Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nezkušená

5.3.2023 18:35
Nezkušená

XXX.XXX.99.251

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně náhlému kousání a pokusu o kopnutí malé kobylky. Je jí necelý rok a až teď si začíná zvykat na ohlávku, je to fakt pozdě vím to, ale na živo jsem ji viděla poprvé asi v říjnu minulého roku a to na sebe nenechala ani sáhnout, ohlávka nebo nohy ani nemluvím. Vůbec nevím čím to mohlo být jestli jí někdo něco provedl, minulost neznám. Po nějaké době už to začínalo být lepší, nohy teda furt nic, a ohlávku si chvilku nechala na čumáku ležet pak ucukla. Ale jak už to začínalo být lepší s ohlávkou a já tam chodila aj často tak se po mně začala ohánět, pokus o kousnutí či kopnutí. Nemám pocit, že bych nějak moc dávala zabrat ani těch pamlsků podle mě není přebytek… V jedné z předešlých diskuzí jsem četla, že by měla dostat pauzu, míň jedlých odměn a méně mazlení. Celkově nastavit nová a lepší pravidla. Když kousne nebo něco tak trest, ne nějak hrubý. Nikdy před tím taková nebyla, když už, tak bázlivá, ale zvědavá. Chvilku jsem tam za ní chodila bez veškerých pokusů o nasazení ohlávky a možná by to chtělo opakovat, protože byla miloučká ráda se drbala, točila se ke mně zadkem abych ji podrbala, teď aby mě kopla. Hrozně mě to mrzí, nechtěla bych ji zkazit, moje zkušenosti u koní jsou v podstatě nulové, je mi 13 a tak mám strach něco dělat bez trochy odborných rad. Za případnou zpětnou vazbu děkuji a omlouvám se zkušeným za moje chování.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2023 18:37

nelez ke hříběti, když nevíš, co dělat.

a toho koně normálně nech být ve stádě, tam si ho ostatní koně naučí, jak se chovat.

5.3.2023 18:59

Nezkušená napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně náhlému kousání a pokusu o kopnutí malé kobylky. Je jí necelý rok a až teď si začíná zvykat na ohlávku, je to fakt pozdě vím to, ale na živo jsem ji viděla poprvé asi v říjnu minulého roku a to na sebe nenechala ani sáhnout, ohlávka nebo nohy ani nemluvím. Vůbec nevím čím to mohlo být jestli jí někdo něco provedl, minulost neznám. Po nějaké době už to začínalo být lepší, nohy teda furt nic, a ohlávku si chvilku nechala na čumáku ležet pak ucukla. Ale jak už to začínalo být lepší s ohlávkou a já tam chodila aj často tak se po mně začala ohánět, pokus o kousnutí či kopnutí. Nemám pocit, že bych nějak moc dávala zabrat ani těch pamlsků podle mě není přebytek… V jedné z předešlých diskuzí jsem četla, že by měla dostat pauzu, míň jedlých odměn a méně mazlení. Celkově nastavit nová a lepší pravidla. Když kousne nebo něco tak trest, ne nějak hrubý. Nikdy před tím taková nebyla, když už, tak bázlivá, ale zvědavá. Chvilku jsem tam za ní chodila bez veškerých pokusů o nasazení ohlávky a možná by to chtělo opakovat, protože byla miloučká ráda se drbala, točila se ke mně zadkem abych ji podrbala, teď aby mě kopla. Hrozně mě to mrzí, nechtěla bych ji zkazit, moje zkušenosti u koní jsou v podstatě nulové, je mi 13 a tak mám strach něco dělat bez trochy odborných rad. Za případnou zpětnou vazbu děkuji a omlouvám se zkušeným za moje chování.

A to někdo pustí 13leté dítě ke koni bez dozoru? I když je to roček?

Fakt to není vtip?

