Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2023 22:42

Zdravím, jsem už opravdu zoufalá. Mám 9 letou kobylku ČT, žila 8 let ve stejné stáji a se stejnými koňmi, bohužel stáj zrušili a já si jí musela ustájit jinam. Změnily jsme už 3x ustájení a všude byly nějaké problémy a nedalo se nikde domluvit... V jedné stáji ji neustále šikanovali koně, byla každý den neustále pokousaná a ke konci už měla takový strach, že ani už nechodila žrát do přístřešku, v další stáji zase nedávali koním dostatek sena i přes prosby majitele, a všichni koně byly celkem pohublí, řešili jsme i stáj, kde se majitelka vůbec nestarala o boxy a koním kydala tak 1x do týdne, takže týden stali ve svých výkalech po spěnky a kobyla měla pořád hniloby a strupy. Už fakt nevím, uvažuji o tom, že bych si ji vzala domů. Kdysi jsem doma koně měla, takže základ mám, jen by byl jediný dost velký problém a to je výběh, který jsem kdysi nemusela řešit. Pro kobylu a ještě jednoho koně bych měla cca 4000 m2. Vím, že je to málo, ale na druhou stranu, pokud bych to zpevnila, tak by se to snad i nějak dalo a v létě by museli mít sečenou trávu... Máte koně taky na podobném pozemku-funguje to? Děkuji za případné reakce a přeji hezký večer

27.2.2023 08:47

Rodinná přízeň, mají 2,5 koně na 8 tis. m2 a je to děs běs, nikdy bych to nechtěla. Bahno a vydupáno celoročně, na proběhnutí to není ani náhodou, koně jen stojí a čumí. A vy máte jen polovinu...

27.2.2023 09:07

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím, jsem už opravdu zoufalá. Mám 9 letou kobylku ČT, žila 8 let ve stejné stáji a se stejnými koňmi, bohužel stáj zrušili a já si jí musela ustájit jinam. Změnily jsme už 3x ustájení a všude byly nějaké problémy a nedalo se nikde domluvit... V jedné stáji ji neustále šikanovali koně, byla každý den neustále pokousaná a ke konci už měla takový strach, že ani už nechodila žrát do přístřešku, v další stáji zase nedávali koním dostatek sena i přes prosby majitele, a všichni koně byly celkem pohublí, řešili jsme i stáj, kde se majitelka vůbec nestarala o boxy a koním kydala tak 1x do týdne, takže týden stali ve svých výkalech po spěnky a kobyla měla pořád hniloby a strupy. Už fakt nevím, uvažuji o tom, že bych si ji vzala domů. Kdysi jsem doma koně měla, takže základ mám, jen by byl jediný dost velký problém a to je výběh, který jsem kdysi nemusela řešit. Pro kobylu a ještě jednoho koně bych měla cca 4000 m2. Vím, že je to málo, ale na druhou stranu, pokud bych to zpevnila, tak by se to snad i nějak dalo a v létě by museli mít sečenou trávu... Máte koně taky na podobném pozemku-funguje to? Děkuji za případné reakce a přeji hezký večer

To je kolik? 40x100 metrů? Musela byste to zpevnit celé. Nebo udělat menší zpevněný zimní výběh. A na zbytek pouštět koně kontrolovaně a omezeně.

JanaJanaJanaJana

27.2.2023 09:08
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Já vím, že dobrých stájí je málo....ale také mám zkušenost, že řada majitelů koní nechce dát koně do ustájení dál než za humna. I když jsou pojízdní autem.

Není možnost třeba něčeho lepšího, ale dál? Jelikož tohle, co popisujete, se samozřejmě děje, ale jsou to celkem extrémy, sama jsem hledala ustájení niž několikrát, všude něco bylo, ale když jsem si popojela trochu dál, třeba autem 40 minut (radiusem z bydliště) , tak už se vždy celkem vybírat dalo, aby kůň nestál v hnoji, nažral se, měl možnost se schovat před deštěm a sluncem a ošetřovatel byl hodný a poznali koliku apod.

Z vlastní zkušenosti Vám potvrdím, že pokud byste měla jen těch 4 000 m2 na dva mladé zdravé koně a žádnou možnost vyvést koně na další pastvu třeba přes den, měl by opravdu dělat každý den pod sedlem, aby byl spoko. To zvládnete? A to nemluvím o stavebních úpravách parcely, aby se za chvíli kůň jen nebrodil po karpy v bahně a vlastních výkalech, no a o trávě už nemůže být skoro řeč, ale s tím se dá operovat, když je neustále balík k dispozici. Ale ten tankodrom, to je těžké upravit a hlavně drahé.

27.2.2023 09:22

Dá se to udělat. Ale musela byste skutečně zavést nějakou "dobrou praxi". Máme zimní výběh něco přes čtvrt hektaru pro pět duší, a letní pastviny máme oplůtkované na jen o málo větší velikost (nemám pocit, že by se tam ti koně nemohli proběhnout). Jenže ten zimní výběh je zpevněný kořeny, jsme na skále, a tak se tam nedrží voda, stejně je to tam způlky klouzací bahýnko (ne, aby se do toho koně bořili, ale klouzačka to je, a když to zmrzne, tak tankodrom). Ten náš zimní výběh se pak celé léto dává dokupy. A když se o něj pěkně postaráme (nepouštíme tam koně, sekáme buřeň), tak na konci sezony když tam koně pustíme, tak je tam i co pást. Teď, co máme tloustnoucí poncly, tak je tam necháváme celý boží rok, a vyhovuje nám, že půlka výběhu je hlína (zaprší -> blátíčko), ale pastva tam není (ani ti poncli by se na tom neuživili). No a pochopitelně zázemí na hnojiště, složení sena máme vedle, a napájení a krmení, přístřešek máme na zpevněné ploše (20 x 10 m cca), zázemí pro nás a nářadí máme zase jinde.

Mít pastvinu je velký pomocník, dávat sekanou trávu je velice pracné a rizikové (zapaření, jedovaté kytky...), to už bych radši celoročně krmila senem a posekanou trávu sušila (to se dá za víkend, lepší, než sekat trávu denně). Pastvina vám přece nemusí navazovat na ustájení, klidně si můžete najmout pozemek někde ve vsi a koně tam vodit. Při troše dobré vůle ze strany pronajímatele a příznivých podmínkách si tam budete moct postavit nějaký plátěný přenosný přístřešek nebo "maringotku" a koně tam nechávat v létě celodenně.

27.2.2023 13:39
kallisto

XXX.XXX.169.146

Napište odkud jste, třeba vám někdo poradí vhodnější ustájení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík