Dsds

XXX.XXX.130.5
Ahoj, potřebuji prosím radu/názor. Je možnost, že se kůň zapaří v případě, že má příliš teplou deku, nebo pokud se dostatečně neodpotil do sucha a byl příliš brzy převlečen do deky stájové? Popřípadě jak takové zapaření vypadá? Mému koni se vyskytují pod dekou šupinkaté léze a je opravdu flekatá- plíseň je negativní. Nevím co s tím, popřípadě jak léčit.. Nenapadá Vás něco, prosím? Od vet mám šampon.
No kožní reakce jsou různé. Klasické zapaření je i bolestivé a slevou chlupy atd. - nebývá to tak. Spíš bych se nedivila, že selhala laboratoř a nebo nebyl vzorek správně odebrán a nebo uskladněn nevhodně...
Určitě bych použila ten šampon od věta. A taky bych překontrolovala krmnou dávku, zda je opravdu vyvážená z hlediska mikroprvků a vitamínů. Případně bych nasadila chytrou houbu.
dsds

XXX.XXX.130.5
plíseň byla vyvrácena pomocí stěrů pd veterináře, lépe řečeno chomáček chlupů i s odlupující se zšupinkatělou kůží odeslán do laboratoře
dsds
napsal(a):
plíseň byla vyvrácena pomocí stěrů pd veterináře, lépe řečeno chomáček chlupů i s odlupující se zšupinkatělou kůží odeslán do laboratoře
A tie výsledky ste videli?
PCR sa si nerobila, však.
Šampón je predpokladám nejaký s Chlórhexidínom, už ste to umývali? Pomáha?
Foto by bodlo, inak si človek fakt po prečítaní šupinkatých lézií predstaví skôr pleseň, no kôň sa zapariť môže, to je nejaký starší koník?
Neškrabe sa? Je to fakt iba v miestach, kde je deka? Nebola deka praná nedávno?
Neľahajú si na niektorú z diek psy/mačky, prípadne nejaká iná stajňová háveď?
Prechodné obdobie je tu, teraz všetky jedince s oslabenou imunitou budú mať plesne, kožné problémy, chrchlitídy, švoly...
dsds

XXX.XXX.130.5
chlupy také slezly, spíš vypadávají..
stěry posílala do laboratoře vet, ale jsem si jistá, že nic nepodcenila. Zítra budeme dělat rozbor krve. Šampon nějak viditelně nepomáhá, ale kobyla se nedrbe, nevypadá, že by ji to svědilo. Ve stáji máme dvě kočky, ale ty se tam spíš courají, než aby si lehali na deky.. Deky byly prané v září a ještě teď v únoru-bez aviváže.
dsds
napsal(a):
stěry posílala do laboratoře vet, ale jsem si jistá, že nic nepodcenila. Zítra budeme dělat rozbor krve. Šampon nějak viditelně nepomáhá, ale kobyla se nedrbe, nevypadá, že by ji to svědilo. Ve stáji máme dvě kočky, ale ty se tam spíš courají, než aby si lehali na deky.. Deky byly prané v září a ještě teď v únoru-bez aviváže.
A tak akurát tam sa kôň ťažko zaparí, skôr sa vydrie, inak áno, vyzerá to ako ukážková trichofytóza, kruhová lézia a ako posiata otrubami, ale aj tak, to miesto je také netypické.
Nuž, musíte sa na tú diagnostiku plesní lepšie opýtať, lebo bežne diagostika plesní trvá dlhšie, ako pár dní a pokiaľ tam nikto nenašiel hýfy, tak to vôbec nič neznamená.
A nezačalo to po tom vypraní diek? Musí byť dekovaná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ty a není to prachsprostě jen vydřené od deky? má to i jinde?

napsal(a):
Ty a není to prachsprostě jen vydřené od deky? má to i jinde?
Tohle (hádám někde na konci hrudního koše na břiše) je divné místo na vydření... To leda by tam byl třeba blbě našitý ten křížový pás, který by to vydřel (ale ty jsou většinou našité zvenčí)...
dsds

XXX.XXX.21.27
vždy byla dekovaná:/ bylo to ještě před vypráním

dsds
napsal(a):
Viz Horsana. Na první dobrou mě taky napadla trichofytóza. Vydřené místo od deky se mi nezdá.
dsds

XXX.XXX.21.27
Trichofytóza mě také napadla, odření od deky max na plecích.. ale jak říkám bylo odebráno více vzorků a všechny negativní:/

Horsana
napsal(a):
To je plece, nie?
Já na tej fotce vidím v levém dolním rohu zadní nohy, se mi zdá.
A v levém horním rohu srst ve směru víru, který je ve slabinách.
dsds

XXX.XXX.21.27
na nohách to nemá, pouze v oblasti zad a trupu
dsds

XXX.XXX.21.27
ano, pouze v oblasti deky

dsds
napsal(a):
ano, pouze v oblasti deky
máte v okolí krávy?
dsds

XXX.XXX.21.27
ano, krávy jsou vedle

Tím spíš se nabízí ta trichofytóza.
dsds

XXX.XXX.130.5
výsledky negativní:(

napsal(a):
Já na tej fotce vidím v levém dolním rohu zadní nohy, se mi zdá.
A v levém horním rohu srst ve směru víru, který je ve slabinách.
Já tam vidím lopatku. Ale na tom kousku koně se můžu mýlit. Fotka celého zvířete by fakt bodla.
dsds

XXX.XXX.130.5
dsds

XXX.XXX.130.5

dsds
napsal(a):
před tím, než se ji srst takto zhoršila, měla skvělou srst
Tady bych hledala vnitřní problém.
dsds

XXX.XXX.130.5
děkuji

Já, když včera viděla ty fotky, tak jsem si ,s prominutím zadavatelko, řekla, že koník je pěkně bolavý. (bez horní linie , vtažené slabiny, hrb na bedrech?) A ani jsem se nechtěla tímto směrem vyjadřovat. Ale tak už se začalo, tak to trochu popostrčím dál a třeba se majitelce otevřou oči . Jak ho máte dlouho? zkoušela jste fyzio, chiro? Jaké používáte sedlo a ty flíčky já asi vidím i na těch fotkách, kde měl srst koník lepší. Nemůže to být od nepadnoucího sedla, western?
dsds

XXX.XXX.130.5
dobrý den, koníka mám 9 měsíců a má kapří hřbet:) chiropraxe je ji dělaná pravidelně, za dobu co ji mám už 3x. Bolavá byla když jsme ji pořizovali, měla špatná kopyta a bolest od nich. Trvalo mi ji dát dopořádku a ještě máme cestu před námi. Jsme po trenérem (ST**) a je opravdu v nejlepších rukách:)🙏
dsds

XXX.XXX.130.5
sedlo má napasované na sebe, mám skokový kentaur. a kvůli tomu jak mi opadla (je špatnem krmitelná, trvá měsíce než nabere), tak jsem na ní dlouho nejezdila.. koupila myoplasty a počkám, než zas trochu nenasvalí. a fleky tam dříve nebyly.. pokud je na fotce něco vidět, je to max neučesaná srst

Předpokládám, že vředy jste pořešili a dali dokupy TT.
Nějaká podpora imunity by se šikla.

dsds
napsal(a):
sedlo má napasované na sebe, mám skokový kentaur. a kvůli tomu jak mi opadla (je špatnem krmitelná, trvá měsíce než nabere), tak jsem na ní dlouho nejezdila.. koupila myoplasty a počkám, než zas trochu nenasvalí. a fleky tam dříve nebyly.. pokud je na fotce něco vidět, je to max neučesaná srst
Viz Buggyra. Vředy?

dsds
napsal(a):
Na fotce je vidět hubený kůň bez horní svalové linie s matnou srstí. Neboli zvíře, které má očividný zdravotní problém.
Viz výše. Začala bych koprologií, vyšetřením krve a zubů + ty vředy.
dsds

XXX.XXX.130.5
To by možná sedělo, ale že by tak moc? Kobyla měla komplexní müsli s ovsem a poté jsem zkusila pouze oves, protože mi přišlo, že ji to prospívá.. byla to asi fakt blbost, takže teď jsme najely na opravdu svalotvorné müsli plus k tomu házím biotin a myoplasty.. vet přijede v pondělí

Aj. Tak možná ještě oslovit výživáře?
A měla bych za to, že když "dáváte dokupy" koně, tak krve budou to první, co absolvuje za vyšetření.
dsds

XXX.XXX.130.5
krve máme v plánu v pondělí

To je dobře. Co budete nechávat rozborovat?
dsds

XXX.XXX.130.5
upřímně nevím, nechala jsem to na vet, ta udělá rozbory
napsal(a):
Aj. Tak možná ještě oslovit výživáře?
A měla bych za to, že když "dáváte dokupy" koně, tak krve budou to první, co absolvuje za vyšetření.
Tak to sa mi spoľahlivo osvedčilo ako vyhodené peniaze, nie moje, našťastie a ani to okamžite klientom nenavrhujem, načo?
Pokiaľ človek nezreviduje kŕmenie, seno, jadro, vrátane zloženia a množstva, pomer príjem energie-výdaj, celkový manažment koňa, stajne, práce, odčervenia, dentálnej starostlivosti, ako tek kôň žerie. či žerie, čo robí, ako sa správa, kedy nastal ten bod zlomu a kobyla začala chudnúť, proste kým človek nevydoluje naozaj detailné anamnestickú údaje, koňa dôkladne klinicky nevyšetrí a zhusta ide robiť odbery, tak získa papier s nejakými výsledkami a čo potom s nimi, je to iba kúsok skladačky, ale kam ho dosadí, do čoho, do vzduchu?