6.3.2023 08:36

Jistě, běžně.
U nás v dostihové stáji v posledním boxe stála darovaná ponice připuštěná čímsi u bývalého majitele "omylem". A ponici jsme oblézaly my děti (nejstarší já, nějakých těch 10 let), protože rajťáci se přece nebudou zabývat poníkem. Ponice naštěstí hodná. No a před hřebením, po hřebení, tak i během následujícího vývoje hříběte jsme lozili kolem poníků i nadále my děti a dospělé to nezajímalo. Já jako nejzkušenější (cha, třináctka, mistr světa amuleta) jsem dostala za úkol naučit mladého hřebečka řádnému pracovnímu chování. No a páč to bylo otlapkaný, denně voděný do výběhu, čištěný, a vlastně už dávno obsedlý (pšššt - to jsme se střídaly děcka na něm, když stáli poníci na boxe), tak proběhlo vše na profesionální úrovni

6.3.2023 08:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jistě, běžně.
U nás v dostihové stáji v posledním boxe stála darovaná ponice připuštěná čímsi u bývalého majitele "omylem". A ponici jsme oblézaly my děti (nejstarší já, nějakých těch 10 let), protože rajťáci se přece nebudou zabývat poníkem. Ponice naštěstí hodná. No a před hřebením, po hřebení, tak i během následujícího vývoje hříběte jsme lozili kolem poníků i nadále my děti a dospělé to nezajímalo. Já jako nejzkušenější (cha, třináctka, mistr světa amuleta) jsem dostala za úkol naučit mladého hřebečka řádnému pracovnímu chování. No a páč to bylo otlapkaný, denně voděný do výběhu, čištěný, a vlastně už dávno obsedlý (pšššt - to jsme se střídaly děcka na něm, když stáli poníci na boxe), tak proběhlo vše na profesionální úrovni

Teď si váš příspěvek přečte náhodné kolemjdoucí dítě, co chodí ke kousavým koním někam na dvorek (jako i já před mnoha a mnoha lety) a řekne si, že je to tudíž v pořádku

A je to jedině zázrak anebo náhoda, že se mi nebo náhodným kolemjdoucím za ty roky nic nestalo (někdy to bylo o milimetry). Pouštět dítě k takovým koním a k takovým lidem je neskutečná blbost a fakt to za ty rizika nestojí.

6.3.2023 10:00

Teď si váš příspěvek přečte náhodné kolemjdoucí dítě, co chodí ke kousavým koním někam na dvorek (jako i já před mnoha a mnoha lety) a řekne si, že je to tudíž v pořádku

A je to jedině zázrak anebo náhoda, že se mi nebo náhodným kolemjdoucím za ty roky nic nestalo (někdy to bylo o milimetry). Pouštět dítě k takovým koním a k takovým lidem je neskutečná blbost a fakt to za ty rizika nestojí.

No tak to je jasné :-)
Nás poníci neokusovali, samozřejmě. Pokud by ano, vložil by se do toho dospělý.

Já nereagovala na to, že je hrůza (to je), že někdo pustí BEZ DOZORU (my měli dospěláky vždy "za rohem", jen nám prostě nikdo nestál za zadkem) dítě k hříběti.

Reagovala jsem na to, jestli je to možné. Ano je. A běžné. Bohužel.

My měli trochu štěstí a trochu podmínky, že se to povedlo (s koňmi krom nás zacházeli zaměstnanci, koně měli štábní kulturu).

6.3.2023 11:17
Horsana

XXX.XXX.40.140

Je naozaj nutné sa tu voziť po dieťati?

Ako, vážne, čo čakáte od tých reakcií?

JanaJanaJanaJana

6.3.2023 12:41
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178

No jako musím uznat, že pod dlouhé době čtu opravdu pěkný sloh, pokud je slečně tak málo :))

Každopádně Ti poradím jedno, není v Tvém okolí někdo velmi zkušený, kde se Ti zdá, že vše funguje, koně se mají dobře a trénuje dobře? Nemusí to být hned trenér, stačí soukromník, který víš, že má alespoň tu a tam hříbata. Klidně v sousedství....a tam se jít poradit, případně ho pozvat na návštěvu.
Takhle se těžko radí, když to člověk nevidí naživo a nezná, jak jsi s koníkem dělala doposud.

