Uživatel s deaktivovaným účtem

https://www.eqsmagazin.cz/bylinky-na-zklidneni/
zajímá mě, zda někdo krmil chmel a jestli někdo nemá odkaz na ty výzkumy, zkusím prozkoumat Ker.com
Bonusem je i to, že chmel je jednou z bylin, která jak se podle posledních výzkumů zdá, má schopnost upravovat střevní mikroflóru a zabránit vzniku pastevního schvácení kopyt.
edit: tak tam něco je, https://ker.com/?s=humulus+lupus&search-option=library&lib=1
Já dávám kobyle do kyblíčku kdejakou bylinu. Podle sezóny co zrovna roste, protože v ohradě to tak pestré není a co si budeme vše potřebné se nedá koupit v prášku. Chmelové šištice jsou u nás běžné (až plevelné). Dávám je spíš kvůli fytohormonům. Ale nějaký speciální efekt jsem nezaznamenala. (možná jen nemám ten správně vědecký přístup) Držím se obecného doporučení nepodávat bylinu víc jak 14 dnů v kuse.

Já kobyle taky krmím přebytky bylin, no krmím, chtěl bych ale ona to bojkotuje- zrovna meduňku....před jarem co nespotřebuju nacpu kobyle do krmení...heřmánek, květ bezu, mátu- tu sbírám přímo pro kobylu, mám zdroj na kosu, meduňku....loni jsem si vysadila spoustu levandule , oregana a šalvějů hajních-pro čmeláky, máme čmelíny, šalvěje lékařskou jsem měla obří, ale uvidíme na jaře... Myslím, že podávat se byliny mohou i déle, ale přestávka je nutná...
O chmelu právě vím taky, roste planě, tak než bude sklizeň asi zkusím koupit u Dromy pytlik, jestli to vůbec bude žrát(nebo jí koupím petku Březňáka .)...kobyla je na výběhu,kde je spasená tráva, a loni se asi malonko přichvátila , i když se snažíme to vyběhat...
V tom odkazu je odkaz na tu studii, ale je to zpoplatněné, víc než abstrakt nevidím...
napsal(a):
Já kobyle taky krmím přebytky bylin, no krmím, chtěl bych ale ona to bojkotuje- zrovna meduňku....před jarem co nespotřebuju nacpu kobyle do krmení...heřmánek, květ bezu, mátu- tu sbírám přímo pro kobylu, mám zdroj na kosu, meduňku....loni jsem si vysadila spoustu levandule , oregana a šalvějů hajních-pro čmeláky, máme čmelíny, šalvěje lékařskou jsem měla obří, ale uvidíme na jaře... Myslím, že podávat se byliny mohou i déle, ale přestávka je nutná...
O chmelu právě vím taky, roste planě, tak než bude sklizeň asi zkusím koupit u Dromy pytlik, jestli to vůbec bude žrát(nebo jí koupím petku Březňáka .)...kobyla je na výběhu,kde je spasená tráva, a loni se asi malonko přichvátila , i když se snažíme to vyběhat...
V tom odkazu je odkaz na tu studii, ale je to zpoplatněné, víc než abstrakt nevidím...
Jo, ja som ju čítala, je to in vitro štúdia a trus pochádzal od troch starých plnokrvných kobýl, ktoré boli kŕmené iba lucernovým senom.
A beta- kyseliny v tom guvne, ktoré bolo obohatené inulínom, potlačili rast Str. bovis.
To má k prevencii pastevnej laminitídy asi tak blízko, ako zo Zeme na Mesiac, si myslím.
Ale článoček pekný.

věř a víra tvá tě uzdraví, stejně jí to nasypu a nasbírám...bude pěkně nachmelená, poník měl taky štěstí...
napsal(a):
věř a víra tvá tě uzdraví, stejně jí to nasypu a nasbírám...bude pěkně nachmelená, poník měl taky štěstí...
Poník mal koliku, na lazy s 2 metrami snehu by im nikto neprišiel a ja som bola v nemocnici.
A jediné, čo chcela piť bolo pivo, to kone bez problémov prijímajú, niektoré, prečo to nevyužiť, rozhodne lepšie dostať do koňa tekutiny takto, ako nijako.
Už som zažila pár nepekných otráv bylinami a mám pred nimi obrovský rešpekt, tak isto som zažila pár podávaní rastlinných výťažkov (hlavne resveratrol), overených štúdiami a výsledok bol veľmi tristný, takže ja tú vieru nemám, no.
Fytoterapia ma zaujíma, ale skôr ako ultima ratio pre prípad núdze, pretože celý proces zberu, sušenia a konzervovania nie je tak úplne iba o tom, že niečo niekde nejako našklbem, usuším a mám a stále mám strach, že niečo v procese výroby drogy potento, alebo mi nevyjde čas zberu a tak.
A poznám iba dávkovanie pre ľudí, to konské by som musela pracne študovať a na to nemám čas, zatiaľ.
Na trhanie pľúcnika na jar ja nemám srdce, trhám iba medvedí cesnak, pre seba, samozrejme :D

