Bojácné hříbě z pastvin

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2023 20:05
Notimeatall

XXX.XXX.239.255

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jak byste postupovali v následující situaci - Jde o 8,5 měsíční hříbě z většího pastevního horského odchovu. Není vůbec zvyklé na člověka, z dálky kobylka stojí a pozoruje, pokud se člověk dostane k hříběti blíž, začne kůň couvat/odcházet. Z doteku má strach, vyloženě se mu vyhýbá. (Tohle si myslím, že je zapříčiněno tím, že s hříbětem bylo manipulováno nejspíš jen když se mu dělal výžeh) Nemá ohlávku, zatím na něj nikdo nešáhl, ale postupně si více zvyká na přítomnost lidí. K sobě je však zatím nepustí a nemá o to žádný zájem, pamlsky žádné nejí.
Zajímalo by mne zda s tím někdo má zkušenost a jak byste postupovali?
Všechny hříbata, se kterýma jsem se doposud potkala, byla nadšená, že můžou přijít blíž prozkoumávat/očuchat nechala se drbat. Ale všechny to byli drobci co vyrostli v boxe/nebo v blízkosti lidí, kde se jim od narození někdo věnoval, či se kolem nich pohyboval.
Už zkouším jednu 'metodu' jak z lidské přítomnosti udělat příjemný zážitek, ale budu ráda za nějaký tip či radu. :)

19.3.2023 01:02
helas

XXX.XXX.116.228

Má u sebe ještě svou mámu?

19.3.2023 11:13
alfi pav

XXX.XXX.30.250

Dejte tomu čas. Buďte v přítomnosti koně a počkejte si až si na vás zvykne. Choďte za ním i když se bude ze začátku vyhýbat a jen prostě buďte v jeho blízkosti aby vás viděl a cítil. Jestli je ve stádě, tak dejte pamlsek (jablko, mrkev - ty uměle dělané asi na začátku nebude chtít) i jinému koni, aby hříbě vidělo, že je to v pohodě a mělo chuť taky.

Pokud máte možnost ho dávat na chvíli do boxu, tak nechat v boxu když tam budete vy a jen čekat až si zvykne, postupně jít blíž, pak doteky, drbání apod...

Měla jsem takového tříletého hřebce, v životě neviděl ohlávku, ke mě se vezl pod těžkými sedativy. Chtělo to nějaký čas, než si zvykl, pak nebyl problém, fungoval úplně normálně.

Vůbec si s tím nedělejte hlavu. Tohle je lepší varianta, než kdybyste dostala nějakého rozmazleného mrzáka, který se už v tom mladém věku naučil, že si s lidma může cvičit jak se mu zachce - takového koně jsem měla taky a bylo to fakt na levačku.
Osobně, pokud bych měla zase jít do nějakého dalšího koně, raději skočím po totálně surovém koni bez minulosti než riskovat, že budu muset spravovat chyby z předchozí výchovy koně...

19.3.2023 13:58
verun

XXX.XXX.220.12

Takové "společné" sbírání trusu po pastvině jistě zvědavost hříběte nebo jiných koní zvýší a hříbě bude napodobovat jiné koně....a posbíráte si po zimě bobky.

20.3.2023 03:53
anobbona

XXX.XXX.84.98

No na takovyhle já mám štěstí.....
Koupila jsem odstavce - odlov v boxe, do kterého byl s pomocí nahaneci uličky zahnan z pastvy, byl adrenalinový zážitek. Hříbě lezlo i po stropě, doposud na něj člověk sáhl pouze při čipovani a při zahnan do boxu.....
Doma byl zavřený 2 týdny jen v boxe ( napřed byly fáze " děsně se bojím a pak přišla fáze, budeš se bát ty". Pak jsem ho pouštěla do menší ohrádky s lonzi, pamlsky jsem mu z počátku musela rvát do huby násilím. Při kastraci se nás pokusil kůň "sežrat a zadupat" (kastrovala jsem dost brzo, skrz to jeho chování), potom se to zlomilo. Najednou začal být kůň zvědavej, milej, přiběhne sám, komunikuje s člověkem.