6.3.2023 12:47

Horsana napsal(a):
Je naozaj nutné sa tu voziť po dieťati?

Ako, vážne, čo čakáte od tých reakcií?

Já myslím, že se tu všichni vozí hlavně po tom dospělém, odpovědném člověku, který to dítě ke koním pustil.

6.3.2023 12:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

Já myslím, že se tu všichni vozí hlavně po tom dospělém, odpovědném člověku, který to dítě ke koním pustil.

Iste, ja chápem odkiaľ pramení tá frustrácia, lenže vo veku 13 rokov to to dievča nevie a jediné, čo si z toho odnesie je, že na ifaune sú nejaké zduté dúry a pôjde si po "odborné" rady do nejakej FB skupiny a la neviemakosavolá, čo posadila ťažnú kobylu na pérdel, lebo mali incident so sánkami, isto viete kto to je, neviem si spomenúť na meno.

Hádam prispievajúci majú aspoň toľko empatie, že chápu, že dieťa nie je dospelý, čo má iba nejaký nižší vzrast.

6.3.2023 13:03
Horsana

XXX.XXX.40.140

Také deti som poznala, ich rodičia boli normálni, kompetentní ľudia.
A áno, mala som ich na krku, už ako veľmi dospelá, až 18 ročná

Čo sme s tými koňmi a pri tých koňoch stvárali, z toho by bol taký flame, že by zhoreli internety na celom svete.

A predsa, deti vyrástli, už majú vlastné kone (dokonca jeden je pamätník ešte z tých časov, som fakt stará) a dve z nich sú moje kolegyne

6.3.2023 13:10

Tak jo, budu empatická pro zadavatelku:

Milá tazatelko, výchova hříběte je práce pro zkušenějšího koňáka. Být tebou bych do téhle stáje chodit přestala, protože situace se stává nebezpečnou a hrozí úraz. Najdi si v okolí oddíl, kam už děti chodí, kde mají starší vychované koně a děti mají stálý dozor zkušenějších dospělých. Bohužel v tvé situaci se nedá přes internet nic vyřešit. To by ti musel stát za zády někdo zkušenější přímo na místě a nebo rovnou s hříbětem pracovat sám.

6.3.2023 14:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak jo, budu empatická pro zadavatelku:

Milá tazatelko, výchova hříběte je práce pro zkušenějšího koňáka. Být tebou bych do téhle stáje chodit přestala, protože situace se stává nebezpečnou a hrozí úraz. Najdi si v okolí oddíl, kam už děti chodí, kde mají starší vychované koně a děti mají stálý dozor zkušenějších dospělých. Bohužel v tvé situaci se nedá přes internet nic vyřešit. To by ti musel stát za zády někdo zkušenější přímo na místě a nebo rovnou s hříbětem pracovat sám.

Vy ste tu nikdy nikto nemali 13 rokov?

6.3.2023 14:31

Horsana napsal(a):

Proč?

6.3.2023 14:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

Proč?

Odo mňa sa také reči odrážali ako gumená lopta od steny :D

6.3.2023 15:13

Horsana napsal(a):
Odo mňa sa také reči odrážali ako gumená lopta od steny :D

Aha :-)

Mno jo, já to s mladými lidmi neumím. Zkuste to podat líp, jestli víte, jak

Já jsem z prvého příspěvku pochopila, že je to rozumná mladá slečna, která by si snad i takovou radu mohla vzít k srdci.

Tak snad se nakonec nikomu nic nestane a dopadne to dobře....

6.3.2023 15:21
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Aha :-)

Mno jo, já to s mladými lidmi neumím. Zkuste to podat líp, jestli víte, jak

Já jsem z prvého příspěvku pochopila, že je to rozumná mladá slečna, která by si snad i takovou radu mohla vzít k srdci.

Tak snad se nakonec nikomu nic nestane a dopadne to dobře....

