Kůň si "hraje" s jazykem, proč to dělá?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

princeznaaa

12.3.2023 16:45
princeznaaa

XXX.XXX.125.114

Ahoj,
prosím chápete někdo, proč si naše kobyla poslední dobou takhle “hraje” s jazykem? Nikdy dřív to nedělala, jinak byla a je bezproblémová a pohodová, moc hodný kůň. Zdravá, nic se v jejím životě nezměnilo. Je to podle vás nevinné, nebo máme hledat nějakou příčinu? Bohužel mi nešlo vložit video, tak aspoň fotka - prostě zvedá hlavu a vyplazuje jazyk na stranu. Obvykle to dělá v kolotoči a někdy i v boxe.
Díky za názory :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.3.2023 17:11

princeznaaa napsal(a):
Ahoj,
prosím chápete někdo, proč si naše kobyla poslední dobou takhle “hraje” s jazykem? Nikdy dřív to nedělala, jinak byla a je bezproblémová a pohodová, moc hodný kůň. Zdravá, nic se v jejím životě nezměnilo. Je to podle vás nevinné, nebo máme hledat nějakou příčinu? Bohužel mi nešlo vložit video, tak aspoň fotka - prostě zvedá hlavu a vyplazuje jazyk na stranu. Obvykle to dělá v kolotoči a někdy i v boxe.
Díky za názory :)

Nudí se. Viděla jsem i u krav na vazném ustájení.

princeznaaa

12.3.2023 17:31
princeznaaa

XXX.XXX.125.114

Kometo,
díky za názor. Ale nevím, přijde mi že nemá moc příležitostí se nudit - žije na mega pastvinách ve 20-ti hlavém stádě (do boxů se naši koně zavírají jenom 3x denně na cca hodinu na žrádlo nebo max. když je hodně hnusně aby doschli po práci, během nemoci apod.) a celkově vypadá spokojeně.

12.3.2023 18:29

princeznaaa napsal(a):
Kometo,
díky za názor. Ale nevím, přijde mi že nemá moc příležitostí se nudit - žije na mega pastvinách ve 20-ti hlavém stádě (do boxů se naši koně zavírají jenom 3x denně na cca hodinu na žrádlo nebo max. když je hodně hnusně aby doschli po práci, během nemoci apod.) a celkově vypadá spokojeně.

Může být.

A možná blbá fotka, ale proč ten jazyk vypadá tak rozštěpený? To je po zranění?

12.3.2023 18:34
lenacia

XXX.XXX.63.152

princeznaaa napsal(a):
Kometo,

já zavřu kobylu 1 denně na žrádlo, a jen to dojí začne okamžitě hodinařit...
takže se i tak může nudit, právě pro to, že by raději byl s kamarády venku.

princeznaaa

12.3.2023 18:34
princeznaaa

XXX.XXX.40.76

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Může být.

A možná blbá fotka, ale proč ten jazyk vypadá tak rozštěpený? To je po zranění?

Ona ho stočila a nadzvedla ty okraje, takže se v té “středové čáře” jakoby vytvaroval do V, jestli chápete. Jinak má normální jazyk :D
Ale ještě mě napadlo, nemůže jí vadit kolotoč! Zas tak často tam nechodí (jen když potřebujeme trošku urychlit zahřátí koně a uvolnit ruce)

12.3.2023 18:36

princeznaaa napsal(a):
Ona ho stočila a nadzvedla ty okraje, takže se v té “středové čáře” jakoby vytvaroval do V, jestli chápete. Jinak má normální jazyk :D
Ale ještě mě napadlo, nemůže jí vadit kolotoč! Zas tak často tam nechodí (jen když potřebujeme trošku urychlit zahřátí koně a uvolnit ruce)

Viz výše. Za mě se tam nudí.

A OT - nelíbí se mi horní linie krku. Zajímalo by mě foto celého koně. Ale to tady dávat nemusíte.

princeznaaa

12.3.2023 18:56
princeznaaa

XXX.XXX.125.114

Viz výše. Za mě se tam nudí.