Mno, pokud člověk neumí posoudit příjem a výdej, množství a složení, potřebuje holt pomoc odborníka. Vám, jako odborníkovi, přijdou peníze za výživáře vyhozené, ale mnoha lidem, kteří odborníci nejsou, nebo spíš jejich koním, výživář pomohl hodně. No i mezi výživáři (stejně jako mezi právníky, lékaři...) jsou lidé, kteří nedělají svoji práci tak kvalitně jako jiní.
Na co krve? Já je dělala na ověření, že kůň má v krvi vše jak má být. Kdyby neměl, tak bychom se tomu věnovali. Je to jen kousek skládačky, no proč ne. Každá informace dobrá. Třeba se z nich zjistí něco v nepořádku, a bude to podnět pro další vyšetření.
Pokud radíte koně důkladně diagnosticky vyšetřit, tak mohu jedině souhlasit. Myslíte, že to půjde i v terénu a nebo je třeba pro takové vyšetření koně odvézt na kliniku?

dsds
napsal(a):
To by možná sedělo, ale že by tak moc? Kobyla měla komplexní müsli s ovsem a poté jsem zkusila pouze oves, protože mi přišlo, že ji to prospívá.. byla to asi fakt blbost, takže teď jsme najely na opravdu svalotvorné müsli plus k tomu házím biotin a myoplasty.. vet přijede v pondělí
Změna krmení nestačí. Viz výše.
Dobře, že přijede ten vet.
napsal(a):
Mno, pokud člověk neumí posoudit příjem a výdej, množství a složení, potřebuje holt pomoc odborníka. Vám, jako odborníkovi, přijdou peníze za výživáře vyhozené, ale mnoha lidem, kteří odborníci nejsou, nebo spíš jejich koním, výživář pomohl hodně. No i mezi výživáři (stejně jako mezi právníky, lékaři...) jsou lidé, kteří nedělají svoji práci tak kvalitně jako jiní.
Na co krve? Já je dělala na ověření, že kůň má v krvi vše jak má být. Kdyby neměl, tak bychom se tomu věnovali. Je to jen kousek skládačky, no proč ne. Každá informace dobrá. Třeba se z nich zjistí něco v nepořádku, a bude to podnět pro další vyšetření.
Pokud radíte koně důkladně diagnosticky vyšetřit, tak mohu jedině souhlasit. Myslíte, že to půjde i v terénu a nebo je třeba pro takové vyšetření koně odvézt na kliniku?
Vôbec som nepísala nič o výživárovi, tým, že sa výžive venujem, tak to mám ako bonus, pre majiteľov, preto si toto viem ošetriť sama, pokiaľ to vet, alebo majiteľ nevie zaplátať sám, nuž áno, je potrebné osloviť odborníka.
Písala som o tom, ako pri každom bebí ľudia idú robiť odbery a čakajú, že tam bude nejaké magické niečo, príčina, vysvetlenie stavu a väčšinou to tak nie je.
Pokiaľ kôň chudne a sú kožné zmeny, chcelo by to USG brucha aj hrudníka, samozrejme rektálku, kvôli vylúčeniu malignity, možno gastro - vredy môžu byť, ale čakala by som trebárs aj strečky.
Veti s vybavením toto sú schopní spraviť v teréne.
Iste, hemat a bioch tiež, ibaže málokedy, naozaj veľmi zriedkavo prídu také výsledky, že si poviete, že aha, tak toto je ono!
Ale ak sa opýtate, že čím bol kôň odčervený naposledy a dostanete odpoveď, že Panacurom jednorázovo, tak ste isto bližšie k vyriešeniu záhady, než keby ste dali urobiť tú krv.
Dom sa nezačína stavať od strechy.
napsal(a):
Změna krmení nestačí. Viz výše.
Dobře, že přijede ten vet.
taky je změna krmení a změna krmení - když jen vyměním pytel za pytel, bez hlubší znalosti co je tam za komponenty a co asi s koníkem udělají a jaká je cca vhodna dávka, aby to vůbec fungovalo. tak se člověk moc daleko v hledání a nalezení potíží nedostane. + taky jaký je reálný příjem min/vit v krmení, jestli to dostačuje nebo je potřeba dodat.
A celkově jestli managment ustájení koni vyhovuje. Pevně doufám, že veterinář dobře klinicky vyšetří, proberou jednotlivé možné potíže i v rámci ustájení, krmení a úspěšně se vypátrá zdroj a nalezne řešení ;)
evcusik
napsal(a):
taky je změna krmení a změna krmení - když jen vyměním pytel za pytel, bez hlubší znalosti co je tam za komponenty a co asi s koníkem udělají a jaká je cca vhodna dávka, aby to vůbec fungovalo. tak se člověk moc daleko v hledání a nalezení potíží nedostane. + taky jaký je reálný příjem min/vit v krmení, jestli to dostačuje nebo je potřeba dodat.
A celkově jestli managment ustájení koni vyhovuje. Pevně doufám, že veterinář dobře klinicky vyšetří, proberou jednotlivé možné potíže i v rámci ustájení, krmení a úspěšně se vypátrá zdroj a nalezne řešení ;)