Není Horsana tak o dvacet let starší než Vy a já?
Chci říci, že já ji taky tipovala na vrstevnici, příp. o pár let starší, ale pak jsem z nějakých příspěvků pochopila, že je prakticky o generaci starší... Mýlím se?

6.3.2023 15:25

Varaxi napsal(a):
Není Horsana tak o dvacet let starší než Vy a já?
Chci říci, že já ji taky tipovala na vrstevnici, příp. o pár let starší, ale pak jsem z nějakých příspěvků pochopila, že je prakticky o generaci starší... Mýlím se?

To nebyla narážka na věk Horsany, pokud ji vidíte v tom "s mladými lidmi". Vůbec netuším, kolik tady komu je. Nesleduji to... Ode mě to bylo všeobecné prohlášení, já už jako dítě mluvila jako "stará mladá" a s vrstevníky jsem si nerozuměla...

6.3.2023 15:27

Horsana napsal(a):

Měla. Ale ke koním jsem se dostala až v 16 letech. Dřív v oddílech nebrali. Teda jo, na voltiž. A na ni jsem nebylo dost šikovná. A vše bylo pod dozorem.

Tahle situace zadavatelky mi přijde hodně free.

Nezkušená

6.3.2023 16:14
Nezkušená

XXX.XXX.99.251

Děkuji, snažila jsem se vyznět hezky. Jinak v okolí není oddíl, do kterého bych mohla chodit, majitel kobylky je soukromník a nikde jsem vhodný oddíl nenašla. Asi bych dokázala sehnat někoho zkušenějšího koho se zeptat. Díky moc za jakékoliv rady…

6.3.2023 16:23

Když napíšeš, odkud jsi, třeba ti někdo nějakou stáj poradí. Za šikovné a ochotné mladé holky by spousta lidí byla ráda.

6.3.2023 16:45
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nezkušená napsal(a):
Děkuji, snažila jsem se vyznět hezky. Jinak v okolí není oddíl, do kterého bych mohla chodit, majitel kobylky je soukromník a nikde jsem vhodný oddíl nenašla. Asi bych dokázala sehnat někoho zkušenějšího koho se zeptat. Díky moc za jakékoliv rady…

Tak to mi bolo jasné, že to je súkromník, no, všetko má svoje pre aj proti, aj stajňa, kde sa učí za peniaze jazdiť, aj ten súkromník, nech už je hocaký, ja to veľmi dobre chápem.
Tiež veľmi dobre chápem, že ti je kobylky ľúto, máš ju rada a rada by si ju niečo naučila.
Aj dospelého zamrzí, ak nevie prečítať koňovo správanie.

Tak tam zatiaľ iba s koňmi tráv svoj čas, pozoruj, netlač, daj kokino, poškrabkaj, vyčisti a nič nerob a čakaj, čo ti kobylka ponúkne.

efe to vystihla geniálne a je to naozaj pravda, ak si šikovná a zapálená pre kone, také dievčatá sa dnes vyvažujú zlatom, len sa ty a ten pravý oddiel, alebo hoci aj súkromník musíte nejako stretnúť.

Nikde som sa o koňoch nenaučila viac, než keď som iba sedela v stáde a pozorovala ich.

A ročka, čo nemala na sebe ohlávku nie je nič výnimočné, je veľa koní, ktorí ju dostanú až keď ich ide niekto uloviť, aby ich obsadli.

6.3.2023 16:46
Horsana

XXX.XXX.40.140

To nebyla narážka na věk Horsany, pokud ji vidíte v tom "s mladými lidmi". Vůbec netuším, kolik tady komu je. Nesleduji to... Ode mě to bylo všeobecné prohlášení, já už jako dítě mluvila jako "stará mladá" a s vrstevníky jsem si nerozuměla...