A OT - nelíbí se mi horní linie krku. Zajímalo by mě foto celého koně. Ale to tady dávat nemusíte.

Bohužel aktuálně nemám žádnou lepší fotku, ale krk tam snad aspoň trochu vidět jde. Jinak je ještě dost mladá, má za 2 měsíce 4 roky, takže se ještě dodělává.

A Lenacio, ta 3x 1 h bylo možná i moc, snažíme se pouštět hned jak dožerou, ale občas čekají, máme celkem dost koni a hodně jiné práce okolo stáje :)

13.3.2023 07:08

Jako zubaře nejspíš voláte nějak pravidelně, tak prostě při další preventivce upozorněte, aby se podrobněji kouknul. Jinak jestli byla předtím ve stejném režimu a tohle začala dělat až nějak poslední dobou, tak to skutečně může na něco ukazovat. Mladý kůň, rostou zuby - klidně ji nějaký ten zub může bolet, jako bolí malé dítě. Pokud přijede zubař v dohledné době, počkat na něj, pokud během jara není v plánu, možná by stálo za to na to před pastevní sezonou juknout. Tím se nic nezkazí.

princeznaaa

13.3.2023 07:57
princeznaaa

XXX.XXX.40.76

Jako zubaře nejspíš voláte nějak pravidelně, tak prostě při další preventivce upozorněte, aby se podrobněji kouknul. Jinak jestli byla předtím ve stejném režimu a tohle začala dělat až nějak poslední dobou, tak to skutečně může na něco ukazovat. Mladý kůň, rostou zuby - klidně ji nějaký ten zub může bolet, jako bolí malé dítě. Pokud přijede zubař v dohledné době, počkat na něj, pokud během jara není v plánu, možná by stálo za to na to před pastevní sezonou juknout. Tím se nic nezkazí.

Buggyro, díky.
Zubař nám má přijet za 14 dní, tak mu to povíme. Jinak jsem se jí koukala ještě dnes ráno do huby, jestli nemá žabku nebo něco podobného, ale nemá. Tak snad nám zubař něco poví, nebo se holt holka opravdu jenom nudí v kolotoči :)

13.3.2023 08:15

Jasnýže pokud to dělá fakt jen v kolotoči, bere dobře udidlo, nežvýká jen na půl huby (zubař by měl hmatat nerovnoměrné osvalení např.), opravdu to může být jen náhoda (nuda).

Jestli je tak, dejte jí do kolotoče před tlamu věchet sena :-) Může ťapat a přitom žvýkat, to bude uvolnění jedna báseň a navíc zažene nudu.

princeznaaa

13.3.2023 08:52
princeznaaa

XXX.XXX.40.76

Jasnýže pokud to dělá fakt jen v kolotoči, bere dobře udidlo, nežvýká jen na půl huby (zubař by měl hmatat nerovnoměrné osvalení např.), opravdu to může být jen náhoda (nuda).

Jestli je tak, dejte jí do kolotoče před tlamu věchet sena :-) Může ťapat a přitom žvýkat, to bude uvolnění jedna báseň a navíc zažene nudu.

Buggyra, děkuji, to seno do kolotoče mě nena

princeznaaa

13.3.2023 09:11
princeznaaa

XXX.XXX.40.76

princeznaaa napsal(a):
Buggyra, děkuji, to seno do kolotoče mě nena

Pardon, omylem jsem odeslala nedopsanou zprávu. Děkuji za tip, zkusíme nějak přidělat seno do té “přepážky” mezi koňmi. Třeba síť by tam asi měla jít dát.

13.3.2023 10:46

princeznaaa napsal(a):
Bohužel aktuálně nemám žádnou lepší fotku, ale krk tam snad aspoň trochu vidět jde. Jinak je ještě dost mladá, má za 2 měsíce 4 roky, takže se ještě dodělává.

A Lenacio, ta 3x 1 h bylo možná i moc, snažíme se pouštět hned jak dožerou, ale občas čekají, máme celkem dost koni a hodně jiné práce okolo stáje :)

Já myslela foto celého koně, ze strany ala zootechnický postoj a tak, aby krk nebyl zakryt hřívou.

