové úsušky, podezírám jí,že to jen ocucá a vyplivne a ve žlabu jí zbydou jen ty.
Príspevky si pozriem postupne.
Obrázok, ktorý je v článku od verun, je klamlivý v tom, že vytvára dojem, že pažerák je nejaká rigidná rúra.
Pokiaľ by pažerák do žalúdka vstupoval pod akýmsi prapodivným zapeklitým uhlom, nebola by sondáž a gastroskopia tak jednoduchá, ide to tam ako po masle, môžete mi veriť.
Najviac "tricky" vec je prejsť spodným nosovým priechodom a to, či vám to kôň prehltne.
Teraz k tej tympanii.
Všetky články píšu a v tomto neklamú, že pri primárnej tympánii žalúdka kôň zožerie veľké množstvo rýchlo fermentovateľného krmiva.
A kľúč k prekérnej situácii je práve v tom veľkom množstve (ale aj jeho kvalite, nemáme predsa na jarnej pastve roztrhané žalúdky, že, maximálne sa pos.rú), teda veľké množstvo napríklad jabĺk, alebo obilia, ktoré kôň pohlce (a dobre nepresliní). Tak to už bohužiaľ zo žalúdka nijako rýchlo odísť nestihne, naviac zahatá pylorus - a to je ten pravý problém, nie plyn, plyn prebuble do čreva, ak má kadiaľ, ak sú tam veľké kusy jabĺk, tak smola.
Ale kôň sa takto prežrať môže, samozrejme, to sú tie nočné úniky a vylúpenie sedlovne s krmivom, alebo bez návyku zožerie dva fúriky jabĺk, prípadne ide bez návyku a hladný na super bohatú šťavnatú jarnú pastvu, nedaj Bože ak je ešte mokrá (rosa, po daždi).
Alebo sa pasie na nejakej mokrej vojtěške, alebo mladej miešanke - tu ale nemám praktické info, lebo na toto si ľudia dávajú pozor a popravde ani neviem, či sa u koní rozvinie penová tympánia, to už si musím niečo k tomu pozrieť. Každopádne, naliala by som do nich Tympasol :D
Hrabala som sa v prasknutých žalúdkoch do druhej do rána, našla som články, ktoré sú úplne že mňam, ale musím ich posťahovať, dám ich sem, najviac ma rozsekal článok z Brazílie a výsledky štúdie, vyhodnotenej počítačom :D
Fakt perly, stay tuned :D

Pokiaľ by pažerák do žalúdka vstupoval pod akýmsi prapodivným zapeklitým uhlom, nebola by sondáž a gastroskopia tak jednoduchá, ide to tam ako po masle, môžete mi veriť.
Ale to nikdo nerozporuje, že by nešlo se do žaludku dostat sondou, ale je to trochu zařízený tak, aby když se celý den pasou se skloněnou hlavou, nebylo tak lehké aby zažitina žaludek opustila, proto se hovoří o úhlu vstupu.
Tu nejaké výseky z gastroskopie, tie schémy, no, nie je to veľmi šťastné nikdy, ale možno poslúžia.
To nie je úplne dokonalé video, podľa mňa tie najdôležitejšie veci z neho vystrihli, ale tak asi im išlo o vredy a tak, nie ako kde čo vstupuje a aké je to poddajné.
https://www.youtube.com/watch?v=l_ZAxnxmE-0

Edit:.... a protože je žaludek jako fazole , při zvětšení objemu se vstup může překrýt, tak jsem nakoupila na střední....obor zootechnika.
napsal(a):
Ale to nikdo nerozporuje, že by nešlo se do žaludku dostat sondou, ale je to trochu zařízený tak, aby když se celý den pasou se skloněnou hlavou, nebylo tak lehké aby zažitina žaludek opustila, proto se hovoří o úhlu vstupu.
To je zaujímavá teória, ale neviem si predstaviť, ako sa tá zažitina tlačí sama hore kardiou von, najmä ak je tam zvierač a pažerák je vtesnaný do hiatus pažeráka bránice?
Pažerák pokiaľ ním neprechádza sústo je dosť pevne zovretý a normálna peristaltika funguje smerom od huby k žalúdku.
Alebo je to myslené tak, že keď vstupujú sústa a zvierač sa otvorí, aby vtedy potrava neunikala von?
Ale, prečo by unikala von, keď odchádza plynule do čreva a ešte si ju žalúdok mieša?
Refluxné ezofagitídy u koní sú zase vo väčšine prípadov iba následkom nejako obštrukcie v pylore, teda mi to nijako nesedí, no.
Možné to ale je, požiadala som kolegu anatóma, nech sa vyjadrí, možno k tomu bude mať viac

přece máme nějaký svěrač kardie. krávě taky obsah bachoru jen tak nevypadává ven, když se celý den pase se skloněnou hlavou.
napsal(a):
přece máme nějaký svěrač kardie. krávě taky obsah bachoru jen tak nevypadává ven, když se celý den pase se skloněnou hlavou.
:D
No, ono to celé vzniklo tak, že ľudia si všimli, že kone nedokážu zvracať, ale nevedeli si to vysvetliť, tak si na to napasovali anatómiu a histológiu, ako sa im hodilo.
Niečo sa asi stratilo v preklade, niečo sa potom citovalo do nekonečna.
Akurát sa zabudlo na to, že pravé zvracanie je reflexný dej, pri ktorom nejde iba o to, či sa otvorí kardia.
A ak raz k podráždeniu centra vracania v predĺženej mieche nedôjde, reflexný oblúk sa nezopne a zvracanie nebude.

Horsana
napsal(a):
To áno, ale to praskne mechanicky - rezky.
Hoci, neviem kto ste to čítali, kto nie, neviem, či to teraz nedávno vyšlo v The Horse, alebo to len niekto postol, že suché rezky vlastne neupchávajú pažerák a nevedú k ruptúre žalúdka :D
Prosím nečerpajte info z The Horse, tam sú uverejňované absolútne bludy, nevedecké bulvárne príšernosti a celé to pripomína, že tam edituje nejaká ezotero-bylinno pošahaná skvadra :(
The Horse ani jiné zdroje nečtu. Jenom mám tu informaci, možná mylně, uloženou v mozkových závitech. Už nevím odkud. Ale byl to český zdroj.
Takže ta ruptura žaludku po nabobtnání je technicky možná?

Horsana
napsal(a):
:D
No, ono to celé vzniklo tak, že ľudia si všimli, že kone nedokážu zvracať, ale nevedeli si to vysvetliť, tak si na to napasovali anatómiu a histológiu, ako sa im hodilo.
Niečo sa asi stratilo v preklade, niečo sa potom citovalo do nekonečna.
Akurát sa zabudlo na to, že pravé zvracanie je reflexný dej, pri ktorom nejde iba o to, či sa otvorí kardia.
A ak raz k podráždeniu centra vracania v predĺženej mieche nedôjde, reflexný oblúk sa nezopne a zvracanie nebude.
A to je zajímavé. Takže býložravci nemají "zvracecí" centrum v prodloužené míše? Nikdy mě nenapadlo nad tím přemýšlet.

napsal(a):
A to je zajímavé. Takže býložravci nemají "zvracecí" centrum v prodloužené míše? Nikdy mě nenapadlo nad tím přemýšlet.
To mě taky ne, zase jsem chytřejší!
napsal(a):
Kone, o iné bylinožravce som sa nezaujímala a centrum zrejme majú, ale, povedzme, zakrnelé, prípadne jeho dráždenenie nevyprovokuje reflexne zvracanie.
napsal(a):
The Horse ani jiné zdroje nečtu. Jenom mám tu informaci, možná mylně, uloženou v mozkových závitech. Už nevím odkud. Ale byl to český zdroj.
Takže ta ruptura žaludku po nabobtnání je technicky možná?
Samozrejme, to sa stáva, nie zas úplne často, lebo si nimi upchajú pažerák a veľa tých rezkov do žalúdka nedôjde.
Ale možné to je.