Horsana:
Měla jsem za to, že reagujete prvním odstavcem na můj první a druhým na můj druhý.
Já kdybych měla před sebou neznámého koně ze "špatných podmínek", tak bych nechala udělat nějakou komplexní diagnostiku (jo, USG břicha by mě teda ani nenapadlo, to je fakt), a rozbory krve na biochemku a metabolické ukazatele by k ní prostě patřily, k dokreslení celku.
napsal(a):
Horsana:
Měla jsem za to, že reagujete prvním odstavcem na můj první a druhým na můj druhý.
Já kdybych měla před sebou neznámého koně ze "špatných podmínek", tak bych nechala udělat nějakou komplexní diagnostiku (jo, USG břicha by mě teda ani nenapadlo, to je fakt), a rozbory krve na biochemku a metabolické ukazatele by k ní prostě patřily, k dokreslení celku.
Iste, takým koňom som krv kedysi rutinne dávala vyšetrovať, výsledok bol taký, že žiadny.
Mierna anémia, väčšinou, pri úbytku svalovej hmoty znížený kreatinín a to bolo asi tak všetko, max tak mierne zmeny v diferenciále.
Podotýkam, že výsledky bioch a hemat ovplyvňuje to, ako a za aký čas sú vzorky spracované a to veľmi dramaticky!
Krv sa zrazí tak za 30 min a vytlačí sa sérum, ale niekedy to človek do tých dvoch hodín proste spracovať nestihne.
Laboklin vyžaduje centrifugovanú vzorku, pravda, na žiadanke sú kolónky, kde sa zaškrtáva kvalita vzorky (ikterická, hemolytická, lipemická, centrifugovaná, chladená/zmrazená).
Niekomu sa prehrieva centrifúga a teplota spracovania rozhodne nie je 20-22 °C, ups!
Napríklad ak je krv odobratá na SST, teda do skúmaviek, kde je gel, ktorý pomáha separácii séra recentrifugovaná, vyskočí väčšinou zvýšený draslík. Ale bohužiaľ, niekedy sa to proste stane, že to recentrifugujete a vôbec na to nemyslíte.
A niekedy ten draslík vyskočí a niekedy nie.
A teraz babo raď, ak máte nejakého takého nijakého QH, je to HYPP?
Bez kliniky je hemat a bioch iba papier s číslami. Veľmi, veľmi orientačnými- vo väčšine prípadov.
Hemolýza ovplyvní hladiny opäť draslíka a celkového bilirubínu.
Vit E a bilirubín sú cilivé na svetlo, ok, na vit. E sa vzorka chladí, alebo mrazí, ale bilirubín je bežne stanovovaný parameter a rozhodne tú skúmavku do alobalu ľudia nebalia a nedržia v tme.
Na hemačku ak niekto skúmavkou miesto jemného prevracania dobre zahrkoce, tak pápá, erytrocyty. A potom čo, je anemický, alebo nie je, ak má ružovučké sliznice a prekypuje energiou?
A takýchto príkladov je mnoho.
Samozrejme sú prípady, kedy skutočne vyskočia abormálne hodnoty a nie sú spôsobené žiadnymi chybami a stav je vážny, to rozhodne nijako nerozporujem, ale upínať sa na papier s číslami, ktoré ovplyvňuje XYZ premenných podľa mňa nie je najšťastnejším riešením, hoci sa to bežne takto robí a robiť bude.
Souhlasím s Horsanou, že je třeba začít od základů.
Dotaz na úplné základy tady ale nepadl, nebo jsem ho přehlídla (?). Tedy kolik a jak často dostává kůň sena? Sežere vše a ještě by si dal? Nebo pokud je ve stádě, dostane se k balíku? Nedostává od ostatních koní nakládačku?
Z čeho se dělá závěr, že je kůň špatně krmitelný? Neříká to náhodou ustájovatel, aby nemusel koni zvednout příděl sena? Co stačí jednomu koni, nemusí stačit druhému. A pokud je kůň ochoten bez problémů seno žrát, měl by ho mít v tomto stavu pořád k dispozici.
Předjaří je zrovna doba, kdy nedostatky v managementu nejvíce vyplouvají na povrch.
Dostává nějakou komplexní minerálku? A v jaké dávce?
Zadavatelka by si to měla zjistit už jen jako podklady pro výše doporučovaného výživáře.
Ale prečo som tu spomenula USG...no, napríklad kvôli takejto patálii, nebol to môj pacient, ale konzultovali ho so mnou a o jeho prípad som sa zaujímala.