Ale Buggyra má dobrý nápad, může to být od zubů.

13.3.2023 11:46
Horsana

XXX.XXX.40.140

Zívanie a hranie sa s jazykom sú prejavom bolesti, stresu, a/alebo diskomfortu.

princeznaaa

13.3.2023 13:02
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

Horsana napsal(a):

Horsano,
díky. Tak to holt vezmeme vylučovací metodou - bolest a diskomfort by nám měl vyloučit ten zubař, na případný stres vyzkoušíme to seno do kolotoče. A uvidíme :)

Jinak Kometo, je mi jasný že fotka nebyla nic moc. Už ve stáji nejsem, ale až se tam v týdnu dostanu, vyfotím ji pořádně.

13.3.2023 14:06
Arbora

XXX.XXX.149.42

Bolesť a diskomfort všeobecne, nie iba v ústnej dutine.

13.3.2023 14:16
jesie

XXX.XXX.145.142

Horsana napsal(a):

To je zajímavé....co jsem takhle načetla,tak zívání je žádoucí zejména při tréninku ze země,popřípadě po jezdecké lekci jako projev uvolnění.

Mimochodem,s jazykem si velmi rád hraje můj valach,ve výběhu s ostatními takhle blbnou a chytají si jazyky navzájem ( ne pořád,ale občas ano) a stejně tak,když jsem se valachem,neděláme nic,máme jen chvilku bytí - podává mi jazyk do rukou a má moc rád,když za jazyk lehce tahám nebo na něj sahám....

Nikdy jsem to nebrala jako výraz bolesti,diskomfortu nebo nějakého problému.

princeznaaa

13.3.2023 14:26
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

jesie napsal(a):
To je zajímavé....co jsem takhle načetla,tak zívání je žádoucí zejména při tréninku ze země,popřípadě po jezdecké lekci jako projev uvolnění.

Mimochodem,s jazykem si velmi rád hraje můj valach,ve výběhu s ostatními takhle blbnou a chytají si jazyky navzájem ( ne pořád,ale občas ano) a stejně tak,když jsem se valachem,neděláme nic,máme jen chvilku bytí - podává mi jazyk do rukou a má moc rád,když za jazyk lehce tahám nebo na něj sahám....

Nikdy jsem to nebrala jako výraz bolesti,diskomfortu nebo nějakého problému.

Jesie,
i když si Horsany vážím, taky si nemyslím, že zívaní/hraní s jazykem jsou čistě negativní věci. Ta dotyčná kobyla se při práci celkem často olizuje a je vidět že přemýšlí/něco jí právě docvaklo. Taky ráda olizuje svoje oblíbené lidi i koně.

Arboro,
kobča je pravidelně kontrolovaná vetem a fyzioterapeutem, má vynikajícího podkováře, zubaře, jezdí a pracují s ní citliví a zkušení lidé. Nemyslím si že by ji mělo něco bolet… Ale samozřejmě může to být, během měsíce teď naše koně čekají všechny preventivní kontroly, takže se o tom dozvíme :)

13.3.2023 15:03

Tak samozřejmě, musíte v prvé řadě znát svého koně. Náš poník celý život baguje, a pochopitelně to nepovažujeme za známku diskomfortu.

Nicméně se žádoucím zíváním ve výcviku jsem se ještě nesetkala. A kdyby mi kůň při výcviku zíval, bylo by mi to divné. Nemá to být spíš přežvýknutí (ehm, nebo blbý překlad, že)? To je rozdíl.

Ale pokud to majitelku znepokojilo, jako změna chování koně v poslední době, natolik, že se na to ptá, tak je to pochopitelně hodno pozornosti, a je na místě vyloučit problémy. Samozřejmě si mohl koník vypěstovat nový (zlo)zvyk, ale odmávnout takovou změnu s tím, že podobné věci dělá kdejaký kůň, by bylo podle mě přeci jen předčasné.