No a pak tu mám rocku poníka, došla jako odstavce, byla normálně boxovana a "ošetřována". Její matka je agresivní a útočná.
Velmi nekomunikativni zvíře, co nechce mít s lidmi absolutně nic společného. Po vypuštění na pastviny se k ní nedalo přiblížit ani na 20 metrů, jakmile se člověk objevil, poník si ho hlídal a udržoval odstup, když už byl člověk moc otravný, tak prostě zaútočila. Chytala jsem ji tak, že jsme ji museli skupinové a pracně zahanet do boxu, je to velmi rychle a mrstne zvíře. Na dotek z počátku reagovala zběsilý koupáním, uprkem, panikou. Přes pastevni sezónu se s ní nedalo vlastně nic dělat, protože byla nepolapitelna.
Nyní už tedy neutočí, nekope, ale chytit se nechá s velkými obtížemi. Pamlsek si nevezme ani když ji ho narvu do pusy, když ji držím, tak je napjatá, vyděšená, člověku se vyhýbá za každých okolností (už je to teda jen metr), není vůbec zvědavá na člověka. U ní není absolutně žádný pokrok (teda krom toho, že už nemlati nohama), obávám se, že jakmile ji teď na jaře zas pustím na pastviny, tak ji odlovim až potom, co se vrátí na zimoviste

21.3.2023 10:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mala som také všetky mladé hucule-žrebčeky, prvý krát mali ohlávku keď ich vypaľovali, jeden sa musel chytať lasom.

Keď sa ulovili a prepravili ku mne, šli hneď do boxu, lebo na pastvine by som nemala šancu ich veci naučiť tempom, ktorým som potrebovala.
To bolo kľúčové, ten box, pretože jednak že má človek na manipuláciu s nimi vhodný priestor, a kone sú svojím spôsobom na človeku takto vlastne závislé - príde človek, pôjdeme von, budeme žrať, poškrabká nás, človek je fajn a robí náš život lepší.

Báli sa vedra, predtým pili iba z potoka a príkrm nepoznali, osvedčili sa mi také tie nízke vedrá z mäkkej gumy, mrkva nastrúhaná, dobré bolo, keď videli, že z vedra žerie iný kôň, to im docvaklo veľmi rýchlo a potom už všetko tak nejak išlo hladko, naučili sa na vodenie, na držanie nôh, prvé korektúry v sedácii a bolo to, odčervovali sa bez problémov, dali sa pichať normálne, takže kastrácia no problem, nakladali sa bez problémov, neviem, proste to išlo všetko v pohodičke, ale to boli hucule a tie chápu všetko okamžite a ja zas chápem to plemeno, takže nebol problém.

Keď prišiel prvý, tak ako jedináčik mal samozrejme viac času a pozornosti, tak s tým sme chodili na prechádzky na ruke a prvé korektúry sme zvládli iba s 1,5 kg mrkvy bez sedácie :D

A vždy bolo dobré, keď mali skúseného, k ľuďom priateľského koňa, čo im robil vodiča a vzor.
A úplne dokonalý bol box s padokom, tam napríklad mohol veľký kôň žrať a malý skúmal, čo tam robí a potom sa mu predložilo také isté vedro a on išiel skúsiť napodobniť kamoša.

Potom mohli ísť späť do stáda, návyky im ostali, nebol s nimi žiadny problém, aj na XY hektároch prišli k človeku, dali si dať ohlávku a prosto dalo sa s nimi normálne manipulovať aj po dlhom čase bez človeka.

Ale to sú hucule, s nimi je to omnoho ľahšie, všetko.

21.3.2023 10:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Úplne OT, ako dieťatko norička Garoníka milovala, teraz sa jej bojí ako čert kríža a ona ho neznáša, to vedro myslím kradne ona jemu :D

Ale samozrejme medzi fotkami je rozdiel skoro 10 rokov :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík