Dobrý den,
Můj valach je věčně dokopanej a dokousanej od stájových kolegů. Mám tušení, že je to hlavně od jednoho valacha, ale občas vidím, či se ke mně dostane že mu naloží i jiní. Já mám věčně strach jak bude zas vypadat až za ním přijdu. V jiném ustájení takový problém neměl. Myslíte, že to po čase přestane? Nebo bych měla začít uvažovat o přestěhování, pokud by to teda vůbec tento problém vyřešilo.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jak je tam dlouho?
JanaJanaJanaJana

XXX.XXX.27.178
Tohle se většinou děje, když je:
1) kůň nový ve stádě - v lepším případě si to po nějaké kratší době sedne, třeba do měsíce.
2) když jsou strategické zdroje jako je žrádlo a voda v nějakém špatném místě, kde se má kůň v hierarchii níže postavený problém protáhnout přes koňské zadky, a to obzvlášť v zimě, kdy koně nemají trávu a koncentrují se na jednom místě.
3) Když je malý prostor na moc koní, tak to vždycky nějaký jedinec odnese.
Ke dvojce bych řekla, že je to celkem častý problém. U rozmístění krmišť a napájení se musí přemýšlet, a to hodně. U nás máme třeba věkově smíšené stádo 25 koní, ale máme minimálně 5 balíků k dispozici + přístřešek stlaný slámou. Tam se prostě zažere i ten největší lůzr.
Trojka je pak velmi častá tam, kde bývají koně na zimu na pedocích, aby nezničili pastvu. Tam je pak lepší, když jsou třeba jen po dvou než ve vícero, právě kvůli tomuto problému.
Tak musíte zvážit sama, který z těch případů je Váš. Každopádně pokud se jedná o dlouhodobější problém, asi to nebude ideální stáj pro Vašeho koně. Ono totiž nehrozí jen problém s pokopáním, ale pak třeba i jestli dostatečně pravidelně žere (nebezpečí vředů), anebo také spánková deprivace. V žádném případě to není sranda.