Horsana
napsal(a):
Samozrejme, to sa stáva, nie zas úplne často, lebo si nimi upchajú pažerák a veľa tých rezkov do žalúdka nedôjde.
Ale možné to je.
Jaj, "hezká" fotka. Můžu ji použít do prezentace z patologie?
napsal(a):
Jaj, "hezká" fotka. Můžu ji použít do prezentace z patologie?
Nie je moja a autora neviem, takže asi áno, pokiaľ ju nebudete vydávať za svoju :D
A nie som si istá, či toto nebol fríz.
Ja som zistila, že fotky "mojich" žalúdkov neviem nájsť a mala som krásne patológie :(
A jednu katastrofickú ruptúru, kedy bol obsah žalúdka prakticky úplne všade, bolo ho tam za viac, než ten obrovský čierny plastový fúrik.
A skrze to neskutočné množstvo zelenej zažitiny sa hmýrili škrkavky, to som fakt nedávala, lebo hýbajúce sa červy spoľahlivo moje cetrum zvracania dráždia :D
Kôň mal aj pásomnice a mrle, cyatostomy už neviem, ale asi mal.
Panacur jednorázovo, výborná vec (irónia).
Každopádne to bol veľmi podivný prípad, 2 ročný QH, prišiel s triaškou a slabosťou, selén extrémne nízky, suplementoval sa, celkovo sa manažoval ako kôň s HYPP, kým neprišli výsledky, že HYPP nemá, no zlepšil sa skoro až na prepustenie domov, no potom to zase šlo do kytek a v jedno pondelkové ráno ľahol a bolo jasné, že niečo prasklo, lenže čakali sme črevo...
Ten žalúdok, ten ma dodnes straší v snoch, ten vyzeral, akoby ho roztrhala bomba, trošku tam bol hypertrofovaný pylorus, žiadna dráma.
No bolo jasne vidieť, že makroskopicky kostrové svaly nie sú v poriadku, vzali sa vzorky a histologicky vyšla imunitne sprostredkovaná myopatia, zrejme ako komplikácia strep equi infekcie!
A tak tie žalúdky som si tak začala študovať a bola som pomerne v šoku, ako veľa týchto fatálnych ruptúr je idiopatických, to sú fakt extrémne vysoké čísla!
A ako veľa prasknutých seróz, iba seróz, je náhodným nálezom pri pitve, ktoré sa vykonali kvôli iným veciam.
Dotaz bude asi na souseda tenké střevo :)
Ve stáji byl koník s kolikovymi příznaky a brkanim (krkáním - resp je to nejpodobnejsi projev a zvuk, jak bych to popsala). V žaludku 12l natrávené zkvašené tekutiny s kousky sena. Kůň na klinice uhynul po 48h pokusech o uvolnění doma, ještě cca 12h na klinice se pokoušeli o konzervativní řešení. Majitelem to bylo okomentované jako "ucpání" žaludku. Ale to přeci z výše uvedených informací úplně neodpovídá? (Kůň pouze na seně, určitě IR, ale nemenezovany, kůň tlustý 7-8 kondice, stálý přístup k vodě, byl leden)
Přiznám se, že mě to dost vylekalo, kam až tento stav došel. že jsem si pro sebe ustanovila, že když v rámci jednotek hodin se kolíkový kůň nelepší je fajnovejsi ho odvézt na kliniku, kde minimálně bude mít JIP režim oproti péči v terénu. (případně indikace operace). Asi výplach, dieta, spazmolytika a žádné infuze doma úplně nestačila...Nebo jsem hysterka ?!

Horsana
napsal(a):
Nie je moja a autora neviem, takže asi áno, pokiaľ ju nebudete vydávať za svoju :D
A nie som si istá, či toto nebol fríz.
Ja som zistila, že fotky "mojich" žalúdkov neviem nájsť a mala som krásne patológie :(
A jednu katastrofickú ruptúru, kedy bol obsah žalúdka prakticky úplne všade, bolo ho tam za viac, než ten obrovský čierny plastový fúrik.
A skrze to neskutočné množstvo zelenej zažitiny sa hmýrili škrkavky, to som fakt nedávala, lebo hýbajúce sa červy spoľahlivo moje cetrum zvracania dráždia :D
Kôň mal aj pásomnice a mrle, cyatostomy už neviem, ale asi mal.
Panacur jednorázovo, výborná vec (irónia).
Každopádne to bol veľmi podivný prípad, 2 ročný QH, prišiel s triaškou a slabosťou, selén extrémne nízky, suplementoval sa, celkovo sa manažoval ako kôň s HYPP, kým neprišli výsledky, že HYPP nemá, no zlepšil sa skoro až na prepustenie domov, no potom to zase šlo do kytek a v jedno pondelkové ráno ľahol a bolo jasné, že niečo prasklo, lenže čakali sme črevo...
Ten žalúdok, ten ma dodnes straší v snoch, ten vyzeral, akoby ho roztrhala bomba, trošku tam bol hypertrofovaný pylorus, žiadna dráma.
No bolo jasne vidieť, že makroskopicky kostrové svaly nie sú v poriadku, vzali sa vzorky a histologicky vyšla imunitne sprostredkovaná myopatia, zrejme ako komplikácia strep equi infekcie!
A tak tie žalúdky som si tak začala študovať a bola som pomerne v šoku, ako veľa týchto fatálnych ruptúr je idiopatických, to sú fakt extrémne vysoké čísla!
A ako veľa prasknutých seróz, iba seróz, je náhodným nálezom pri pitve, ktoré sa vykonali kvôli iným veciam.
Nebudu. Všechny fotky v prezentaci mi našel strejda Gůgl. Až na krásnou echinokokózu u králíka tady - a to jsem se autora taky zeptala, jestli můžu.
Idiopatické ruptury žaludku - taky zajímavé.
Už si musím začít psát výpisky, je toho mnoho.

evcusik - a neurčili to jako zácpovou záležitost? Žaludek mu tedy prasknul nebo ne?
V jakém stavu byla střeva, majitel neříkal?
Za mě teda jasně, že pokud máte možnost odvézt na kliniku, tak vezte. Lepší hysterčit a dovézt koně, který se během cesty "vyprděl", než možnost číslo dvě.

napsal(a):
kráva -přežvýkavci obecně , se právě celý den nepasou, nahltají krmivo a jdou zalehnout a tam ruminuji :- ) , evolučně výhodnější, protože pratur nebyl tak rychlý jako kůň, aby se celý den pásl ve volné krajině.