Takže za mě je bezva, že to majitelka nenechá jen tak
(ale jo, mě lze považovat za celkem paranoidního ošetřovatele koní)

13.3.2023 15:12
Arbora

XXX.XXX.149.42

Štyri roky je stále obdobie rastu, môže to súvisieť, že pociťuje nejaký "nešpecifický diskomfort".

Ale môžu to byť trebárs aj vredy, keď vidím tú druhú fotku.

princeznaaa

13.3.2023 15:20
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

Tak samozřejmě, musíte v prvé řadě znát svého koně. Náš poník celý život baguje, a pochopitelně to nepovažujeme za známku diskomfortu.

Nicméně se žádoucím zíváním ve výcviku jsem se ještě nesetkala. A kdyby mi kůň při výcviku zíval, bylo by mi to divné. Nemá to být spíš přežvýknutí (ehm, nebo blbý překlad, že)? To je rozdíl.

Ale pokud to majitelku znepokojilo, jako změna chování koně v poslední době, natolik, že se na to ptá, tak je to pochopitelně hodno pozornosti, a je na místě vyloučit problémy. Samozřejmě si mohl koník vypěstovat nový (zlo)zvyk, ale odmávnout takovou změnu s tím, že podobné věci dělá kdejaký kůň, by bylo podle mě přeci jen předčasné.

Takže za mě je bezva, že to majitelka nenechá jen tak
(ale jo, mě lze považovat za celkem paranoidního ošetřovatele koní)

Buggyro,
určitě, u nás ve stáji je to tak nějak zvykem, že řešíme všechny problémy našich koní, i ty drobné. Prostě se snažíme, aby byli spokojení :) Jinak majitelka nejsem, jenom “holka ze stáje”/brigádnice, ale dělám tam už hodně dlouho a všechny naše koně mám moc ráda a záleží mi na nich. Taky jsem možná tak trosku paranoidní, ale holt jak ty koně dobře znám, všimni si i maličkosti a většinou mi to nedá.

Jinak Arboro, prosím podle čeho usuzujete na vředy? Kobyla dostává 2 kg jádra na den a ad libitum seno, 24/7 pastva.

13.3.2023 15:32
Arbora

XXX.XXX.149.42

Tak nešpecifický prejavy "niečoho", čo nemá jasný pôvod. Diskomfort nevidí fyzio, zubár, jazdci. A tá vyšportovaná kondícia v plnej pastevnej sezóne. Ale je to iba tip, ako vravím, je mladá, rastie, mení sa, môže to byť kombinácia viacerých faktorov.

Ps, úprimne, je fajn, že sa zaujímate, ale mňa ako majiteľa by asi veľmi netešilo, keby môjho koňa riešil na internete niekto druhý. Najmä, ak nie je s koňom v pravdielnom a dennom kontakte.

princeznaaa

13.3.2023 15:37
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

Arbora napsal(a):
Tak nešpecifický prejavy "niečoho", čo nemá jasný pôvod. Diskomfort nevidí fyzio, zubár, jazdci. A tá vyšportovaná kondícia v plnej pastevnej sezóne. Ale je to iba tip, ako vravím, je mladá, rastie, mení sa, môže to byť kombinácia viacerých faktorov.

Ps, úprimne, je fajn, že sa zaujímate, ale mňa ako majiteľa by asi veľmi netešilo, keby môjho koňa riešil na internete niekto druhý. Najmä, ak nie je s koňom v pravdielnom a dennom kontakte.

Arboro, ono kobyla celkem pravidelně pracuje, takže je holt nasvalená. Jinak než jsem to sem dala, řešili jsme to v našem stájovém týmu a paní majitelka souhlasila, abych se zeptala tady.