Koňovi sa najprv na hlave objavili nejaké kožné zmeny, skoro to vyzeralo, ako od ohlávky. A že sa trošku škrabe, na hlave nie, že si ale šúcha chvost.
Liečili to nejakými patlámo, bez efektu, kožné zmeny sa šírili, trošku svrbeli.
Liečili to patlámo, bez efektu, o vážnejšom probléme ani počuť.
Kôň sa škrabal viac a viac. Trošku pochudol.
Bol prizvaný odborník s mnohými titulmi a od dverí zadelil, že to je jasná reakcia na pakomáriky (v decembri, tak určiteeee)
Liečili patlám, kôň už sa škrabal tak, že ničil box, potom teda konečne súhlasili s nejakou diagnostikou.
Takže, alergénodiagostika, tam niečo vyšlo, ok, lenže nič z toho kôň nedostával!
A teraz pozor, vzorky z kože boli odobraté a poslané do dvoch laboratórií, pričom tuná na okolí všetci vieme, že jeden z tých labákov dodáva absurdné výsledky kultivácie a že keby sme ich náhodne losovali z ošatky, sme na tom rovnako. Voláme ho Bizarlab
Pozor, pozor, Bizarlab tam vyštrachal nič menšie, než Dermatophilus congolensis (a tak určiteeee, klinika nula nula nič, ale vykultivovali!)
A veru nelenil a sám šéf Bizarlabu vyliezol na denné svetlo a dával majiteľom a kolegovi prednášku o patogénovi, liečbe, atď.
Trhala som si vlasy, ale kto som ja, aby som spochybňovala výsledky z labáku, kde celkom evidentne pracujú ľudia pod vplyvom halucinogénov, alebo tam pijú nejakú kontaminovanú vodu, alebo už neviem....
Samozrejme ak svrbí, tak kortikoid, nepomohlo.
Ja som videla fotky s rozostupom nejakého času, nepamätám akého a odpadla som, reku, toto je paraneoplastický syndróm a kôň ma zhubný nádor, hľadaj, nájdeš, má ho.
Som vraj paranoidná a negativisticky naladená. Nuž, that´s me
Ok.
Svrbelo, kortikoid, antihistaminikum, patlámo lekárske, bez výsledku.
Druhý labák dodal výsledky - a ejha, nikde nič na koži, ani po obohatení odtiaľ nevydolovali baktériu, plese, nič.
Krv opakovane, zvýšené eozinofily a nejaké drobnučké zmeny, zodpovedajúce stavu.
Tak ok, že skúsi ten nádor, tak čo sa urobilo? Dala sa stanoviť tymidínkináza, vyšla hlboko negatívna, ok, nič to neznamená a kôň aj tak môže mať nádor.
Tak konečne tá rektálka, hm, hm, nejaké trošku zväčšené lymfatické uzliny a konečne USG, hm, hmm, zhrubnutá stena čreva a potom hrudník a tam tekutina! Kôň bez respiračných príznakov, akýchkoľvek.
Chvíľu sa to vypúšťalo, kôň sa nakoniec utratil, našla sa masa v hrudníku.
Histológia - áno, áno, malignita, vo všetkých uzlinách a kade tade, chcete imunohistochémiu?
Imunohistochémia- juuuj, T/B-bunkový lymfóm to veruže nie je, ale mohol by to byť tento a tento.
Artemisia
napsal(a):
Souhlasím s Horsanou, že je třeba začít od základů.
Dotaz na úplné základy tady ale nepadl, nebo jsem ho přehlídla (?). Tedy kolik a jak často dostává kůň sena? Sežere vše a ještě by si dal? Nebo pokud je ve stádě, dostane se k balíku? Nedostává od ostatních koní nakládačku?
Z čeho se dělá závěr, že je kůň špatně krmitelný? Neříká to náhodou ustájovatel, aby nemusel koni zvednout příděl sena? Co stačí jednomu koni, nemusí stačit druhému. A pokud je kůň ochoten bez problémů seno žrát, měl by ho mít v tomto stavu pořád k dispozici.
Předjaří je zrovna doba, kdy nedostatky v managementu nejvíce vyplouvají na povrch.
Dostává nějakou komplexní minerálku? A v jaké dávce?
Zadavatelka by si to měla zjistit už jen jako podklady pro výše doporučovaného výživáře.
Dotaz nepadnul, lebo to už každého unavuje, sa stále toto pýtať, tipujem.
Ľudia proste musia poskytnúť nejaké vstupné info, veď to je úplne normálne a nie 4 fotky a čo to je?
Zvlášť ak kôň pochudol...