napsal(a):
kráva -přežvýkavci obecně , se právě celý den nepasou, nahltají krmivo a jdou zalehnout a tam ruminuji :- ) , evolučně výhodnější, protože pratur nebyl tak rychlý jako kůň, aby se celý den pásl ve volné krajině.
Trochu jsem nepochopila tu evoluční výhodu. Přece vleže je zvíře zranitelnější, ne?
evcusik
napsal(a):
Dotaz bude asi na souseda tenké střevo :)
Ve stáji byl koník s kolikovymi příznaky a brkanim (krkáním - resp je to nejpodobnejsi projev a zvuk, jak bych to popsala). V žaludku 12l natrávené zkvašené tekutiny s kousky sena. Kůň na klinice uhynul po 48h pokusech o uvolnění doma, ještě cca 12h na klinice se pokoušeli o konzervativní řešení. Majitelem to bylo okomentované jako "ucpání" žaludku. Ale to přeci z výše uvedených informací úplně neodpovídá? (Kůň pouze na seně, určitě IR, ale nemenezovany, kůň tlustý 7-8 kondice, stálý přístup k vodě, byl leden)
Přiznám se, že mě to dost vylekalo, kam až tento stav došel. že jsem si pro sebe ustanovila, že když v rámci jednotek hodin se kolíkový kůň nelepší je fajnovejsi ho odvézt na kliniku, kde minimálně bude mít JIP režim oproti péči v terénu. (případně indikace operace). Asi výplach, dieta, spazmolytika a žádné infuze doma úplně nestačila...Nebo jsem hysterka ?!
Fúha, to je málo informácií.
Mal koliku ten kôň?
Dostal nejaké prokinetiká?
Čo USG?
To ucpání žaludku, tomu sme sa tu práve nevenovali, bežne sa označuje ako impakcia a tiež je primárna, alebo sekundárna.
Primárna - krmivo sa hromadí v žalúdku, lebo kôň trpí napríklad spomaleným vyprázdnením žalúdka, sekundárna - žalúdok sa plní, lebo odchodu potravy niečo bráni (zúžený pylorus, napríklad).
A kôň teda uhynul, alebo bol utratený?
Ok, challenge accepted, mrknem teda na zajtra na impakcie žalúdka :)

napsal(a):
Trochu jsem nepochopila tu evoluční výhodu. Přece vleže je zvíře zranitelnější, ne?
Ale neleží na louce ,ale třeba v lese v houští, v dolíku , bože lidí trochu představivosti . , to že vidíme krávy na volné pastvině ležet, je proto, že jsme je tam tak zavřeli a nedali jim možnost se schovat, kdo má možnost pozorovat krávy na pastvě, které tam mají lesík, budou tam.

napsal(a):
no ale když se pase, tak hlavu dolů dá a obsah bachoru jí nevypadne
a takový králík nebo morče taky nezvrací a přitom hlavu dolů zase tak výrazně při pastvě nedávají.

jistě, ale berte to tak, že se to muselo nějak zařídit, z nějakého důvodu se to vyvinulo tak, jak to je.
kometa: edit, výhoda evoluce je ten bachor, kam se vejde až 100kg , kráva se nahltá trávy , pak se jde schovat a tam si v klidu půl dne přežvykuje.

napsal(a):
Ale neleží na louce ,ale třeba v lese v houští, v dolíku , bože lidí trochu představivosti . , to že vidíme krávy na volné pastvině ležet, je proto, že jsme je tam tak zavřeli a nedali jim možnost se schovat, kdo má možnost pozorovat krávy na pastvě, které tam mají lesík, budou tam.
To máte pravdu. Ale stejně...predátoři jsou i v lese.

napsal(a):
jistě, ale berte to tak, že se to muselo nějak zařídit, z nějakého důvodu se to vyvinulo tak, jak to je.
kometa: edit, výhoda evoluce je ten bachor, kam se vejde až 100kg , kráva se nahltá trávy , pak se jde schovat a tam si v klidu půl dne přežvykuje.
No, o trávicím aparátu přežvýkavců něco vím. Učím to.
Určitě nepřežvykuje půl dne v kuse.
Horsana
napsal(a):
Fúha, to je málo informácií.
Mal koliku ten kôň?
Dostal nejaké prokinetiká?
Čo USG?
To ucpání žaludku, tomu sme sa tu práve nevenovali, bežne sa označuje ako impakcia a tiež je primárna, alebo sekundárna.
Primárna - krmivo sa hromadí v žalúdku, lebo kôň trpí napríklad spomaleným vyprázdnením žalúdka, sekundárna - žalúdok sa plní, lebo odchodu potravy niečo bráni (zúžený pylorus, napríklad).
A kôň teda uhynul, alebo bol utratený?
Ok, challenge accepted, mrknem teda na zajtra na impakcie žalúdka :)
Utracena, na konzervativní léčbu kůň nereagoval, operovat se prý lékařům nechtělo - při velmi nízká šance přežití + skrz věk 19let a to IR
Vím tužku, skládám si to ze slov majitele a co jsem viděla/slyšela.
O kolice nevím, zdálo se mi zaměření spíš na ten žaludek a velký objem jeho obsahu. Léky i.m, i.v. nevím (doufám že jo), ale žádné klysma nebo infuze nebyly. Pravidelně s ní chodil i třeba 30 min v kuse, hladovka + seno po hrstickach (objem dlaně).
USG se prvně dělalo těsně před odjezdem na kliniku s tím že je to na operativní řešení - ale výsledek opět nevím.
Teď si rozpomínám, že jedna z teorií ucpání byly červy. Ale odcervovaci plán máme od veta vypracovaný + kontrolní koprošky každého. Je to 15 měsíců, žádné potíže od té doby tohoto typu nebyly a když nepočítám tuto kobcu tak 5 let 15clenne stádo bez potíží s kolikami. (Vet je u nás spíš na prevenci, kulhavky nebo poraněné oči)
Nějak neumím pobrat jak se to mohlo stát, jestli málo pila?! jako svoje DG měla, lehce dušná, chronické kulhání po x schvácení (nikdo nevyslovil podezření na IR, tak se brala jako zdravá skrz nedietu a nepohyb). Ráda si prostě o tomto tématu počtu a ráda si vezmu ponaučení, co se mohlo udělat lépe :) (Na něco mám svůj jiný názor v tomto pripadu, ale ráda bych k tomu nasosala objektivní info ;)

evcusik
napsal(a):
Utracena, na konzervativní léčbu kůň nereagoval, operovat se prý lékařům nechtělo - při velmi nízká šance přežití + skrz věk 19let a to IR
Vím tužku, skládám si to ze slov majitele a co jsem viděla/slyšela.
O kolice nevím, zdálo se mi zaměření spíš na ten žaludek a velký objem jeho obsahu. Léky i.m, i.v. nevím (doufám že jo), ale žádné klysma nebo infuze nebyly. Pravidelně s ní chodil i třeba 30 min v kuse, hladovka + seno po hrstickach (objem dlaně).
USG se prvně dělalo těsně před odjezdem na kliniku s tím že je to na operativní řešení - ale výsledek opět nevím.
Teď si rozpomínám, že jedna z teorií ucpání byly červy. Ale odcervovaci plán máme od veta vypracovaný + kontrolní koprošky každého. Je to 15 měsíců, žádné potíže od té doby tohoto typu nebyly a když nepočítám tuto kobcu tak 5 let 15clenne stádo bez potíží s kolikami. (Vet je u nás spíš na prevenci, kulhavky nebo poraněné oči)
Nějak neumím pobrat jak se to mohlo stát, jestli málo pila?! jako svoje DG měla, lehce dušná, chronické kulhání po x schvácení (nikdo nevyslovil podezření na IR, tak se brala jako zdravá skrz nedietu a nepohyb). Ráda si prostě o tomto tématu počtu a ráda si vezmu ponaučení, co se mohlo udělat lépe :) (Na něco mám svůj jiný názor v tomto pripadu, ale ráda bych k tomu nasosala objektivní info ;)
Jenom soukromý názor. U 19letého koně bych ucpání červy úplně nezvažovala jako hlavní problém.