13.3.2023 16:15

Horsana napsal(a):

zrovna nedavno jsem přemýšlela o zívání: tudle jsem si u nás ve stáji všimla, že jeden starší valach pořád zívá a plazí jazyk, prostě čumí z boxu a tohle dělá, byl po vyjížďce, ale prostě nedalo mi to a majitelce jsem navrhla, že by mohl mít "taky" vředy (léčí kobylu na vředy) no prej prdy vody ....no nic, řekla jsem si, že asi byl příjemně unavený a nudil se a já vidím až za roh. no ale tuhle opět už jen po zavedení do boxu zívá a plazí....

v Konejšivých signálech o zívání a plazení se píše, jako o uklidňujícím konejšivém chování,kůň si snižuje napětí. Může to být i přeskokové chování, když míra stresu stále roste a nějaký konejšivý signál jste přehlédli....

princeznaaa

13.3.2023 16:22
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

Verun, díky za názor.
Ale ona právě nezívá. Jinak jakékoliv zažívací problémy, ale zeptám se na ty vředy přeci jen veterináře, co si myslí.

princeznaaa

13.3.2023 16:39
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

Edit - neměla jakékoliv zažívací problémy

13.3.2023 17:01

princeznaaa napsal(a):
Edit - neměla jakékoliv zažívací problémy

No, ono vředy se nepoznají podle zažívacích potíží. Ten kůň je třeba "jenom" špatně krmitelný, často zívá, skřípe zuby, ošívá se při dotahování podbřišníku, dělá poklony - to jsem se dozvěděla tady, hlavně od Horsany.

Definitivní dg vám ale řekne endoskop.

princeznaaa

13.3.2023 18:22
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

No, ono vředy se nepoznají podle zažívacích potíží. Ten kůň je třeba "jenom" špatně krmitelný, často zívá, skřípe zuby, ošívá se při dotahování podbřišníku, dělá poklony - to jsem se dozvěděla tady, hlavně od Horsany.

Definitivní dg vám ale řekne endoskop.

Kometo, díky. Přiznám se, že přesné příznaky vředů jsem taky neznala, ale žádný z vyjmenovaných na kobču neplatí. Každopádně navrhnu, jestli by se neměla nechat vyšetřit. Ale upřímně si myslím, že je malá pravděpodobnost, že by je měla.

13.3.2023 19:14
Pipilota

XXX.XXX.40.142

To zívání je vhodné dát do kontextu. Naše dušna kobyla ziva když dojdeme klusem do výběhu. Z kroků to nedělá. No tak to bude z únavy.
Jiné zívání je když na ni zkouším masáž podle Andersona - tam je otřepani a zivnuti žádané (jako že se to povedlo).
Zas jiné zívání je při práci ze země, třeba nad trailovou překážkou.
No a od bolesti může být taky....

15.3.2023 09:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

To olizovanie sa pri tréningu, to sa tak tradovalo kedysi, že vtedy kôň premýšľa...tiež som to veľakrát videla niekde napísané, alebo povedané, v skutočnosti ide o calming signal, kôň ventiluje napätie, stres.
Stačí si všimnúť, keď napríklad koňa zaženie, či vykope iný kôň, ten vyhnaný sa väčšinou začne zalizovať, zrejme ale asi nepremýšľa o tom, prečo bol vyhnaný a čo je súcno...

Dentálne vyšetrenie je fajn, mlaďoši keď menia zuby, tak práve toto robia, môj bol taký hnusný vtedy, kyslý, netýkavý, ale tak videla som, že má erupčné cysty na sánke, tak som si to spojila.

A samozrejme každý kôň je iný.

Poznala som koňa, čo neustále plazil jazyk pri jazdení, majitelia sa na tom hihňali, že aký je zlatýýý....no, reku, ľudia dobrí, to nie je veľmi milé...ale tak každý je múdry a on určite bolesti nemá, má špičkovú starostlivosť a blabla.
A potom si na pretekoch zlomil nohu, ukázalo sa, že celá tá kosť bola porézna a patologická, takže roztomilé plazenie jazyka malo svoju príčinu zrejme tam.

Vredy dg jedine gastroskopicky, môže mať aj strečky v žalúdku, to je kôň v dostihovom tréningu?