Tak to pozor, stará mladá som bola vždy ja :D

6.3.2023 17:05

Horsana napsal(a):
Tak to pozor, stará mladá som bola vždy ja :D

A to já si celou dobu myslela, že jsi mladší než já, ale ne, jsme skoro stejně staré

6.3.2023 17:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

A to já si celou dobu myslela, že jsi mladší než já, ale ne, jsme skoro stejně staré

Tak mňa keď sa niekto opýta, že koľko mám rokov, tak vyhŕknem, že trids...éééhm....(a znovu a znovu sa dostaví šok, ako sa to mohlo stať a KEDY???)..éééhm, štyridsať dva :D

6.3.2023 17:50

Horsana napsal(a):
Tak mňa keď sa niekto opýta, že koľko mám rokov, tak vyhŕknem, že trids...éééhm....(a znovu a znovu sa dostaví šok, ako sa to mohlo stať a KEDY???)..éééhm, štyridsať dva :D

Přeeesně :D

6.3.2023 18:07

Horsana napsal(a):

OT: přesně, taky jsem v určité fázi zamrzla a zapomněla , kolik mi je. Ale když chci vylézt na strom a nebo skočit přes potůček, hned jsme na správném čísle.

A jinak, k zadavazelce, : nepamlskujte, nemáte nastavená pravidla, jen koně pochvalte podrbáním...a jinak, kdo nechtěl být ve třinácti u koní....já určitě.

6.3.2023 18:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

OT: přesně, taky jsem v určité fázi zamrzla a zapomněla , kolik mi je. Ale když chci vylézt na strom a nebo skočit přes potůček, hned jsme na správném čísle.

A jinak, k zadavazelce, : nepamlskujte, nemáte nastavená pravidla, jen koně pochvalte podrbáním...a jinak, kdo nechtěl být ve třinácti u koní....já určitě.

No, občas, keď doma krivkám a ľutujem sa, tak mi mama opáči, že taká mladá, tss,tss a ja jej na to, že je mladšia ako ja a že to sa jej to hovorí, s titánovým kolenom :D

Mama samozrejme mladšia nie je, som jej biologická dcéra, ale keď mala ona 42 rokov, ja som mala 5 a ona v tej dobe behala ako laňka, na rozdiel odo mňa :D

6.3.2023 18:33
Varaxi

XXX.XXX.137.233

Horsana napsal(a):

Tak to jste o 11 let ode mě, a já někde z nějaké diskuze vyrozuměla, že jste v nejlepších letech, a ony Vás teprve čekají. Jsme obě mladé čiperky. :D

6.3.2023 18:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Varaxi napsal(a):
Tak to jste o 11 let ode mě, a já někde z nějaké diskuze vyrozuměla, že jste v nejlepších letech, a ony Vás teprve čekají. Jsme obě mladé čiperky. :D

Ale to rada počujem, že ma ešte len čakajú :D :D :D

6.3.2023 19:37

No už aby to bylo že?

7.3.2023 07:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nezkušená napsal(a):

Hříbě mazli a výchovu nechej na majiteli.
Ono bude rádo a ty nedostaneš kopanec či hryzanec.

7.3.2023 08:05

Horsana napsal(a):

Já ze sebe zase vypálím rok narození. Ať si to spočítají.

7.3.2023 08:06

Jo jo, kdysi jsem po schodech sbíhala. Teď už to nějak nejde. Safra!

11.3.2023 11:04
dsj

XXX.XXX.126.33

Nezkušená napsal(a):

Ono je hrozně těžké vychovávat hříbě, když ti teprve 13. To ani nemůžeš umět. Nejlepší by bylo se kontaktu s kousacím a kopacím hříbátkem vyhnout - říci majiteli narovinu, že hříbě nezvládáš a nechceš s ním nic dělat. Je to protože hříbátko může ublížit tobě (jednou jsem byla svědkem, jak takové nevychované hříbátko nakoplo v oddíle kamarádku a zlomilo jí klíční kost, byl to mžik a nešlo tomu zabránit). Já mám ráda, když jsou "moje" občasná hříbátka v kontaktu s dětmi - je skvělé, když může dítě jít s námi na vycházku a vést svoje hříbátko - ale dokud hříbátko nemá jasno ve vodění, zastavování a poslouchání, o kopání a štípání lidí vůbec nemluvě (to se prostě nesmí nikdy, to nesmí hříbě ani napadnout), tak patří do rukou dospělákovi. I když má jasno a vede ho dítě, tak dospělý by měl být vždy u ruky k pomoci, protože když hříbátku projde lumpárna jednou (a někdy si dítě ani nevšimne že hříbě začíná zkoušet jak velká lumpárna mu projde) , může si to vyhodnotit tak, že mu projde vždy a ve výsledku máte nevychovaného pro děti nebezpečného koně. Prostě je vždycky velká škoda děcka, které se začne bát koní a stejná škoda je nevychovaného hříběte.

Nezkušená

11.3.2023 20:15
Nezkušená

XXX.XXX.99.251

Teďka jsem za malou párkrát byla. Přišla mi o trochu hodnější i když se na mě občas dívala podezíravě. Nejspíš to asi bylo tím jak jsem jí často zkoušela dávat ohlávku, ale samozřejmě je to jenom první dojem jak se zatím chová a od té doby co jsem psala na začátku uběhla krátká doba takže toho nemůžu moc posoudit. Chtěla bych za ní teďka chodit kvůli trénování ohlávky v podstatě jen příležitostně a jinak být jen opodál a pozorovat ji a stádečko (ona a 2 starší kobyly) jak se pasou a nechat je existovat, případně lehce pohladit. Šlo by to? Díky 😉

12.3.2023 07:18

dsj napsal(a):
Ono je hrozně těžké vychovávat hříbě, když ti teprve 13. To ani nemůžeš umět. Nejlepší by bylo se kontaktu s kousacím a kopacím hříbátkem vyhnout - říci majiteli narovinu, že hříbě nezvládáš a nechceš s ním nic dělat. Je to protože hříbátko může ublížit tobě (jednou jsem byla svědkem, jak takové nevychované hříbátko nakoplo v oddíle kamarádku a zlomilo jí klíční kost, byl to mžik a nešlo tomu zabránit). Já mám ráda, když jsou "moje" občasná hříbátka v kontaktu s dětmi - je skvělé, když může dítě jít s námi na vycházku a vést svoje hříbátko - ale dokud hříbátko nemá jasno ve vodění, zastavování a poslouchání, o kopání a štípání lidí vůbec nemluvě (to se prostě nesmí nikdy, to nesmí hříbě ani napadnout), tak patří do rukou dospělákovi. I když má jasno a vede ho dítě, tak dospělý by měl být vždy u ruky k pomoci, protože když hříbátku projde lumpárna jednou (a někdy si dítě ani nevšimne že hříbě začíná zkoušet jak velká lumpárna mu projde) , může si to vyhodnotit tak, že mu projde vždy a ve výsledku máte nevychovaného pro děti nebezpečného koně. Prostě je vždycky velká škoda děcka, které se začne bát koní a stejná škoda je nevychovaného hříběte.

A já zažila po kopnutí natrženou slezinu... Naštěstí rychlá byla opravdu rychlá.

13.3.2023 08:55

Nezkušená napsal(a):
Teďka jsem za malou párkrát byla. Přišla mi o trochu hodnější i když se na mě občas dívala podezíravě. Nejspíš to asi bylo tím jak jsem jí často zkoušela dávat ohlávku, ale samozřejmě je to jenom první dojem jak se zatím chová a od té doby co jsem psala na začátku uběhla krátká doba takže toho nemůžu moc posoudit. Chtěla bych za ní teďka chodit kvůli trénování ohlávky v podstatě jen příležitostně a jinak být jen opodál a pozorovat ji a stádečko (ona a 2 starší kobyly) jak se pasou a nechat je existovat, případně lehce pohladit. Šlo by to? Díky 😉

Pokud nemáš jinou možnost než tuhle kobylu, udělej, co psala Horsana.