Mě kobyla zakolikovala na konci léta při jeden den slunce druhý den ochlazení.....nežrala, tvářila se podezřele a sotva nohu z výběhu přendavala. Byla bez peristaltiky, ihned vet, injekce, nevím co, vodění, druhý den klistýr , rozběhlo se to...
Doktor povídal, že se asi zapomněla napít jak se ochladilo....
nebo vědecký názor: změna tlaku

napsal(a):
Mě kobyla zakolikovala na konci léta při jeden den slunce druhý den ochlazení.....nežrala, tvářila se podezřele a sotva nohu z výběhu přendavala. Byla bez peristaltiky, ihned vet, injekce, nevím co, vodění, druhý den klistýr , rozběhlo se to...
Jéé, vypadá podobně jako moje kobyla. (OT, klystýr)
Zapomněla napít - no, nevím. Ale změnu tlaku bych nezavrhovala.
napsal(a):
tohle je moje noční můra - "zapomene se napít" - tohle prostě někteří koně dělají (proto voda kyblíkovaná, aby se rychleji zjistilo, že je něco jinak než má být)

Pipilota
napsal(a):
tohle je moje noční můra - "zapomene se napít" - tohle prostě někteří koně dělají (proto voda kyblíkovaná, aby se rychleji zjistilo, že je něco jinak než má být)
No jo, ale co koně, kteří mají přístup k napáječce? Jenom se ptám.
Jako úplně nevěřím, že se zvíře nenapije, když je teda fakt ouvej.
napsal(a):
Právě že u napáječky si nemáte šanci všimnout. Stejně tak ve velkém stádě.
A věřte, že jsou jedinci co se zapomínají napít. Zažila jsem jich více. Byly to starší kusy a nebo s nějakou chronickou nemocí. Třeba dušnost. Oni se z ničeho nic třeba celou noc nenapoji. A jasně že pak kolečko s kolikou...
No a to se pak dává mokré žrádlo v kyblíku a máčené seno - jako prevence. A do toho se fakticky těm kůň sem tam nenapije.

Potvrzuji, že staří koně nemusí pít. Máme ve stáji kobylu, které se každý večer dává do boxu kýbl s vlažnou vodou a do ní ještě voňavé müsli, aby se napila. Jinak trpěla na koliky.

napsal(a):
OT náš pes
nenapije a to mu to strkáte přímo pod nos a máčíte mu tam klabák...naše buli měla cca před měsícem nějakou stresovou ataku, nikdo neví, co jí přelítlo přes nos, a třeba den a půl se nenapila a to ani po jídle, jako obvykle-pití vedle, jedla normálně....ona pila normálně ráno po venčení a když nebyl nikdo doma tak večer, když jsem doma i během dne, poznám to podle kvality vody, jestli pije.je zaprasená. No a teď nic, tak přírodní zdroje -minimálně, tak voda do krmení a internet, co jí může být....dopracovala jsem se až k štítné žláze , no už zase pije normálně ale sleduju jí...
napsal(a):
Potvrzuji, že staří koně nemusí pít. Máme ve stáji kobylu, které se každý večer dává do boxu kýbl s vlažnou vodou a do ní ještě voňavé müsli, aby se napila. Jinak trpěla na koliky.
Tak asi na to začnu věřit, že se kobuša nenapila. Bolavé nohy + lednové mrazy => malér z absence pití, který se vyklubal do obřích rozměrů-

Vet mi tenkrát řek, abych se snažila dát kobyle co nejvíc napít....nenapila se skoro ničeho a to jsem i jela pro jablečný džus abych jí tu vodu ovoněla.
Edit- ke studené vodě, první co koně po noci udělají, jdou se napít té ledové vody ve výběhu, zkoušela jsem dávat vlažnou večer na boxe a nic. Ale ano, jsou koně co pijí teplou vodu, vyzunknou celý kyblík na ex.

napsal(a):
Rozumím. Kamarádka napáječky nemá a říká vlastně totéž - "Aspoň vím, co který kůň vypije". Ale vyloženě "nepíče" zatím neměla.
S tou vodou u koní je to detektivka. Studená, moc teplá... Ale jednou prostě nepily obě kobylky a až po naklonění ke kyblíku, že tu vodu vyměním mi to došlo. Kocour ten kýbl označkoval. Vůbec se nedivím, že ten puch nepřekonaly. (. na odstranění jsou dobré dětské ubrousky na zadek, jinak to tam zůstane a každý druhý kocour to přeznači)
Jo zvířátka jsou radost!
evcusik- a čo endoskopia žalúdka, isto robili na klinike?
Nuž, to je príliš málo info, červy - aké? Strečky?
Okrem strečkov, ktoré sú ale vývojové štádium múch v žalúdku šarapatí ešte jeden parazit, ale to je taká niťovka iba, spôsobuje gastritídy a tak nejak sa tvárime, že neexistuje.
Parazitov, ktorých vajíčka pri koprológii nezachytíte, je mnoho a neradím sa na to spoliehať.
Žalúdok sa bežne neoperuje, tak u koní do cca 1 roka, lebo tam je strašný prístup, to sa mi fakt nezdá, no ak by bol problém v tenkom čreve, kobyla by mala reflux, myslím nejaký vážnejší problém.
Kone s chronickou impakciou a dilatáciou žalúdka v ňom dokážu hromadiť šialené množstvo krmiva, kľudne 40-100 kg (!!!)
Príčiny tejto už chronickej impakcie a dilatácie sú žalúdočné vredy, zúženia pyloru (zápal, polyp, nádor), príjem zle stráviteľných krmív, prebytok hrubej vlákniny, problémy so zubami (19 ročný kôň, že bol tučný, to nič neznamená).
Poruchy motility potom môžu súvisieť aj s poruchami pečene, prítomnosťou nádoru, poškodením blúdivého nervu (nervus vagus) a nejakým poškodením nervového systému v stene žalúdka.
Konský tráviaci trakt má akýsi vlastný nervový systém a tak ak sa niečo poškodí, tak to väčšinou nekončí dobre, zase na druhej strane motilita žalúdka sa dá ovplyvňovať liekmi, ale záleží, kedy sa na to príde, so 100 kg krmiva už nepohne nikto a čím je tam krmiva viac, tým je stena tenšia.
Sú stavy, ktoré sa už zvrátiť nedajú.
Je veľa dôvodov, prečo sa kone nenapijú, pokiaľ má kôň napájačku, to je celkom na houno, pokiaľ ho nevidíte piť, je vhodné koňa naučiť na pitie nápoja, ako rutinu, ako píše efe - vlažnú/teplú vodu a ochutiť, ideálne sú otruby, alebo musli, granule.
Osobne si myslím, že to by mala byť bežná prax, hlavne v lete a v zime, pokiaľ si nie ste istí, že váš kôň pil.

