paměť

XXX.XXX.152.71
Dobrý den, mám dotaz jakou máte zkušenost, jak dlouho si pamatuje kůň. Mám možnost odkoupit zpět kobylu, kterou jsem před rokem a půl prodala, předtím jsem ji měla 12 let od jejích 2,5 roku. Myslíte, že si vzpomene, kdo jsem, a na naše rituály a vše, jak jsem ji vychovala?
Uživatel s deaktivovaným účtem

paměť
napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz jakou máte zkušenost, jak dlouho si pamatuje kůň. Mám možnost odkoupit zpět kobylu, kterou jsem před rokem a půl prodala, předtím jsem ji měla 12 let od jejích 2,5 roku. Myslíte, že si vzpomene, kdo jsem, a na naše rituály a vše, jak jsem ji vychovala?
Ano.
paměť

XXX.XXX.152.71
Kometo, děkuji za reakci, potěšila jste mě🌷
Přesně. Myslím si, že kůň si pamatuje každého člověka (jiného koně, cestu, po které kdy šel) celý život. Nás lidi mate jen to, že je to kůň a tak posuzuje tyhle věci podle toho, jak jsou podstatné pro něj. Někdy se tak může zdát, se si třeba kobyla nepamatuje své hříbě, když doroste. Ale pamatuje; jen ví, že si to hříbě jako dospělý kůň musí ve stádě vyřešit svou pozici bez ohledu na to, komu se narodilo.
Byla jsem kdysi dvakrát, nějak v rozmezí sedmi let, s toutéž kobylkou na dovolené. A věděla všechno -kde je pastvina, kde má box, všechny cesty a cestičky, o kterých jsme šly, když jsme v místě byly poprvé - i když byly už zarostlé.
Takže si naprosto jistě ta kobylka vzpomene i na vás - jen jí budete muset sdělit, že ty rituály a pod. jsou opravdu stejné, jako bývaly. Stejně, jako se mění poměry ve stádě, tak na to může koukat i ona, a vůbec to neznamená, že by zapomněla.
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Neradno zvířata podceňovat.
Pamatovat si Vás bude na 250 %. Druhá věc je ale ta, že bude potřeba možná nastavit nové mantinely - a přesně tohle se zaměňuje s tím, že "si zvíře nepamatuje".
Berte to tak, že za poslední rok a půl zažila jiné podmínky, jiná pravidla, je na ně zvyklá, u Vás to třeba chodí trochu jinak. A tohle bude dost možná potřeba připomenout.
Další věc je, že od koně očekáváme, že se bude chovat, jako by nás poznal - ale tím ho jen polidšťujeme.
Nevěřte, že kůň Vás po letech nepozná, když dokáže vyanalyzovat Vaše rozpoložení lépe než Vy sama. Jak říká Bořánek, koně jsou daleko empatičtější a sociálnější tvorové než lidé.