Kobylu neotravuj s ohlávkou, pokud s tebou kobyla bude chtít být, tak přijde, pak ji podrbej tam, kde je to koním příjemné (kohoutek, krk, plece... také jí zrovna může být příjemné něco jiného, tak zkoušej, nesnaž se jí sahat na hlavu, pokud ti tu hlavu sama nestrčí do ruk). Můžeš jí hodit na zem něco dobrého (raději ne z ruky, má to svoje rizika, když je neznáš, tak snad radši krmit ze země - můžeš jí dávat dobroty do kyblíčku - dobroty dávat jen jako vzácnost, ne půl kýble, a na krmení se zeptej majitele)...

Na ohlávku má čas, jestli s ní nikdo nepotřebuje nic dělat, není důvod ji tím otravovat, dokud tě má spojenou s něčím nepříjemným. Až tě bude mít zapsanou jako kámošku na drbačku, tak můžeš začít odznova. A pak začni s ohlávkou, která se nepřetahuje přes uši, ale která má nátylník na zapínání (mezitím se můžeš učit, co je to nátylník a další části ohlávky či jiných postrojů).

Čti články o chování koní, etologii, dívej se a porovnávej přečtené s tím, jak se chovají koně k sobě navzájem, pozoruj. Nauč se poznat z chování a výrazu koně jeho rozpoložení, známky stresu, uvolnění a dalších emocí.

Nemůžeš pracovat s jednou z těch starších kobyl a hříbě nechat hříbětem?

Nezkušená

15.3.2023 18:17
Nezkušená

XXX.XXX.49.33

Pokud nemáš jinou možnost než tuhle kobylu, udělej, co psala Horsana.

Kobylu neotravuj s ohlávkou, pokud s tebou kobyla bude chtít být, tak přijde, pak ji podrbej tam, kde je to koním příjemné (kohoutek, krk, plece... také jí zrovna může být příjemné něco jiného, tak zkoušej, nesnaž se jí sahat na hlavu, pokud ti tu hlavu sama nestrčí do ruk). Můžeš jí hodit na zem něco dobrého (raději ne z ruky, má to svoje rizika, když je neznáš, tak snad radši krmit ze země - můžeš jí dávat dobroty do kyblíčku - dobroty dávat jen jako vzácnost, ne půl kýble, a na krmení se zeptej majitele)...

Na ohlávku má čas, jestli s ní nikdo nepotřebuje nic dělat, není důvod ji tím otravovat, dokud tě má spojenou s něčím nepříjemným. Až tě bude mít zapsanou jako kámošku na drbačku, tak můžeš začít odznova. A pak začni s ohlávkou, která se nepřetahuje přes uši, ale která má nátylník na zapínání (mezitím se můžeš učit, co je to nátylník a další části ohlávky či jiných postrojů).

Čti články o chování koní, etologii, dívej se a porovnávej přečtené s tím, jak se chovají koně k sobě navzájem, pozoruj. Nauč se poznat z chování a výrazu koně jeho rozpoložení, známky stresu, uvolnění a dalších emocí.

Nemůžeš pracovat s jednou z těch starších kobyl a hříbě nechat hříbětem?

Díky moc za radu, zní lákavě, vyzkouším. S jednou starší kobylou by šlo chodit na nějaké kratší prochajdy, stejně je trochu mrška a celkem by jí to prospělo, než bude mít malé, ale ještě zvážím kde, kvůli terénu. Ta druhá má teďka čerstvě hříbě a nenechá se ještě, jinak je to zkušená matka. K tomu novému malému, až se nechá mám v plánu jenom zvyknutí na přítomnost lidí, nic víc. Ohledně řešené kobylky, netváří se nepřátelsky, ale co se jí honí hlavou samozřejmě nevím. K zadku si ještě jít blíž nedovolím, ale asi 3 dny zpátky jsem ji drbala zhruba hodinu, soudě podle jejího výrazu nebyla vůbec proti, spíše naopak.

15.3.2023 21:53

Ono to nemusí znamenat, že chce kopnout, když se otočí zadkem, může to být takové : chci mít klid, nechce být v kontaktu, ale nechce konflikt, ale pokud to bezpečně nepoznáte , nezkoušejte se ke koni přibližovat . Buď vyčkejte, jestli se neotočí zpět nebo kus poodejděte....

Přidejte reakci

Přidat smajlík