Pipilota
napsal(a):
S tou vodou u koní je to detektivka. Studená, moc teplá... Ale jednou prostě nepily obě kobylky a až po naklonění ke kyblíku, že tu vodu vyměním mi to došlo. Kocour ten kýbl označkoval. Vůbec se nedivím, že ten puch nepřekonaly. (. na odstranění jsou dobré dětské ubrousky na zadek, jinak to tam zůstane a každý druhý kocour to přeznači)
Jo zvířátka jsou radost!
...a nebo, když při večerní návštěvě stáje zjistíte, že má kobyla v napáječce hnuj, takže by jako celou noc nepila a od kdy ho tam má, když jsem před tím byla v práci? , to jsem šla do hysterického záklonu. prostě personálu připomínat, kontrolovat napaječku a žlab...

Horsana
napsal(a):
Niektorí sa proste nenapijú.
Dôvod vedia iba oni, ale tipujem nejaký diskomfort.
Já měla na mysli zdravého koně...
I když Kincsem taky údajně nepila, když se ztratila její oblíbená kočka.

napsal(a):
...a nebo, když při večerní návštěvě stáje zjistíte, že má kobyla v napáječce hnuj, takže by jako celou noc nepila a od kdy ho tam má, když jsem před tím byla v práci? , to jsem šla do hysterického záklonu. prostě personálu připomínat, kontrolovat napaječku a žlab...
Jo jo, taky jsem byla "personál". A současně dohlížela na jiné.
napsal(a):
Zmena počasia, jj.
My sme robili taký drobný výskum vplyvu počasia a výskytu kolík, museli sme z toho vyhodiť kone z Maďarska a Poľska, lebo sme sa nedostali k počasiu (to je tajná vec a SHMU ich neposkytuje), bola to DP, tak som to chcela mať iba za obdobie, kedy ju chlapec riešil a potom bol covid a on bol doma, takže som mu to musela vypisovať sama, takže to nebola nejaká šialená retrospektívna štúdia :D
Nejaké kone tam chýbajú, lebo niekto nevypísal dokumentáciu, prípadne som nevedela rozlúštiť niečo v ambulantnej knihe.
Nakoniec sme tam mali 79 koní za obdobie od 16.1.2019-10.3.2021 a zmeny počasia sme zaznamenali v 77,8 % prípadoch. U 22,2% sme nezaznamenali žiadne meteorologické vplyvy.
Vyčíslením teplotných rozdielov (TAMA-TAMI) sme zistili najvyšší výskyt kolík pri teplotných rozdieloch 5,1-10°C (47,2%)!
Zaujímal nás interval až tri dni pred tým, než majiteľ spozoroval príznaky koliky, pretože na kliniku sa nejde hneď a nejaké kŕčovky my sme veľmi neriešili, to sa vyriešilo Novasulom v teréne a údaje z terénu sme tam nedali, lebo sme ich nemali. Takže najviac bolo obstipačných kolík, čo je pre kliniky bežné. A pri obstipačkách je to tak, že keď si ju všimnete, on ten stav už nejaký čas trvá, takže pre istotu sme tam dali tie 3 dni, to sa mi zdalo tak akurát.
Zároveň sme nezaznamenali významnú súvislosť medzi kolikou a fázami Mesiaca - toto ma zaujímal najviac, ale žiadny spln z toho nebol nakoniec :D
Horsana
napsal(a):
Niektorí sa proste nenapijú.
Dôvod vedia iba oni, ale tipujem nejaký diskomfort.
Je mi jasné, že mám strašně málo informací k tomu, aby se to dal tento případ nějak slušně hodnotit.
Mám k tomu nějaké své pozorování, které nechci luftovat veřejně. Ale asi to uzavřu tím, že tam vyloženě nebyl drive koně léčit všemi dostupnými prostředky a až pozdě se vlastně přišlo na to, že to je asi průser, který skončí smrtí a ne prostým vyprděním se.
Koprošku sic děláme, ale spoléháme se na systém odčervování a střídání účinných látek pro celé stádo. Kopro je jen kontrola, kdyby tam nějaký prďola vyskočil vysoko, tak ať se pohlídá.
Vlastně co jsem se ztotožila s dg hysterický majitel (kontrola zubů, výživy, tepelného komfortu-deky, reagování na kdejaký prd, ztuhlost svalů), mám vlastně spokojeného a snad téměř zdravého koně. Než v letech.. "koně v přírodě...." a dosaď si neměli deky, neměli fyzio, neobrušovali jim zuby, teplou vodu v zimě,... :D
Tady huculka měla být tvrdý plemeno a dovolila si omarodit.
napsal(a):
Já měla na mysli zdravého koně...
I když Kincsem taky údajně nepila, když se ztratila její oblíbená kočka.
Stačí zmena počasia, ani zdravý kôň nemá vždy každý deň dobrý, ale väčinou sa zíde viac faktorov, stačí stres.
Moja stará kobyla po presune do inej stajne v rámci areálu (s celým mančaftom, všetky kone zo stáda tam mala, mala lepší box, proste, polepšila si) nepila MESIAC z napájačky....to bola veľká radosť...
Našťastie pila čaje a nápoje z otrúb.
evcusik
napsal(a):
Je mi jasné, že mám strašně málo informací k tomu, aby se to dal tento případ nějak slušně hodnotit.
Mám k tomu nějaké své pozorování, které nechci luftovat veřejně. Ale asi to uzavřu tím, že tam vyloženě nebyl drive koně léčit všemi dostupnými prostředky a až pozdě se vlastně přišlo na to, že to je asi průser, který skončí smrtí a ne prostým vyprděním se.
Koprošku sic děláme, ale spoléháme se na systém odčervování a střídání účinných látek pro celé stádo. Kopro je jen kontrola, kdyby tam nějaký prďola vyskočil vysoko, tak ať se pohlídá.
Vlastně co jsem se ztotožila s dg hysterický majitel (kontrola zubů, výživy, tepelného komfortu-deky, reagování na kdejaký prd, ztuhlost svalů), mám vlastně spokojeného a snad téměř zdravého koně. Než v letech.. "koně v přírodě...." a dosaď si neměli deky, neměli fyzio, neobrušovali jim zuby, teplou vodu v zimě,... :D
Tady huculka měla být tvrdý plemeno a dovolila si omarodit.
Hovorí sa, že fríz na klinike je mŕtvy fríz a o huculoch to platí podobne...
Sihla nás pravidelne zásobovala príšernosťami, ktoré už neodišli po svojich...
"Ale asi to uzavřu tím, že tam vyloženě nebyl drive koně léčit všemi dostupnými prostředky a až pozdě se vlastně přišlo na to, že to je asi průser, který skončí smrtí a ne prostým vyprděním se."
Jj, ten drive, to je časté, no...a potom je neskoro.