Horsana
napsal(a):
Ale prečo som tu spomenula USG...no, napríklad kvôli takejto patálii, nebol to môj pacient, ale konzultovali ho so mnou a o jeho prípad som sa zaujímala.
Koňovi sa najprv na hlave objavili nejaké kožné zmeny, skoro to vyzeralo, ako od ohlávky. A že sa trošku škrabe, na hlave nie, že si ale šúcha chvost.
Liečili to nejakými patlámo, bez efektu, kožné zmeny sa šírili, trošku svrbeli.
Liečili to patlámo, bez efektu, o vážnejšom probléme ani počuť.
Kôň sa škrabal viac a viac. Trošku pochudol.
Bol prizvaný odborník s mnohými titulmi a od dverí zadelil, že to je jasná reakcia na pakomáriky (v decembri, tak určiteeee)
Liečili patlám, kôň už sa škrabal tak, že ničil box, potom teda konečne súhlasili s nejakou diagnostikou.
Takže, alergénodiagostika, tam niečo vyšlo, ok, lenže nič z toho kôň nedostával!
A teraz pozor, vzorky z kože boli odobraté a poslané do dvoch laboratórií, pričom tuná na okolí všetci vieme, že jeden z tých labákov dodáva absurdné výsledky kultivácie a že keby sme ich náhodne losovali z ošatky, sme na tom rovnako. Voláme ho Bizarlab
Pozor, pozor, Bizarlab tam vyštrachal nič menšie, než Dermatophilus congolensis (a tak určiteeee, klinika nula nula nič, ale vykultivovali!)
A veru nelenil a sám šéf Bizarlabu vyliezol na denné svetlo a dával majiteľom a kolegovi prednášku o patogénovi, liečbe, atď.
Trhala som si vlasy, ale kto som ja, aby som spochybňovala výsledky z labáku, kde celkom evidentne pracujú ľudia pod vplyvom halucinogénov, alebo tam pijú nejakú kontaminovanú vodu, alebo už neviem....
Samozrejme ak svrbí, tak kortikoid, nepomohlo.
Ja som videla fotky s rozostupom nejakého času, nepamätám akého a odpadla som, reku, toto je paraneoplastický syndróm a kôň ma zhubný nádor, hľadaj, nájdeš, má ho.
Som vraj paranoidná a negativisticky naladená. Nuž, that´s me
Ok.
Svrbelo, kortikoid, antihistaminikum, patlámo lekárske, bez výsledku.
Druhý labák dodal výsledky - a ejha, nikde nič na koži, ani po obohatení odtiaľ nevydolovali baktériu, plese, nič.
Krv opakovane, zvýšené eozinofily a nejaké drobnučké zmeny, zodpovedajúce stavu.
Tak ok, že skúsi ten nádor, tak čo sa urobilo? Dala sa stanoviť tymidínkináza, vyšla hlboko negatívna, ok, nič to neznamená a kôň aj tak môže mať nádor.
Tak konečne tá rektálka, hm, hm, nejaké trošku zväčšené lymfatické uzliny a konečne USG, hm, hmm, zhrubnutá stena čreva a potom hrudník a tam tekutina! Kôň bez respiračných príznakov, akýchkoľvek.
Chvíľu sa to vypúšťalo, kôň sa nakoniec utratil, našla sa masa v hrudníku.
Histológia - áno, áno, malignita, vo všetkých uzlinách a kade tade, chcete imunohistochémiu?
Imunohistochémia- juuuj, T/B-bunkový lymfóm to veruže nie je, ale mohol by to byť tento a tento.
Míšo, pro nás lamy, jak souvisí takovej nádor se změnami na kůži a s tou svědivostí? To si nějak neumím dát dohromady. Dík!
napsal(a):
Míšo, pro nás lamy, jak souvisí takovej nádor se změnami na kůži a s tou svědivostí? To si nějak neumím dát dohromady. Dík!
Jedná sa o tzv. paraneoplastický syndróm, alebo syndrómy - teda prítomnosť nádoru sa klinicky prejavuje v tkanivách, v ktorých sa nádor, ani jeho metstázy nenachádzajú a nie je ani dôsledkom rastu nádoru.
Často je to dokonca akási predzvesť malignity, samotný nádor sa môže objaviť o nejaký čas neskôr. Mesiace, ale aj roky.
A je to spôsobené tým, že nádory, hlavne malígne, sú metabolicky veľmi aktívne, produkujú najrôznejšie hormóny, ich prekurzory, hormónom podobné substancie a rôzne cytokíny, ktoré potom rozbehnú v organizme kaskádu reakcií.
Väčšina ľudí vie, že s malignitou prichádza vychudnutie, strata svalovej hmoty a nechutenstvo, až anorexia - to je napríklad tiež dôsledkom pôsobenia nádorových cytokínov na centrum chuti v hypotalame, jeden má aj príznačné meno-kachexín...
To vychudnutie a negatívna energetická bilancia je aj preto, že nádor spotrebúva obrovské množstvo energie.
Solen odborne, posledný odstavec sú také tie všeobecné, jednoducho pochopiteľné, jedná sa o ľudí, samozrejme, ale nikdy nie je na škodu si o tom prečítať.
https://www.solen.sk/storage/file/article/e2b5e5640bb90ac7bd285cc06e9de74d.pdf
Môj posledný bradáčik mal na semenníkoch také decentné tmavopigmentované fľaky a pár na chrbte (acanthosis nigricans), nikdy nezabudnem na to, ako mi to jeden vet vtedy oznámil, že aha, bude mať nádor. Vtedy som ešte študovala, pes bol ako rybička, iba som si v duchu zaťukala na čelo.
A pes nádor skutočne mal, hoci sa diagnostikoval o mnoho rokov neskôr.
A spomeňme Lysenka...tá strata srsti...neškriabal sa ako ten kôň, čo som ho spomenula vyššie, že by ničil box, alebo seba, ale on bol celý čas taký...no, proste sa rád nechal škrabkať, niekedy prejavoval až taký absurdný interest v škrabkaní, lenže, liečili sa mu sarkoidy a tie maste sú iritačné, mysleli sme, že to nejak súvisí, v podstate sarkoidy sa nádherne odlúčili, vyrašila mu krásna lesklá srsť a neškrabal sa, možno v lete, ako všetky kone, občas sa poškrabal, bol pod kamerami, takže to viem naisto a už nikdy potom problémy s kožou nemal.
Vyskočili však iné veci, po cca roku a pár mesiacoch.
Najprv zväčšená uzlina, ktorá rástla a menila štruktúru, aj pochudol, nie ako kôň zadávateľky pôvodného príspevku, ale ja som to proste videla, tak zmena KD a pár hodín VIP pasenia na voľno v areáli a kôň veľmi rýchlo pribral, ale uzlina rástla a to už sme vedeli, že to bude na houno....a aj bolo :(
Tak sme sa z neho mohli tešiť necelé dva roky, aj napriek všetkej snahe, bohužiaľ....
Teda nie je to iba koža a nej to svrbenie a strata srsti, tých prejavov je mnoho a na rôznych tkanivách, ale ako to fakt udrie do očí, lebo kožu proste všetci vidia a ak aj strašne svrbí...
Koža dobre odráža stav organizmu vo všeobecnosti.
Príčinou môže byť skrátka nejaký hormón, niečo, čo vyprodukuje nádor a organizmus na to reaguje, alebo aj vznik nejakej autoimunitnej reakcie napríklad, s tvorbou protilátok a následnou skríženou imunitnou reakciou medzi nádorovým a zdravým tkanivom a samozrejme kopu sa toho ešte nevie, čo, ako a prečo.