15.3.2023 10:30
jesie

XXX.XXX.145.142

Horsana napsal(a):
To olizovanie sa pri tréningu, to sa tak tradovalo kedysi, že vtedy kôň premýšľa...tiež som to veľakrát videla niekde napísané, alebo povedané, v skutočnosti ide o calming signal, kôň ventiluje napätie, stres.
Stačí si všimnúť, keď napríklad koňa zaženie, či vykope iný kôň, ten vyhnaný sa väčšinou začne zalizovať, zrejme ale asi nepremýšľa o tom, prečo bol vyhnaný a čo je súcno...

Dentálne vyšetrenie je fajn, mlaďoši keď menia zuby, tak práve toto robia, môj bol taký hnusný vtedy, kyslý, netýkavý, ale tak videla som, že má erupčné cysty na sánke, tak som si to spojila.

Poznala som koňa, čo neustále plazil jazyk pri jazdení, majitelia sa na tom hihňali, že aký je zlatýýý....no, reku, ľudia dobrí, to nie je veľmi milé...ale tak každý je múdry a on určite bolesti nemá, má špičkovú starostlivosť a blabla.
A potom si na pretekoch zlomil nohu, ukázalo sa, že celá tá kosť bola porézna a patologická, takže roztomilé plazenie jazyka malo svoju príčinu zrejme tam.

Vredy dg jedine gastroskopicky, môže mať aj strečky v žalúdku, to je kôň v dostihovom tréningu?

Ano, s tím souhlasím,viděla jsem na závodech (zejména drezurních),jak někteří koně plazí jazyk a opravdu to nebylo,že by se soustředili nebo to bylo srandovní....Tam jednoznačně vidím zdravotní problém,porézná kost je velmi častý problém v tomto případě,zažila jsem i koně,který skončil se zlomenou čelistí....

Ale co se týká tréninku,tak mě to zajímalo,teď jsem z toho zmatena,ale děkuji za rozšíření obzoru....

15.3.2023 19:23
Pipilota

XXX.XXX.153.199

Už OT - jak tak o tom zívání přemýšlím, no aby se to nezaměnilo s hříběcí grimasou podřízenosti (moje kobyla co je vždy poslední ve stádě tou grimasou vítá šéfovou při návratu z projížďky - úplně vzorově). Ale při tom se jazyk neplazí, spíš je to podobné zívání - no ale kdo má napozorováno, nezamění to. Napadlo mě to při komentu o calming signal.
(prostě to koukání jen tak na koně co a jak dělají má taky význam)

princeznaaa

16.3.2023 11:38
princeznaaa

XXX.XXX.49.119

Horsana napsal(a):

Zdravím a děkuji za další příspěvky. Včera u nás byl zubař a kobyla má prý hubu i zuby ukázkové. Jinak, nedávno měla dělané kontrolní RTG a v pořádku, takže problémy s kostmi to taky nebude. A máme už objednané i to vyšetření na vředy. A ano, je to dostihanda :)

princeznaaa

16.3.2023 14:45
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

princeznaaa napsal(a):
Zdravím a děkuji za další příspěvky. Včera u nás byl zubař a kobyla má prý hubu i zuby ukázkové. Jinak, nedávno měla dělané kontrolní RTG a v pořádku, takže problémy s kostmi to taky nebude. A máme už objednané i to vyšetření na vředy. A ano, je to dostihanda :)

Jinak Horsano, můžu se prosím zeptat, proč jste se ptala, jestli je kobča v dostihovém tréninku? Děkuji :)

16.3.2023 15:37
Arbora

XXX.XXX.134.90

princeznaaa napsal(a):
Arboro, ono kobyla celkem pravidelně pracuje, takže je holt nasvalená. Jinak než jsem to sem dala, řešili jsme to v našem stájovém týmu a paní majitelka souhlasila, abych se zeptala tady.

Myslím, že kvôli tej kondícii sa pýtala Horsana, pretože presne tak vzerá, ako dostihák. RTG čoho sa jej robilo?