Horsana
napsal(a):
Stačí zmena počasia, ani zdravý kôň nemá vždy každý deň dobrý, ale väčinou sa zíde viac faktorov, stačí stres.
Moja stará kobyla po presune do inej stajne v rámci areálu (s celým mančaftom, všetky kone zo stáda tam mala, mala lepší box, proste, polepšila si) nepila MESIAC z napájačky....to bola veľká radosť...
Našťastie pila čaje a nápoje z otrúb.
Tak to byla" radosť". A to jsem si myslela, že v tomhle jsou experti kočky...
Horsana
napsal(a):
Hovorí sa, že fríz na klinike je mŕtvy fríz a o huculoch to platí podobne...
Sihla nás pravidelne zásobovala príšernosťami, ktoré už neodišli po svojich...
"Ale asi to uzavřu tím, že tam vyloženě nebyl drive koně léčit všemi dostupnými prostředky a až pozdě se vlastně přišlo na to, že to je asi průser, který skončí smrtí a ne prostým vyprděním se."
Jj, ten drive, to je časté, no...a potom je neskoro.
Mám k tomu nějaké pozorování, co nechci luftovat veřejně, tak jsem to v tomto shrnula.
Ale když od koní něco chceme, nemyslím si že bychom se k nim měli chovat jako k hadru jen protože příroda stanovuje tvrdé podmínky. Které však přežijí ti silní a zdraví. Což polymorbidní hucul není ten správný uchazeč.
evcusik
napsal(a):
Mám k tomu nějaké pozorování, co nechci luftovat veřejně, tak jsem to v tomto shrnula.
Ale když od koní něco chceme, nemyslím si že bychom se k nim měli chovat jako k hadru jen protože příroda stanovuje tvrdé podmínky. Které však přežijí ti silní a zdraví. Což polymorbidní hucul není ten správný uchazeč.
Tak, tak

Horsana
napsal(a):
Zmena počasia, jj.
My sme robili taký drobný výskum vplyvu počasia a výskytu kolík, museli sme z toho vyhodiť kone z Maďarska a Poľska, lebo sme sa nedostali k počasiu (to je tajná vec a SHMU ich neposkytuje), bola to DP, tak som to chcela mať iba za obdobie, kedy ju chlapec riešil a potom bol covid a on bol doma, takže som mu to musela vypisovať sama, takže to nebola nejaká šialená retrospektívna štúdia :D
Nejaké kone tam chýbajú, lebo niekto nevypísal dokumentáciu, prípadne som nevedela rozlúštiť niečo v ambulantnej knihe.
Nakoniec sme tam mali 79 koní za obdobie od 16.1.2019-10.3.2021 a zmeny počasia sme zaznamenali v 77,8 % prípadoch. U 22,2% sme nezaznamenali žiadne meteorologické vplyvy.
Vyčíslením teplotných rozdielov (TAMA-TAMI) sme zistili najvyšší výskyt kolík pri teplotných rozdieloch 5,1-10°C (47,2%)!
Zaujímal nás interval až tri dni pred tým, než majiteľ spozoroval príznaky koliky, pretože na kliniku sa nejde hneď a nejaké kŕčovky my sme veľmi neriešili, to sa vyriešilo Novasulom v teréne a údaje z terénu sme tam nedali, lebo sme ich nemali. Takže najviac bolo obstipačných kolík, čo je pre kliniky bežné. A pri obstipačkách je to tak, že keď si ju všimnete, on ten stav už nejaký čas trvá, takže pre istotu sme tam dali tie 3 dni, to sa mi zdalo tak akurát.
Zároveň sme nezaznamenali významnú súvislosť medzi kolikou a fázami Mesiaca - toto ma zaujímal najviac, ale žiadny spln z toho nebol nakoniec :D
Hledali jste souvislost pouze s výkyvy teplot nebo právě i s tím tlakem?
napsal(a):
Hledali jste souvislost pouze s výkyvy teplot nebo právě i s tím tlakem?
Konkrétne hodnoty atmosférického tlaku nie, boli tam zo SHMU zaznamenané fenomény ako dážď, búrka, vzdialená búrka, hmla, mrznúce mrholenie, silný vietor., atď.
A tie rozdiely teplôt (myslím, že to bol rozdiel medzi najnižšou a najvyššou teplotou) a fázy Mesiaca.
S týmito deťmi s diplomovkami to niekedy dopadlo aj tak, že vyžadovali strašne veľa času a energie pri pomoci a to by som to všetko musela naštudovať, pre istotu a to sa mi nechcelo, ale tak tlak sa myslím dá dohľadať tiež, respektíve jeho výkyv.

Horsana
napsal(a):
Mňa zaujímali fázy Mesiaca, ale to bola nuda :D
Mě by právě zas zajímal ten tlak, protože moc dobře vím, jak to umí mávat se mnou...

napsal(a):
Mě by právě zas zajímal ten tlak, protože moc dobře vím, jak to umí mávat se mnou...
https://equichannel.cz/clanky/odborne-studie-a-vyzkum/prudke-zmeny-pocasi-co-na-to-kone
„Když barometrický tlak poklesne, pak plyn ve střevech v souladu se zákony plynů expanduje. Koně pak mohou mít mírnou plynovou koliku. Když lidé říkají, že jejich kůň trpí na koliky kvůli změně počasí – například, když je přes den 10 °C a večer jen -12 °C, hovoří vlastně o výrazné změně atmosférického tlaku."
Z fyziky som mala za 4, takže o nejakej expanzii plynu za zníženého tlaku som ani nechyrovala, zaujímavé!
Dr. Slovisa som stretla na jednej konferencii, btw a bol to úžasný speaker :)

Podle chuti a preferencí každého koně, jeden to namočené nežere jíný ano, to si musíte přece odsledovat ve stáji sami.
U vředaře je důležité proslinění...pufr.
Instantní návod neexistuje, lidé úplně zapomněli samostatně myslet

Taky podle toho, jestli hrozí tomu koni krom schvácení ještě ucpání jícnu
napsal(a):
No, u nás teda teraz k anomálii tlaku došlo a za dva dni štyri koliky, z toho jedna mŕtvola s čiernym črevom, dva upchaté pažeráky, jeden príšerný pôrod prvôstky, jeden abort, dve rany a môj pes záchvat.
Asi budem potrebovať vytlačiť na 3D tlačiarni nové kríže
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.221
Horsana
napsal(a):
No, u nás teda teraz k anomálii tlaku došlo a za dva dni štyri koliky, z toho jedna mŕtvola s čiernym črevom, dva upchaté pažeráky, jeden príšerný pôrod prvôstky, jeden abort, dve rany a môj pes záchvat.
Jezusmarja porod silenej jak co se dělo? Tohle mne priznam se zajima... Klidně do sz.

Já jsem teď taky během víkendu koukala na ten teplotní skok a zrovna se mi tahle diskuse připomněla. Měli jsme tu během jednoho dne od -5 do +10.