jj. paraneoplastické syndromy, to je hustověc. nevím, jak u koní, ale kožní projevy jsou častější u koček, symetrické alopecie které se šíří až na hlavu, přerůstá to kvasinkou, takže to dost mate a hupsá, dělají to tumory jater a pankreasu. zvýšenou tvorbu lupů zase umí nádory brzlíku.
psi to moc nedělají, ti mají lepší srandy, jako hypetrofii periostu končetin, otéká to a bolí to. takže přijde že kulhá on je to tumor v dutině hrudní, většinou, někdy taky ledviny.
plus hyperkalcémie je naprosto nejčastěji paraneoplastického původu. buď se to najde náhodně v krvi nebo je k tomu pití a močení.

Díky ženy za zajímavé čtivo! Osobně bych se tomu tedy ráda vyhla, pokud možno.
napsal(a):
jj. paraneoplastické syndromy, to je hustověc. nevím, jak u koní, ale kožní projevy jsou častější u koček, symetrické alopecie které se šíří až na hlavu, přerůstá to kvasinkou, takže to dost mate a hupsá, dělají to tumory jater a pankreasu. zvýšenou tvorbu lupů zase umí nádory brzlíku.
psi to moc nedělají, ti mají lepší srandy, jako hypetrofii periostu končetin, otéká to a bolí to. takže přijde že kulhá on je to tumor v dutině hrudní, většinou, někdy taky ledviny.
plus hyperkalcémie je naprosto nejčastěji paraneoplastického původu. buď se to najde náhodně v krvi nebo je k tomu pití a močení.
Zaujímavé, hlavne ten periost, to sa mi ani nesnilo...a mačky, tak to sú tvory z inej dimenzie.
Ale mala som teraz na paliatíve psa s nádorom v močovom mechúri, s prejavmi na koži, dosť dramatickými, ale aspoň ho to nesvrbelo, no ja malé zvieratá max utrácam v pohodlí domova, alebo im trošku pred tým tlmím bolesť, keď sú tesne pred smrťou a už nie sú veľmi atraktívni pre kliniky, ale majiteľ sa ešte nevie odhodlať :/
Hyperkalcémia u koní veľmi nebýva, ale to je iba moja skúsenosť, hoci ju niektorí dávajú do súvisu s lymfómami a SCC, úplnou klasikou u koní, toto nejak nikdy nevyskočilo a tymidínkináza nevyšla pozitívna nikdy.

