Kub346

XXX.XXX.161.38
Zdravím, můj poník (typ shetland), má hodně huňatou srst, je jak medvěd, ale vždy když v noci nebo občas i přes den prší, tak stojí jak blb venku (máš svoje místečko, kde v noci odpočívá, vždycky, když je jdu občas v noci zkontrolovat, tak tam stojí) i přes to, že mají velký přístřešek 5x4m, mají tam celý balík sena, vodu, nastláno
Skoro vždy promokne, to se začalo stávat v létě, to se stalo 2x, teď se to stalo znovu, protože zase pršelo celou noc, vždy je úplně promočený na kůži a klepe se, takže ho vždy co nejvíc usuším a dám odpocku, aby uschl úplně, teď mi kvůli tomu zase nastydl
Před měsícem jsem koupila pro jistotu pláštěnku (bez zateplení, bez podšívky), tak nevím jestli ji mám, vždy když by mělo pršet, na něj hodit a potom zase sundat, bojím se abych mu tím ještě více neuškodila
Nebo ještě by se musel udělat nějaký provizorní box v přístřešku, že bych se tam musel vždy zavírat, ale nevím zda by tam vydržel, moc nemusí, když je někde zavřený
Jaký máte na to názor? Dali by jste pláštěnku?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ostatní koně nemusí poníka pustit do přístřešku, ne že by tam nechtěl... pláštěnku dejte a sledujte, pokud máte možnost mu jí nandavat a sundavat, tím lépe. bude teď počasí že na sluníčku 15°C a v noci nula...

Kub346
napsal(a):
Zdravím, můj poník (typ shetland), má hodně huňatou srst, je jak medvěd, ale vždy když v noci nebo občas i přes den prší, tak stojí jak blb venku (máš svoje místečko, kde v noci odpočívá, vždycky, když je jdu občas v noci zkontrolovat, tak tam stojí) i přes to, že mají velký přístřešek 5x4m, mají tam celý balík sena, vodu, nastláno
Skoro vždy promokne, to se začalo stávat v létě, to se stalo 2x, teď se to stalo znovu, protože zase pršelo celou noc, vždy je úplně promočený na kůži a klepe se, takže ho vždy co nejvíc usuším a dám odpocku, aby uschl úplně, teď mi kvůli tomu zase nastydl
Před měsícem jsem koupila pro jistotu pláštěnku (bez zateplení, bez podšívky), tak nevím jestli ji mám, vždy když by mělo pršet, na něj hodit a potom zase sundat, bojím se abych mu tím ještě více neuškodila
Nebo ještě by se musel udělat nějaký provizorní box v přístřešku, že bych se tam musel vždy zavírat, ale nevím zda by tam vydržel, moc nemusí, když je někde zavřený
Jaký máte na to názor? Dali by jste pláštěnku?
A do toho přístřešku se může dostat? Nevyhánějí ho ostatní?
Jestli se klepe a nastydl, dekovala bych.
Kub346

XXX.XXX.161.38
napsal(a):
Ostatní koně nemusí poníka pustit do přístřešku, ne že by tam nechtěl... pláštěnku dejte a sledujte, pokud máte možnost mu jí nandavat a sundavat, tím lépe. bude teď počasí že na sluníčku 15°C a v noci nula...
Je jen s kobylkou, je ještě menší než on, jsou spolu od malinka, mají se neskutečně rádi a naopak v přístřešku spolu třeba přes den leží vedle sebe
Máme je doma u baráku, takže pláštěnku mohu kdykoliv sundat nebo nandat
Normálně je v pohodě i v -10°C se neklepe, ale jen když prostě úplně promokne tak se klepe, prostě stojí celou noc na dešti a potom je promočený, tak je mu zima
Tak nevím zda mu mám tu pláštěnku dát jen když by mělo pršet a až bude po dešti tak zase sundat nebo mu ji už nechat