Horsana
napsal(a):
No já byla taky jak praštěná pytlem po hlavě, tak se nedivim. A ucpanej jícen jsme o víkendu taky v maštali měli.
Máš psa s epi nebo záchvat jiného původu? Snad je cajk, vy oba
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jezusmarja porod silenej jak co se dělo? Tohle mne priznam se zajima... Klidně do sz.
V skratke, po tom, čo bolo žriebä asi tak na pol ceste z pôrodných ciest vonku kobyla vstala a spanikárila, takže začalo po ňom kopať a snažila sa ho, ako niečoho, čo jej spôsobuje bolesť a diskomfort zbaviť aj tak, že s ním cúvala o stenu a sadala si.
Keď z nej konečne vypadlo, tak sa ho bála, fŕkala na neho a podobne.
Videla som to na zázname a bolo to fakt strašné, žriebä som utratila, bolo celé rozbité, ako handra :(
napsal(a):
No já byla taky jak praštěná pytlem po hlavě, tak se nedivim. A ucpanej jícen jsme o víkendu taky v maštali měli.
Máš psa s epi nebo záchvat jiného původu? Snad je cajk, vy oba
Máva záchvaty, úplne čítanková epi to nie je, ale veľmi podobné.
Je extrémne citlivý na zmenu počasia, na stres (hlavne ak nie som doma a ak sa doma mihnem a nevšímam si ho a bežím niekam, atď.) a zvláštne, že ho máva aj vtedy, keď mám migrénu, ale silnú, nie že ma trošku bolí hlava.
Vtedy mi leží pri hlave a dostane záchvat keď mne už je dobre.
Hovorí sa tu tomu "Lopatov syndróm", u týchto psov z osád a od kadejakých asociálov, to preto, že je šanca, že kedysi dostali ranu do hlavy (lopatou, roxorom, kopanec, atď.)...
Keď prišiel pes, alebo iné viera, ktoré malo jasné 3, alebo 4 vpichy, tak to bol "Vidlov" syndróm...
Zaujímavé je, že moje psy si ľahajú vždy presne k tej časti môjho tela, ktorá ma bolí, hrejú úplne dokonale, ale ja sa stále vrtím, takže potom otrávene odídu spať do svojho :D

Horsana
napsal(a):
Máva záchvaty, úplne čítanková epi to nie je, ale veľmi podobné.
Je extrémne citlivý na zmenu počasia, na stres (hlavne ak nie som doma a ak sa doma mihnem a nevšímam si ho a bežím niekam, atď.) a zvláštne, že ho máva aj vtedy, keď mám migrénu, ale silnú, nie že ma trošku bolí hlava.
Vtedy mi leží pri hlave a dostane záchvat keď mne už je dobre.
Hovorí sa tu tomu "Lopatov syndróm", u týchto psov z osád a od kadejakých asociálov, to preto, že je šanca, že kedysi dostali ranu do hlavy (lopatou, roxorom, kopanec, atď.)...
Keď prišiel pes, alebo iné viera, ktoré malo jasné 3, alebo 4 vpichy, tak to bol "Vidlov" syndróm...
Zaujímavé je, že moje psy si ľahajú vždy presne k tej časti môjho tela, ktorá ma bolí, hrejú úplne dokonale, ale ja sa stále vrtím, takže potom otrávene odídu spať do svojho :D
Hm hm... že by nakonec naše Šakal měla taky Lopatův syndrom...? Ale u ní to byl nakonec asi fakt nádor v hlavě Já ty záchvaty nesnáším.. resp. při záchvatu jsem naprosto v klidu, vím, co a jak mám dělat, ale jakmile se z toho pes dostane, tak ho další tejden chodim hlídat, jestli dejchá a podobný schýzy... fuj.
Šakalinka -to neviem, u Skipa to nastúpilo v mladom veku, ale u nej ste asi nevedeli, či to mala ako mladá a tak?
Ja už som sa naučila tak nejak predvídať, kedy to príde (počasie sledujem už roky, následok dekovania koní, okrem iného) a vtedy dostane zavčasu Lexaurin, kupodivu výborne zaberá podrvený na prášok a s troškou vody, to mu dáme lyžičkou na koreň jazyka a on to poslušne prehltne (inak je do neho problém dostať hocičo, vrátane žrádla), ak sa to stihne ešte v tom prodromálnom štádiu, tak ok, ani nezačne zvracať, ak už je neskoro, tak dostane Apaurin do rekta, injekcia ako bolestivý stimul mu stav zhorší, aj manipuácia, prenášanie, atď.
Najhoršie sú tie záchvaty, ktorým predchádza výrazná excitácia, kedy on je ako veverička na extáze, skrátka je extrémne aktvny, až hyperaktívny a nie vždy to človek rozozná, hlavne ak vonku behá s inými psami a rôzne sa kekešia.
Po záchvate spí, našťastie a má taký umiernený režim, napríklad že nejdeme na túru, nie že by sa v tejto zime niekam dalo ísť :D
Horsana
napsal(a):
V skratke, po tom, čo bolo žriebä asi tak na pol ceste z pôrodných ciest vonku kobyla vstala a spanikárila, takže začalo po ňom kopať a snažila sa ho, ako niečoho, čo jej spôsobuje bolesť a diskomfort zbaviť aj tak, že s ním cúvala o stenu a sadala si.
Keď z nej konečne vypadlo, tak sa ho bála, fŕkala na neho a podobne.
Videla som to na zázname a bolo to fakt strašné, žriebä som utratila, bolo celé rozbité, ako handra :(
Dalo sa tomu nejako zabrániť?Akože v zmysle, nejaká intervencia od človeka.

Horsana
napsal(a):
Šakalinka -to neviem, u Skipa to nastúpilo v mladom veku, ale u nej ste asi nevedeli, či to mala ako mladá a tak?
Ja už som sa naučila tak nejak predvídať, kedy to príde (počasie sledujem už roky, následok dekovania koní, okrem iného) a vtedy dostane zavčasu Lexaurin, kupodivu výborne zaberá podrvený na prášok a s troškou vody, to mu dáme lyžičkou na koreň jazyka a on to poslušne prehltne (inak je do neho problém dostať hocičo, vrátane žrádla), ak sa to stihne ešte v tom prodromálnom štádiu, tak ok, ani nezačne zvracať, ak už je neskoro, tak dostane Apaurin do rekta, injekcia ako bolestivý stimul mu stav zhorší, aj manipuácia, prenášanie, atď.
Najhoršie sú tie záchvaty, ktorým predchádza výrazná excitácia, kedy on je ako veverička na extáze, skrátka je extrémne aktvny, až hyperaktívny a nie vždy to človek rozozná, hlavne ak vonku behá s inými psami a rôzne sa kekešia.
Po záchvate spí, našťastie a má taký umiernený režim, napríklad že nejdeme na túru, nie že by sa v tejto zime niekam dalo ísť :D
U Šakala jsme první záchvat zaznamenali po 2,5 měsících u nás. Jestli měla někdy nějaký jiný ví bůh, žila vyhozená 8-9 let někde na zahradě bez povšimnutí, v dočasce se nic neprojevilo, ale tam byla chvilku.
No a pak už to trvalo jen další dva měsíce...
Týýýýýjo mít pro psa Lexaurin, tak se bojim, že by na něj asi nezbylo
Arbora
napsal(a):
Dalo sa tomu nejako zabrániť?Akože v zmysle, nejaká intervencia od človeka.
U tejto kobyly zrejme nie, to vraj kúpili 2 v 1 a nevedeli o tom, kobyla sa dá vyčistiť a vodiť, asi dáva aj nohy, ale inak pri hocakej manipulácii, hlavne bolestivej vraj išla cez človeka ako buldozér, proste, oni na to pozerali na kamere a rozhodli sa nezasahovať, asi vedeli prečo...
napsal(a):
U Šakala jsme první záchvat zaznamenali po 2,5 měsících u nás. Jestli měla někdy nějaký jiný ví bůh, žila vyhozená 8-9 let někde na zahradě bez povšimnutí, v dočasce se nic neprojevilo, ale tam byla chvilku.
No a pak už to trvalo jen další dva měsíce...
Týýýýýjo mít pro psa Lexaurin, tak se bojim, že by na něj asi nezbylo
Aha, tak ktovie, ale dočaska a stres by epi záchvat spoľahlivo spustili, si myslím.
Ale nie som neurológ a ani môj pes nie je na fenobarbitale, za čo si mnohí kolegovia ťukajú na čelo, čo už.
Skipko je frajer a s Lexaurinom sa vždy podelí :D