A ktorý z českých trénerov má takýto horse friendlly režim? Nemusíte menovať, stačí lokalita, ja už si domyslím. Máloktorý tréner má dostihové kone vonku v stáde, to je pre kone super.

princeznaaa

16.3.2023 15:58
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

Dělalo se jí RTG myslím že celého těla? Zkrátka zaměřené na to, jak roste a jestli má zdravý pohybový aparát. Nevím, nebyla jsem u toho, ale předpokládám, že hlavně páteř a dlouhé kosti. Jinak jsme Ústecký kraj :)

16.3.2023 16:37

princeznaaa napsal(a):
Jinak Horsano, můžu se prosím zeptat, proč jste se ptala, jestli je kobča v dostihovém tréninku? Děkuji :)

Protože dostiháci na vředy trpí nejčastěji.

princeznaaa

16.3.2023 16:42
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

Protože dostiháci na vředy trpí nejčastěji.

To máte, Kometo, pravdu, ale řekla bych, že zrovna ti naši mají tak specifický "nedostihácký" režim, že se nám snad daří rizikové faktory pro vznik vředů výrazně snižovat :) aspoň se o to celý stájový management snaží (vlastně o snižování všech stresujících a na zdraví negativně působících faktorů obecně)

16.3.2023 20:29

princeznaaa napsal(a):
To máte, Kometo, pravdu, ale řekla bych, že zrovna ti naši mají tak specifický "nedostihácký" režim, že se nám snad daří rizikové faktory pro vznik vředů výrazně snižovat :) aspoň se o to celý stájový management snaží (vlastně o snižování všech stresujících a na zdraví negativně působících faktorů obecně)

Však to nezpochybňujeme. Vy se ptáte, my odpovídáme. Přesněji řečeno házíme náměty.

Třeba zjistíte, že máte úplně zdravou kobylu. A opravdu se jenom nudí.

princeznaaa

16.3.2023 20:43
princeznaaa

XXX.XXX.130.251

Však to nezpochybňujeme. Vy se ptáte, my odpovídáme. Přesněji řečeno házíme náměty.

Třeba zjistíte, že máte úplně zdravou kobylu. A opravdu se jenom nudí.

To by bylo samozřejmě nejlepší řešení :) Neříkám, že cokoliv zpochybňujete, a děkuji vám všem za diskuzi. Ale než řekneme, že je to fakt jen znuděná koňská puberťačka, musíme prověřit všechny vážnější možnosti...

17.3.2023 08:07
Arbora

XXX.XXX.228.28

princeznaaa napsal(a):
Dělalo se jí RTG myslím že celého těla? Zkrátka zaměřené na to, jak roste a jestli má zdravý pohybový aparát. Nevím, nebyla jsem u toho, ale předpokládám, že hlavně páteř a dlouhé kosti. Jinak jsme Ústecký kraj :)

Pravdepodobne s robilo RTG rastových zón, či sú uzravreté, to sa robí mladým A 1/1 v tréningu najčastejšie.

17.3.2023 15:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

princeznaaa napsal(a):

Lebo vyzerá ako kôň v dostihovom tréningu (čo je teda ok, ak by tak vyzeral nejaký hobík, tak by som už vysoko dvíhala obočie, heh) a aj preto, že tam je predsa len výskyt vredov častejší, hoci ten režim, ktorý má znie celkom fajn, no nie je to záruka toho, že vredy nemá.

Silno pochybujem, že kôň s takým režimom by sa nudil, to plazenie jazyka má príčinu, len žiaľ nie vždy na to človek hneď príde.

princeznaaa

17.3.2023 16:49
princeznaaa

XXX.XXX.125.114

Horsana napsal(a):
Lebo vyzerá ako kôň v dostihovom tréningu (čo je teda ok, ak by tak vyzeral nejaký hobík, tak by som už vysoko dvíhala obočie, heh) a aj preto, že tam je predsa len výskyt vredov častejší, hoci ten režim, ktorý má znie celkom fajn, no nie je to záruka toho, že vredy nemá.

Silno pochybujem, že kôň s takým režimom by sa nudil, to plazenie jazyka má príčinu, len žiaľ nie vždy na to človek hneď príde.

Horsano, díky za odpověď. Samozřejmě uděláme vše pro to, abychom příčinu objasnili :) proto jsem taky zadala tenhle dotaz

Přidejte reakci

Přidat smajlík