Kub346
napsal(a):
Je jen s kobylkou, je ještě menší než on, jsou spolu od malinka, mají se neskutečně rádi a naopak v přístřešku spolu třeba přes den leží vedle sebe
Máme je doma u baráku, takže pláštěnku mohu kdykoliv sundat nebo nandat
Normálně je v pohodě i v -10°C se neklepe, ale jen když prostě úplně promokne tak se klepe, prostě stojí celou noc na dešti a potom je promočený, tak je mu zima
Tak nevím zda mu mám tu pláštěnku dát jen když by mělo pršet a až bude po dešti tak zase sundat nebo mu ji už nechat
Stačí, když mu ji dáte jenom v případě vytrvalého deště. Doma si to snadno ošéfujete.
A byl opravdu promoklý až na kůži? Koně mají srst uzpůsobenou na to, aby "neškodně" stékala. A venkovní kůň ji musí mít skoro jako husa, nepromokavou.
napsal(a):
Stačí, když mu ji dáte jenom v případě vytrvalého deště. Doma si to snadno ošéfujete.
A byl opravdu promoklý až na kůži? Koně mají srst uzpůsobenou na to, aby "neškodně" stékala. A venkovní kůň ji musí mít skoro jako husa, nepromokavou.
Já teda musím potvrdit tu nepromokavou srst..mám taky dva poně,jeden vvtypu hucul,druhá miniponice..ta větší se teda taky v klidu schová do přístřešku ve výběhu a malá tam prostě nejde..takže raději mokne celý den na dešti(udělala jsem z toho přístřešku směrem na druhou stranu i zastřešení v typu stanu z plachty,aby se tam vešla jen ona,ale stejně tam v nepřízni počasí nejde).A i přesto,že stojí celý den v dešti,když sáhnu do té huňaté srsti,tak prostě na kůži promoklá není a stéká to po ní...

canka
napsal(a):
Já teda musím potvrdit tu nepromokavou srst..mám taky dva poně,jeden vvtypu hucul,druhá miniponice..ta větší se teda taky v klidu schová do přístřešku ve výběhu a malá tam prostě nejde..takže raději mokne celý den na dešti(udělala jsem z toho přístřešku směrem na druhou stranu i zastřešení v typu stanu z plachty,aby se tam vešla jen ona,ale stejně tam v nepřízni počasí nejde).A i přesto,že stojí celý den v dešti,když sáhnu do té huňaté srsti,tak prostě na kůži promoklá není a stéká to po ní...
No právě. Pamatuji, jak chtěli jednoho venkovního koně osprchovat před návštěvou kupce, aby tedy vypadal. A moc jim to nešlo, protože voda z něj stekla jako z té husy.
Za mě zdravý venkovní kůň nepromokne.
Ale premokne, stačí k tomu vetristé počasie a srsť vo vetre sa hýbe a pekne prší rovno na kožu, to je hneď, premokol mi takto anglokabardin (on zdedil po kabardincoch iba kýbloidnú hlavu, inak to bol celý plnokrvný tata, hoci sám žrebec bol pomerne tvrdý), okamžite dostal deku, dovtedy som tiež verila, že zdravý kôň, žijúci vonku a tak ďalej.
Premoknú všetci, vídam pravidelne po snehodaždi na pastvine. Kožu majú občas suchú, ale čo z toho, keď mokrá srsť stratila svoju funkciu pri termoregulácii? Chlpy už nenaježia, takže nastupuje svalová triaška, na výrobu tepla, to je normálne.
Úplný zjav bol ale žrebec miniappaloosy (tak nejak sa to dúfam píše) a to bolo vidieť, že to je úplne iný typ, na porovnanie slúžil minishetty, tiež žrebec.
Miniappa sa klepal už pri vetre, v zime výrazne pochudol (to sme chceli) a ak pršalo a do toho fúkalo, tak to bola úplná katastrofa.
Raz som ho našla sa klepať, teda, skôr to vyzeralo na svalové zášklby a úplne som spanikárila, on je môj miláčik, letela som s ním do stajne, ten sa klepal, až nadskakoval, úplne celé zle, tak sme tam na neho zízali, hneď mu brali krv a dali mu teplý nápoj a to bolo vidieť, že je to lepšie, potom teplé otruby a potom to nejak bolo lepšie, už začal vnímať, bolo tam seno a tak začal chrúmať a záhadné zášklby (vyzeralo to ako kôň s HYPP, čo má záchvat, proste, hrôza a des) prestali a kôň bol do hodiny normálny.
A áno, úbožiatko upadlo do hypoglykémie, lebo zimka (ale nebol extra vietor) a seno od rána vyjedli a ešte nemali navezené nové, bolo poobedie...mno, takže v porovnaní so shettym, ktorý znášal úplne všetko so stoickým kľudom bol tento proste citlivejší, deku však nedostal, lebo mali cez zimu chudnúť, mali úžasný prístrešok, v podstate stajňa, kam by sa zmestili tri veľké kone, ale to ich bolo potrebné tam naučiť chodiť, potom som už podľa predpovede počasia dávala pozor na to, aby na zhoršené počasie mali v domčeku kôpky sena atď.
Pokiaľ je poník obézny a nejazdí sa na ňom, tak nech sa klepe, aspoň niečo zhodí pred trávou, ak nejakú máte, pokiaľ mu ale chcete zabezpečiť tepelný komfort, tak pláštenka bez podšitia ho iba zhorší, ona studí, ak na ňu naprší, nedávno som o tom videla aj nejaký článok so snímkami urobenými termovíziou.