Horsana
napsal(a):
„Když barometrický tlak poklesne, pak plyn ve střevech v souladu se zákony plynů expanduje. Koně pak mohou mít mírnou plynovou koliku. Když lidé říkají, že jejich kůň trpí na koliky kvůli změně počasí – například, když je přes den 10 °C a večer jen -12 °C, hovoří vlastně o výrazné změně atmosférického tlaku."
Z fyziky som mala za 4, takže o nejakej expanzii plynu za zníženého tlaku som ani nechyrovala, zaujímavé!
Dr. Slovisa som stretla na jednej konferencii, btw a bol to úžasný speaker :)
Tak hlásím, že dneska ráno měla moje kobyla bolavé bříško, ale ozvy z obou stran ve všech kvadrantech, spíš prý bouřlivější ...po vyválení veta pod kobylou- nemusí chlapy. a tak ho při tanečkách porazila než na ní stačil položit stetoskop, jsme to zvládli pastou Entero- Mulgat a zadekováním, i když bylo dneska u nás sice pod mrakem , ale teplo...kobyla se nedala udržet v klidu na boxe- mezitím se 3x vyprázdnila, tak po domluvě s vetem šla na výběh...kontrolována několikrát během dne...zatím dobré, napnuté břicho-taková jelita ve slabinách zmizelo...

https://wissen.sanoanimal.de/2022/07/04/was-ist-eigentlich-mit-bierhefe/
dokázal by mi to někdo přeložit?

napsal(a):
https://wissen.sanoanimal.de/2022/07/04/was-ist-eigentlich-mit-bierhefe/
dokázal by mi to někdo přeložit?
gůgl překladač už umí němčinu -> češtinu docela dobře (jen si dovyhledat slova, která vám tam nesedí, on tam háže nejšíře používaný význam, ale v odborných textech to často bývají ty méně časté významy).
Přeložila bych, ale pracovní hlídač mě tam nepustí.
napsal(a):
gůgl překladač už umí němčinu -> češtinu docela dobře (jen si dovyhledat slova, která vám tam nesedí, on tam háže nejšíře používaný význam, ale v odborných textech to často bývají ty méně časté významy).
Přeložila bych, ale pracovní hlídač mě tam nepustí.
Jde o video - v tomhle YouTube je ještě v plenkách, překlad sice možný je, ale kraviny na entou :D

aha, tak video bych asi nedala

no právě, nejdou tam dát české titulky, jen anglické a to je fakt indiánština, proto se ptám nějakého zdejšího němčináře, zda je vhodné krmit ty kvasnice nebo ne a co to teda v koňovi dělá, ještě jsem tam zaslechla kotwasser, tak mě to zajímá...

evcusik
napsal(a):
Jde o video - v tomhle YouTube je ještě v plenkách, překlad sice možný je, ale kraviny na entou :D
jako že paní plácá o problematice blbosti nebo že z překladu lezou blbosti...
Jasne, že som zabudla.
Pani vo videu tvrdí, že nie je vhodné kŕmiť žiadne mikroorganizmy, pretože narúšajú črevnú mikroflóru. V úvode tvrdí, že z pivovarských kvasníc kone v tráviacom trakte vyrábajú pivo. Že čo robia pivné kvasnice v čreve - nájdu tam vodu, teplo a cukor(alebo jeho deriváty) a tam to nakysne a vzniká pri tom alkohol, ktorý kôň vstrebáva cez sliznice. A, že to môže zabrániť vzniku konečníkovej vode. Lebo, ako vieme, konečníková voda môže byť spôsobená stresom. Kôň si v bachore vyrobí pivo a nie je v strese, nemá konečníkovú vodu. a teda, aby sme si nemysleli, že tie kvasnice prispievajú k zdravej črevnej mikroflóre, práve naopak. Kvasnice sa usadia v hrubom čreve(teraz neviem ako, lebo v žalúdku sme z nich už vyrobili pivo) a prispievajú tam mliečnemu kvaseniu, baktérie mliečneho kvasenia zvyšujú PH v tráviacom trakte a klesá vstrebateľnosť jednotlivých zložiek z potravy, netrávi sa vláknina.
Ja vám neviem, ale tak sa mi zdá, že keď do kvasníc "nasypem HCl", celkom spoľahlivo ich zabijem, tak mi to celé príde ako blbosť?

Arbora
napsal(a):
Jasne, že som zabudla.
Pani vo videu tvrdí, že nie je vhodné kŕmiť žiadne mikroorganizmy, pretože narúšajú črevnú mikroflóru. V úvode tvrdí, že z pivovarských kvasníc kone v tráviacom trakte vyrábajú pivo. Že čo robia pivné kvasnice v čreve - nájdu tam vodu, teplo a cukor(alebo jeho deriváty) a tam to nakysne a vzniká pri tom alkohol, ktorý kôň vstrebáva cez sliznice. A, že to môže zabrániť vzniku konečníkovej vode. Lebo, ako vieme, konečníková voda môže byť spôsobená stresom. Kôň si v bachore vyrobí pivo a nie je v strese, nemá konečníkovú vodu. a teda, aby sme si nemysleli, že tie kvasnice prispievajú k zdravej črevnej mikroflóre, práve naopak. Kvasnice sa usadia v hrubom čreve(teraz neviem ako, lebo v žalúdku sme z nich už vyrobili pivo) a prispievajú tam mliečnemu kvaseniu, baktérie mliečneho kvasenia zvyšujú PH v tráviacom trakte a klesá vstrebateľnosť jednotlivých zložiek z potravy, netrávi sa vláknina.
Ja vám neviem, ale tak sa mi zdá, že keď do kvasníc "nasypem HCl", celkom spoľahlivo ich zabijem, tak mi to celé príde ako blbosť?
V první řadě kůň nemá bachor, že jo. A mléčné kvašení pH naopak snižuje, nebo ne? To se přece využívá při konzervaci siláže a senáže.
Takže celé je to blbost. Teda minimálně ten překlad. Němčinou nevládnu dostatečně na písemné úrovni, natož ústní.