.....pretože celý proces zberu, sušenia a konzervovania nie je tak úplne iba o tom, že niečo niekde nejako našklbem, usuším a mám a stále mám strach, že niečo v procese výroby drogy potento, alebo mi nevyjde čas zberu a tak.
tak raději si to nasbírám a nasuším sama, protože bylináři drogu i vykupují a tam opravdu nevím, jak byla bylina sušena a kde byla sbíraná....
jj plicník už kvete, malý trsík mám, ale u hradu Cornštejn na Vranově je ho PLNO...
U nás už raší kopřivy, zítra na ně jdu...
Pro případ nouze teď se psem užíváme boswelii.....
Kopřivy jsou u nás zatím tak pro lidi. Pro koně na ně chodím až se srpem. A nesuším, neb mi to vše rádo plesniví. Koním dávám bylinky hned (no kopřivy zavadlé - sekám je jen když do nich chci něco přimíchat). Pravidelněji házím už vzrostlou mátu peprnou koním pod nohy do podestýlky - jak ji šlapou uvolní se silice a pak si na to lehnou a čichají. (ale špatně se to hází, motá se to do vidlí) V zimně kupuji Kašlík, je v tom i vyvazovač mykotoxinů a eukaliptus (ten u nás fakt nenasbírám).
Finančně se vyplatí nasušit si pro rodinu koření (a jsou to i hezké dárky na vánoce). Z divizny dělám tinkturu (ve slivovici a cucám celou zimu). Šalvěj nechávám 2 kopce neostříhané na zimu a když je potřeba trhám si přímo. Jo a vlastně levanduli taky suším, ta fakt vlhko netáhne.
U vás už rastú koprivy??
U nás mimo mesto ešte nič...teda, niečo, čo si myslím že je deväťsil pri potoku, čo je v lokalite v polke marca neslýchané, lebo to je podhorie...
Koprivy, sušené, som dávala, tie šmakovali nesmierne.
Starí gazdovia na povale so senom rozsýpali materinu dúšku, aby voňalo, možno nie iba preto.
Pred nejakou svadbou, keď chceli mať krásny, bujný záprah vraj kone dostávali konope a víno do ovsa.
S tým chmeľom v humánnej fytoterapii je to tak, že sa používajú iba samičie kvety a iba z chmeľu, čo sa pestuje na výrobu piva, divoký sa nepoužíva.
Väčšia bylín pre ľudí sa používa vo forme nejakého záparu, odvaru, macerátu, alebo čaju, či tinktúry, musí sa presne lúhovať a podávať často pred jedlom v stanovený čas a X krát denne, toto mi nejak u koní uniká, že by to ľudia robili, skôr sa to podáva tak nejak živelne, tu sa niečo usype, tam sa niečo zaleje na čaj...
Ale tak hlavné je neuškodiť, pokiaľ sú zvieratá ok, tak je to myslím v poriadku, len to asi veľký efekt nemá.
Roky som koňom varila v zime čaje, ale keď som prestala, tak žiadny rozdiel som nezaznamenala :D
Ale chápem, že to človeka baví a napĺňa :D
napsal(a):
.....pretože celý proces zberu, sušenia a konzervovania nie je tak úplne iba o tom, že niečo niekde nejako našklbem, usuším a mám a stále mám strach, že niečo v procese výroby drogy potento, alebo mi nevyjde čas zberu a tak.
tak raději si to nasbírám a nasuším sama, protože bylináři drogu i vykupují a tam opravdu nevím, jak byla bylina sušena a kde byla sbíraná....
jj plicník už kvete, malý trsík mám, ale u hradu Cornštejn na Vranově je ho PLNO...
U nás už raší kopřivy, zítra na ně jdu...
Pro případ nouze teď se psem užíváme boswelii.....
To je pravda.