bassrock
napsal(a):
Ach bože, tohle´jsem jakožto služka přes léto olezlého koně snad ani nechtěla číst.
Teď budu sledovat každou lysinu a olezlinu a kolabovat!
A že jich od jara do podzimu má! Ach bože!
no, žejo!
Že já to čtu
Tak v první řadě je třeba říci že, nejčastější příčinou je ta nejběžnější
A fakt že nejdřív budete léčit to co to vypadá není vlastně tak špatně...
Je ale samozřejmě potřeba být na pozoru i na případné jiné problémy.
Já loni v létě měla u mladého úplně holé plece. Tak taky hrůza, co to je. Plíseň? Vyrážka? Nějaký hmyz?
No v té době tady byly ty obrovský tropy a Mladej ještě nevylezl z první srsti, takže nakonec fakt jenom obyč zapaření.
Hm tak já měla jinou libůstku. Jeden rok mi olezlo čtvrtka kobyly. Jakože přišla o srst. Normálně velká ložiska bez chlupů. Krk, kohoutek, plece... Pod tím normální krásná hladká kůže bez známek jakékoli choroby. Žádné svědění, žádné deky, repelenty, nic... Vet vyloučil plísně atd, odebral kousek tkáně na biopsii, prý nic.
Bylo to přes léto, na zimu kobyla normálně zarostla. Další rok znova, ale už jen v malém rozsahu na pár místech. Další rok už nic. Vet tehdy řekl, že konzultoval s kolegy v GB a prý alopecie. Léčba nic. Já první rok zařadila ostropestřec + nějaké vitamíny (už si nepamatuju). Od těch dob kobyla bez známek plešatění :)
kallisto
napsal(a):
Hm tak já měla jinou libůstku. Jeden rok mi olezlo čtvrtka kobyly. Jakože přišla o srst. Normálně velká ložiska bez chlupů. Krk, kohoutek, plece... Pod tím normální krásná hladká kůže bez známek jakékoli choroby. Žádné svědění, žádné deky, repelenty, nic... Vet vyloučil plísně atd, odebral kousek tkáně na biopsii, prý nic.
Bylo to přes léto, na zimu kobyla normálně zarostla. Další rok znova, ale už jen v malém rozsahu na pár místech. Další rok už nic. Vet tehdy řekl, že konzultoval s kolegy v GB a prý alopecie. Léčba nic. Já první rok zařadila ostropestřec + nějaké vitamíny (už si nepamatuju). Od těch dob kobyla bez známek plešatění :)
Alopécia je strata srsti, je to príznak, nie diagnóza.
Tá sezónna môže súvisieť s nejakým výkyvom v produkcii melatonínu.
Dsds
napsal(a):
Ahoj, potřebuji prosím radu/názor. Je možnost, že se kůň zapaří v případě, že má příliš teplou deku, nebo pokud se dostatečně neodpotil do sucha a byl příliš brzy převlečen do deky stájové? Popřípadě jak takové zapaření vypadá? Mému koni se vyskytují pod dekou šupinkaté léze a je opravdu flekatá- plíseň je negativní. Nevím co s tím, popřípadě jak léčit.. Nenapadá Vás něco, prosím? Od vet mám šampon.
Ano, kůň musí být před zadekováním suchý.👀 Určitě a rozhodně, bez pardonu.
Jediná deka, která dovoluje zadekovat lehce vlhkého koně, je BUCASka s fialovou flís podšívkou. Výrobce to píše v návodu.
Ze zapařeného koně vám slézá srst v chomáčích i s kůží. Zůstávají zarůžovělé fleky. Srst je matná, jakoby spečená. Trochu to vypadá, jako srst drsnosrstého jezevčíka, knírače nebo foxteriera.
Jednoznačně to poznáte podle toho, že vám v rukách či kartáči zůstávají kusy koně. Neodstraňujte násilím, ale postupně, jak to půjde. Koně, deky a čištění udržujte čisté a zvlášť ošklivá místa dezinfikujte.
Chce to čas, než naroste nová srst. Teď na jaře by to mělo jít rychleji.